Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Silcon

0 bejegyzést írt és 1517 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt hiszem, senkit sem ért váratlanul: Karácsony Gergely ismét hagyta magát rábeszélni. 12 év után a szabolcsi faluból származó Gergő lehet Orbán Viktor első reális kihívója, és ez ráfér az országra, nem mellesleg a hatalomba belekényelmesedett Orbán Viktorra is. Ezt nem hiszem, hanem ebben biztos…..
Pont tíz éve hangzottak el ezek a mondatok Gyurcsány Ferenc szájából, aki egyelőre antivátesznek bizonyult. A különleges jubileum kapcsán ünnepélyes Google-keresést végeztem. Orbán Viktor bukásának tíz esztendeje és tíznél több ellenzéki tévedése...
Silcon 2020.10.08 20:59:11
@A kiló nem százat jelent.: nulláról indultam a rendszerváltás előtt. Főállás + VGMK. '90 után a VGMK-ból Kft. lett és ehhez még jött egy másodállású magánvállalkozás, azaz három munkahely. A lakáshitelem 32,5% +1% kezelési költség is volt, amikor egy összegben visszafizettem. Évekig volt 44% szja-m, megvonták a családi pótlékot. A mai 15% szja mellett a 27% ÁFA elviselhető. Szóval Orbán építhet Hegyeshalomtól Záhonyig kisvasutat, nem érdekel. Egy stadion van, amit feltétel nélkül támogatok, a dunaszerdahelyi. A többibe már csak focit kéne rakni, akkor, de csak akkor meg van bocsátva. Addig viszont pénzkidobás, a haverok etetése. A fő gondom, nagyjából úgy írható le, hogy silányság. Az ad-hoc törvényalkotástól a hétköznapi élet ezer területéig. Egyre több területen érzékelem. Szóval egyelőre Orbán, a kisebbik rossz.

Az LMP Schifferrel, de nem méreg-, hanem halványzölden lehet, hogy tetszene.

Fletó és a naftalinból előrángatott emberei, maga a tiltott zóna. Egy érdekeltség nélküli, alapvetően osztogatásra épülő rendszer lehet, hogy hoz szavazókat, de gazdasági zsákutca. Lehet újra magas adókulcsokat alkalmazni, de akkor a jól képzett alkalmazottakat szívatjuk meg, mert ő nem tudja elsumákolni a jövedelmét. Valamint pont azért mert jól képzett, le tud lépni külföldre.
Silcon 2020.10.11 11:25:36
@A kiló nem százat jelent.: végbemérésen és műszaki átvételen voltam a franciáknál '91-ben, kérdezték, hogy milyen érzés szabad embernek lenni, szabadon járni a világot. Járni éppen járhattam volna, ha lett volna miből... A szabadsághoz az is hozzátartozik, hogy nem vagyok eltéphetetlen függésben anyagilag senkitől és van annyi pénzem, hogy emberhez méltóan éljek. A szabad fegyvertartáson is mélyen elgondolkodnék, mert szerintem az amcsiknál a BLM csak ezért nem tudta még letarolni az országot. Másik kérdés: mi volt a legmeghatározóbb élményem? Az, hogy szétszakadt a csapat, bejött 3-4 generációval korszerűbb eszköz és technológia. Volt aki fel tudta venni a fonalat és volt, aki végleg elvesztette. Hajnaltájt óvatosan rákérdeztek, hogy mégis hogy állok anyagilag, pusztán a miheztartás végett. Szerintem máig nem értik, hogy lehet az, hogy 23 évesen már saját tulajdonú lakásom volt, de autóra nincs pénzem. Évekkel később esett le nekem is, hogy miért néztek nagy kerek szemekkel. Fura látni a mai nyugatot annak, akinek bő 30 évvel ezelőtt is módja volt rá.

A sógoroknál hasonló profilú cégnél vendégeskedtünk, ahol bemutattak egy piszok drága automata mérőrendszert. Azt a kategóriát, amiről mi álmodni sem mertünk. A szalagról lekerült készüléket rákötötték és az elkészítette a bemérési, hitelesítési jegyzőkönyvet. Feltűnt, hogy egy ponton kézzel állítottak be egy mérést, rákérdeztem, hogy erre miért van szükség. Az volt a válasz, hogy ezt nem tudja a műszer. Azt rögtön tudtam, hogy ez kizárt, a gépkönyv megtekintése után kb. fél óra alatt beleírtam a programba a szükséges kódrészletet. Hiába volt programozójuk és mérnökük, mindegyik szigorúan a saját területén belül maradt. Ebbe nagyon sokszor belefutottam. Egy nyugati szaki profi a gép egy moduljában - a saját szakterületén, de a mellette levőről halvány segédfogalma sincs. Nálunk ez elképzelhetetlen. Többek között emiatt a gondolkodásmód miatt jött ide mindhárom német prémium autógyár.

