Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tünde Bagó

606 bejegyzést írt és 175 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért foglalkozunk a korunkkal? Szeretjük számolni az időt? Jól esik számba venni, hogy mit értünk el, s néha jót tesz, ha szembesítjük magunkat azzal, amit még nem tettünk meg? Vagy félünk az elmúlástól? Esetleg a jövőtől? Ki tudja! Az biztos, hogy mindenki gondol így vagy úgy a korára. S az is…..
Képzelj el egy felhőt, amely bekúszik veled az óceán közepére, ahol egy zöld pont jelenik meg a kékségben, éppen alattad. A felhő kezedbe nyomja az álmaidat, majd ledob egy babérerdő közepére. Mit kezdesz vele? Azt hiszem, a helyes válasz az, megvalósítod az álmaidat, úgy, ahogy Madeirán élő magyar…..
Elmélyülhet a kommunikáció a különböző anyanyelvű párok között? Az elmúlt években, amióta mi is külföldön élünk, sokszor foglalkoztatott ez a gondolat. Figyeltem a környezetemben azokat, akik vegyes párost alkotnak, egyikük magyar, a másik német, vagy svájci, s nem a magyar a közös nyelv. Ki…..
Újraindult a turizmus Németország déli részén, ahol a hétvégén kitették a kempingek a megtelt táblát, az éttermek, kávézók előtt hosszú sorok kígyóztak, s a nyári foglalások is már közelítik a plafont. A koronavírus alatt lakásaikba és házaikba visszahúzódott emberek eddig bírták, hiszen a…..
Tünde Bagó 2020.06.06 17:48:24
@lüke: Egyetértünk, nagyon jó helyen fekszik, közel vannak a hegyek, de mégis kicsit mediterrán hangulatú. S Bregenz nekem nagyon klassz meglepetés volt, amikor úgy igazán felfedeztük, itt írtam is róla a könyvem mellett: eletsoja.blog.hu/2017/09/05/bregenz_a_vorarlberg_fovarosa
Tünde Bagó 2020.06.06 17:49:49
@Publikus Team: Igen, kicsit hidegebb, de mostanában nyaranta már sokkal melegebb, mint korábban. S a Rajna még sok érdekességet rejt, a vízesés az egyik: eletsoja.blog.hu/2017/09/25/svajctol_svajcig_a_rajnan
 Ha három dolgot kellene mondani Beethovenről, akkor a legtöbben a következőket említenék: ő alkotta az Európai Unió himnuszát, süketen is komponált, s szerelmes volt egy magyar grófnőbe. Szerencsére a világ egyik leghíresebb zeneszerzőjéről ennél sokkal több érdekes, megdöbbentő, vagy hihetetlen…..
Elismerem, hogy az alcím hatásvadászra sikerült, de minden szava igaz. Megmagyarázom és a végén ti is elmentek a hétvégén Franciaországba, úgy, ahogyan mi tettük, mert a francia életérzés még ilyenkor is elérhető. Hetek óta tart a járvány Európában, amely egyelőre még csak a szabad életünket vette…..
Tünde Bagó 2020.04.02 19:31:35
@mindenannyi: Szerintem igen, mert a Németországban használatos besorolás alapján az 550-es az a BL55-nek felel meg! Jó sütést!
Tünde Bagó 2020.04.03 09:04:16
@hkatinka68: Juhó, de jó, hogy írtál! Köszönet a receptért, be is írtam a bejegyzésbe. Már nem írod a blogod? Honnan van egyébként a recept? Üdv Élet sója blog
Világgá menni egy hátizsákkal! Kilépni a komfortzónánkból! Felfedezni az ismeretlent! Ki az, akinek ez még soha nem fordult meg a fejében? Naponta találunk a magazinokban, a közösségi oldalakon olyan történeteket, amelyek a fentiekről szólnak. Sajnos a legtöbbször csupán az derül ki, hogy járni az…..
