Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tünde Bagó

615 bejegyzést írt és 184 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Képzeld el, hogy megérkezel a Dzsingisz kán repülőtérre, bedobod a mobilodat az első kukába, bepattansz egy terepjáróba és elvágtázol a sztyeppén a felkelő vagy lemenő nap irányába (édes mindegy, hogy merre mész, több száz kilométert megtehetsz bármelyik irányba anélkül, hogy bárkivel összefuss),…..
Az Elba Firenzéjeként is emlegetett Drezda és „Ahol a hársfák állnak” elnevezésű Lipcse árnyékában tucatjával lapulnak látnivalók Szászországban. Aki kulturális és történelmi körutazásra vágyik Németországban, annak az egyik legjobb választás ez a kis keleti tartomány, ahol az Érchegység, a…..
Élet sója Madeira és a járvány 2021.02.23 07:07:00
Madeirát vad erők munkálták, talán ennek tudható be részben a gyönyörűsége - hangzott el tavaly egy interjúban itt a blogon a Madeirán élő Linda szájából ez a kijelentés. Amit akkor megtudtam a portugál szigetről, arra késztetett, hogy jóval előrébb vegyem az utazási bakancslistámon, mint azt…..
Narancsbor vagy borostyánbor? Agyagedény a föld alatt? Mustkolbász a kamrában? – csak néhány érdekes kérdés a grúz borok világából, ahová még ilyen, zárkózott időszakban is könnyedén elkalandozhatunk. Ha mi nem mehetünk a világban bárhová a koronavírus miatt, akkor a világot kell elhozni az…..
Tolonganak a kérdések a mögöttünk álló év kapcsán: Miért? Meddig? Mikor? Ki? Kik? Hogyan? Biztosan? Lassan csak kérdésekből áll ez az év, de hol vannak a válaszok? A válaszok egy nagy dobozban laknak. Sokan vannak, tülekednek, hogy mikor ki bújjon elő. Az erős válaszok legyőzik a gyengéket. A jó…..
Neveljétek kíváncsinak és világra nyitottnak, mostanság ez a legfontosabb tanács, amit adhatok - hangzott el egy pedagógus szájából a napokban ez a mondat fiatal szülők első gyermekének érkezésekor. Megálltam és elgondolkodtam. Gyermekkoromban a nagyimtól azt hallottam, hogy ha kíváncsi vagyok,…..
Kovácsék laktak ott azelőtt. Ők rakatták fel a stukkókat. A nagyapja pincér volt a sarkon a presszóban, a jattokból vette azt a házat. A háború alatt még vagy hét embert beköltöztettek hozzájuk. Aztán a város szovjet ostroma alatt jól lerombolták, még a nagy vaskaput is kidöntötték. Micsoda kapu…..
Mi lehet annyira vonzó egy német kisvárosban, hogy a 19. század legnagyobb orosz írói, költői telepedjenek le ott karöltve más európai művészekkel? S mi lehet vonzó ma a csaknem félmillió turista számára, akik oda érkeznek évente? Sokat hallottam már Baden-Baden városáról, elsősorban akkor,…..
Tünde Bagó 2020.10.24 09:00:49
@Valóság nevű unokahúgotok: Felkészülök, bár Németországban ez nem meglepő! :-)
Tünde Bagó 2020.10.24 09:01:38
@Gerardus A. Lodewijk: Akkor ezt is felveszem a következő látogatásom listájára. Köszönöm!
Egy reumás beteg és egy kosárfonó közös ötlete alapján született meg a strandkosár, a német tengerpart jelképe.  Írjátok be a keresőtökbe, hogy "német tengerpart", s nézzétek meg a képeket! Az első 10 képben biztosan legalább 4 lesz olyan, amelyen a híres strandkosár jelenik meg. Mondjuk úgy, hogy…..
Tünde Bagó 2020.10.08 20:30:27
@geegee: Most a Rügenen nagyon sok volt szabadon. A legtöbbet lezárják, de volt nyitott is. Mindig találtam olyat, ahová leülhettem. Gondolom, hogy nyáron jobban figyelnek arra, hogy csak bérelve lehessen használni!
 Homokos tengerpartok, fehér, faragott erkélyes és tornyos tengerparti villák, örökzöld és lombhullató erdők, egészséges ételek, s határtalan vendégszeretet – Rügen szigete egyetlen mondatban. Szerencsére hosszabban is kifejthetem, hogy miért ragadott magával a Keleti-tenger (Ostsee) eme apró kis…..
Tünde Bagó 2020.10.08 20:16:56
@Piri és Barkas: Igen, a Frízföld csodás, de az még nekünk is hiányzik, bár egy szeletét már megkaptuk, amikor Kielben jártunk. Viszont ez a másik oldal, a Rügen is klassz, Frízföld nyugaton, hamarosan jön.