Fletóékkal az a legnagyobb baj, hogy feltétel nélkül kiszolgálják az aktuális hatalmat, ami most éppen az EU. Talán még le sem fordították, de mi már ratifikáltuk a Lisszaboni Szerződést. Most is ez megy, minden jó, ami európai. Az, hogy esetleg a mi érdekeink kicsit is eltérőek, nem számít. Majd jön a kádári összekacsintás, hogy tudjuk elvtársak, hogy ez így nem működik, de hát nincs más választásunk... Valószínűleg ez a legnagyobb baja a nyugatnak Orbánnal. A magyar vezetés mindig haptákba állt és bólogatott, ez a tökmag meg állandóan pattog valamin.
Ide jutottunk. "Hol a forradalom? Jajj mán, emberek, csalódom bennetek" - affektálja bele az arcunkba serdülőkorom pophőse. A dalszöveget írhatta volna bármely kesergő, körúton belüli balliberális értelmiségi. Hol a forradalom? Hol a nép? Miért nem kergetik már el Orbán Viktort? Hogyhogy nem áll még…..
1. De hát ez egy bohóc. Ugyan már, komolytalan. Az elnökjelöltségig sem jut el, a Szakértő Nate Silver is megmondta.2. Na, most vesztették el a republikánusok a választást. Ezzel a jelölttel. Ostoba, bunkó, stílusa sincs. A komoly republikánusok sorra kihátrálnak Trump mögül. Szegény normális…..
A Momentum nem akar olimpiát. Nagyon nem. Nagyon, nagyon nem. Amikor aztán a Fidesz belengeti, hogy visszavonja az olimpiai pályázatot, a Momentum nem örül és boldog, hogy a lehető leggyorsabban érte el a célját, hanem felszólítja a Fideszt: ne már! Ne vonja vissza! A Fidesz szereti a…..
America First! mondá Trump. Hungary First! mondá Orbán...
Silcon 2017.02.05 19:11:48
@Disznóvári: "Persze Trump esetében sem az a lényeges, hogy mit mond, hanem, hogy mit tesz/mit fog tenni."

Obama azzal kampányolt, hogy "Yes We Can", csak azt fedte sűrű homály, hogy _mit_. A végére összelapátoltak neki egy Obamacare-t, hogy mégse menjen el üres kézzel. Trumpnak viszont van egy világos célja, a kékgallérosok helyzetének javítása. Kérdés, hogy sikerül-e ebben eredményt felmutatnia úgy, hogy nem terheli túl az USA cégekkel és más országokkal meglévő kapcsolatrendszerét. Szókimondó típus és ezt messze többre tartom, mint az alattomos Goodfrend féléket.
Silcon 2017.02.05 21:50:26
@nix ugribugri: "sokat változtatott amerikán"
A szavak szintjén.
Ackermann Sándor írása   Február 2-án Vlagyimir Putyin orosz elnök újra Budapestre látogat, két éven belül másodjára, miközben egy alkalommal a magyar kormányfő is elutazott Moszkvába. A 2014-es krími annexiót, illetve a maláj utasszállítógép nyári lelövését…..
Silcon 2017.02.05 12:37:46
@Herr Schnapsidee Lieferant:
Energiatőzsde (HUPX): az energiafelhasználás kb. _harmada_ van a tőzsdén, azaz a hosszútávú szerződésekben lekötött kapacitások feleslege. Üzleti tervet erre nem alapoznék.

A németeknek kedvező a jelenlegi felállás, a gyengélkedő országok miatt az euró árfolyama nem tud elszállni, pöröghet az export ezerrel. Ha DM lenne még mindig, kilőtt volna az árfolyama, mint a CHF-nek és agyonverte volna az exportot. A hatalmas német külker többlet az euróövezet számos országát csúszdára tette, a probléma kezelésére nincs kidolgozott módszer. A szent piac az ilyesmit a valutaárfolyamok mozgatásával oldja meg, de mintha ez itt nem lenne lehetséges.
Silcon 2017.02.05 17:50:37
@nix ugribugri: "földrajzi elterjedése kisimítja az egyes helyek egyéni kondíciói miatti termelési változásokat"

Valamint borzolja a szomszédok idegeit. A német szélerőmű kapacitás északon van, az ipar meg délen és nyugaton. A távvezeték kapacitás szűkös, ezért a lengyel és cseh rendszereket is bevonják és alkalomadtán a léc szélére is teszik, amikor a szerződésben szereplő teljesítménynél jóval nagyobbat tolnak át rajtuk.

Esetleg lemaradtam valamiről? Van távvezeték építő EU projekt Portugáliától Észtországig? Nagyfeszültségű távvezetéket építeni nem nagy ügy, csak mire meglesz az összes engedély és vezetékjog bejegyzés minden telekre...

A tőzsdekérdést hanyagoljuk, amíg a piacon lévő áruk egy része támogatott, nem a _valós_ képet látjuk. (Legalább magunknak ne hazudjunk.) A támogatás azért kell, hogy legyen egy kisebb piaca a terméknek, hogy pörögjön a _fejlesztés_. Ugyanez van villanyautó ügyben, de ma még ott sincs azon a szinten a technológia, hogy lenyomja a hagyományos autóipart.
Silcon 2017.02.05 18:43:58
@Herr Schnapsidee Lieferant: A zöldenergiás beruházás mögé oda kell tenni ugyanakkora hagyományos energiatermelő kapacitást, hogy ne kelljen azt mondani az Audinak, hogy energiahiány miatt a következő műszak elmarad. Fék azért van, mert időközben elfogytak a leköthető szabad hagyományos erőművi kapacitások, építeni meg nem nagyon akar senki.

A német számvevőszék is most csapott szét, mert az Energiewende nem hozza az elvárásokat, az energia drágul, a széndioxidkibocsátás meg növekszik. Ott is megjelentek a helybeli Mészáros&Mészáros Kft-ék és minden talpalattnyi földre szélkereket raktak állami támogatással. A régebben 25% fölötti kihasználási mutatót (ez azt jelenti, hogy az egy év alatt megtermelt energiát folyamatosan névleges teljesítményen pörögve _negyed_év_ alatt képes lenne megtermelni) sikerült 20% alá vinni (Global Wind Report 2015 gwec.net). A többletköltségeket a lakossággal fizettetik meg, mert ha a cégekre terhelnék, akkor oda a versenyképesség egy része. A dánoknál és a németeknél a legdrágább a lakossági villany és mily meglepő, épp ez a két ország rakta tele magát szélkerékkel.

