Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabó Zsolt Szilveszter

19 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem túlzás azt állítani, 2019 egyik legnagyobb mozgóképes eseménye Quentin Tarantino, a szeretett/gyűlölt mester új filmje. Mi több, a marketing és a film előtti hájp megtette, amit meg lehetett tenni: nem csupán az új filmje, hanem a kilencedik filmje, gyakorlatilag az utolsó előtti, ezen kívül…..
Teljes erővel, de egyelőre sikertelenül tombol a kultúrharc a Magyar Nemzeti Filmalap és Andy Vajna ellen. Szomorúan kell látnunk, hogy milyen lagymatag kísérletekkel találkozni a nemzeti-igazmagyar sajtóorgánumok hasábjain - ugyanakkor egyértelmű, hogy mindez azért van így, mert még nem látják a…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.12.12 23:20:09
@danialves: Kolléga, kellett Neked ez???
Smoking Barrels BÚÉK (2018) 2018.12.06 12:00:00
Goda Krisztina rendező és Divinyi Réka forgatókönyvíró a Csak szex és más semmit követően újra összeállt, hogy elkészítse a Teljes idegenek című olasz film magyar remake-jét, a Magyar Filmalap pedig 350 millióval támogatta a projektet. De megérte vajon, vagy újfent "elherdálták az adófizetők pénzét"…..
Sándor Iván regénye a közelmúlt eseményeire a távoli múltba helyezett emberi példákkal reagál. A hetedik nap a vándorlás, a közeledő és fenyegető katasztrófa regénye, ahol semmi sem biztos: se a túlélés, se a holnap. A hetedik nap egy különleges irodalmi kísérlet; nem túl hosszú, de annál…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.11.23 20:58:29
@Nagy Judit Áfonya: Nem voltam elég konkrét M. mestert illetően: ála egyetlen regényre gondoltam, A pátriárka alkonyára. Szerintem Krasznahorkai egész írói stílusát ez ihlette, csak sose fogja bevallani...
Különös viszonyt ápolok a heist-filmekkel. Mondhatnám, hogy a kedvenc alműfajom a filmművészeten belül, viszont ezidáig csak két olyan mű született, amit igazán tudtam szeretni. Az egyik Ben Affleck legjobb rendezése, a Tolvajok városa, a másik David Mackenzie szikár, texasi…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.11.22 22:55:08
„Nem elég, hogy magyar vagy, tehetségesnek is kell lenned.” Muszatics Péter – mindamellett, hogy jogot és filmművészetit is végzett, gyakorló filmes és a Cinefest egyik életre hívója és szervezője a kezdetektől – jó ideje töretlenül bizonyítja, hogy rendkívüli írói…..
A filmet a Jameson CineFesten volt lehetőségem megtekinteni Nemes Jeles Lászlónak nem lehetett könnyű a Saul fia mindent elsöprő sikere után elkezdeni forgatni második nagyjátékfilmjét, azonban a végeredményen sem megfelelési kényszernek, sem nyomásnak nincs jele. A Napszállta egy rendhagyó…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.09.28 11:34:58
@Kata SWL: Igyekszem megnézni! A Saul durván földhöz vert... Mostanság Enyedi és Nemes Jeles hozzák (szerintem) a minőséget. Jövő nyáron szerzek mindenkinek VIP-jogosultságot, aztán megyünk Acélvárosba! :-)
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.09.28 13:15:19
@Terézágyú: Most mondd meg... mit nem merészelek. Édes Istenem! A főnyelvészünk meg szöveget nem tud értelmezni. Hol is mostam össze a két szót??? Úgy hiányoztál, Teréz!
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.09.28 13:15:53
@Kata SWL: :-D
Prológus: Az alábbi írás elkövetője számára Andrej Tarkovszkij a rendezőisten, és ez sosem fog változni. Több okból sem. Természetesen készülnek manapság is míves mozgóképek számosan, korszakos remekmű, filmtörténeti mérföldkő is néhány. Ahhoz azonban, hogy valami ilyen…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.07.06 10:38:54
@Terézágyú: Pontosan. Szerinted.
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.07.07 13:02:01
@ArriMedes: Majdnem teljesen egyetértek, bár úgy gondolom, a Solaris esetében csak a forma felső rétege a sci-fi, de az is csak nagyon lazán, szabadon értelmezve.