Szászország neve hallatán legtöbbször Drezda, Lipcse és a Szász-Svájc sziklái jutnak az eszünkbe. Ha jól átgondolom, akkor nekem még eszembe jut nagymamám sokáig féltve őrzött messeni leveses tálja, Bach dallamai Lipcsében és persze a jó öreg Trabantok is ez előző három hírességen túl. S ezzel…..
 Csend és menni - ez a két szó képes hatalmas erővel felvértezni a testet-lelket, ha hajlandóak vagyunk észrevenni a dolgok egyszerűségét és nagyszerűségét. Agyoncivilizált, agyongépiesített világunkban ez a norvég spiritusz egyik megbízható energiaforrása. – írja Zelei Anna Norvég utakon című…..
Kitartásra, szabadságvágy megélésére, s az időlimit nélküli utazásra tanította meg a magyar egyetemista lányt pár hónapnyi és 8000 kilométernyi stoppolás Új-Zélandon. Mindig csodálattal tölt el, ha olyan emberekkel hoz össze a sors, akik bátran nekivágnak a világnak, akár egyedül is. Stoppal…..
Felfedezések, amelyeket szívesen ajánlunk tovább – ez a blog, az utazós közösség lényege. A tömegturizmus világában, amikor a híres helyeket már egyre nehezebb megközelíteni, akkor bizony felértékelődnek a kevésbé ismert helyek. Sokszor kapok ötleteket az olvasóimtól, akik felfedeztek egy izgalmas…..
Tünde Bagó 2019.12.18 07:41:12
@Moin Moin: Nagyon klassz! Köszönöm a linket!
Tünde Bagó 2019.12.18 07:42:23
@Ráhel a saját lábunkon áll: Igazán jó kis tipp, ha nem is 2020-ban, de nekünk ott van a listánkon egy Nyugat-Franciországi körút keretében. Köszönöm az ajánlást!
A francia kalács, a briós (franciául brioche) nemcsak a történelem színpadát, a mozik vásznát, a franciák szívét, hanem egy magyar asztalhoz leülő vendégek ízlelőbimbóit is képes meghódítani. Bátorság lenne a mai világban egy fehér lisztből, élesztővel, sok-sok csokival és tejes vaníliás krémmel…..
Milyen lehet egy város, amelynek életét évszázadokon keresztül a kereskedelem határozta meg? Úgy képzeltem, hogy színes, nyitott, gazdag! Lübeck még ennél is több, észak királynője, legalábbis Észak-Németországé. A Holstentor előtt állva először az az érzésem támadt, hogy a város színesnek csak…..
Tünde Bagó 2019.06.18 17:03:04
@kiskutyauto: Elég sok városban jártam, gondolom ez látszik a blog csaknem 500 bejegyzéséből is. :-) Nem értek egyet azzal, hogy mind egyforma, nekem ezekben a közepes városokban is sikerül mindig valami egyediséget találni. Természetesen az igaz, hogy egy Párizs, Bécs, Budapest, Berlin, Stockholm, Oslo, London, Bergen, Zürich, Róma, Genova, Nizza, Prága, Krakkó, Barcelona és sorolhatnám, ahol már jártam (többször is) és nagyváros (vagy nagyobb város) az többszöri nekifutásra is izgalmas, s sok újat tud mutatni. Ugyanakkor nem biztos, hogy nem érdemes egy körutat betervezni Észak-Németországban, ahol az egyik állomás lehet Lübeck. Semmiképpen sem szabad az egynapos városokat sem leértékelni, ráadásul Lübeckben én még pár napot szívesen maradtam volna, ha rajtam múlt volna!
Tünde Bagó 2019.06.19 07:48:52
@Moin Moin: Tökéletesen egyetértek, leginkább az első és az utolsó mondataival, de a bombázásokkal is. Sajnos nem szabad elfelejteni, hogy miért történtek a bombázások, de ettől még nem nyernek érelmet! Én közelről látom, hogy milyen is az, amikor egy középkori város épen megmarad, mert Konstanzban lakom, amelyet éppen Svájc mentett meg a háborúban a bombáktól.