Van egy ennél nagyobb baj is, csak nem sok szó esik erről a sajtóban. Fent említettem, hogy háttérkapacitásra is szükség van, ha netán nem fújna a szél. Az energiahivatal a nagy energiacégeknek ezért nem engedte meg, hogy a régi korszerűtlen szenes erőműveiket leállítsák. Ezek viszont nem hozzák, hanem _viszik_ a pénzt, mert bár jól fizet ha szükség van rájuk, de ez az üzemidőnek csak a töredéke. (Ugye milyen piacbarátok a németek?) Azért a cégek sem teljesen hülyék, létrehozták pénzügyi mintára a jó és a rossz erőműveket tartalmazó cégeket (RWE - Innogy; E.ON - Uniper), aztán az állam eldönti, hogy kellenek-é ezek. Ha nem, akkor irány a csőd.

Lö' nyúl verseny indul, a progresszió a négyes metróval, a NER Paks II-vel nevez, vajon ki lesz a győztes?
Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást, pedig Hillary Clintonra valamivel többen szavaztak. Fogjuk még hallani, hogy ez milyen antidemokratikus és igazságtalan. Liberális és baloldali barátaink talán éppen csak arról nem fognak ábrándozni, hogy avatkozzon már be végre valaki, hiszen,…..
Silcon 2016.11.13 18:52:24
Nem szép dolog a káröröm, de akkor is jólesett :) Trump egy dolgot már bebizonyított, hurrikánnal szemben is tud pisilni :) www.chicagotribune.com/news/nationworld/politics/ct-list-of-endorsements-20161026-htmlstory.html
Ennyit a médiaszabadságról és a tárgyilagosságról.

Obama megválasztása után micsoda várakozás volt, hogy most majd jól megváltoztatja a dolgok menetét. Megilletődött vagy túl magasra került a léc? Szerintem egyszerűen nem volt egy hangsúlyos, jól meghatározott célja. Sodródott, elveszett a részletekben. Az Obamacare lett utolsó szalmaszálként bedobva, de lássuk be, ez nem az a világmegváltó lépés volt, amiért béke Nobelt osztogatnak.

Trump célja, hogy a kékgallérosokat visszahozza a zenekari árokból a színpadra. Ehhez már csak egy jó csapatra van szüksége. Reaganból sem néztek ki sokat, de volt egy jól meghatározott célja, a szoci rendszerek megdöntése. Megfelelő emberekkel véghez is vitte, ma nagy elnökként tartják számon.

Egyébként meg rasszista. Jan. 20-án egy komplett néger családot fog kilakoltatni a tél kellős közepén a Fehér Házból :)
Silcon 2016.11.14 20:23:07
@Holger Hartland: "milyen arányban támogatta Clintont"
Nem titok, minden aranyrúdra rá van írva: 999,9 ezrelék.
A maradék ellen most szervezkednek az NGO-k.

Elbizonytalanodtam. Azt hittem árokásásban világhatalom vagyunk, erre kiderül, hogy az amik ebben is jól teljesítenek.

Valahol feltérképezték, hogy a világsajtó nagy része 6 cég kezében van. Ennek ellenére nem olyan rossz a helyzet, mert egy másik felmérés szerint úgysem hisznek nekik :) Pedig a hazugságnál van rosszabb: az elhallgatás.
Sokszor felhívtam már rá a figyelmet, hogy az egyes európai országok megújulós energiapolitikái nincsenek összehangolva, és hogy nem követheti mindenki a német példát. Olyannyira így van ez, hogy még a németek is módosítják a saját mostani rendszerüket, bizonyos korlátozásokat vezetve be a megújulók…..
Silcon 2016.09.03 18:52:49
@saci02: csúcsidőszak reggeltől kora délutánig, valamit estefelé van. Ebben az időszakban drágább a villany, éjszaka pont, hogy olcsóbb. Azért nincs olyan *piaci cég*, aki éjjel tárol és csúcsban ad el, mert nincs olyan technológia, amivel megérné.

Régi, dédelgetett ötletem: két szélkerék szembefordítva, a lapátok valami erősebb, rugalmas anyaggal összekötve. Az egyik motorként hajtja a másikat. A motorra, mint zsinórfogyasztóra (konstans energiafelvétel) baromi jó árszabást lehet kialkudni, a zöld energia pedig igen jól fizet (támogatás). Ráadásul le kell adni egy termelési menetrendet és az ettől való eltérést szankcionálják. Ez a megoldás garantáltan egyenletesen termel! Egy nagy teljesítményű motor-generátor páros simán tud 90% körüli hatásfokot.
Silcon 2016.09.03 22:31:52
@molnibalage: persze, hogy marhaságnak tűnik, mert az is :) Sima motor-generátor egység, a motor piaci áron vásárolt (relatíve olcsó) villannyal megy, a generátor pedig drága zöld energiát gyárt. Hatásfok kb. 90%, a profit pedig a két ár különbségéből adódik. A szélkerék csak a megtévesztés kedvéért kell.

A helyzetre egyébként a szekér kicsit megelőzte a lovat mondás illik, erősen aszimmetrikusan fejlesztették a rendszert. Anno a legelső villamos művek órán belénk verték, hogy termelés és fogyasztás egyensúlya. A termelői oldalra betettek egy elég kiszámíthatatlanul működő elemet, a fogyasztói oldalon meg nincs megfelelő kompenzálás. Persze egy bizonyos tartalék van a rendszerben, de nem túl nagy. Nálunk - köszönhetően (?) a szocialista hiánygazdálkodásnak - van beavatkozási lehetőség. Nyugaton alapvetően tarifát vezérelnek a lakosságnál, mi *teljesítményt is tudunk*! Csakhogy eléggé megköti a kezünket a 44/2008. (XII. 31.) KHEM rendelet. Két rendszerem van, együtt kb. 250MW vezérelhető (nem beépített!) teljesítménnyel és a cégcsoportban még két ilyen áll rendelkezésre. Mi most kezdünk kísérletezni KIF (0,4kV) üzemirányítással, de az a fajta automatizálási szint, amiket a smart grid-eknél leírnak még igen messze van. Egyébként is, erre nem adnak pénzt, kigazdálkodni meg esélytelen. Ha meg is épülne egy ilyen, akkor is el kellene fogadnia a fogyasztónak, hogy mindenféle automatikák távolról kapcsolgatják nála bojlertől a klímán keresztül a mosógépig a fogyasztókat.