Tünde Bagó 2020.10.08 20:17:45
@geegee: Csak ajánlani tudom, megéri a látogatást, Lengyelország északi része még nálunk is bakancslistás.
Tünde Bagó 2020.10.08 20:18:23
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem tudom, hogy mi igaz belőle, de nyoma nincs, s már a nácik is szívesen nyaraltak itt.
Miért foglalkozunk a korunkkal? Szeretjük számolni az időt? Jól esik számba venni, hogy mit értünk el, s néha jót tesz, ha szembesítjük magunkat azzal, amit még nem tettünk meg? Vagy félünk az elmúlástól? Esetleg a jövőtől? Ki tudja! Az biztos, hogy mindenki gondol így vagy úgy a korára. S az is…..
Képzelj el egy felhőt, amely bekúszik veled az óceán közepére, ahol egy zöld pont jelenik meg a kékségben, éppen alattad. A felhő kezedbe nyomja az álmaidat, majd ledob egy babérerdő közepére. Mit kezdesz vele? Azt hiszem, a helyes válasz az, megvalósítod az álmaidat, úgy, ahogy Madeirán élő magyar…..
Elmélyülhet a kommunikáció a különböző anyanyelvű párok között? Az elmúlt években, amióta mi is külföldön élünk, sokszor foglalkoztatott ez a gondolat. Figyeltem a környezetemben azokat, akik vegyes párost alkotnak, egyikük magyar, a másik német, vagy svájci, s nem a magyar a közös nyelv. Ki…..
Újraindult a turizmus Németország déli részén, ahol a hétvégén kitették a kempingek a megtelt táblát, az éttermek, kávézók előtt hosszú sorok kígyóztak, s a nyári foglalások is már közelítik a plafont. A koronavírus alatt lakásaikba és házaikba visszahúzódott emberek eddig bírták, hiszen a…..
Tünde Bagó 2020.06.06 17:48:24
@lüke: Egyetértünk, nagyon jó helyen fekszik, közel vannak a hegyek, de mégis kicsit mediterrán hangulatú. S Bregenz nekem nagyon klassz meglepetés volt, amikor úgy igazán felfedeztük, itt írtam is róla a könyvem mellett: eletsoja.blog.hu/2017/09/05/bregenz_a_vorarlberg_fovarosa
Tünde Bagó 2020.06.06 17:49:49
@Publikus Team: Igen, kicsit hidegebb, de mostanában nyaranta már sokkal melegebb, mint korábban. S a Rajna még sok érdekességet rejt, a vízesés az egyik: eletsoja.blog.hu/2017/09/25/svajctol_svajcig_a_rajnan
 Ha három dolgot kellene mondani Beethovenről, akkor a legtöbben a következőket említenék: ő alkotta az Európai Unió himnuszát, süketen is komponált, s szerelmes volt egy magyar grófnőbe. Szerencsére a világ egyik leghíresebb zeneszerzőjéről ennél sokkal több érdekes, megdöbbentő, vagy hihetetlen…..
Elismerem, hogy az alcím hatásvadászra sikerült, de minden szava igaz. Megmagyarázom és a végén ti is elmentek a hétvégén Franciaországba, úgy, ahogyan mi tettük, mert a francia életérzés még ilyenkor is elérhető. Hetek óta tart a járvány Európában, amely egyelőre még csak a szabad életünket vette…..
Tünde Bagó 2020.04.02 19:31:35
@mindenannyi: Szerintem igen, mert a Németországban használatos besorolás alapján az 550-es az a BL55-nek felel meg! Jó sütést!
Tünde Bagó 2020.04.03 09:04:16
@hkatinka68: Juhó, de jó, hogy írtál! Köszönet a receptért, be is írtam a bejegyzésbe. Már nem írod a blogod? Honnan van egyébként a recept? Üdv Élet sója blog
Világgá menni egy hátizsákkal! Kilépni a komfortzónánkból! Felfedezni az ismeretlent! Ki az, akinek ez még soha nem fordult meg a fejében? Naponta találunk a magazinokban, a közösségi oldalakon olyan történeteket, amelyek a fentiekről szólnak. Sajnos a legtöbbször csupán az derül ki, hogy járni az…..
Szászország neve hallatán legtöbbször Drezda, Lipcse és a Szász-Svájc sziklái jutnak az eszünkbe. Ha jól átgondolom, akkor nekem még eszembe jut nagymamám sokáig féltve őrzött messeni leveses tálja, Bach dallamai Lipcsében és persze a jó öreg Trabantok is ez előző három hírességen túl. S ezzel…..
