Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LelkesBarbi

31 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2023. március 20-án egy Szólj Be a Papnak vitaest résztvevői lehettünk. Az este címszavakban: A brandjét profin építő Petőfi, aki egyszerre volt sztár és vátesz. A Himnusz, ami nem éppen hurráoptimista, de ezzel is csak hozzánk illő nemzeti imádság. Előkerült a „bakelites” Ady is, aki által (is)…..
Négy nagyon különböző ember beszélgetett az Egyetem Tér színpadán. Egy színész-énekes (Dánielfy Gergő), egy református lelkész (Kovács Gergő), egy görögkatolikus pap moderátorként (Makláry Ákos) és egy költő, dalszerző és énekes (igen, ez mind egyetlen ember: Müller Péter Sziámi). A téma pedig, hogy…..
Csókay András megosztó személyiség. Vagy rajonganak érte az emberek, vagy pedig a víz is kiveri őket tőle. Miért? Mert amikor megszólalásra kap lehetőséget, akkor mindig előkerül a személyes hite, Isten és Jézus. Akár díszpolgári címről van szó, akár a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról, akár…..
A keresztyén könnyűzenéről már beszéltek sokan és sokszor. A tapasztalatok alapján ez kb. olyan megosztó téma, mint manapság az oltás. De az egy másik cikk témája lenne... A téma tehát megosztó, mert szilárd meggyőződések és prekoncepciók kapcsolódnak hozzá. Ez pedig nem éppen a barátságos és…..
LelkesBarbi 2021.05.17 20:55:20
@gigabursch: Szerintem ők egy nagyon jó példa erre, bár nem gospel-es.
www.youtube.com/watch?v=6HQwrAo_Tmw
Több feldolgozásuk is van református énekeskönyvi énekekből.
Nagyon pozitív volt a fogadtatásuk. Több interjút is készített velük az egyházi sajtó is. :)
LelkesBarbi 2021.05.17 21:56:40
@gigabursch:
Az MRÉ a Magyar Református Énekeskönyv, ami azonban a nevével ellentétben nem egy mindenütt használatos református énekgyűjtemény, de Erdélyben alapvetően ezt használják. Sok közös ének van a Magyarországon használttal is. Ők ketten erdélyiek. Attila a kolozsvári ún. kakasos templom kántora különben, szóval hozzá közel állnak a tradicionális énekek.
Már másodjára volt karantén-húsvét. Illetve sokan remélték még, hogy az idei mégsem lesz az, de aztán mégis. Mi kezdettől fogva sejtettük, hogy ez is egy távolságtartásos ünnep lesz. Mindenki fáradt már az egész járványtól és mindentől, amit fizikailag, lelkileg vagy szociálisan jelent. Az ünnep…..
A K-Pont Feszt első napján mintha a FOMO című film nem vetett volna fel elég kérdést, még  egy pódiumbeszélgetés dobta fel kőkeményen a személyes életünkkel kapcsolatban a labdákat.  Igen, a cím nem véletlen. A legtöbb válaszadónk azt feszegette, hogy itt a bennünk lévő kis vagy nagybetűs gonosz…..
Igen, még csak nem is velem, hanem bennem. Gyakran nyugtatjuk magunkat azzal, hogy a problémák a rendszerek hibáiban gyökereznek, amikkel pedig csak a vezetők tudnak valamit kezdeni. Mi tehát nem tehetünk mást, minthogy a hátsó sorból kritizáljuk vagy szidjuk őket és mondjuk a nagy bölcsességeket,…..
A Hit és tudomány négyrészes vitasorozat első alkalma Hogyan keletkezett a világ? címmel rajtolt hétfőn a  Víztoronyban. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pótszékek mellett még a hirtelenjében odavarázsolt padok is mind megteltek. A bátor válaszadók: dr. Gájer László római katolikus pap, jelenleg a…..
A legtöbben azt gondolják, hogy lelkésznek lenni elég ódivatú dolog. Pedig valójában a lelkész rengeteg olyan divatszakmát végez, persze lényegesen csekélyebb díjazással, amiért ma sokan verekednek. 1. Rendezvényszervező Talán ez az egyik legegyértelműbb. Egy gyülekezetben, közösségben rengeteg…..
Szervezetünk létezése óta talán az eddigi legrendhagyóbb eseményre került sor a XX. Kárpát-medencei Egyetemi Gyülekezetek Tavaszi Találkozóján. Egyfelől azért, mert elsőként faggathattak a résztvevők csak református egyetemi lelkészeket, másrészt pedig, mert – bármennyire…..
LelkesBarbi 2019.04.16 10:00:47
@Segna:
Általában a SZBAP-os alkalmakon értelmes kérdések hangzanak el, nem feltétlenül beszólások, így ez beleillett a vonulatba. De ha neked ez így túl gyenge, akkor menj el valamelyik beszélgetésbe és szólj be élőben!
