Regisztráció Blogot indítok
Adatok
slityu

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1944-45 után több százezer ártatlan magyart hurcoltak el „málenkíj robotra”. A szovjet lágerekben szenvedő honfitársaink sorsa a rendszerváltásig a magyar film számára is tabutéma volt.  Az első magyar játékfilm a Gulág-élet embert nyomorító körülményeiről 73 évvel a jelentős számú magyar polgári…..
slityu 2019.12.01 21:20:11
Just for the record. Gulag gyorstalpaló.
Gulag egy dolog (ítélettel 10-25 év), Málenkij robot pedig egy másik világ ("csak úgy" elhurcolva 2-3 év).
A GULAG a szovjet polgári törvénykönyv 58-as paragrafusa alapján elítélt POLITIKAI foglyok megsemmisítőhelye volt. Átlagos ítélet 20 év. Apámnak, a 18 évesen épp csak bevonult juhászbojtárnak 25 év jutott, M.o. területén(!) szovjet katonai(!) bíróság által orosz nyelven(!) kiszabva. Szovjetellenes propaganda, meg hasonló hablaty. Ha nyögött egy szót az éhes, szomjas, vert fogoly, az ügyész írt egy oldalt.

A rettegett "58-as" szerint a főbünti letelte után nincs hazatérés, kijelölt kényszerlakhelyen kell élni a Szu.-ban. Fater hazajött a sarkkör környéki bányákból (Kolyma), ahol 10 % volt a túlélési ráta. A rabok egymást ették, a máj nyersen is fogyasztható.

A lágerekben a politikaiak együtt voltak a köztörvényesekkel, akikre az őrök hallgatólagosan és intézményesen rájukhagyták a hatalmat. Ez tomboló erőszakot jelentett, sokszor volt hosszú kések éjszakája. Ez az első (legnehezebb) évek étel-, ruha-, és tisztálkodáshiánya, patkány, skorbut, és tífuszbősége mellett társulva a botokkal és vascsövekkel verés, valamint a 16-18 óra szibériai munka fizikai, és az otthontól (lehet örökre) elszakítottság és a határtalan megalázottság érzésével, könyörtelenül ritkította a fegyencek sorait.

Sztálin halála után elkezdték lassan-lassan hazaküldeni őket azzal, hogy semmis az ítéletük. Ez sajnos hazugságnak bizonyult. A lembergi táborban volt, hogy fél évet is dekkoltak, mert M.o. ahogy csak tudta húzta-halasztotta a visszavételt. Jónéhányuk elméje elborult ettől, bediliztek. Utána egész életük alatt háborús bűnösként tartották őket megfélemlítve, szigorú (titkos)rendőri felügyelet alatt. Nevük senki volt, megtűrt páriák voltak. Beszervezések nyilván itt is voltak.

Apám 56 évesen halt meg szilikózisban, sosem kapott szanatóriumi vagy más kezelést, csak a legvégén, amikor Edelényben nyílt egy tüdőkórház, de az neki már késő volt, ott fulladt meg egy hajnalon 1982-ben. A Jelcin-korszak alatt született felmentését a KGB-től kaptam meg, halála után 17 évvel.

Hihetetlen dolgok? Sajnos a valóságban ettől minden sokkal durvább volt. Kép, film NINCS, nem létezik.
Alap irodalom: Varlaam Shalamov: Kolyma Tales
en.wikipedia.org/wiki/Kolyma_Tales
Kilyén Károly: Fennmaradni! (szintén Kolyma-rab volt) www.shorturl.at/hiRS3
Egy smasszer, Danzig Baldajev rajzai, vigyázat, tömény horror. www.shorturl.at/mtUY2
Egy asszony rajzai, aki ezt kibírja könnypatak nélkül, az nagy bajban van. www.shorturl.at/fBH47

Több évig amatőrként kvázi főállásban kutattam, de lelkileg kikészített, és felhagytam vele, pedig Stark Tamás, és Gereben Ágnes is méltatott figyelemre egyszer-egyszer, valamint a Hír Tv egész estés műsorában (2005) is voltam társszerkesztő.
Nincs bennem gyűlölet, nem haragszom senkire, csupán némi megvetést érzek az ügynökakták dugdosói iránt.