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.07.09 08:45:42
@Szabó A. Imre: Hát, igen! Az abszolút szóval mindig vigyázni kell. Egyébiránt egyetértünk. Tarkovszkij művei szívesen és gyakran veszem elő jómagam is, különösen a Sztalker és a Tükör című alkotását. Egyszer egy festőtáborban a Rubljovot elemeztük, nagy sikerrel. Tarkovszkij életművének mértani közepe, a rendező opus magnuma a Tükör, bizonyos, hogy ehhez az is hozzájárult, hogy ezt kompromisszumok nélkül készíthette el.
A legtöbben már most a "botrányok" miatt ismerik az Oceans's női szereplőket felvonultató spin-offját, ami egyben a trilógia folytatása is. Hogy miért lenne szükséges ezt a filmet csak női kritikusoknak megítélnie - lévén, hogy elviekben ők a célközönség -, annak okát egy ennyire "gendersemleges"…..
Hiába nem lettem filmrendező, akkor is az vagyok. Minden áldott napom minden rohadt percében. Filmes voltam már egészen fiatal csikó koromban is, mikor az óvoda, később az általános iskola udvarán játszva a Csillagok háborúját forgattuk újra, sajátos, helyi ízekkel gazdagítva, és a kisgyermek…..
Néhány zsáner kapcsán nehéz nem arra gondolni, hogy ezeknek a műfajoknak van egy konkrét szavatosságuk. A műfajteremtő darabok után ugyanazokat a vonásokat unting ismétlik, néhányszor talán magasabb szintre emelik, vagy megpróbálják egy új perspektívából megvalósítani őket,…..
Az elmúlt hetekben több kemény ultratávú verseny volt, Ultrabalaton, Ultra Trail Hungary, ahol rengeteg ismerősöm vett részt, sikerrel, sikertelenül, de mindenképp gratulációt érdemelnek. Posztolják a befutófotókat, amikhez a gratulációk mellett folyamatosan jönnek a hozzászólások: "úgy nézel ki,…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.05.25 18:23:21
  Elöljáróban: Első itteni írásomat tárom a kedves olvasó elé. Több, mint húsz évnyi tapasztalat, film-buzizmus áll mögöttem. Ennek ellenére izgatottan várom, hogy' fogad ez a közösség/olvasóközönség, és mit hoz ki belőlem ez a közeg. Húsz esztendeje készült a nagy mágus kilencedik opusa, a…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.05.23 16:09:22
@hannigabi: Most látom, Maksa kolléga írt 2014-ben egy pöpec kis elemzést a Véresen egyszerű-ről, és nagyon hasonlóan látjuk a dolgot, sőt, bizonyos tekintetben ő még jobban rajong érte. Nincs nagyon mivel kiegészítenem, a képi világ, a zene, az atmoszféra és a vágás lett volna, amit kiemelek, de ő megtette.
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.05.24 20:53:57
@szociál: Hát... Whitaker papa miatt biztató, bár már a trailerben is fásultnak tűnik Depp. Furman eddigi munkásságát nem ismerem, ne vesztegessem a filmjeire a drága időt, ugye? ;-)
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.05.25 15:30:47
@szociál: Nem is kell messzire mennünk, hisz A hét mesterlövész gyenge, mint a tavaszi harmat.
A Disney neve mostanra sokak számára szitokszó lett, pedig az egeres cég nem csinált semmit, amit más ne tett volna meg. Fogott egy értékes portékát és igyekszik pénzt csinálni belőle. Méghozzá nem is gyenge mozgóképekkel. A fan-tábor akár lehetne hálás is, elvégre tíz évvel ezelőtt mindenki aláírta…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.05.23 15:53:57
@Online Távmunkás: Végre valaki le meri ezt írni! Respect! Egyet kell értsek Veled egykori rajongóként, aki most is furcsán remegő gyomorral ül be az aktuális opuszra.
Smoking Barrels Az / It (2017) 2017.09.07 06:00:00
Gabi vagyok, az utóbbi egy évben találkozhattatok velem a Supernatural Movies oldalán. Mostantól itt próbálok majd filmeket jól megkritizálni, illetve fejlődni. Odavagyok Joon-ho Bong és Xavier Dolan munkáiért, a kedvenc színészeim James McAvoy, Tom Hardy, és Emma Thompson, a…..