Az eseménynek azért volt Szólj be az egyetemi lelkésznek! a címe, mert nem volt ott egyetlen pap sem.
A cikk nem a találkozó értelméről, hanem egy programról akar beszélni, de keress rá a videókra az eseménynél és talán az alapján már lehet némi fogalmad az egészről...
Amúgy meg, a saját gyülekezeti tagjaidnak a szemébe mondani, hogy mi a nehéz velük, szerintem igazán őszinte. S mivel én voltam az egyik válaszadó, így azt mondom, jó, hogy kimondhattam dolgokat előttük, amire máskor ritkán van alkalom, mert nem arról beszélek a tagokkal, hogy nekem milyen velük, hanem inkább róluk. ;)
Ha azt hallod, hogy szent, akkor azt gondolod, hogy egy tökéletes keresztényről van szó. De az az igazság, hogy sokkal inkább egy tökéletlen, bűnös emberről, akit élete egy pontján Isten a szeretetével megragadott. Íme hét ember, akik elég mélyről indultak. Egyiptomi Szent…..
Egyik évben sokat vicceltem azzal, hogy milyen – akár egymásnak ellentmondó - címkéket ragaszthatnak rám az emberek. Az egyik, amit büszkén viselek, az a zöld címke. Biciklis lelkész vagyok, annak minden előnyével és hátrányával. Mit is jelent ez? Például hogy annyira biciklis vagyok, hogy fáradtan…..
Ezúttal egy új helyszínen, a Sheldon’s-ban szólhattak be a papoknak és zenészeknek. Jantyik Zsolt, a PG csoport frontembere katolikus zenészként, Nagy Imre Tamás, a Neonhal énekese pedig a református tábort erősítve állt készen a kérdésekre. Káposztás Gábor református…..
Ha azt mondjuk, Egyiptom, akkor a legtöbben egy iszlám országra gondolnak. Amit pontosítanék azzal, hogy egy muszlim többségű ország, ahol azonban egy igen nagy számú keresztyén kisebbség is él, a koptok. A kopt szó azt jelenti, hogy egyiptomi. Azaz az egyiptomi muszlim hitű arab többség nem az…..
Igen, tudom, hogy a karácsonyi vacsora mindenkinek nagy stressz, 4-6-10 főre készítve. De képzeljétek el, milyen az, ha ezt 90 emberre főzitek meg! Mert velünk ez történt. De miért is kell főznie a lelkészeknek? És miért pont 90 főre? Kezdem az elejéről: 5 éve az egyik kollégám…..
Már a bemutatkozáskor kiderült, hogy nem akármilyen este vár ránk a Szólj be a papnak! Család-karrier, hol van az egyensúly témájú beszélgetésén. Először is: kiknek lehetett beszólni? Egy ötgyermekes görögkatolikus papnak, aki rendszeresen kap beszólásokat saját gyerekeitől, ám mégis kiállnak…..
LelkesBarbi 2018.11.22 06:50:37
@TanNé: A teológia önképzés arra jó, hogy ismereteket mélyítsen és új szempontokat ad. Talán neked is hasznos lenne, hogy a szokásos szólamaidon túllás.... ;)
Az orkológiának és a teológiának meg annyi köze van egymáshoz, hogy Tolkien gyakorló katolikus volt és még erről is van irodalom. Szóval az önképzés e téren is lehetséges. Hajrá!
Szokták mondani, hogy az egyház egy nagy maffia. Jelentem, szerintem inkább egy kartell. Merthogy olyan konkurenciád van, akivel nem versenyzel. A területek fel vannak osztva; világos, hogy ki milyen profillal, jellemzőkkel dolgozik. Bár igaz, ami igaz, néha azért történnek meglepő…..
A nyár izgalmasan kezdődött. A sok rohanás és tennivaló után végre ott ültem május végén a Lutfthansa München-Chicago járatán. Nem, nem ennyire jó a lelkészi fizetés. Nem is igazi nyaralás volt ez az út, de valahol mégis. A gyülekezetünknek van egy 6 évre szóló partnerkapcsolata Grand Rapids…..
Voltak a reformátorok is szerelmesek vagy életük párját teljesen szent és praktikus szempontok alapján választották? Bár már az első részben is sok izgalmas eset előkerült, újabb 4 emberrel, 4 különös sorssal folytassuk tovább a sorozatunkat. Wibrandis, a rekorder reformátorfeleség Ha van valaki,…..
Egy ritkán említett oldal - ami a történelemkönyvekből kimaradt. Vajon az égben köttettek a reformátorok házasságai? A klasszikus páros: Luther Márton és az ő Katája Klasszikus, mert egy exszerzetes és egy kiugrott apáca nászáról van szó. Luthernek a kolostori életet…..
