Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szende Kovács

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barsi Balázs ferences szerzetes atya követte az elmúlt napokban a Katolikus Válaszon megjelent tudósításokat a német egyház anomáliáiról. A sorban utolsó hír kapcsán az atya az alábbi kommentárja közzétételére kért meg minket. Ha valaki végignézte az aacheni egyházmegyében tartott "bolondmisét" -…..
Szende Kovács 2018.02.09 00:59:40
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az a helyzet, hogy még az sem egyértelmű, vajon Ferenc legitim pápának tekinthető-e. Ha ugyanis Benedek pápa nem önként mondott le, hanem kényszer hatására, akkor egyházjogilag ma is ő a pápa, nem Ferenc."

Tehat azert kerdeztem Toled, mert Te irtad a fenti sorokat. Szoval csak nyugi.
Válaszok:
1. De, egyértelmu, hogy Ferenc pápa a pápa.
2. Még ha kenyszeritették is volna Benedek pápát, az az egyetlen ismert tény, hogy lemondott és ezen a háttér semmit sem valtoztat. Vagyis "egyhazjogilag" sem o már a pápa.

Katolikuskent meg vigyazz jobban a szedevakantizmussal, mert még a végén csendben kikozosited sajat magadat.
Kedves Olvasó! Októberi nyilvános üzenetedre, melyet a Katolikus Válasznak címeztél, most szeretnék válaszolni, egyrészt azért mert magánbeszélgetésben is megkerestél, másrészt azért, mert sok fontos kérdést vetsz fel, melyekről szívesen elgondolkodom, némelyek fontosak nem csak neked, nekem, de…..
Szende Kovács 2018.02.08 12:05:50
@kocccc:
Koherens és magabiztos vélemény. A hideg józan ész, kívulrol nézve e dolgot, a - szerinte jól észlelt - tényekbol a tiszta logikájával ma kb ide jut el. Klasszikus szekuláris és a maga módján (majdnem) hibátlan okfejtés.

Épp csak a termeszetfeletti hit hiányzik belole, ami a lényeg volna és amitol mindezt teljesen más szemmel tudná nézni. Így viszont nem sok értéke marad, a koherencián kivul. Az meg azért nem olyan nagy kunszt.
"Hiteles tanítóhivatali megnyilatkozás" minősítést kapott a Buenos Aires-i püspökök Amoris Laetitia értelmezése. Ilyen minősítést eddig a hitről és erkölcsről hirdetett tanítások kaptak, nem a lelkipásztori gyakorlat rendelkezései. A lépés lezárja az apostoli buzdítás pontos és hivatalos pápai…..
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
Szende Kovács 2017.12.04 08:32:19
@Konzervtigris:
"lélekben és igazságban"
Lehet, hogy eltúlzom ezt? Van egy szubjektiv eleme ketsegtelen. Azt sejtem, hogy az udvosség meglepoen ritka esemeny. Ezert lettem talan egy kicsit kevesbe kompromisszum kész, amikor az igazsághoz való igazodásról van szó.
Átérzem a "drive"-ot, ami Téged mozgat, de már nem tudok azonosulni vele.
Szende Kovács 2017.12.04 10:03:21
@Konzervtigris:
"Így a 752. kánon két egymásnak ellentmondó dologra kéri az értelem és az akarat vallásos meghajlását. Ez eddig még ismeretlen helyzet elé állítja a katolikus lelkiismeretet."
(matthaios)

Ahogy mennek a dolgok, hamar(abb mint szeretnéd) kerulhetsz olyan bajba, hogy nem is lesz olyan konnyu beazonosítani a Egyház hivatalos tanítását (amit ugy tunik eddig sem sikerult csont nelkul), pontosabban hogy hivatalos-e a hivatalos, vagy hogy meddig az, ami nem, vagy mittudom én...
Aztan az a nagy "szektázó" vádaskodásoddal még konnyen Magadat is olyan helyzetben találhatod majd, amit majd mások (ot masik oldalról) szektáznak le.

