Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tünde Bagó

621 bejegyzést írt és 187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasóim!  Új, a bagotunde.com oldalra költözik az Élet sója blog. Itt az új oldalon megtaláljátok a régi tartalmakat és egészen új bejegyzéseket is. Megismerhetitek a másik két oldalamat, a Bodeni-tó utazás oldalát és Bagó Tünde Szépirodalom oldalát is ugyanott.  Várlak titeket az új…..
 Kanyarulatokkal, sziklás folyóparttal, végeláthatatlan szőlősoroknak köszönhető rizling borral és kísérteties középkori várakkal fogadja a látogatókat a Mosel-völgye Németországban. Pattanhatunk autóba vagy bicajra, szállhatunk hajóra, vagy hagyatkozhatunk a jól bevált túracipőnkre, a Mosel-folyó…..
Tünde Bagó 2021.10.20 13:52:15
@Fradista Utazó: Köszönöm a jelzést, igen, helyesen Kues, csak az alcímből maradt ki, de már ott is javítottam. Köszönöm.
Tünde Bagó 2021.10.20 13:53:03
@gigabursch: Köszönjük szépen, csodás környékről jól lehet tudósítani és fotózni. :-) Örülök, hogy sikerült visszaadni a hangulatát.
Tünde Bagó 2021.10.20 13:54:08
@Locassen: Köszönöm és örülök, igyekeztünk a leírásban és a fotókon is visszaadni a hangulatát. Igen, valószínűleg a régi fürdőházakkal van összefüggésben, de Németországban még nem láttam ilyet.
Kelet-Frízföld legkisebb szigete autómentes, sőt még a kerékpár is csupán a helyiek kiváltsága. Nincsenek utcanevek és még a házszámok is csak bizonyos titkok tudói számára egyértelműek. Van azonban tenger-terápia, dűnék, csönd és hal. Ezért a szigetért már az útikönyvek alapján oda voltam. Talán…..
A Watt csak egy sekély tengerként, a tea csak egy italként, fókák csak állatkertben látott állatokként, a homokdűne csak kopár dombként jelent meg a gondolataimban, amíg meg nem érkeztem Kelet-Frízföldre, Németország észak-nyugati tengerpartjára. Öt nap alatt azonban a tankönyvi ismeretekből…..
Filmek, regények, novellák tucatjai helyszínéül szolgált és szolgál ma is a Comói-tó. Mit tudhat ez a vidék, amit egyetlen másik sem Európában? Évek óta izgat a kérdés, de visszatartott, hogy oly sokan keresik ott a választ. Zsúfolt, drága, s valójában nem is olyan, mint, amit híresztelnek róla -…..
A sokszínűség feszültsége és a változatosság szépsége jellemzi a harmadik legnagyobb német tartományt Baden-Württemberget. Első olvasatra az előbbi mondat ellentmondásos, másodikra is, de amikor megismerjük ezt a délnyugati német tartományt, akkor megértjük jelentését. Közel tíz éve élünk itt és a…..
Képzeld el, hogy megérkezel a Dzsingisz kán repülőtérre, bedobod a mobilodat az első kukába, bepattansz egy terepjáróba és elvágtázol a sztyeppén a felkelő vagy lemenő nap irányába (édes mindegy, hogy merre mész, több száz kilométert megtehetsz bármelyik irányba anélkül, hogy bárkivel összefuss),…..
Az Elba Firenzéjeként is emlegetett Drezda és „Ahol a hársfák állnak” elnevezésű Lipcse árnyékában tucatjával lapulnak látnivalók Szászországban. Aki kulturális és történelmi körutazásra vágyik Németországban, annak az egyik legjobb választás ez a kis keleti tartomány, ahol az Érchegység, a…..
Élet sója Madeira és a járvány 2021.02.23 07:07:00
Madeirát vad erők munkálták, talán ennek tudható be részben a gyönyörűsége - hangzott el tavaly egy interjúban itt a blogon a Madeirán élő Linda szájából ez a kijelentés. Amit akkor megtudtam a portugál szigetről, arra késztetett, hogy jóval előrébb vegyem az utazási bakancslistámon, mint azt…..