Az összekötött rendszerek túl bonyolulttá váltak ahhoz, hogy egy ember képes legyen áttekinteni. A 2006. november 4-i UCTE rendszeromlás 15 millió háztartás kiesésével járt. Röviden annyi történt, hogy a németeknél tervezett módon kikapcsoltak egy(!) 380kV-os távvezetéket, aminek következtében nem a megszokott hálózati áramok alakultak ki, az egyik távvezeték túlterhelés közeli állapotba került. A diszpécser javítani óhajtott a helyzeten, módosított a topológián. Mire befrissült a képernyőn a hálózatkép, már szétszakadt a rendszer. Két hibát követett el: nem futtatott szimulációt, rutinból dolgozott. Nem vette észre, hogy a kiindulási alap nem a megszokott, karbantartás miatt egy nagyobb alállomás kettős gyűjtősínje más elrendezésben üzemel.

Ez az üzemzavari jelentés bevezetője:

Általános rendszerfeltételek
Eredetileg az európai összekapcsolt átviteli hálózati infrastruktúra funkciója az volt hogy az ellátásbiztonság alapvető gerinchálózata legyen a kontinentális Európában. E célból a rendszert az elmúlt 50 évben úgy fejlesztették, hogy kölcsönös kisegítést nyújthassanak egymásnak az egyes nemzeti alrendszerek. Az elmúlt egy vagy két évtizedben azonban a körülmények alapvetően megváltoztak. Az európai átviteli hálózati infrastruktúra többé már nem csak a kölcsönös kisegítés eszköze, hanem az egyre növekvő villamos energia mennyiségek kontinenset átszelő cseréjének platformjává is vált. A piaci fejlemények nagyobb határkeresztező cseréket eredményeznek (rövidtávú kereskedelmi célokkal). A kontinenset átszelő más teljesítményáramlások az előre biztosan nem becsülhető regionális, időszakosan működő villamosenergia-termelés (szélerőmű) gyors és sikeres térhódításából erednek. Ezen fejleményeket nem vették figyelembe a kezdeti rendszer tervezéskor.
Környezetvédelmi okokból az átviteli rendszer fejlesztését egyre szigorúbb megszorítások és korlátozások érintik az engedélyezési eljárások és létesítési idők vonatkozásában. Ma az a realitás hogy sok UCTE TSO jelentős nehézségekkel néz szembe az új távvezetékek létesítését illetően, a hosszú engedélyezési eljárások és a szabályozói környezet miatt.
Mindezek – november 4-én is – ahhoz vezettek, hogy a TSO-k a rendszereiket a jelenlegi biztonsági kritériumok szerinti korlátaikhoz egyre közelebb üzemeltetik. Ezen kritériumok a rendszer fizikáján alapulnak, és így döntően fontosak maradnak a villamos energia átviteli hálózati infrastruktúra biztonságos működéséhez.
Silcon 2016.09.06 16:38:20
@ortegay: "Amit írtál, az egy bődületes hülyeség."
Amit olvasni tetszett: UCTE A 2006. november 4-i rendszer üzemzavar végső jelentése, vezetői összefoglaló - magyar fordítás. 2MByte, pdf-ben.

Nem emlékszem hol olvastam, a németek épp így akarják megoldani a kérdést. 1000kV-os DC rendszerrel. Papíron 7db 380kV-os rendszer kapacitását tudja és egyenáramon kisebbek lennének a veszteségek is. (Nálunk 400kV a divat. Régebben nálunk is 110kV volt használatban, aztán megemelték 120kV-ra, majd 132kV-ra - nagyobb teljesítményt tud átvinni.)

A távvezeték építés valóban problémás, nálunk egy 50km-es szakasz 2 év jogászkodást igényelt.

A magyar energiarendszer nemzetközi kapcsolatai belső kiesések kezelésére valóban elegendőek, de komoly tranzitra nem. Az MVM ezért akarta végigverni a körzetesítést. Ez azt jelentette volna, hogy egy alaphálózati állomásból (400kV) kiinduló távvezetékeket (120kV) nem kötöttük volna össze egy másikból indulóval. Egy tápponton belül építettük volna ki a hurkolt hálózatot (az ellátásbiztonság miatt kell). Az volt a bajuk, hogy a 400kV-os távvezetékkel párhuzamosan futó 120kV-os távvezetékek az áramosztás miatt hamarabb elérték a terhelhetőség felső határát, mint a 400kV-osok. Azaz nem lehetett kihasználni a rendelkezésre álló kapacitást.

Az olasz üzemzavar 2003.09.28-án volt. Az olaszok komoly importőrök, az üzemzavar fellépésekor 6651MW-ot importáltak (ez kb. a magyar rendszerterhelés csúcsban) 15 távvezetéken. Egyfázisú földzárlat (1FN) lépett fel a Mettlen - Lavorgo 380kV-os távvezetéken, végleges kioldással járt. A maradék 14db távvezetékből az egyiknek (Sils - Soazza) a nagyobb terheléstől megnőtt a belógása, beért a fák közé, földzárlat, újabb kiesés. Innen kezdve dominóeffektus.