Hogy milyen lehet református lelkészként Humbákföldén lenni? A legegyszerűbb, ha leírom, hogy mi történt 1 óra alatt velem szombat délután: Beszélgetés egy mentőápolóval, hogy ki és mi alkotása az, ami körülvesz minket, amit a szemünkkel látunk. A beszélgetés…..
Igen, ír. Merthogy – kevés kivételtől eltekintve – nemcsak találomra mond valamit. ;) A prédikációírás egy afféle "öszvérszülemény", mert van egy racionális, tanulható és tanítható oldala, másrészt személyes, így van egy szubjektív oldala is. Éppen ezért személyenként más és más a születés-szülés…..
Azt hiszed, hogy csupán a törpök élete nemcsak játék és mese? Nem volt egyszerű az sem, ha valaki Magyarországon a reformátori eszmék követője volt. Lássunk 7 magyar reformátort és nem semmi történetüket! Hm, és persze legyünk büszkék rájuk és a történet többi szereplőjére! ;) 1. Kálmáncsehi Sánta…..
LelkesBarbi 2018.05.03 16:21:08
@Frady Endre: Igen, helyes az infó. Rajta is van a könyvlistámon, csak még nem jutottam el odáig.
Mondtad. Mondhatod ezután is. De álljon itt egy kis magyarázat, hogy miért nem lesz tőle lelkes az illető lelkész/pap. És pár tipp, hogy mit is mondhatsz helyette...  Olyan szépen beszélt Tiszteletes Úr/Asszony! Az egyik leggyakoribb mondat, amit hall egy lelkész. A templomajtóban akar valamit…..
LelkesBarbi 2018.04.27 13:26:32
@fitymafej: Bocs, nekem az jött le, hogy kinyilatkoztattál és nem vagy kíváncsi a válaszra.
De ha igen, akkor igyekszem reagálni az általad felvetettekre.
Tehát
1 / Miért kellene beszélned? Neked kell tudnod, hogy neked mik a kérdéseid. Elsőre talán azt mondanám, hogy mindig érdemes a neked fontos dolgokról olyanokkal is beszélni, akiknek talán más, akár homolokegyenest ellenkező a véleménye, mert vagy újra rájössz, hogy neked van igazad, vagy új szempontokat kapsz, hogy átgondold a véleményedet. A barátaid valószínűleg hasonlóan gondolkoznak, mint te.
2 / Tévedés. Nem a szédítés a feladat. A feladat egy értékes üzenet átadása, arról érdemi beszélgetés, amire a másik fél szabadon reagálhat, akár ott is hagyhat, ha neki az nem tetszik. A reakciókkal semmi gond, sőt, reagálás nélkül nem is érdemes csinálni. De válaszolni sokféleképpen lehet. Nem arról szólt a cikk, hogy egyáltalán ne szóljanak a lelkészekhez, hanem arról, hogy hogyan lesz inkább értelme a beszélgetéseknek. Szóval csak hajrá, menj a lelkészhez és beszélj vele!
3 / Nemcsak marketinges feladatai vannak a lelkésznek, hanem menedzseri és még sok minden más. De mivel nem reklámról van szó, ezért nem is kell csak a szép dolgokról beszélni. És teljesen igazad van, a bónusz jó és örülök is neki. De ez nem jelenti azt, hogy a bónusszal már minden tökéletes és ezért szerintem erről lehet és kell beszélni. Minél világosabban.
4 / Senkit nem is küldtem oda, csak arra próbáltam kísérletet tenni, hogy hogyan szülessen érdemi őszinte párbeszéd a lényegi kérdésekről. Ami emiatt mindkét félnek sokkal jobb, mintha elbeszélnénk egymás mellett.
5 / Dolgoztam ennyit és ha nem is mindennap ennyit, de annyit igen, hogy elfáradjak. ;)
A cikk megírásában egy római katolikus és egy református hívő dolgozott együtt. Figyelem! A cikk két hasábban írt részeket is tartalmaz, ami mobil nézetben nem biztos, hogy helyesen jelenik meg. Mi a böjt? Felcsaptuk a TINTA Könyvkiadó Vallási szavak kisszótárát a böjt szónál. A könyv szerint 3…..
LelkesBarbi 2018.03.21 15:24:42
@Kishableany:
Teljesen egyet értünk abban, hogy a böjt fontos dolog és komoly lehetőség.
Nekem a cikk is arról szólt, hogy nem a szabályok görcsös betartásában születik meg a böjt lényege. Nem a felvizezés mellett kampányolt, hanem amellett, hogy találd meg a böjtnek azt a módját, ami közelebb visz Istenhez.
A plébánosa ajánlott valamit, ami van, akinek segít és van, akinek csak szenvedésről szólna és az erőfeszítésről, hogy az ajánlásokat betartja. Az jó, hogy Neked igen - de ezt nem szabad általánosítani.
Én személy szerint például a lemondásban azt éltem meg, hogy elcsendesedtem, többet imádkoztam, jobban Istenre tudtam figyelni. A saját módszeremmel. ;)