Az új hírek mindenesetre joggal bátoríthatnak. Egyelore.
Jezsuita bloggerek Gender ajánló 2017.11.20 10:25:00
A napokban fejeztem be Szőnyi Szilárd Föltámadott a Gender című könyvének olvasását. A könyv témái a női és férfi szerepek egy változó világban, feminizmus értékei és kritikája, család, szexualitás homoszexualitás és mindaz a csomó kérdés, ami e lényeges témák körül felmerül, és amely kérdések…..
Szende Kovács 2017.12.01 17:51:53
@altavista:
Akkor lesz értheto, hogy miert irnak-vitáznak annyian annyit es miert volna megis erdemes figyelni pl az ifjaknak, ha hozzatennenk egy szót a mondas végére, ami lemaradt.
"A kutyák ugatnak, a karaván halad... a pokolba."
Azert ugatnak a "kutyák".
Egy egykori bizalmasa szerint II. János Pál pápának prófétai látomása volt Európa muszlim inváziójáról a harmadik évezredben. Mgr. Mauro Longhi, aki még tanulóként gyakran elkísérte az egykori pápát a kirándulásain, egy az észak-olaszországi Bienno városának Szent Péter és Pál kolostorában tartott…..
Szende Kovács 2017.11.30 16:49:21
@Bálint József II.:
Nem tudom az igazságot, nem végeztem kulonosebb kutatásokat, mint Te, csak gondolkodom és óvatos vagyok (látva, hogy mindent elont a dezinformáció). A sejtéseimet pedig megtartom magamnak, mert nem akarok ezzel senkit sem terhelni, vagy befolyásolni.
A tobbit pedig már elmondtam és most hagyok teret mások véleményének.
Szende Kovács 2017.11.30 17:23:05
@Bálint József II.:
Ui: Az en fantaziamat cseppet sem kell "eroltetnem". De kit erdekelnek itt az oroszok, meg a zsidok? Ha 10 ev kutatas utan is csak ezek jonnek a képbe, akkor tenyleg nem segithetek.
Szende Kovács 2017.11.30 18:55:47
@Bálint József II.:
Utóirat az utoirathoz (nem lesz tobb):
Kozben megneztem a honlapodat, melynek bevezetojeben ezt irod:
"Honlapunkon a mai katolikus közgondolkodást foglalkoztató írásokat közlünk különböző szemszögből. Nem tesszük le a voksot, kinek van igaza. A zsinat utáni egyháznak? Lefebvre érsek követőinek, a Szent X. Pius Papi Testvériségnek? Horribile dictu a szediszvakantistáknak? S hogy miért nem, annak az az oka, hogy nem tudjuk a kérdést eldönteni. Amit tudunk tenni, az az, hogy igyekszünk tájékozódni, igyekezünk a kérdésekre a helyes válaszokat megtalálni."

Hogy nem teszitek le a voksotokat? Ez egyszeruen nem igaz.