Tünde Bagó 2019.11.19 21:15:11
@Publikus Team: Ezt jó hallani! Gdansk-ot nagyon szívesen megnézném, remélem eljutunk arra hamarosan! Köszönöm az infót, hasznos!
Sportoló malacok, házasságot kötő malacok, sószóró malacok, szeretkező malacok, bikinis malacok, szmokingos malacok, kerámia malacok, malac brossok, aranymalacok, plüssmalacok, malacsztárok, malacságok, s minden, ami malachoz köthető és malacot ábrázol, megtalálható a világ legnagyobb sertés…..
Bécsben a legtöbb turista az osztrákok híres császárnéja, Sisi nyomát keresi. Nyomolvasásra azonban nincs szükség, mert az osztrák fővárosban minden és mindenki igyekszik kapcsolatot találni Sisivel. Sisi itt lakott, Sisi ezt ette, Sisi ezt itta, Sisi ezzel közlekedett, Sisinek volt ilyen fésűje, s…..
Füstös sör, beszélő kutya, magyar lovas, Levi’s farmer, boszorkányok és a legszebb német óváros – ezt ígéri Bamberg, Nürnbergtől 70 km-re. Németországba érkezésünk után Bamberg volt az első város, ahová kirándulást szerveztünk, mert az összes weboldal és útikönyv kiemelten kezelte az UNESCO…..
Tünde Bagó 2019.10.04 13:15:24
@Mickey Pearce: Köszönöm a tippeket, Würzburg még eddig kimaradt, de hamarosan arra járunk és megnézzük. Ez a vidék természeti szempontból sok érdekességet rejt még, s igen egyetértünk, hogy kulturálisan és történelmileg is.
 Divatos dolog manapság az északi népek életérzéséért rajongani. A lagom, a hygge, a lykke, a sisu számos könyv és cikk témáját adta az elmúlt években. Sokan indultak azért északra, hogy egy kicsit részük lehessen ebből az érzésből, amit majd hazavisznek, „elültetnek”, „kikel” és boldogok lesznek. A…..
Folyó mentén kerékpározni többszörös élmény. Visz magával, vezet, erőt ad, s biztosak lehetünk abban, hogy mire elfáradunk jön egy régi város, ahol feltöltődhetünk. A Fekete-erdőben eredő Dunát sokan még túl fiatalnak és kevésbé hatásosnak gondolják a németországi szakaszán. Holott igazi…..
Mitől lesz egy hiúz lába Norvégia legszebb látnivalója? Elárulom! A foltjaitól, mármint a hiúz foltjaitól. Tromsø-ből útban a Lofotenre igyekszem értelmezni a szigetcsoport nevéről olvasottakat. Hiúzlábat jelent a Lofoten. A térképet szemlélve gondolhatnák arra, hogy ahogyan a szigetcsoport egy…..
Tromsø a legek városa. A világ legészakibb botanikus kertje, planetáriuma, sörfőzdéje, valamint egyeteme található itt. Tromsø azonban nem csupán a legek városa, hanem fontos turisztikai központja is Norvégia északi felének. Ide még járnak a nemzetközi repülőjáratok, viszonylag sok a…..
Tünde Bagó 2019.07.25 07:59:16
@Kismy: Igazad van, köszönöm a jelzést, ez így pontatlan és helytelen volt! Javítva! :-)
Tünde Bagó 2019.08.08 07:24:51
@geegee: Arrafelé a halak csodákra képesek! :-)))) S minőségben milyenek a Scandic hotelek Svédországban? A halleves zöldséges volt és volt benne kicsi rák is, de kagyló nem. Tejszínes volt a lé, s inkább savanykásabb! Ettem már hasonlót Németországban is, azaz, hogy zöldséggel, tejszínnel. Nekem ezek jobban bejönnek, mint a magyaros! :-)))
Tünde Bagó 2019.08.08 07:26:02
@geegee: Na most a lefele menettel egyszer nagyot szívtam. Azt gondoltam egy svájci hegyen, hogy hát lefele az nem lehet olyan rossz, azután 3 napig nem kellett lépcsőzni! :-)))))
Már Észak-Norvégiában van a béke határvonala. Nem a politikai értelemben vett békéé, hanem a lelki békénk határvonala. Talán egybe esik az északi sarkkörrel ez a határvonal. Európa és így Norvégia más részein is egyre nehezebb olyan helyet találni, ahol az ember órákig csak a természettel lesz…..
