Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vallalatipenzugyek.blog

23 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A jelen bejegyzés apropóját a kialakult egészségügyi és annak nyomán fellépő gazdasági vészhelyzet adja: szeretnénk praktikus tanácsokkal és egy kis gyakorlatias eszközzel segíteni az olvasók, illetve érintett vállalkozásokat abban, hogy ha  a cég fennmaradása érdekében költségeket kell csökkenteni,…..
Vállalati pénzügyi szakemberek vagy egyéb, pénzügyileg releváns kérdésekben - pl. finanszírozás, hitelfelvétel, bevétel tervezés, marketing budgeting stb. - értintett munkatársak, cégtulajdonosok számára nyújt segítséget a blog szakmai partnerének (Blackburn Consulting) új oldala, ahonnan különböző…..
Ha befektetésekről van szó, akkor a legtöbb embernek elsőre általában olyan pénzügyi termékek illetve hagyományos befektetési formák jutnak eszébe mint a bankbetétek, állampapír, kötvény, részvény vagy éppen az ingatlan és az arany. Kicsit merészebb befektetők második körben gondolhatnak határidős…..
Az alábbi kérdőívvel a hazai vállalkozások éves üzleti (pénzügyi) tervezés során alkalmazott gyakorlatát szeretnénk felmérni. Ha pénzügyi vagy üzleti területen dolgozol és érintett vagy az éves tervek elkészítésében, valamint szeretnéd megosztani a saját tapasztalataidat, akkor kérünk, hogy töltsd…..
A hitelfelvétel esetén készülő üzleti tervek egyik legfontosabb kérdése, hogy képes-e a hitelfelvevő teljesíteni az adósságszolgálatot. Finanszírozói oldalról ennek megállapítására a hitelfelvevőtől cash-flow tervet és adósságszolgálati kalkulációt szoktak kérni, amelynek egyik kiemelt mutatója a…..
A listán a világ 20 legnagyobb bankjából mutatunk be 7-et, némileg más megvilágtásban: hol és milyen irodákkal vannak jelen a világban. A listánkat úgy állítottuk össze, hogy a TOP30-ban szereplő országok bankjaiból lehetőleg 1-1 szerepljen. Mivel ezek a bankok a minden kontinensen rendelkeznek…..
Kedves Olvasó! Lottózási szokásokat, konkrétan az 1-2-3-4-5 számkombinációhoz való viszonyulást vizsgáljuk és a konklúziókat később egy bejegyzésben foglaljuk össze. Megköszönnénk, ha kitöltenéd! A kérdőív anonim: személyes adat, regisztráció nem kell hozzá! A kitöltés max. 2 perc. ..
A világ legismertebb márkáinak termékeivel minden nap találkozhatsz, valószínűleg a legtöbb olvasó rendszeres vásárlója is ezeknek a termékeknek vagy szolgáltatásoknak. Sőt! Valószínűleg az olvasók közül néhányan már be is fektettek a márkákat képviselő vállalkozások részvényeibe, hiszen a mai…..
Akárcsak az élet többi területén, a pénzügyekben is egyre meghatározóbb szerepe lesz a mesterséges intelligenciának (AI), a gépi tanulásnak (ML), chat bot-oknak és kapcsolódó technológiáknak. A fintech, vagyis pénzügyi technológiai vállalatok nagy része már elkezdte használni az AI-t, de a…..
Mi is az a controlling? A controlling a profitorientált vállalkozások esetében egy olyan vállalatirányítási és üzleti döntéstámogatási eszköz(tár), illetve tevékenységek összessége, amely analitikus módon, a pénzügyi/gazdálkodási célok kitűzésével, azok teljesülésének nyomon követésével, továbbá a…..
A világban jelenleg is számos érdekes történettel, furcsa kinézettel rendelkező bankjegy van vagy volt forgalomban. Ha ezeket próbálnád meg egy magyar pénzváltónál beváltani, akkor nem biztos, hogy sikerrel járnál. Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttünk tízet ezen bankjegyek közül: a lista…..
A vállalkozás életében az üzleti tervezés fontos szerepet tölt be, segíti a vállalkozás tudatos elindítását, valamint a napi működéséhez, illetve a rövid és hosszú távú stratégia megvalósításához is egy követhető keretet ad. Továbbá egy olyan menedzsment eszköz, amely az üzleti döntések…..