Visszatérve hát az eredeti témához, mivel Te nyilvánvalóan a "Mátrix"-ban vagy és nem tudsz kinézni belole, így hiába is mondanék bármit.
Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?…..
Szende Kovács 2017.11.28 22:21:27
@altavista:
Amit itt (es masutt) teszunk es tehetunk, az csak annyi, hogy kongatjuk a vészharangot.
Ha az eltűretik, hogy a nyilvanvalo szentsegtores allapotaban az egyeni lelkiismeretre hivatkozva aldozhat valaki, akkor meg is lehet forditani mindezt ugy, hogy ugyanerre a lelkiismeretre hivatkozva az Egyhaz elturheti/asszisztalhat egy napon pl homoszexualisok egybekelesehez is. Mert tudja ugyan, hogy a hazassag definicioja szerint az egy ferfi es egy no kozott kottetik, na de hát (ugyanigy tudta, hogy a hazassag felbontathatatlan), ha ok úgymond "békében vannak Istennel" (jelentsen ez bármit is), akkor ahogy a felbonthatatlansag nem volt akkora gond, ugy majd a megkottetés sem lesz az. Mer' ugye megint jonnek majd a korulmények, a tarsadalmi-gazdasagi izé, ja meg a nyomás, meg a mit tudom én... mondom, tekereg a kígyó.
Szende Kovács 2017.11.29 11:02:02
@altavista:
Ferenc pápát mindossze azert "kritizaljak", mert nem korrigal egy felreertheto szoveget, lehetove téve igy egyesek szamara annak eretnek értelmezését és aztan ennek alapjan adott esetben egy szentsegtoro gyakorlat bevezeteset. A tisztázást hianyoljak.
Nem fogalmaztam en sem jol helyenkent, mert csak AL labjegyzetet mondtam, de ennek teves ertelmezesere gondoltam.
Jo, tulzas meleghazassagot vizionalni, de ha arra gondolunk, hogy pl Maltan mar most egy eretnek ertelmezes alapjan folytatnak eretnek gyakorlatot es latva az eutanazia eldurvulasa dinamikajanak peldajat (miutan szabadjara engedtek), nem kell dús fantazia, hogy még némi jatek a szavakkal, meg pár "a kiralynot megolni nem kell" tipusú dokumentum, meg egy "bevállalós" puspoki kar valahol a világban, aztan hipp-hopp ott lehetunk, hogy akár egy kecskét is felesegul vehetek, és talan elég lesz ehhez ha majd "lelkiismeretem békében lesz Istennel" és "őszintén és becsületesen felismerem, hogy ez a legnagylelkűbb válasz, amely adott körülmények között Isten hívására adható".
Elnezest e tulzo kisarkitasert, de ezert surgetik annyian az AL vilagos ertelmezeset. Hogy nehogy elszabaduljon a pokol.
Kedves Ferenc atya! Köszönöm a Jezsuita blogon írt válaszát a magyar kasperistákkal foglalkozó cikkemre, ugyanis a téma rendkívüli fontosságú. Azt gondolom, hogy különleges időket élünk: az előző két pápa pontifikátusához képest (ezekről van emlékem) ma aránytalanul sok vita folyik a katolikus…..
Szende Kovács 2017.11.27 11:44:12
Briff:
Lehet, hogy egyhazjogi oldalrol egyszerubb egy bunos tett utani "rehabilitacio", de csak mert a jog dolga, hogy szabalyozzon es vannak vilagos esetek, ahol gyors es egyszeru lehet az eljaras. Ez nem jelenti, hogy az egyen udvtortenete szempontjabol is egyszeru az ugy. A "megolomafelesegemetesmeggyonomakkorismét..." azert nem egy csettintek és megvan lelki folyamat. Ehhez megfelelo bunbanat kell es ha az nincs, akkor még ha elszalad meggyonni is (kap erre feloldozast csak úgy, ha jo a pap? aligha) es esetleg fel is oldoznák, ha nem volt toredelmes a bunbanata, akkor a feloldozas sem biztos, hogy segit rajta az Isten elott. Technikailag ujra hazasodhat, de a tette kovetkezmenyei elkiserik az uj hazassagaban is, vagyis ez ritka esetben lehet csak sikertortenet. De megtortenhet. Ettol meg jogilag egyszeru az eset es konnyen lehet gyors dontest hozni benne, de ez nem mond semmit a tett sulyarol.
A masik esetben egy "szentsegtoro eletallapotrol" van szo, ami nem a bun sulya miatt esik mas megiteles ala, hanem mert egy "tartos bunos" allapot, szamos korulmennyel nehezitva (gyerekek stb), ezert jogi szempontbol nehezebb eset.

"Ugyanakkor amiről szerintem jogosan lehetne dogmatikai vitát nyitni, hogy Jézus nem azt mondja, hogy amit Isten egybe kötött, az ember nem tudja szétválasztani, hanem, hogy ne válassza szét."

Ezt rosszul érti. Amit Isten egybekotott azt az ember NEM tudja szetvalasztani, de sajnos NEM tudja, hogy NEM tudja, ezert mivel a fizikai cselekedetre (veszem a satorfamat, asszony gyerekek maradnak) nagyon is kepes, muszaj igy fogalmazni.
A hazassag szentsege valoban nem akadalyozza meg a hazassagtorest es a bunbocsanat tenyleg gyogyir, de ha szexualis eletet el a masodik kapcsolataban, akkor MEGIS szentseget tor es: nem aldozhat.
Skrabski Fruzsina személyes történetével állt a nyilvánosság elé, amikor Veres András püspök atya augusztus 20-i beszédében a mesterséges megtermékenyítésről tett megjegyzései által megszólítva érezte magát. A kialakult vita kapcsán szeretnék rávilágítani a katolikus jellegzetességekre: a tanítás…..
Szende Kovács 2017.11.23 14:53:43
@altavista:
"Ma 7,4 milliárd. Azt hiszem mondhatjuk hogy ez az idézet beteljesedett: benépesítettük a Földet. Ez ma már nem aktuális passzus."

Talan On akarja eldonteni Isten neveben, hogy szavai aktualisak-e még, vagy sem? Az Uristen nem adott felmentést az idézett "passzus"-rol.

Ó, nem, a Szentírás "passzusai" (ahogy On fogalmaz) aktualisak maradnak:

"Ég és föld elmúlnak, de az én igéim nem múlnak el." (Lk 21,33)
Szende Kovács 2017.11.23 15:23:20
@altavista:
"Ettől mèg nem gondolom hogy a fogamzásgátlás bűn."

Téved, de úgy látom, ez valamiért tényleg annyira személyesen fontos Onnek, hogy bárki mondhatna bármit, ki fog tartani ebben.

