Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Phil Melanchthon

66 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bűn maximális felvállalása, a jó kizárólag Istennek tulajdonítása – ezek következnek a református hitvallásokból. Néhány gondolat következik annak kapcsán, hogy megvalósul-e ez a gyakorlatban, Balog Zoltán püspök e heti nyilatkozatai tükrében (itt és itt). A Magyarországi Református Egyház…..
Az elmúlt évre visszatekintve elmondhatjuk, hogy különösen sok eseményt sikerült lebonyolítani, valamint új helyszínek, ötletek és együttműködések is megvalósultak. Debrecen, Bakelit A 2022-ben ötéves korba lépett Szólj be a papnak alapműfaja a kb. másfél órás, egy téma köré szervezett vitaest,…..
Következő eseményünk az álhírekről szól: Álhírek csapdájában - hol az igazság? Ennek kapcsán elgondolkoztunk azon, hogy a keresztény hívőknek több fegyverük is van az átverések ellen – elvileg. 1. A keresztény hit kulcseseményét, Jézus Krisztus feltámadását annak pillanatától fogva egy szívós…..
Beharangozó gondolatok a ’Hol van Isten a bajban?’ című eseményünkhöz A keresztények bajhoz, a szenvedéshez való helyes viszonyulását egyértelműen kijelöli a Biblia. Maga Jézus Krisztus jelentette ki: „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János evangéliuma 16,33).…..
Aki erre a kérdésre katolikusként nem tudja kapásból a választ, alighanem csúnyán lemaradt egy fontos fejleményről. Pedig Ferenc pápa 2019-ben egészen meglepő módon nyilatkozott meg a címben feltett kérdésben, méghozzá Ahmad et-Tajjeb-bel közösen, aki az egyiptomi mecset és egyetem, az Al-Azhar…..
Egyházi tiltakozások ellenére is kivégezték az egyesült államokbeli Missouriban Ernest Johnsont. A szellemi fogyatékos, háromszoros gyilkosság miatt elítélt 61 éves férfi utolsó megnyilatkozásaival keresztény hitéről tett vallomást. Az október 5-én méreginjekcióval kivégzett elkövető érdekében…..
Alapvetően minden sör jó célra készül, hiszen oltják a szomjunkat és ellazítanak. Egyházi piák című sorozat első részéből az is kiderült, hogy még az ördög ellen is hasznos lehet kedvenc habos italunk. Most viszont lerombolt templomok (vagy éppen iskolák) helyreállításához is hozzájárulhatunk…..
Egyre közeledik a kivételes sportélményt ígérő esemény: a magyar fociválogatott júniusi szereplése az Európa Bajnokságon. A nemzeti tizenegynek a kontinens legerősebb csapataival, Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal kell mérkőznie: ha realisták vagyunk a pontokért, ha nagyobbat merünk…..
Tükrözi a keresztényeket megosztó problémákat a zene terén kibontakozó egyet nem értés. Felvetődnek az alapvető kérdések: Csak a Bibliához és/vagy a jól rögzült hagyományokhoz szabad visszanyúlni? A korunk igényeire kell figyelni és válaszolni? A célközönség életkora alapján válasszuk el a hit…..
Az ökumenikus összefogással megtámogatott atya keresetét kedvezően bírálta el a legfelső bíróság március 24-én, Skóciában. A taláros testület szerint jogellenes volt teljeskörű istentiszteleti tilalmat bevezetni. Angliában, Walesben és Észak-Írországban az egész járványidőszak alatt szabadon lehet…..
Az előző bejegyzésben azt a kérdést tettem fel, hogy mi a gátja annak, hogy népegyházként működjenek ma Magyarországon a nagyegyházak, miközben az „infrastrukturális” feltételek (intézmények, anyagiak, támogatások, stb.) erre többnyire adottak. Felvetődik egy olyan válaszlehetőség, hogy a…..
Passau katolikus püspöke, Stefan Oster, a Szent Család ünnepe kapcsán mondott prédikációjában úgy fogalmazott, hogy manapság a klasszikus, normális családkép már nem egyértelmű a társadalomban, és aki azt képviseli, könnyen megkapja a „régimódi”, „reakciós”, „fundamentalista” jelzőt vagy valami…..