Kritizátor A hernyó foglyai 2018.05.03 12:00:00
Értekezésünk tárgya vitán felül az 1990-es évek egyik legjobb filmje, mely a bemutatása óta eltelt huszonkét évben előbb kultuszfilmmé, majd fokozatosan megkerülhetetlen drogos-alapvetéssé nemesedett. Danny Boyle remeke, a Trainspotting okostelefonokra „komponált” ajánlója ma…..
Smoking Barrels Rólunk 2012.05.04 22:01:00
Filmőrültek vagyunk, ugyanúgy mint te, csak nekünk nem volt elég, hogy szóban szidjuk/dicsérjük a mozgókép feltalálása óta született alkotásokat, hanem billentyűzetet ragadtunk, hogy előbb magunknak, később már nektek is  megfogalmazzuk a véleményünket róluk. Ez pedig remélhetőleg sikerül olyan…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.03.04 21:36:51
Kritizátor Geek-daráló 2018.04.07 20:00:00
Steven Spielberg visszatért: másfél évtized után újra értékelhető (jelen sorok szerzőjénél legutoljára a München ütötte meg ezt a mércét) és nevéhez méltóan színvonalas, már-már jó filmet rendezett. Közelmúltunk nagy mesemondója egy bizonyos tömeg számára…..
Kritizátor Jumurdzsák szeme 2018.03.27 12:00:00
Idén ünnepeljük Gárdonyi Géza születésének 155. évfordulóját. Fő művének, az Egri csillagoknak öt esztendeje jelent meg török nyelvű kiadása, amelyet már addig is majd’ két tucat nyelvre fordítottak le.Örök idők kötelező olvasmánya, a 2005-ös Nagy Könyv című, minden…..
Alex Garland neve talán nem cseng olyan ismerősen, mint más rendezőké. De ha megemlítjük, hogy olyan filmek forgatókönyvén dolgozott, mint a 28 nappal később és a Napfény, valamint ő rendezte az utóbbi évek egyik legjobb sci-fijét, az Ex Machinát, akkor rögtön más megvilágításba kerül. Így nem…..
Értekezésünk tárgya Sam Mendes első önálló rendezése, ami máig kikezdhetetlen kultuszfilm, holott a színházi direktorként induló brit alkotó egyebek mellett James Bond megújulásából is alaposan kivette a részét, valamint a gengszterek hőskorának is hatásos krónikása volt.…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.03.17 07:52:52
@eMeL: Egyetértünk!
Sokatmondó előhangot és végül megosztó visszhangot kapott Francis Lawrence új filmje, amiben végre a nagy Jennifer Lawrence-vetkőzés is megtörténik. A színésznő munkásságát bemutató sorozatunk ezennel el is ért a csúcspontjára. Figyelem! A kritika spoilereket tartalmaz, így ha még nem láttad a…..
Kritizátor A 90. gála 2018.03.04 21:01:43
Immáron 4. éve, hogy úgy döntöttünk egy liveblog formájában közvetítjük az idei Oscar gálát. Óriási öröm, hogy ezúttal is van magyar vonatkozása, hiszen egy ország izgul Enyedi Ildikó fantasztikus szerelmi történetéért, amiről már itt is írtunk. Nagyjából vannak sejtéseink, hogy hogyan fognak…..
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.03.05 09:23:39
Szabó Zsolt Szilveszter 2018.03.05 11:42:44
@Wok: Nagyok vagytok! Respect!
Írásunk első része J-Law sikerhez, elismertséghez vezető útját, csillogását mutatta meg, bár az éber olvasók az utalások szintjén felfedezhették, hogy az éremnek minimum két oldala van. Most árnyaljuk a képet, bemutatjuk a világsztár földhöz közelibb, szerethető oldalát, esendőségét (is), és…..
Kritizátor A madarak kirepülnek 2018.03.01 18:29:49
Az irodalomnak és a filmnek vannak bizonyos toposzai, amelyekről – ha írni vagy forgatni akarunk – mindig felmerül a kérdés: miként tudnánk újat mondani egy olyan történetben, amelyet előttünk már legalább százszor elmeséltek? Greta Gerwig első filmjében erre tesz kísérletet; sikeresen, de anélkül,…..