Narancsbor vagy borostyánbor? Agyagedény a föld alatt? Mustkolbász a kamrában? – csak néhány érdekes kérdés a grúz borok világából, ahová még ilyen, zárkózott időszakban is könnyedén elkalandozhatunk. Ha mi nem mehetünk a világban bárhová a koronavírus miatt, akkor a világot kell elhozni az…..
Tolonganak a kérdések a mögöttünk álló év kapcsán: Miért? Meddig? Mikor? Ki? Kik? Hogyan? Biztosan? Lassan csak kérdésekből áll ez az év, de hol vannak a válaszok? A válaszok egy nagy dobozban laknak. Sokan vannak, tülekednek, hogy mikor ki bújjon elő. Az erős válaszok legyőzik a gyengéket. A jó…..
Neveljétek kíváncsinak és világra nyitottnak, mostanság ez a legfontosabb tanács, amit adhatok - hangzott el egy pedagógus szájából a napokban ez a mondat fiatal szülők első gyermekének érkezésekor. Megálltam és elgondolkodtam. Gyermekkoromban a nagyimtól azt hallottam, hogy ha kíváncsi vagyok,…..
Kovácsék laktak ott azelőtt. Ők rakatták fel a stukkókat. A nagyapja pincér volt a sarkon a presszóban, a jattokból vette azt a házat. A háború alatt még vagy hét embert beköltöztettek hozzájuk. Aztán a város szovjet ostroma alatt jól lerombolták, még a nagy vaskaput is kidöntötték. Micsoda kapu…..
Mi lehet annyira vonzó egy német kisvárosban, hogy a 19. század legnagyobb orosz írói, költői telepedjenek le ott karöltve más európai művészekkel? S mi lehet vonzó ma a csaknem félmillió turista számára, akik oda érkeznek évente? Sokat hallottam már Baden-Baden városáról, elsősorban akkor,…..
Tünde Bagó 2020.10.24 09:00:49
@Valóság nevű unokahúgotok: Felkészülök, bár Németországban ez nem meglepő! :-)
Tünde Bagó 2020.10.24 09:01:38
@Gerardus A. Lodewijk: Akkor ezt is felveszem a következő látogatásom listájára. Köszönöm!
Egy reumás beteg és egy kosárfonó közös ötlete alapján született meg a strandkosár, a német tengerpart jelképe.  Írjátok be a keresőtökbe, hogy "német tengerpart", s nézzétek meg a képeket! Az első 10 képben biztosan legalább 4 lesz olyan, amelyen a híres strandkosár jelenik meg. Mondjuk úgy, hogy…..
Tünde Bagó 2020.10.08 20:30:27
@geegee: Most a Rügenen nagyon sok volt szabadon. A legtöbbet lezárják, de volt nyitott is. Mindig találtam olyat, ahová leülhettem. Gondolom, hogy nyáron jobban figyelnek arra, hogy csak bérelve lehessen használni!
 Homokos tengerpartok, fehér, faragott erkélyes és tornyos tengerparti villák, örökzöld és lombhullató erdők, egészséges ételek, s határtalan vendégszeretet – Rügen szigete egyetlen mondatban. Szerencsére hosszabban is kifejthetem, hogy miért ragadott magával a Keleti-tenger (Ostsee) eme apró kis…..
Tünde Bagó 2020.10.08 20:16:56
@Piri és Barkas: Igen, a Frízföld csodás, de az még nekünk is hiányzik, bár egy szeletét már megkaptuk, amikor Kielben jártunk. Viszont ez a másik oldal, a Rügen is klassz, Frízföld nyugaton, hamarosan jön.
Tünde Bagó 2020.10.08 20:17:45
@geegee: Csak ajánlani tudom, megéri a látogatást, Lengyelország északi része még nálunk is bakancslistás.
Tünde Bagó 2020.10.08 20:18:23
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem tudom, hogy mi igaz belőle, de nyoma nincs, s már a nácik is szívesen nyaraltak itt.
Miért foglalkozunk a korunkkal? Szeretjük számolni az időt? Jól esik számba venni, hogy mit értünk el, s néha jót tesz, ha szembesítjük magunkat azzal, amit még nem tettünk meg? Vagy félünk az elmúlástól? Esetleg a jövőtől? Ki tudja! Az biztos, hogy mindenki gondol így vagy úgy a korára. S az is…..