Ma egyre kevésbé érvényesülnek a műszaki szempontok, minden más fontosabb lett. "A műszakiak arra valók, hogy megvalósítsák amit a marketingesek kigondoltak." Erről már csak az elektronokat kell meggyőzni...
Mandiner blog Ria! Ria! Hungária! 2016.06.22 12:01:00
Ez a nap is eljött. Nem épp arra számítottunk az Eb előtt, hogy az esélyesek nyugalmával mérkőzhetünk meg egy kiesés esélyétől rettegő portugál válogatottal. De hát így alakult. Nem tiltakozok ellene. A továbbjutásunk a német-északír meccsen dőlt el, de az ehhez szükséges…..
Silcon 2016.06.25 23:31:37
@Imrebá: amennyi a megnyugtató előnyhöz szükséges :)
A gólja megkapta a szavazatom.

Önbizalom != önteltség. Láttál már bokszolót úgy nyilatkozni a meccs előtt, hogy öt percen belül akkora verést kapok, mint ide Lacháza?
Silcon 2016.06.26 22:34:11
@Imrebá: bár most épp vesztésre állunk, az egyetlen dolog, amit sajnálok, az az elmaradó mémözön.
Hajrá Magyarország!
Összeomlik-e a világ a Brexit után? Való igaz: nekünk az lett volna a legjobb, ha maradnak és együtt tudunk dübörögni az angol elefánttal, némi egyensúlyt teremtendő a német elefánttal szemben. Putyin és az Egyesült Államok örülhet, mert egy fajsúlyos szereplő kiszállt az EU-projektből. Számos…..
Silcon 2016.06.26 20:17:49
@Herr Stacheldraht Leger: "a régi nagyságba vetett puszta hiten alapuló kilépésnek szopás a vége"

Nem ez volt a terv a kőmíves klubban? Pár év múlva nagy kegyesen visszaveszik őket - csakhogy privilégiumok nélkül.
m.cdn.blog.hu/ne/negymadar/image/100202x.jpg
Hartland Műbalhék és igaziak 2016.02.28 01:53:47
A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai XIII. Régi vendégszerzőm visszatért, hogy rendet tegyen a fejekben.***Kedves Gumicsonton Élő, De Kutyasorsnál Jobbat Érdemlő, Olvasó Emberek!Tele van a közélet műbalhékkal, igazi kérdésekről alig esik szó. Unalmas.Első műbalhé: "Balliberális figurák állnak a tanárok…..
Silcon 2016.03.21 21:14:10
@komolytalan samu: "nem lehet minden közbeszerzés mögé vizsgálóbizottságot állítani"

Két dolog kell hozzá: nagyon jól kell ismerni a piacon lévő termékeket és ügyes követelményjegyzéket kell gyártani. Ha sikerült a mutatvány, jön a visszavágó: tényleg szabályos volt a pályázat? Vizsgálgatjuk pár hónapig, addig elzárjuk a csapot stb. Mint a magyar adórendszer, lehetetlen, hogy minden szabályos legyen. Szép kis játék mondhatom.

Antallék is itt buktak el, gazemberek között nem lehet úriemberként érvényesülni. Kommentben olvastam: '90-es évek nyugati gazdasági fellendülése = a keleti blokk lerablása.
Silcon 2016.03.29 21:06:05
@komolytalan samu: túl vagyok már pár közbeszerzés kiírásán :)

Ki nevet a végén c. előadás cseh módra: kuponos privatizáció. A szabadpiac honi hívei milyen vidáman kacarásztak rajtuk. Ma sem értem, hogy miért kellett feltétlen külföldinek eladni pl. egy konzervgyárat. A befőzéshez bizonyára elengedhetetlenül szükséges a mikrobiológia aktuális csúcstechnológiája. Mutatóba adtunk el céget valódi liciten, netán tőzsdei bevezetést követően.
Vendégszerzőnk, Lányi András írása   Orbán Viktor legutóbbi moszkvai látogatása óta csupa olyasmi történt, ami igazolja a paksi új atomerőművi blokkok ellen kezdettől fogva tiltakozó szakemberek és civilek aggodalmát.  Egyre több érv szól amellett, hogy a 2013-as moszkvai megállapodásban egy…..
Silcon 2016.02.06 22:55:41
E.ON szélparki jelentés, igaz, hogy 2005-ből, de az arányok az érdekesek:

Whilst wind power feed-in at 9.15am on Christmas Eve reached its maximum for the year at 6,024MW, it fell to below 2,000MW within only 10 hours, a difference of over 4,000MW. This corresponds to the capacity of 8 x 500MW coal fired power station blocks. On Boxing Day, wind power feed-in in the E.ON grid fell to below 40MW. Handling such significant differences in feed-in levels poses a major challenge to grid operators.
www.nerc.com/docs/pc/ivgtf/EON_Netz_Windreport2005_eng.pdf

Azért az a kisebb mérvű ingadozás a 6000MW és 40MW között el kéne gondolkodtasson.

