Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jvizkeleti

15 bejegyzést írt és 758 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Kirúgtak egy újságírót a New York Timestól mert egy szót használt. Az újságíró Peruban megkérdezte valakitől, hogy egy személy használta-e a szót. Az volt a verdikt, hogy a szót szándéktól függetlenül nem szabad használni. Amennyiben az újságíró visszakérdezett volna, hogy akkor most mondják…..
  A német liberálisok nemrégiben törvényjavaslatot nyújtottak be a poligámia engedélyezése mellett. Bayer Zsolt, "a nemzet hangja" szilveszteri műsorában így kommentálta a hírt: "az elmebetegek átvették a hatalmat". Tényleg el lehet intézni ennyivel?    Hogy némiképp tisztábban lássunk, először…..
jvizkeleti 2018.01.12 17:56:06
A poligamia legalizalasaval egyet ertek, illetve azzal hogy az allam vonuljon ki a hazassagbol szinten, ami magaban foglalja az elso pontot.

Ettol fuggetlenul a poligamia csak elso ranezesre olyan marha jo otlet, a gyakorlatban nem veletlenul nem elterjedt a civilizacioban (kiveve a gazadag ferfiak ritka tobbnejuseget).

Ennek az az oka, hogy marha nagy erdekkonfliktusok vannak a dologban. Amig az embernek csak baratnoje van es nem felesege, vagyis amig nem gyerekvallalasrol van szo hanem szexualis kapcsolatrol, addig ezek a problemak elhanyagolhatoak, amint gyerekek kerulnek a rendszerbe onnan jonnek a massziv erdekkonfliktusok. Pl az elso feleseg ellenerdekelt a masodik feleseg gyerekeire forditott apai eroforrasokban es vissza. Mindegyik szulo a maga gyerekeiben erdekelt de nem erdekelt a masik gyerekeiben.

A legtobb monogam hazassagot is szetzilalja, hogy a ferj es a feleseg kozott is komoly erdekkonfliktusok vannak es a felek nem eleg intelligensek hogy ezt kezeljek. Pedig ott mindket szulo egyforman erdekelt a kozos gyerekek jovojeben.

A tobbnejuseg is leginkabb ugy mukodik csak ha a ferfi gazdag (ezert a noknek nem eri meg elhagyni) es emellett jogilag is dominans a rendszerben ezert mivel o egyforman erdekelt minden gyerekeben ezert az o kiegyensulyozott osztonzok mellett meghozott itelete dont es iranyitja a csaladot (persze az osztonzes hiaba kiegyensulyozott ha az apuka retardalt, de ez minden rendszerben igaz lesz).

Szoval a legalizacion tul nem tudom semennyire tamogatni vagy javasolni a tobbnejuseget, inkabb lebeszelnek mindenkit rola aki nem mocskos gazdag es emellett rengeteg ideje is van a csaladjaval foglalkozni mert nem kell napi munkat vegeznie.

Egy masik megoldas lehet ami a mai rendszerben is elterjedt amugy es teljesen legalis az a sorozat monogamia. Miutan az ember gyerekei felnottek valaszthat egy masik fiatalabb feleseget akinek csinalhat tovabbi gyerekeket es ha anyagilag is jol all apuka akkor a gyerekek nem fognak vagyonilag es torodes szempontjabol karokat szenvedni. Persze annak akinek nincs sok orokitheto vagyona annak ezt sem ajanlom mert az egy kibaszas a gyerekkel ha ilyen helyzetbe hozzak, hogy neki ilyen erdekkonfliktusokat kelljen menedzselnie a csaladon belul.

Tehat a monogam gyerekvallalas elsosorban ezert van, hogy a szulok a sajat gyerekeikre koncentraljanak es azokat segitsek. Szellemileg es anyagilag is.
Osztrák közgazdasági iskolai körökben erőteljes kritika fogalmazódik meg a neoklasszikus mikroökonómia iránt (is). Ez persze sokszor megalapozott. DE. Akarok egy rövidet írni arról, hogy mégis mik a neoklasszikus iskola előnyei és erényei. Mert nem minden rossz ám kapásból ami neoklasszikus. Sőt, a…..
Ha valakit érdekel, hogy mi is az a ketózis, és szétnéz a neten, nem fog két forrást találni, ami ugyanazt állítaná. Vannak pártolói és ellenzői, de még ezek a táborok is végtelen számú altáborra szakadnak, attól függően, hogy ki hogyan és mennyire érti félre a folyamat…..
jvizkeleti 2016.03.21 16:42:50
@PG Gabor:

Amit érdemes lehet meggondolni még az az hogy szedsz-e elég vitamint. Mert mindegy hogy ketózis vagy nem ketózis ha nem viszel be elég vitamint akkor a fogyàs lehet elèg kellemetlen élmény. De persze lehet màs van a háttérben, nem vagyok egy nagy szakèrtő.
Az elemzés szempontjából háromféle tulajdonformát különböztetünk meg: kapitalista, szindikalista és kommunista. A különbséget aszerint teszem a három forma között, hogy egy adott tárgyban milyen formában lehetek résztulajdonos. 1) Az első tulajdonforma a kapitalista forma.…..
Az élet sokak számára nyomasztó lehet. A puszta fennmaradásért folyamatosan tenni kell. A biológiánk rákényszerít arra, hogy minden nap étel után nézzünk, hogy télre legyen szállásunk, betegség esetére félretett pénzünk, és törődjünk számos más napi nyűggel. Ha mindezt…..
jvizkeleti 2015.07.08 09:43:06
Rövid szolgálati közlemény: korábbi megállapodásunknak megfelelően márciusban érkezik a Mandinerhez Stumpf András, ahol főmunkatársként számítunk a munkájára. ..
jvizkeleti 2015.02.08 13:07:19
@Herr Schwarze Liste:

@Counter:

Köszönöm, hogy hiányoltok. De alapvetően a saját "hibámból" nem irok a mandira. Kiköltöztem Londonba és megszületett a kislányom is, ami eléggé lefoglalt az utóbbi években.
A héten mindenféle hírekben szerepelt, külön kiemelték, külön cikkeztek róla, hogy a hatoslottón milyen különös számok jöttek ki: öt szám egymás után. Sok hírben beszámoltak arról, hogy ez mennyire kis valószínű esemény, és, hogy nem csoda, hogy senki nem nyert, hiszen…..
jvizkeleti 2015.01.07 02:17:42
@brandon1:

Abból hogy egy számot hányan játszanak meg nem következik semmi a számkombináció valószinűségére.

Mátyás állitása, mely szerint minden egyes kombináció azonos valószinűségű, igaz. Az 1-2-3-4-5-6 pontosan akkora valószinűségű mint a 3-15-17-21-32-44. Ha jol remlik mindketto 45 alatt a 6 valségű.
Az infláció olyan, mint a megfázás: senki se szereti, de ez van. Egyes vélemények szerint az infláció szükséges része az egészséges gazdaságnak. Az igazság persze most is egészen más, több értelme van, de sokkal borzasztóbb. A klasszikus elméletben a jelenséget a PT = M * V…..
jvizkeleti 2014.09.10 21:24:29
@szofter:

Ez igaz. A 10% csak egy illusztracio. Csakhogy azt meg te nem teszed hozza, hogy a kotelezo tartalekrata nem 10%-os, hanem joval alacsonyabb.

Ordogive amugy sem ez teszi, hanem az, hogy "piaci" rendszernek van eladva, de allami garanciavallalas nelkul egy het alatt osszedolne az egesz mint egy kartyavar.
jvizkeleti 2014.09.10 21:27:35
@Akitlosz:

Idezet toled:

"Hazug tolvaj propaganda.

Az infláció a legaljasabb, leggyávább tolvajlás."

Lehet el kellett volna olvasni, vagy megprobalni megerteni a cikket. Mert pont errol szol amit te is irtal, hogy az inflacio folyamata egy sunyi lopas.

Olvasd el legyszi tisztessegesen mielott nagy derrel durral kommentelni kezdessz.
jvizkeleti 2014.09.10 21:38:33
@Lord_Valdez:

A tartlekrata egy felso korlatot hataroz meg a bankoknak, viszont ez a korlat nem effektiv korlat, mert a penzteremtes valodi korlatja a bankok kockazatvallalasi kedve.

A bankok tudjak novelni a hitelportfoliojukat uj, kockazatosabb hitelek nyujtasaval, ami a meglevo ugyfeleknek ujabb hiteleket jelent, illetve az ugyfelek korenek a kockazatosabb ugyfelek fele bovuleset.

Ez a potlolagos kockazatvallalasi folyamat addig nohet amig az el nem kezd a tartalekrata korlatjaba utkozni.

Amugy a penzmultiplikator nem csak a tartalekrata fuggvenye, hanem a kamatlabake is de az mar egy joval bonyolultabb ugy, nem egy blogba valo tema.
Gyakran visszatérő momentum a kapitalizmus kritikusaitól, hogy persze nem igazán jól működik bizonyos állami szolgáltatás, de ha a megfelelő emberek kerülnek megfelelő állami pozícióba, és megfelelő törvényeket hoznak, akkor ezek minősége jobb lesz. Másképpen, a "jó állam"…..
Miután az államunkat hagyományosan úgy állítják be dicső vezetőink, hogy egyfelől minden jó forrása, másfelől olyan misztikum, amelynek átlátására csak a Legfelsőbb Állami Lények (LÁL) szűk csoportja hivatott, ami mindösszesen tulajdonképpen a (demokratikus vagy autoriter)…..
A felsőoktatás újabb és újabb átalakításai kapcsán már vagy tíz éve úgy tűnik, hogy nincs lejjebb, aztán mindig kiderül, hogy de. Múlt héten a kormány épp arról döntött, hogy olimpiai éremmel és meghatározott díjakkal gyakorlatilag kiváltható a doktori fokozat a…..
jvizkeleti 2014.07.08 12:03:58
@NotaBene:

Tudomanyos intezmenyekrol beszelunk, egyreszt. Lehet van nemi koze Phd-k elvarasahoz. Az egyetem egyik lenyegi szerepe, hogy tudomanyos szintu tudast igyekszenek atadni a jovo gyakorlati szemelyeinek is. De ha te inkabb fideszes haveroktol szeretnel tanulni a magyar egyetemeken akkor hajra. Majd te jaratod oda a gyerekeidet es fizetsz is erte.

@bakó.bea:

Azt nem ertem, hogy mi abban a piacositas, hogy fizetni kell erte. Ott van peldaul a BKV. Azert is fizetni kell, azt azert nem mondanam, hogy piacositva van.
Akarsz egy olyan szellemi közösséghez tartozni, amely egy napon legalizálná a katolikus és a meleg házasságot? Ma Magyarországon mindkettő „illegális”. A katolikus szertartást ugyanúgy nem ismeri el az állam önálló házassági formának; mint ahogy azt sem, ha egy meleg párt…..
Állította az előző századforduló környékén egy, már az élete derekán járó skót professzor. E skót professzor 1904-ben „A földrajz a történelem kulcsa” címmel publikálta nagyhatású művét, melyben lefektette a klasszikus geopolitika alapjait, s nevét örökre bevéste a…..
jvizkeleti 2014.06.29 20:38:55
Ezek eléggé megkérdőjelezhető elméletek. A Brit birodalom hanyatlásának legfőbb oka az volt, hogy beléptek az első világháborúba és az addigi pénzügyi felsőbbrendűségüket elvesztették. Chruchillék nagy terve, mely szerint úgy mentik meg a birodalmat, hogy legyőzik kontinentális riválisukat Németországot egy orbitális nagy kudarc volt. A birodalmat nemhogy nem sikerült megmenteni, hanem pont ez okozta totális összeomlását, mivel a birodalom elvesztette gazdasági versenyképességét. A világ legnagyobb tőke exportőréből a világ legnagyobb adósaivá váltak.

Másrészt katonailag nagyon alábecsülték a németeket az első világháborúban, szimplán a többszörös materiális antant fölénnyel és a két frontos óriási túlerővel, nem tudtak gyors háborús győzelmet elérni. Egy hajszálon múlott még igy is, hogy ekkora német vereség lett belőle a végén, ha a németek nem kötnek tűzszünetet még évekig húzódhatott volna a háború és végül a szovjet fenyegetés miatt ki kellett volna egyezni döntetlenben. A franciák 1917-18-ban majdnem igy is beadták a kulcsot a hadszintéren.

Ez a pivot elmélet egy tényező, egy erős pont az oroszoknak, de semmiképpen nem döntő tényező. Abban a korszakban nagy divat volt ezeken a hosszú semmibe vezető vasútvonalakon flashelni, ilyen a transz-szibériai, vagy a Berlin-Bagdad vagy a Kairó-Fokváros vasútvonalak mindegyike. Ezek inkább presztizsberuházásaok voltak, mint megtérüléssel indokolható projektek. A kereskedelem ma is főleg az atlanti és a csendes óceánokon megy.
A PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző…..
jvizkeleti 2014.05.30 11:07:48
@S=klogW:

Mit ver a viz?
Libertarian A Tuskó és a kisbót 2014.05.12 00:00:00
A magát jobboldalnak tartó politikai formáció egyik meghatározó közös vonása a multik gyűlölete. A multi definíció szerint olyan külföldi tulajdonú (!) vállalat, ami egy adott szolgáltatás nyújtásáért cserébe – horribile dictu – profitot termel és ennek egy részét…..
Ami késik, nem múlik. Adós vagyok egy válasszal, amit lassan már egy hónapja meg kellett volna ejtenem. Nem baj, majd most. Történt, hogy készült egy félig protestblog az elgépelésnyi különbségű libertarians.blog.hu címen, aminek Tblog néven publikáló szerzője – aki, ha…..
jvizkeleti 2014.04.22 10:31:31
A március 15-i nemzetietlen megszólalásom (amiben, így utólag, félelmetesen sokat találtam el a jóslataimmal; bár ez sokkal inkább a politikai közbeszéd silányságának kézzelfogható bizonyítéka, mintsem kiváló jósképességeimé) kapcsán is felmerült, amit már sokszor,…..
jvizkeleti 2014.03.26 16:22:28
@think-tank:

Fair enough. Csak provokativ kerdes volt. Azert kerdeztem mert ez a "pusztulnia kell" ige nekem kicsit eros volt. En nem hiszem hogy pusztulnia kell.

