Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ormánsági História

310 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor Vajszlóra gondolunk, többnyire a mezőgazdasági tevékenységekre koncentrálunk pl. a dinnye esetleg az epertermesztésre, hiszen a község egykoron mezővárosi ranggal bírt, illetve országos hírű volt az állatvására. Ugyanakkor apjainkhoz képest mintegy száz évvel korábban élte a település „ipari…..
Cserhalmi István egyháztörténete   E egyháztörténet az előző irományaimhoz képest kibővült, sok-sok érdekességel, amit Cserhalmi István, egykori szerdahelyi tanító írt össze, igazándiból az ő egyháztörténetét olvashatják, most az olvasók! Cserhalmi István csekély bemutatása, 1906. november 7-én…..
Mint minden egyházközségnek, így a drávaszerdahelyieknek is van un. paplakjuk.E paplak 1852-ben épült, mivel régebbi paplak csak egyszobás volt. A mai paplak 3 szobás, illetve egy imatermes, anno e épület mellé több gazdasági épület is tartozott. A paplak mellett az iskola állt. A paplak ezekből az…..
A templomban a harangok mellett természetesen több dolog is helyett foglalt. Mint például az Úrasztal, amiről a következő kép árulkodik, hogy a  mai napig ugyan ez az asztal van jelen. Urasztala diófából készülve   Több abrosz, terítő szerepel e jegyzetben, közülük a máig megmaradtakat a…..
Az Ormánság keleti részén is szólnak a harangok, a nagy harangok. E kis falu temploma 1837-től 1839-ig épült, mivel 1817-ben az egyház szűknek jelezte az akkori templomot, aminek a helyét nem tudjuk, hogy hol volt, de feltélezhetően a mai templomunk helyén. A ma is pompában álló templomunk kőből,…..
Búcsú Dani Lajostól,az Ormánság krónikásától (1938–2012) Megint szegényebbek lettünk, ismét elment valaki, aki nagy űrt hagyott maga után. Olyan valaki, aki szellemi tarsolyában számos tervvel és célkitűzéssel, szorgos mindennapjainak hihetetlen tenni akarásával még sok mindent szeretett volna…..
Varga Ilona - rádiós, újságíró, műfordító, szótárszerkesztő Az "Ismeretlen ismerősök" rovat az ormánsági kötődésű, szülőföldjüknek is nevet szerzett személyeket mutatja be. Sokuk közismertek, de mások pályafutását, életútját méltatlanul kevesebben ismernek. Rájuk igazán büszke lehet lenni,…..
Semmi sem annyira az emlékezés ünnepe, mint a Karácsony. Már jóval az ünnep előtt különös dolgok történnek az emberrel. Például hajnalban felébred s figyeli, vajon járnak-e már a villamosok. Csend van, legfeljebb a Hűvösvölgy nagy gesztenyefái suhognak halkan a szélben. Aztán a közeli templom…..
A piskói sorozat harmadik befejező részével egy igazi ritkaságot tudok bemutatni az Olvasóknak. Egy pillanatfelvétel hetven esztendővel ezelőttről. Az akkori falu házainak és a benne lakóknak jegyzéke. Mindez sok-sok érdekes megjegyzéssel mesélt a régmúltról. Több, mint családfa, egy falu ágas bogas…..
Megsárgult újságlapok A zalátai születésű Berki Gyula számtalan cikkében ostorozta a közállapotokat, az elsők között vizsgálta az egykézést. Több ciklusban országgyűlési képviselő volt, Bethlen miniszterelnök kedvenc főtanácsosa. Számtalan cikke és parlamenti felszólalásából végig kísérhetjük…..
H. Várady Ilona az Ormánság legendás nótaszerzője, aki közel ezer nóta szerzője  nagyon ritkán  hagyta el Zalátát, egyszerűen nem szeretett utazni, helyette inkább nagyon sok látogatót fogadott. Azonban egy két alkalommal kivételt tett, miként 1966-ban, mikor a  legendás Hortobágyra ellátogatott. A…..
Megsárgult újságlapok, karcos bakelitek Jókedvű vagyok! Időutazás 1985-be, amikor három ormánsági kislány dalt írt Soltész Rezsőnek, aki 1981-ben végleg beírta nevét az egyetemes magyar zenetörténetbe a Szóljon hangosan az ének c. opusával. A cikk maga egy retrocunami, az írást nem más jegyzi,…..