Tünde Bagó 2019.08.03 08:11:52
@Eugene Horse: Köszönöm a kritikát és a tanácsot is! Remélem nem gondolja, hogy mindenféle előképzettség és olvasmányélmény nélkül írok itt, ez lenne az, ami nagyon távol állna tőlem. Amikor nyomtatásban jelentem meg, akkor pedig folyamatosan lektoráltattam az írásaimat eléggé jó irodalmi szakemberekkel. Elfogadom, hogy a több tízezernyi rendszeres olvasómból van, akinek nem tetszik a stílusom, valószínűleg Önnek nem egy Bódás János vers a kedvence, vagy nem Thomas Mann-t olvas, mert mást kedvel abból a milliónyi szépirodalmi alkotásból. Ennyi.
Tünde Bagó 2019.08.08 07:20:34
@geegee: Éppen most írom a Lofotenről a cikkemet, hamarosan kint lesz itt! Szerintem az mindent visz látványban, de nyugalom és béke tekintetében Senja a nyerő!
Tünde Bagó 2019.08.08 07:21:31
@geegee: :-) Mi is sokszor azt gondoltuk ott, hogy úristen ezek az emberek mit nem adnának egy más látványért! Amúgy szerintem élvezik ők ezt, vagy nem?
Régi gáztartályokban a világ legnagyobb panorámaképein idézi meg az ókori Pergamont, a barokk és az 1945-ös Drezdát, a Berlini falat, Rómát 312-ből, Amazóniát, s a Nagy Korallzátonyt is egy osztrák művész Németországban és Franciaországban. Nem csupán képzőművészeti alkotásokról van szó, hanem egy…..
Perzsák, kereskedők, szerzetesek, gyógyszerészek, írók, cárok és még maga a Mikulás is szerepet játszott abban, hogy ha Lübeck nevét halljuk, akkor rögtön a marcipánra gondoljunk. Lübecknek marcipán illata van, bár valójában az illatot lehet, hogy csak az agyunk generálja,…..
Látványosabb, olcsóbb, környezetbarátabb, megnyugtatóbb, ha kétkeréken vágunk neki a három ország partját simogató tónak, a Bodeni-tónak. A Bodeni-tó (a magyar helyesírás szabályai szerint Boden-tó, nálam személyes okokból Bodeni-tó), a lehető legjobb helyen fekszik ahhoz, hogy egy kellemes…..
 Szabályos geometriai formák, fehér homlokzatok, lapos tető, padlóig nyúló ablakok – egy modern lakópark jellemzői manapság. Valójában én most egy dessaui Bauhaus épületet írtam le, amely csaknem 100 évvel ezelőtt épült, de leírhattam volna azt a lakóparkot is, amelyben most lakom. A Bauhaus…..
Tünde Bagó 2019.05.10 08:08:45
@karikaV43: Teljesen igaza van, illene megemlíteni a magyar tagokat is. Annál is inkább, hogy Berlinben a Böhran Múzeumban jelentős bemutatást kaptak a magyar tagok, élükön Moholy-Nagy-gyal, s külön kiállítást is szentelnek neki még az évben Berlinben. A cikkben most inkább a stuttgarti élményeimre koncentráltam, s ott nem volt közvetlen kapcsolódásom a magyar tagokkal, ezért nem került említésre. Jönnek még élmények a témában ebben az évben!