Bármely üzleti vállalkozás, amely valamilyen marketing aktivitást végez, jogosan teszi fel a kérdést, hogy megéri-e az arra fordított kiadás, milyen hozadéka van és mennyire hatékony pl. egy kampány. Ha nincsenek előre meghatározott elvárások, üzleti célok és nem követjük nyomon azok teljesülését,…..
A vezetői dashboard-ok lényeges kellékei a látványos és beszédes, az információkat jól szemléltető vizuális elemek.  A dashboard-ok készítésére az egyik kézenfekvő riport eszköz az Excel, akár pénzügyi, akár kereskedelmi akár egyéb kimutatásokról van szó. Egy kis fantáziával és kreativitással,…..
Egy korábbi bejegyzésben megnéztünk néhány nagy visszhanggal járó vállalati bukást. Most áttekintjük azokat az ismert és kevésbé ismert vállalkozásokat, akik pénzügyi mércével mérve valamilyen rekordot állítottak fel vagy kiemelkedő sikert értek el. A példák között hatalmas összegű tőzsdei…..
A hosszú távon is sikeres vállalkozások egyik elengedhetetlen feltétele, hogy a vevői igényeket kielégítő, jó minőségű termék(ek) vagy szolgáltatás(ok) köré épüljön, valamint hogy azok hatékony marketing munkával el is jussanak a megfelelő célpiacra. Ugyanakkor egy piacilag jól megalapozott…..
Az üzleti élet egyik legnagyobb kihívása a nehéz pénzügyi helyzetben vállalkozások menedzselése, a csőd szélén álló vállalkozások megmentése vagy éppen azok működésének megszüntetése az érdekeltek (hitelezők, munkavállalók, tulajdonos) számára lehető legkisebb veszteséget okozó módon. Egy vállalat…..
A vállalati controlling egyik kiemelt feladata a cég, üzletág és termék szintű jövedelmezőség mérése, tervezése és elemzése, valamint ezek alapján a termékstruktúra, árazás és termelési volumenre vonatkozó üzleti döntések támogatása pénzügyi oldalról. Ezen belül is egyik legfontosabb terület a…..
A vállalati kudarc, a pénzügyi nehézségek és végső esetben a csőd bekövetkezésének egyik legfőbb tényezője a nem megfelelő menedzsment, illetve a problémák fel nem ismerése vagy túl későn történő felismerése. Ebből kifolyólag a cégtulajdonosoknak és vezetőknek tisztában kell lenniük a figyelmeztető…..
A videóban egy rövid, egyszerű példán keresztül mutatunk be excel alapú riporting / dashboard készítésnél használható trükköket: [#] oszlop és vonal diagram kombinálva, két adattengelyen [#] keresés mátrixban, fkeres() és hol.van() függvények kombinációjával [#] dinamikusan vezérelt chart input,…..
A világ legnagyobb technológiai márkáinak termékeivel, szolgáltatásaival napi szinten találkozunk és sokat olvashatunk a legújabb fejlesztéseikről (vagy épp a baklövéseikről) a különböző blogokban is. Mi a tematikánkhoz hűen, pénzügyi szempontból vetünk most rájuk egy pillantást! Az olvasó így…..
A waterfall (vízesés) diagram kedvelt riport prezentációs eszköz, jól használható annak vizuális bemutatására, hogy egyes KPI érték milyen alkotóelemekből épül fel, milyen hatások és milyen irányba befolyásolják a végső érték alakulását. Alkalmas például terv-tény eltérések bemutatására vagy a…..
szerinted mennyi lesz az árfolyam jövő hét végére? tippelj a 2017.09.29-i várható mnb középárfolyamra.....
Két hete írtunk arról, hogy a hiperinflációs környezetben olyan "egzotikus" számokat magukon viselő bankjegyek is a piacra kerülhetnek, amelyek értéke jó esetben sokszor a papír fűtőértékét közelíti. Nem is olyan régen Zimbabwe-ban 1,3milliárd helyi dollárból egy szerény vacsorát lehetett…..
vallalatipenzugyek.blog 2017.09.02 07:58:33