 Vajszlói beszélgetés az értelmiség szerepéről A Kodolányi Múzeumban berendezett könyvtárban jó néhányan ültük körbe az asztalt. A beszélgetést megszervező Katona Zoltán, a községi közös tanács elnöke, dr. Tóth István állatorvos, dr. Harasztia Zoltán körzeti főorvos, Kovács János, a Vajszlóhoz…..
Vajszló  A XVIII. századi latin nyelvű leírásából megismerhető az akkori település legfontosabb adatai: az egyházról, a földről, a mesteremberekről és sok minden másról.        A községről[1], mégpedig  1.Általánosságban  A falunak minden nyelven Vajszló a neve. 2.Tulajdonosa a méltóságos…..
Az ezerkilencszázas évek elején volt egy körorvos, dr. Fonyó Ignácz, aki műkedvelőként humoros költemények szerzője volt. Vajszlói mulatságokon, az olvasókör, vagy a tűzoltó egylet rendezvényein rendszeresen előadták költeményeit. Ezek a művek nem irodalmi értékük miként a szerző is írta, hogy…..
Az Ormánság és Piskó helytörténete iránt érdeklődők hálásak lehetnek, hogy volt két ember, aki lelkén viselte azt, hogy ne vesszenek el a régmúlt idők dolgai. Czupy György - aki előző írásban mutattam be - hosszasan kutakodott a levéltárakban, amíg a sok-sok anyag összegyűlt, Badi Györgyi - akinek…..
 Piskó helytörténeti érdekességeinek gyűjtője volt Czupy György. Bár évtizedek múlva Sellyén vert gyökeret, szülőfaluját sohasem feledte. A közeljövőben publikálásra kerülő, Piskó iskolatörténetét bemutató anyag nagyrészt Czupy György levéltári kutatásain alapult, ezért éreztem szükségesnek Czupy…..
Íróink nyelve   A Süllyedő' világ következő sorai így rögzítik Kodolányi első benyomásait az ormánsági nyelvjárásról: „...gyönyörködöm találó kifejezéseikben, különös szavaikban, eddig sohasem sejtett nyelvük szépségében. Olyan lágy, olyan zenei és édes ez a nyelv, hogy még az apám tiszta,…..
Szerelmes tanító. A pécsi kir. ügyészség furcsa ügyben indította meg a nyomozást. Szilágyi József piskói tanító a történet hőse, ki a jelek szerint beleszeretett egyik tanítványába, Molnár Margitba. A leány anyjától több ízben megkérte tanítványa kezét, de mindig kosarat kapott, részint a leány…..
Cifra sátor Az 1948 nyarán – Haraszty Pál által – a Vajszlón megrendezett Ormánysági Vásár országos mozgalommá szélesedett. Kedvezményes vasúti utazás is lett kibocsátva jegyekkel erre az alkalomra. Az ország messzi vidékeiről is sereglett ide nem egy látogató.     Érdekes térképet is…..
"1955 nyarán Pap László megbízásából Benda Kálmán (és kisfia, Benda Gyula), valamint Németh Balázs -- akkor mindketten a Ráday Levéltár munkatársai -- bejárták a tolnai és baranyai református egyházmegye egyházközségeit, hogy felmérjék a gyülekezeti levéltári iratok állapotát és intézkedési tervet…..
   A nagyobbik harang régebbi elődjét, mely 256 kg súlyú volt, az első világháború alatt 1916. évi augusztus hó 24-én vitték el hadi célra, közvetlen elődje pedig – mely 234 kg súlyú volt és 1922-ben ajándékozta a zalátai közbirtokosság – 1945. évi augusztus hóban megrepedt. Pusztulása, halála fájt…..
Az összeállítást készítette: Dr. Bárány Ottóné Badi Györgyi (2019) A falu történetével Czupy György volt piskói lakos hosszú évekig és Ambachné Perics Irén egykori tanítónk és Matyi Irén lánya foglalkozott az elmúlt években és tanítványát Ambrus Zsófia 8. osztályos tanulót készítette fel a falu…..
Halászy Károly 1812-1849 (H. Várady Ilona anyai dédapja) 1812-ben Rákoscsabán született. A Halászy család a felvidéki Gömör megyéből szármázott. Iskoláit Veresegyházán végezte, majd a losonci és a pápai gimnáziumokba került. Mérnök szeretett volna lenni, de ezt a család szerény jövedelme nem…..
A Kis Újság híradásából tudta meg Farkas József szibériai rabmagyar családja, hogy él – A család pénzt és útlevelet küld, hogy hazajöhessen 1914 júniusa óta, – amikor egy szerb diák golyója megölte Ferenc Ferdinánd trónörököst, – izgalmas, drámát játszik az élet. Izgalmasabbat, mint amilyet a…..