Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fruzsi Fekszi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Anita január óta él Finnországban, ahol erasmusos hallgatóként tanul egy Porvoo nevű településen. A 21 éves egyetemista alighanem a kultúrsokk abban a fázisában van, amikor jellemzően sok minden nem tetszik az embernek, ezeket szedte össze az alábbi posztban. A magam részéről csak…..
Fruzsi Fekszi 2018.04.10 15:32:11
Uram az égben gyere le.... én is voltam Erasmuson a finneknél, így nem mondhatja senki, hogy nincs tapasztalatom, és 99%-ban HÜLYESÉG amit ír a "kedves" posztoló...ilyen hozzáállással minek ment ki Erasmusra???

10) Szauna - tiszteld a kultúrájukat, és vetkőzz te is! Szaunalepedőt csavarhatsz magad köré és akkor nem vagy meztelen. Én is utálom, ha egy rendes szaunába az undorító klóros fürdőruhájukkal jönnek be az emberek, anélkül sokkal egészségesebb....

9) Időjárás - mi a búbánatnak mentél finnekhez ha nem bírod a hideget? :D utána kellene nézni előbb aztán választani, nem itt sírni...

8) Oktatás - na nekem senki ne merészelje azt állítani, hogy a magyar oktatás jobb a finnekénél. NEM JOBB A MAGYAR! Igaz, kritikahiányom nekem is volt... DE náluk legalább GYAKORLATRA tanítanak, az életre, projektekkel, cégekkel, nem pedig magoltatnak....

7) Emberek - igaz, cserébe viszont lelkiismeretes, kedves és odaadó barátok, ha megismered őket...de szerencsére vannak más erasmusosok is, nem kell csak finnekkel barátkozni, ha nem jön be a stílusuk ;)

6) Természet - mit vártál Porvooban? Még Helsinkiben csakcsak megérteném a kiakadásodat, de Porvoo falu... megintcsak NÉZZ UTÁNA!

5) Ünnepek - mégis mi a búbánat kellene neked szülinapodra? A barátom is kint ünnepelte a szülinapját, sütöttem neki tortát, volt gyertya, lufi, pia, és elmentünk bulizni (Pesten se kaptam 21. szülinapomra ingyen shotot és meg se jegyezték h boldog szülinapot, ez nem falu, ahol mindenki ismer téged...) Mi más kellett volna még? Unikornis? :D

4) Látnivalók - igaz, a legtöbb program tavasszal/nyáron/ősszel a legjobb, de télen is akad jócskán szépség: Lappföld pl. maga a csoda, és a tóvidék is gyönyörű befagyva, Helsinkiben az öböl is jég alatt van, elég király élmény sétálgatni rajta, szánkózni, túrázni,stb... Pétervárra is visznek át tripek, Tallinnba is... Osloba is olcsó a repjegy... Stockholmba pedig visz át komp 16€/főért retúrba...Ez már eleve elég progi egész Erasmusra ;)

3) Kaja - 450Ft a kaja a sulimenzán... Pesten ezért halat nem kapok, nemhogy krumplit hallal... Mellesleg én nagyon szerettem a sulikaját, egészséges volt, és 3 főétel közül választhattam... Otthon ilyenről csak álmodnék ennyi pénzért...Amúgy pedig főzni kell, és olcsó minden, tény, az éttermek drágák :)

2) Közlekedés - igaz, bár én Helsinkiben laktam, ott se volt jó a közlekedés, leszámítva a vonatot... de Porvoo nem egy hatalmas város, a séta pedig egészséges, vidékiként megszokhattad, mit kell ezen kiakadni? ;)

1) Árak - teljesen igaz, nagyon drága ország. Alkoholért mi is Tallinnba jártunk át, vagy duty freeben vettük a hajón. De azért nem lehetetlen megélni, mi havi 180€-t költöttünk kajára KETTEN, a lakbér KETTŐNKRE 590€ volt, tehát a havi 650€-s keretből bőven meg lehet élni, spórolni kell persze, de a csodás utazásokért teljesen megéri :)

Összességében, aki idáig elolvasta, annak köszönöm :D És Finnország egy csoda, senkit ne tévesszen meg a posztoló írása, szegény biztos nem tanult meg előre tájékozódni az országról...A finn vidék télen különösen egy mesevilág, imádtam a kint töltött félévemet, és csak AJÁNLANI TUDOM mindenkinek a finneket! :D