Nemrég azt vizsgáltuk, hogy az egyházi iskolákba járó diákok, valamint a világi oktatási intézményekben tanuló hittanosok miért nem ülnek át nagyobb számban az iskolapadból a templomok padjaiba miután végeztek. Az okot én abban látom, hogy a hazai nagyegyházak (értem itt a katolikust, reformátust,…..
Talán még azok is, akik csak felületesebb ismeretekkel rendelkeznek a katolikusok és reformátusok hitgyakorlásának különbségével kapcsolatban, kapásból fel tudják idézni, hogy a hazai református templomok tetején kereszt helyett csillag vagy kakas látható. A kereszt vagy feszület tipikusan nem…..
Megalapozottnak találta a bíróság a közösség elleni uszítás vádját Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztor ügyében (az eset hátteréről itt olvashattok). A 8100 eurós pénzbüntetés (közel 3 millió forint jelenlegi árfolyamon) a kiszabható legalacsonyabb büntetéshez áll közel és nem kerül be az…..
Debrecent erősen sújtotta 1739 és 1743 között a pestisjárvány, kb. 20 000 lakosból 8200-en vesztek oda, a legpusztítóbb nap 1749. október 19. volt, akkor 164-en haltak meg (akkoriban egyébként csak három orvos működött a városban). A Magyarországot kormányzó Habsburgok egyik bécsi csúcsszerve, a…..
Trump „hitvédő” imázsát megőrizve újrázna, Biden lenne az USA második katolikus elnöke. A két elnökjelölt nagy hangsúlyt fektet a hit fontosságára. Donald Trump a 2015-ös elnöki kampányának programját összefoglaló, Great Again – Újra naggyá tesszük Amerikát című könyvében leírja, hogy vallási…..
Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztornak közösség elleni uszítás vádja miatt kell bíróság elé állnia novemberben. Az ügy háttere, hogy Latzel nyilvánosan elérhetővé tette a tavaly általa tartott házassági szeminárium hanganyagát. A felvétel a lelkész olyan kijelentéseit tartalmazta, mint…..
Elöregedő gyülekezetek és bezárásra ítélt templomok jellemzik az európai keresztényeket? Beszéljünk inkább azokról a fiatal, napbarnított, mosolygós hullámlovasokról, akik egy jó szörfözés után együtt imádják Jézust! Keresztény szörfösök találkozója 2018-ban, Franciaországban (fotó: Christian…..
’Hitetlen, de nem hiteltelen?’ sorozatunkban olyan könyvekből, filmekből, zenékből, stb. szemezgetünk, amelyek a keresztény hit világát kívülről, adott esetben kritikusan mutatják be. Keresztényként azért érdemes ilyen művekkel megismerkednünk (ahelyett, hogy ingerülten lesöpörnénk azokat az…..
A ”karanténkönyvtáram” gyarapodásnak indult és valahogy mindig Trianonba botlottam, bizonyára a 100 éves évforduló miatt. Megjelent egy történelmi sci-fi regény, amely arról szól, hogy mai katonák helikopterrel térnek vissza a mohácsi csatába, megelőzendő azokat a történelmi folyamatokat, amelyek a…..
Nemcsak hogy vannak Magyarországon is, de most egy csapatot összeállítottunk belőlük, és egy online esemény keretei közt találkozhatunk velük. Valószínűleg megtudjuk, hogy mi a kedvenc videojátékuk, de leginkább olyan kérdések kerülnek terítékre, mint a jó és rossz kérdése a játékokban, a…..
’Hitetlen, de nem hiteltelen?’ sorozatunkban olyan könyvekből, filmekből, zenékből, stb. szemezgetünk, amelyek a keresztény hit világát kívülről, adott esetben kritikusan mutatják be. Keresztényként azért érdemes ilyen művekkel megismerkednünk (ahelyett, hogy ingerülten lesöpörnénk azokat az…..
John C. Lennox, nyugalmazott brit matematikaprofesszor könyve, a Hol van Isten a koronavírus idején? magyarul a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, és egyike az első könyveknek, amelyek a vírus apropóján születtek meg. A legelső ilyen könyv, az olasz író és fizikus Paolo Giordano Járvány idején-je…..
Kepler, Newton, Linné. Csak néhány azok közül a tudósok közül, akiknek a hitük legalább olyan sokat számított, mint a tudományos eredményeik, még akkor is, ha erről nemigen esik szó az iskolában. A hit és a tudomány évszázadokon át bensőséges viszonyt ápolt, és az egyház nem csak a középkorban…..