Lelke rajta.
Szende Kovács 2017.11.23 16:58:35
@altavista:
Nem, tokeletes indoklast kapott (ez a gyakorlat ellenkezik a Teremtes azon mindennel fontosabb celjaval, hogy lelkek jojjenek a vilagba, hogy aztan udvozuljenek es az Isten-gyermekseg allapotara jussanak), csak eppen minden lepereg Onrol.
Az Isten ehhez a teremteshez (minden ujabb lélek kozvetlenul a semmibol valo teremtesehez) munkatarsakat akar, egy ferfire es egy nore van szuksege, akik partnerek e feladatra.
Akik ennek a szent partnersegnek (amit hatalmas ajandekkent kene latniuk) a fogamzasgatlassal ellene mondanak, azok sulyosan gatoljak azt, hogy a mennyek orszaga szemelyekkel gazdagodjon. Ez pedig bun. Nem "titulalva van" bunnek, hanem: az.
Amit On "józan észnek" hiv (de ez nem a Kinyilatkoztatast ismero ész!), az ehhez kepest csak evilagi emberi megfontolasokat szajkóz, amikre lehet ellentmondas mentes rendszert felepiteni, de az alapja hazugsag marad.
Sok szenvedest okoz, ha valakivel megértetik, hogy amit tesz az bun? Lehet. Ha viszont a karhozatra jut valaki, akkor ott hasonlithatatlanul tobb szenvedesben lesz resze.
Vajon "meghurcolásnak" nevezné-e valaki, ha ugy meglokném, hogy bokáját torné, de egy kamion elol loknem a jardára, megmentve így az életet? Aligha.
Probaljak hat (a Skrabski Fruzsinák) alazatosan fogadni inkabb a valojaban ELSOSORBAN oket vedo jotekony figyelmezteteseket.
(A Kinyilatkoztatast figyelembe nem vevo "józan" ész szamara az Isten Orszaga tenyleg irracionalisnak hat, de valojaban az a "téves nézet".)

Most már teret hagyok más hozzászólóknak. Koszonom a beszelgetést.
Sokan nem értik, mi a jelentősége a magyar egyházra vonatkozóan annak az Amoris Laetitia (AL) által keltett botránysorozatnak, amely eredetileg Kasper-javaslat néven elhíresülve a polgári úton újraházasodott elváltak szentségekhez járulásával kapcsolatos. Sok magyar pap van azon a véleményen, hogy…..
Szende Kovács 2017.11.09 15:59:04
@Szalacsi Szabolcs: A kérdés tehát az, hogy hol húzódik a határ a társadalmi tényezők beszámíthatóságot kizáró hatása és a körülményekre tekintettel szabad akarattal választott cselekedet között. Az előbbi esetben ugyanis lehetséges az áldozás, az utóbbiban nem.
Nem, nem ez a kerdes. Vagy, ki az aki ezt kérdezi?
Ez csak a szokott minimumra torekves. Hogy vajon meddig mehetek el, amig nem vagyok még nyilvanvaloan halalos bunben? Reszelem a szavakat, addig amig vegre ki lehet valahogy hozni beloluk (vajudnak a hegyek) hogy en is es az Uristen is elegedett!? Tenyleg ez volna az udvosseghez vezeto ut?
Ez a fajta lelkiismeret csak ved egy elethelyzetet es megnyugtatja magat a szavak megeroszakolasaval. Ez nem egy szent lelkiismerete.
Ez veszelyes lehetoseget hagy arra, hogy talan megsem igy biral majd az Isten, hanem halalos bunnek minosit valamit, amit en agyon-korulmenyeztem, meg agyon-beszamithatosagoskodtam. Nem kene jobban tartani a buntol es a tokeletlensegtol? Nem kene inkabb azt megmutatni, elmagyarazni, hogy mit jelent a “teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből” szigorusaga, vagy az, hogy “Ha kezed megbotránkoztat, vágd le. Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod”, vagy azt megerteni, hogy milyen fenyegeto hogy “senki sem lehet biztos a kegyelmi allapota felol”?
Krisztus szigoru birokent jon majd. (Ugyancsak LEGÁLIS esemeny lesz tehat, csak mondom azoknak akik tul "legalisztikusnak" mondjak az AL kritikusait).
Rég rossz amikor ennyire patikamerlegen akarjak merni a bunt. Szornyen konnyu vegzetesen "elmerni".
Ezert mondja Keresztes Szt Janos, hogy az okoskodasok helyett inkabb imadkozzunk Isteni lelkiismeretert.