Képzelj el egy felhőt, amely bekúszik veled az óceán közepére, ahol egy zöld pont jelenik meg a kékségben, éppen alattad. A felhő kezedbe nyomja az álmaidat, majd ledob egy babérerdő közepére. Mit kezdesz vele? Azt hiszem, a helyes válasz az, megvalósítod az álmaidat, úgy, ahogy Madeirán élő magyar…..
Elmélyülhet a kommunikáció a különböző anyanyelvű párok között? Az elmúlt években, amióta mi is külföldön élünk, sokszor foglalkoztatott ez a gondolat. Figyeltem a környezetemben azokat, akik vegyes párost alkotnak, egyikük magyar, a másik német, vagy svájci, s nem a magyar a közös nyelv. Ki…..
Újraindult a turizmus Németország déli részén, ahol a hétvégén kitették a kempingek a megtelt táblát, az éttermek, kávézók előtt hosszú sorok kígyóztak, s a nyári foglalások is már közelítik a plafont. A koronavírus alatt lakásaikba és házaikba visszahúzódott emberek eddig bírták, hiszen a…..
Tünde Bagó 2020.06.06 17:48:24
@lüke: Egyetértünk, nagyon jó helyen fekszik, közel vannak a hegyek, de mégis kicsit mediterrán hangulatú. S Bregenz nekem nagyon klassz meglepetés volt, amikor úgy igazán felfedeztük, itt írtam is róla a könyvem mellett: eletsoja.blog.hu/2017/09/05/bregenz_a_vorarlberg_fovarosa
Tünde Bagó 2020.06.06 17:49:49
@Publikus Team: Igen, kicsit hidegebb, de mostanában nyaranta már sokkal melegebb, mint korábban. S a Rajna még sok érdekességet rejt, a vízesés az egyik: eletsoja.blog.hu/2017/09/25/svajctol_svajcig_a_rajnan
 Ha három dolgot kellene mondani Beethovenről, akkor a legtöbben a következőket említenék: ő alkotta az Európai Unió himnuszát, süketen is komponált, s szerelmes volt egy magyar grófnőbe. Szerencsére a világ egyik leghíresebb zeneszerzőjéről ennél sokkal több érdekes, megdöbbentő, vagy hihetetlen…..
Elismerem, hogy az alcím hatásvadászra sikerült, de minden szava igaz. Megmagyarázom és a végén ti is elmentek a hétvégén Franciaországba, úgy, ahogyan mi tettük, mert a francia életérzés még ilyenkor is elérhető. Hetek óta tart a járvány Európában, amely egyelőre még csak a szabad életünket vette…..
Tünde Bagó 2020.04.02 19:31:35
@mindenannyi: Szerintem igen, mert a Németországban használatos besorolás alapján az 550-es az a BL55-nek felel meg! Jó sütést!
Tünde Bagó 2020.04.03 09:04:16
@hkatinka68: Juhó, de jó, hogy írtál! Köszönet a receptért, be is írtam a bejegyzésbe. Már nem írod a blogod? Honnan van egyébként a recept? Üdv Élet sója blog
Világgá menni egy hátizsákkal! Kilépni a komfortzónánkból! Felfedezni az ismeretlent! Ki az, akinek ez még soha nem fordult meg a fejében? Naponta találunk a magazinokban, a közösségi oldalakon olyan történeteket, amelyek a fentiekről szólnak. Sajnos a legtöbbször csupán az derül ki, hogy járni az…..
Szászország neve hallatán legtöbbször Drezda, Lipcse és a Szász-Svájc sziklái jutnak az eszünkbe. Ha jól átgondolom, akkor nekem még eszembe jut nagymamám sokáig féltve őrzött messeni leveses tálja, Bach dallamai Lipcsében és persze a jó öreg Trabantok is ez előző három hírességen túl. S ezzel…..
 Csend és menni - ez a két szó képes hatalmas erővel felvértezni a testet-lelket, ha hajlandóak vagyunk észrevenni a dolgok egyszerűségét és nagyszerűségét. Agyoncivilizált, agyongépiesített világunkban ez a norvég spiritusz egyik megbízható energiaforrása. – írja Zelei Anna Norvég utakon című…..