Hozzunk peldanak engem. En nagyon elvezek magyarnak lenni es van preferenciam a magyar (mint a nyelvkozosseg-kulturkozosseg) termekek irant. Ugyanakkor mas nemzetek kulturalis termekeit is igyekszem elvezni.

Engem nem ver a viz sem a "magyar" termekeken sem az "idegen" termekeken. Mindennek orulok. Amikor kulturalis javakat allitok elo, akkor igyekszem azt magyar modra tenni, ezzel is segiteni, hogy fennmaradjon ez a szubkultura a nyugati civilizacion belul. De nem fogok becsokizni a nadragomban, ha nem magyar kulturalis javakat fogyasztok.

Szerintem ez a helyes. Nekem ne modja meg a bal vagy a jobb oldali politikus, hogy mitol verjen a viz. Ez a lenyeg.
jvizkeleti 2014.04.04 13:59:06
@think-tank:

Nem tudom, de en ugy erzem a cikkben sincs eleg erv. Marmint ez, egy eleg extrem tezis amit bemutatsz a bejegyzesben, kb igy foglalnam:

A libertarius (szabad) tarsadalom fenntarthatosaganak szukseges feltetele, hogy a nemzeti ontudat mint memplex kipusztuljon az emberek agyabol.

Na most ennek a tezisnek a bizonyitasara nem latok erveket. Vagy legalabbis messze nem "elegseges erveket". Az allitas nem kovetkezik a NAP-bol. Sot az sincs bemutatva az irasban, hogy milyen modon erheto el ez az allapot NAP kompatibilis modon. Mit tud egy libertarius csinalni a NAP-on belul maradva (azt meg nem sertve), ha valakinek van nemzeti ontudata, de nem kovet el tulajdon serteseket?

Mondok peldat:

1) En nekem van nemzeti ontudatom es libertarius vagyok.
2) Jeffrey Tucker katolikus es libertarius.

Na most ez a ket szemely ezek szerint nem kompatibilis a szabad tarsadalommal?
Libertarian Kis magyar jövőkép 2014.03.31 00:00:00
Kinézek az ablakon s a szokásos látvány tárul a szemem elé. Az utca elhagyatott házai bús mélasággal tűrik az idő vasfogának a harapását. A vakolat mindenhol pereg le a falakról, néhol már a téglákat is kikezdte az eső meg a fagy. Az egykor takaros kis kerteket mind benőtte a gaz. Az utca másik…..
Olvasom, hogy Viktor Janukovics, az eltávolított ukrán miniszterelnök villájában találak egy (nem biztosan hiteles, de ez az itt leírtak szempontjából irreleváns) tervet, miszerint 22 ezer rendőrt vezényelt volna a fővárosba, hogy leverje a forradalmat. Semmi kétség: ha…..
Nagyot fog csalódni az állam, ha komolyan azt hiszi, hogy az állami alkalmazásban dolgozó mérnököktől jobb teljesítményt várhat, mint a magántervezőktől. Nincs értelme hivatalnokokat csinálni a mérnökökből. Tiltakozik a mérnökkamara is; kár, hogy nem egészen hitelesen. A…..
Középkori – elavult, beszűkült, merev, régimódibb mint egy dinoszaurusz, szűk látókörű, provinciális. A sötét középkor toposza talán már eltűnőben van: a történelem iránt kicsit is érdeklődők árnyaltabban látják a helyzetet, mint az egykori kommunista…..
jvizkeleti 2013.09.05 13:01:33
Nagyon jó cikk lett

@Nemzetstratégia:

A középkor óta végbement némi tökefelhalmozás. Tudásban, fizikai termelö eszközökben, stb. Egy rakás dolog amit irtál ezzel magyarázható és nem azzal, hogy a közép kor politikai rendszere rosszabb lett volna mint a mai.
jvizkeleti 2013.09.05 14:46:48
@Nemzetstratégia:

Nyilván senki nem menne vissza a középkorba.

A cikk arról szól, hogy ahhoz képest hogy milyen kicsi volt a tudás és a technològia. Milyen kicsik voltak a termelési lehetöségek. Ahhoz képest milyen virágzó volt a szellemi élet és milyen plurális volt a politikai gondolkodás; stb.
Piacra járni nagyon jó. Semmihez nem hasonlítható élmény elvegyülni benne, megmártózni a zöldségek és gyümölcsök között, a savanyúságok sokféleségében, a hentesek soráról nem is beszélve. Mindez elegyedik a lángos nehéz illatával. Régi szokásom, hogy idegen városban…..