Ezt is érdemes nézegetni: strom-report.de/renewable-energy/

Hogy is állunk a hosszú távú nagy mennyiségű energia tárolására alkalmas technológiákkal? Ott van rögtön a tározós erőmű, meg a .... Most probléma valakinek, ha a Balatont megemeljük 30 méterrel? Ezzel rögtön képesek vagyunk fedezni Magyarország *egynapi* villamosenergia igényét (a hatásfokot is belevettem).
Zseniális cikkben követel minőséget a magyar tudományban a Mandiner szerzője, aki "az egyik hazai jogi kar állami ösztöndíjas doktorandusz hallgatója" (bár a nevére nincs találat a doktori.hu-n), és "a cikkben leírtakat a társadalomtudományi (és főleg jogtudományi) szcénában szerzett benyomásai…..
Silcon 2016.01.31 12:54:30
@Sapika: ezt nem ismertem, de ha már számelmélet és titkosítás, akkor G. H. Hardy: "Az igazi matematikának nincs köze a háborúhoz."
Silcon 2016.02.05 00:18:00
@Holger Hartland: friss, meleg: x egyetem erősen javasolja a tanárainak, hogy pár éven belül gyűjtsenek be felsőfokú nyelvvizsgát, lehetőleg szakmai fejezettel megtoldva, ha hosszútávon az oktatásban képzelik el a jövőjüket. Miután szolid a felhozatal hazai csemetékből, a túlélés érdekében külföldi diákokkal kell feltölteni a létszámot.
Vigyázat! Hosszú poszt következik. Csak azért készült el, mert elkövettem azt a hibát, hogy néhány embernek megígértem. Annak az öt-tíz ismerősömnek írtam, akiket a valódi vagy a virtuális világban véletlenül pont az én véleményem érdekel a migrációról, és ennek…..
Silcon 2016.01.11 23:42:19
@Jean Sol Partre: "Gyurcsány győzelme után azért elég sok tüntetésre, tiltakozásra emlékszem"

Igen vékonyka győzelem volt, ezért szavazat újraszámolást kértek a tüntetők. Válaszul megsemmisítették a szavazólapokat. Az volt az MSZP terv, hogy a küszöbön álló EU csatlakozás automatikusan megold mindent, jön a Kánaán, és újabb 40 év szoci kormányzás. Aztán lett ami lett. (Nem a szépelgő Szomszédokat kellett volna nyomatni a TV-ben, hanem az Onedin családot, hogy megtudja a nép, mi fán terem a kapitalizmus. Egyébként most megy az M3-on.)

Ez az újraszámolósdi egyébként csúf hungarista szokás és csak a fejletlen demokráciákra jellemző:
Bush Al Gore Florida recount votes -> 227 ezer találat.
Silcon 2016.01.12 00:10:29
@Holger Hartland: Valóban, az Megyó volt még. Ezért ne fórumozzon késő éjjel az ember, de máskor nincs rá idő :)
Silcon 2016.01.12 23:41:03
@Jean Sol Partre: nehéz eldönteni, hogy melyik volt sima maffialeszámolás és melyik mögött volt politika. Nyemcov valószínűleg nem politikai áldozat, amikor lelőtték már egy befolyás és hatalom nélküli figura volt. Litvinyenko más tészta, kétséget eléggé kizáró módszert választottak, hogy az üzenet célba érjen. A biztosítótársaságokra sem jellemző, hogy átállt kémekkel életbiztosítást kössenek. Juscsenkó és Politkovszkaja ügyének megoldása pedig a Kennedy gyilkosságok tisztázását követő években várható :)

Egy társadalmat forradalommal sem lehet máról holnapra gyökeresen megváltoztatni, csak a felszínen. Az ilyesmihez idő kell. Mózes sem azért bolyongott a sivatagban 40 évig, mert elveszett a térkép, hanem mert a régi világ embereinek nem volt helye az új világban - még neki sem. Ezért van eleve kudarcra ítélve egy olyan próbálkozás, amely törzsi társadalomból azonnal nyugati demokráciát akar létrehozni. Amire a nyugatnak volt 70 éve, azt mi 25 éve tanuljuk és egyáltalán nem úgy fest, hogy ehhez segítő kezet kapunk. Kioktatásból és a gazdasági erőfölénnyel való visszaélésből annál inkább kijut.
Van-e alternatívája a liberalizmusnak? Meg kell különböztetni a nyugati világunkat átható liberális metaideológiát a mai politikai liberalizmustól? Vagy kár is erről beszélni, mert a liberalizmus térben és időben behatárolt volt, és mára kimúlt? A liberalizmusról vitáztak…..
Silcon 2015.11.29 22:29:54
@kilincs ami nincs: mert az "emberies putyini eszmerendszer" alatt nőtt az orosz életszínvonal: www.quandl.com/collections/russia/russia-gdp-growth a gdp/capita grafikonon látszik, hogy a nyugat kompatibilis Jelcin alatt csökkent. Az egyszerű muzsik ebből azt a következtetést vonja le, hogy Putyinra kell tenni az x-et, főleg ha a tortára szórnak egy kis nagyhatalmi fílinget is.

Itthon is azért bukott ordas nagyot az "eszme", mert kiürültek a zsebek. Pörgő gazdaság mellett Fletó még most bohóckodhatna, Kunczemaci meg nyomathatná a poénjait. A szavazók igen kis része dönt elvek alapján. Nincs kétszázezer szdsz szavazó.
Párizs lenyúlta a show-t – ez tömören összefoglalva a fekete jogvédő mozgalom, a Black Lives Matters mozgalom véleménye a párizsi terrorista támadásról. A polgárjogi aktivisták amiatt aggódtak, hogy az előző héten sikerrel felfuttatott kampányuknak szánt címlapos helyeket…..
Silcon 2015.11.19 22:24:29
@maroz:
"A minap arra ébredtem, hogy a rádióban hazánk két kanonizált közgazdasági csúcselemzője azon kesergett, hogy a munkaerőhiány miatt fellépő kényszerű béremelések felvetik az infláció ismételt elfutásának rémét.
...
Azt viszont végképpen nem értem, hogy miként egyeztethetők össze a bérekről elmantrázott keserveik az általuk a piacról alkotott képpel, nevezetesen, hogy a piac a kereslet–kínálat változása révén mindent helyretesz. A munkaerőt illetően ugyanis az a helyzet, hogy egyrészt a nyitott európai piacon többet fizetnek, mint nálunk, ezért van az a pénz, amiért már érdemes útra kelni. Nálunk viszont munkaerőhiány keletkezik, tehát, ha versenybe akarunk szállni a konkurenciával, akkor a piac törvénye szerint többet kell fizetni a munkavállalóknak. Feltételezhetnénk persze, hogy esetleg a piaci törvény a bérekre kivételként „tekintene”, de ez botorság lenne, mert a gyakorlat ennek az ellenkezőjét mutatja.
...
Ha azt vesszük alapul, hogy az uniós átlag hetven százaléka körüli termelékenységhez bizonyára nem az uniós bérekhez képest huszonöt–harminc százaléknyi bér járna. Általánosságban tehát kijelenthetjük, hogy lenne, van miből fizetést emelni."
magyarhirlap.hu/cikk/40686/Beremelesi_helyzetismeret
Silcon 2015.11.20 19:45:51
@maroz: "Wáberer megoldotta"
5-10 évre, aztán jönnek az önvezető kamionok. Azok árában ugyanis egész kis részt fog kitenni az automata.