 Csend és menni - ez a két szó képes hatalmas erővel felvértezni a testet-lelket, ha hajlandóak vagyunk észrevenni a dolgok egyszerűségét és nagyszerűségét. Agyoncivilizált, agyongépiesített világunkban ez a norvég spiritusz egyik megbízható energiaforrása. – írja Zelei Anna Norvég utakon című…..
Kitartásra, szabadságvágy megélésére, s az időlimit nélküli utazásra tanította meg a magyar egyetemista lányt pár hónapnyi és 8000 kilométernyi stoppolás Új-Zélandon. Mindig csodálattal tölt el, ha olyan emberekkel hoz össze a sors, akik bátran nekivágnak a világnak, akár egyedül is. Stoppal…..
Felfedezések, amelyeket szívesen ajánlunk tovább – ez a blog, az utazós közösség lényege. A tömegturizmus világában, amikor a híres helyeket már egyre nehezebb megközelíteni, akkor bizony felértékelődnek a kevésbé ismert helyek. Sokszor kapok ötleteket az olvasóimtól, akik felfedeztek egy izgalmas…..
Tünde Bagó 2019.12.18 07:41:12
@Moin Moin: Nagyon klassz! Köszönöm a linket!
Tünde Bagó 2019.12.18 07:42:23
@Ráhel a saját lábunkon áll: Igazán jó kis tipp, ha nem is 2020-ban, de nekünk ott van a listánkon egy Nyugat-Franciországi körút keretében. Köszönöm az ajánlást!
A francia kalács, a briós (franciául brioche) nemcsak a történelem színpadát, a mozik vásznát, a franciák szívét, hanem egy magyar asztalhoz leülő vendégek ízlelőbimbóit is képes meghódítani. Bátorság lenne a mai világban egy fehér lisztből, élesztővel, sok-sok csokival és tejes vaníliás krémmel…..
Milyen lehet egy város, amelynek életét évszázadokon keresztül a kereskedelem határozta meg? Úgy képzeltem, hogy színes, nyitott, gazdag! Lübeck még ennél is több, észak királynője, legalábbis Észak-Németországé. A Holstentor előtt állva először az az érzésem támadt, hogy a város színesnek csak…..
Tünde Bagó 2019.06.18 17:03:04
@kiskutyauto: Elég sok városban jártam, gondolom ez látszik a blog csaknem 500 bejegyzéséből is. :-) Nem értek egyet azzal, hogy mind egyforma, nekem ezekben a közepes városokban is sikerül mindig valami egyediséget találni. Természetesen az igaz, hogy egy Párizs, Bécs, Budapest, Berlin, Stockholm, Oslo, London, Bergen, Zürich, Róma, Genova, Nizza, Prága, Krakkó, Barcelona és sorolhatnám, ahol már jártam (többször is) és nagyváros (vagy nagyobb város) az többszöri nekifutásra is izgalmas, s sok újat tud mutatni. Ugyanakkor nem biztos, hogy nem érdemes egy körutat betervezni Észak-Németországban, ahol az egyik állomás lehet Lübeck. Semmiképpen sem szabad az egynapos városokat sem leértékelni, ráadásul Lübeckben én még pár napot szívesen maradtam volna, ha rajtam múlt volna!
Tünde Bagó 2019.06.19 07:48:52
@Moin Moin: Tökéletesen egyetértek, leginkább az első és az utolsó mondataival, de a bombázásokkal is. Sajnos nem szabad elfelejteni, hogy miért történtek a bombázások, de ettől még nem nyernek érelmet! Én közelről látom, hogy milyen is az, amikor egy középkori város épen megmarad, mert Konstanzban lakom, amelyet éppen Svájc mentett meg a háborúban a bombáktól.
Tünde Bagó 2019.11.19 21:15:11
@Publikus Team: Ezt jó hallani! Gdansk-ot nagyon szívesen megnézném, remélem eljutunk arra hamarosan! Köszönöm az infót, hasznos!
Sportoló malacok, házasságot kötő malacok, sószóró malacok, szeretkező malacok, bikinis malacok, szmokingos malacok, kerámia malacok, malac brossok, aranymalacok, plüssmalacok, malacsztárok, malacságok, s minden, ami malachoz köthető és malacot ábrázol, megtalálható a világ legnagyobb sertés…..
Bécsben a legtöbb turista az osztrákok híres császárnéja, Sisi nyomát keresi. Nyomolvasásra azonban nincs szükség, mert az osztrák fővárosban minden és mindenki igyekszik kapcsolatot találni Sisivel. Sisi itt lakott, Sisi ezt ette, Sisi ezt itta, Sisi ezzel közlekedett, Sisinek volt ilyen fésűje, s…..