"Prezis mittoménki, annyit tudok róla, hogy buzi, szóval ő akar iskolákat üzemeltetni"
Kürt Alapítványi Gimnázium (igen, a winchester javítós Kürt) 1991 óta működik. www.kag.hu/page/bemutatkozunk

Az oktatást kell nyomni, mert a jövőben csak a magasan képzett vagy kreatív emberek fognak boldogulni. Az EU-n belül ez viszont azzal fog járni, hogy a drága pénzen kiképzett embereink elhúzzák a csíkot. Az EU-s verseny olyan, hogy kiáll Usain Bolt és egy aggastyán, aztán garantáltan egyenlő technikai feltételek mellett megmérkőznek. Túl korán léptünk be és túl egyoldalú a rendszer.
Silcon 2015.11.22 19:07:00
@annamanna: a '90-es évek elején volt tanárom kiment az USA-ba (német egyetemi oktatói éveket követően) és rövidesen vissza is jött. Vitte magával az Európában szokásos követelményeket, amivel ott "csúfosan megbukott". Ugyanis szabad tanárválasztás van és a diákok túlnyomó többsége a lazább követelményt támasztó tanárt választotta, így az ő munkájára már "nem tartottak igényt". Az osztályzás elmondása szerint más tanároknál úgy működött, hogy pontozták a remekműveket, majd az egészre ráhúztak egy Gauss görbét, így lett 1-es és 5-ös is. Nem volt alapkövetelmény. Azt nem tudom, hogy a nagy elitegyetemeken is így működtek-e a dolgok, de egy közepesben igen. A mai viszonyokat sem ismerem, akkoriban úgy hívták, hogy dilplomás analfabétizmus.

A multik érdeke, hogy azonnal bevethető embert kapjanak, ez viszont csak úgy működik, hogy az aktuális technológiára tanítjuk be az embereket, ez a tudás azonban gyorsan avul. A diáknak inkább az az érdeke, hogy egy szakmából széles és stabil alapokat szerezzen és erre nyugodtan építheti a specifikus dolgokat. Amikor fordul a világ, nem találja magát elveszve a semmi közepén.

Richard P. Feynmanról könyve: "Tréfál, Feynman úr?". Az oktatásról és a tankönyvekről is van egy érdekes rész benne. Az úr egyébként Nobel díjas fizikus, olyan jó előadásai voltak, hogy könyvben is kiadták őket. A 210. oldaltól szemelgettem belőle:

Előálltam a következő párhuzammal: vegyünk egy görög nyelvtudóst, aki nagyon szereti az anyanyelvét. Mivel jól tudja, hogy otthon, Görögországban kevesen tanulnak görögül, amikor eljut egy idegen országba, nagy örömmel tapasztalja, hogy ott mindenkinek, még az Általános iskolás gyerekeknek is tanítják a görög nyelvet. Elmegy egy görög nyelvi vizsgára, és megkérdezi a vizsgázó diáktól: "Mit mondott Szókratész az Igazság és a Szépség viszonyáról?" A diák nem tud válaszolni. Emberünk erre azt kérdezi tőle: "Mit mondott Szókratész Platónnak a Harmadik Szümpozionon?" A diáknak földerül az arca és megered a nyelve: "Blablabla..." - és elmondja az egész történetet, szóról szóra idézi Szókratészt, mégpedig ékes görög nyelven! És mindeközben nem veszi észre, hogy amit Szókratész a Harmadik Szümpozionon mondott, az nem egyébről szól, mint az Igazság és a Szépség viszonyáról! A görög nyelv tudósa végül ráébred, hogy más országokban a görögül tanuló diákok először a betűk helyes kiejtését tanulják meg, azután következnek a szavak, majd a mondatok és a bekezdések. Szóról szóra tudják idézni Szókratészt, de nincsenek tudatában, hogy ezek a görög szavak jelentenek is valamit. Számukra a szavak megmaradnak művi úton létrehozott hangsoroknak, és nincs olyan tanár, aki ezeket a hangsorokat valódi, értelemmel bíró szavakká fordítaná le nekik.
...
Végül kijelentettem, hogy fogalmam sincs, hogyan lehet valakiből igazán jól képzett szakember ebben az önsokszorozó oktatási rendszerben, amelyben mindenki leteszi a vizsgákat, aztán tanít másokat, hogy azok is le tudják tenni a vizsgákat, és közben nem akad közöttük senki, aki valódi tudásra tenne szert. "Bár nem, nem - tévedek: a csoportomban ketten is voltak, akik nagyon jól teljesítettek, amellett ismerek egy fizikust, aki történetesen itt, Brazíliában végezte a tanulmányait. Tehát mégis van rá példa, hogy valakinek ebben az elhibázott rendszerben is sikerül kibontakoztatnia a képességeit!"
...
És azután történt valami, ami engem is teljesen váratlanul ért. Az egyik diákom fölállt, és a következőket mondta: „Én vagyok az egyik a két hallgató közül, akikre Mr. Feynman az előadása végén utalt. Viszont az az igazság, hogy én nem Brazíliában jártam iskolába, hanem Nyugat-Németországban, és csak az idén költöztünk vissza Brazíliába! " A másik hallgató, aki nagyon jó teljesítményt nyújtott a csoportomban, lényegében hasonló nyilatkozatot tett. Ezután az a fizikusprofesszor emelkedett szólásra, akire utaltam a beszédemben: „Valóban itt, Brazíliában tanultam, de a háború alatt az összes professzor otthagyta az egyetemet, és így - nagy szerencsémre - saját magamat taníthattam tovább. Valójában tehát nem a brazil oktatási rendszer keretein belül tettem szert a képzettségemre." Hát, erre aztán még én sem számítottam! Az biztos, hogy a rendszer rossz - de hogy száz százalékig rossz, az egyenesen rettenetes!
Terjed az egyelőre csak „PRK-szindrómaként” emlegetett, súlyos feledékenységgel és nyilvánvaló tények letagadásával járó tünetegyüttes. A szakemberek annyit is megállapítottak, hogy a jelenség összefüggésben áll az Európa felé tartó tömeges migrációs hullámmal. A…..
Silcon 2015.11.18 20:50:36
Ők úgy tartják önmagukról, hogy muszlimok, akik történetesen Európában élnek, de nem európai muszlimok, még kevésbé europaizált muszlimok, akik azonosulni tudnának a kontinensen uralkodó értékrenddel és kultúrával.
...
A szociális marginalizáció állandósulása miatt a fiatalabb nemzedékek számára az iszlám az egyetlen identitás, megtanulnak arabul, hitük a szent szövegek szélsőséges, szószerinti értelmezésén alapul, amelyet nem szelidít meg az évszázados élettapasztalatban gyökerező, a toleranciának teret adó szokásrend, miközben a befogadó közeget ellenségnek tartják. Ez, a helyi elemektől megszabadított vegytiszta, mindenhol bevethető, az erőszakot szentesítő ideológia a globális dzsihád.
....
A muszlim országokból történő tömeges bevándorlást mint a legfontosabb biztonsági kockázatot meg kell állítani és meg kell szüntetni, a már megérkezett menedékkérők valódi nemzetbiztonsági átvilágításának feltételeit akár az érintett jogainak korlátozásával is meg kell teremteni, valamint a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani. Egyértelműen ki kell mondani, hogy a korábban érkezettek integrációja kudarcot vallott, ezért a további bevándorlás nem lehet az európai gazdasági szükségletek által diktált helyes megoldás. Ehelyett a már itt lévő, többedik generációs bevándorlók általi biztonságpolitikai kockázatok csökkentésére kell az eddigieknél jóval komolyabb erőforrásokat allokálni.

Készítette: Sántha Hanga, Speidl Bianka
euroastra.hu/node/96511
Silcon 2015.11.18 21:08:49
@♔bаtyu♔: műszaki ember vagyok, és azt látom, hogy elképesztő mértékű automatizálás indult be az utóbbi pár évben. Aki nincs benne a sűrűjében az csak az önvezető autóról stb. hall, más nem üti meg a sajtó mércéjét (vagy direkt van csönd - Kínából hazaköltöztetett gyáregység, a teljes műszaki gárda 15 fő a kínai 650 helyett).

Görög, spanyol, portugál fiatalok tömkelege munkanélküli. Miért is kell bevándorló a betöltetlen munkahelyekre? Akire szükség van, az a *diploma után* 2-3 speciális továbbképzésen túl levő profi. Ilyesmi nem nagyon akad a migránsok között.

Szóval a politika által felhozott érvek *nem állnak* meg.
Három nő és egy punk rocker vezeti a négy legnagyobb politikai erőt a vasárnapi lengyel választási csatába, miközben új kihívók színesítik tovább a politikai palettát. Vajon csak kirakatemberek ők? Kik állhatnak a háttérben? Vereséget szenvedhet a liberális jobboldal, győzhet…..
Lelőttek egy afgán migránst a bolgár-török határon − adtuk hírül pénteken. A hivatalos történet szerint a huszonöt éves afgán férfit a tarkóján érte egy gellert kapó lövedék, mikor bolgár határőrök a határtól harminc kilométerre megtalálták az előlük menekülő…..
Consti rádiójának utolsó előtti részét hallhatjátok, hegyezzétek fülecskéiteket!                                                                         Előző részek itt: Szovjet repülőcsapatok 1956 Vári…..
Silcon 2015.09.13 19:37:23
@Zig Zag: "Gyuri bácsit csak 1-2-3 Gyuri bácsinak"
+ Zárójel! (Amit mindig csak megnyit, de sosem zár be ...
  Kezdődik. Elfogták Bándy Kata (egyik?) gyilkosát, aki beismerte tettét. A különösen megrázó és nagy port kavaró bűncselekmények után szinte mindig akad valaki, aki előáll a Btk. szigorításával, vagy egyenesen az adu ásszal: a halálbüntetés visszaállításával. Nem…..
Silcon 2015.09.10 21:20:30
@Doomhammer:

Itt van egy kis csemege:

"A közvetett bizonyítékok zárt logikai láncolatának elmélete Visinszkijtől, a harmincas évek hirhedt moszkvai koncepciós pereinek szovjet főügyészétől származik..."

"S itt jön az idézet a Biszku-per ítéletéből:
...A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság által feltárt közvetett bizonyítékok ilyen zárt logikai láncot nem alkotnak, a logikai lánc hiányos, azonban további bizonyítás felvételével nem kizárt a logikai lánc teljessé tétele."

valasz.hu/itthon/a-sztalini-fovadlo-elmelete-miatt-nem-tudtak-elitelni-biszkut-114986