Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hegge Balázs

0 bejegyzést írt és 212 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezúttal is a miskolci és borsodi tájszólásokat gyűjtöttem össze egy csokorba. Remélem, ahogy én is, ti is rá fogtok csodálkozni egy-egy általatok ismert és használt tipikus borsodi szóra, kifejezésre.     ,,Nyelvészeink általában mégis legtisztább, legszebb magyar kiejtésnek a miskolc-környéki,…..
Thomas Cranmer az anglikán egyház és Anglia történelmében is fontos szerepet játszik, hiszen ő lett az első protestáns canterbury érsek, s ő eskette össze VIII. Henrik angol királyt és Boleyn Annát. A főpap 1489. július 2-án született Aslactonban, majd Cambridge-ben tanult teológiát, s később,…..
Hegge Balázs 2022.03.21 10:47:29
@rabelais:
Azért a máglyahalált nem óhajtotta senki sem. Nyilván mindent megtagadott hogy megússza, aztán mikor látta, hogy ez bizony nem jött be, és szarral meszeltek. Itt a vége. Akkor meg mégis visszavonta, hogy így talán mártír lehet. Azért mikor a láng belekapott a ruhájába, egy hordó vízzel visszatért volna szerintem.
Adatok a Kádár-korszak alkoholizmusához   Az alábbi írás diákjaim kérésére született. Nem teljes, mindenre kiterjedő elemzés, hanem néhány tény és összefüggés rövid felvillantása. 1950-ben a magyar lakosság (különösen a vidéken élő agrárnépesség) elsősorban bort fogyasztott. A bort sokan maguk…..
Hegge Balázs 2022.02.12 12:52:43
@Bandibacsi34: Északon az év jelentős részében sötét van és hideg. Mit lehet tenni? Isznak mint ökör, hogy elűzzék a depressziót. Emiatt olyan jók (szerintem) az északi metal zenekarok/zenék.
Hegge Balázs 2022.02.12 12:54:05
@CSOKKI MÁLNA: Hogy idézzem a "költőt": Mi az hogy? Nagyon is!
Indul a 14. születésnapi ünneplés, február első két hetében az átlagosnál több cikk lesz (remélem:D) A magyar cím szerintem találó, mert végső soron 3 fiatal gyerekről szól a történet, akik így vagy úgy, de belekerültek a mindent elnyelő sötétségbe, amit illethetnénk orvosi kifejezéssel is, mint…..
A 44 éves nő nehezen dolgozza fel, hogy már nem húsz évesek udvarolnak neki, de nosztalgiázni szeret róla, még ha ezzel a párját időnként ki is borítja.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős oldal, ez itt a hozzá kapcsolódó párkapcsolati blog, nem…..
Kölyökként imádtam moziba járni. A filmeket nézve, nagyon bele tudtam élni magam a főhős bőrébe, a moziból kijőve, álltalában eljátszottam a kardozós, mászós vagy futva üldözős jeleneteket. Minden padot, lápcsőt, megmásztam, átugrottam, és biztos hogy futottam közben, az utca népe azt hihette,…..
1986. április 26-án nagy erejű robbanás rázta meg a csernobili V. I. Lenin Atomerőmű IV-es reaktorát. A tető lángra kapott, mely miatt kihívták a tűzoltókat. Ezt, valamint az utána következő eseményeket ismerjük. A tévében (vagy streamingen) már háromszor dolgozták fel a közelmúltban tragédia…..
Hegge Balázs 2022.01.14 10:12:44
@Petitprince: Elég ha beütöd a keresőbe, hogy nukleáris balesetek. Nos Csernobilnak, Fukushimának komoly irodalma lelhető fel műszaki adatokkal mindennel.
Bezzeg a Three Mile Island USA baleset. Alig találni valamit róla, pedig ott is pont faszán leolvadt a rektor, mint csernobilban vagy a japiknál.
„Mindig pedzegette, hogy elég nagy a házam, elférne itt ő is. Ekkor már szólt bennem egy vészjelző, és nemet mondtam” – Egy meg nem adott kölcsönt nem ellensúlyoz az, ha a pasi halk szavú és alapvetően kedves.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős…..
Hegge Balázs 2022.01.14 07:18:48
@Nevem Senki Most: Jó duma. Olcsó lecke, mondhatni, mert minden egyes vele töltött perccel csak a veszteséged növekszik:)
A római türannoszok gyenge kezdők a Marxizmus árnyékában feltűnt évtizedekig uralkodó, vérgőzös figurák mellett...
Hegge Balázs 2022.01.13 18:13:27
@gabroca: Ezt a "pozitív" jelzőt az árokba lőtt magyar családok leszármazottaival is megbeszélhetnéd!
„Nekem ez ugyanolyan súlyos, mint amikor egy pasi vallja be egy nőnek, hogy korábban sűrűn járt fizetős lányoknál. ” - A nő talán azt remélte, ettől jobban begerjed majd a lovag, ám az ellenkezőjét érte el vele.   Ha esetleg nem tudtad: a Csajok és Pasik társkereső egy igen népszerű ismerkedős…..
Az ultra eredeti latin jelentése „ami túl van”, ez más kontextusokban azt jelenti, hogy „hágd át a törvényt”. Lázadás tehát az átlagos társadalmi normák ellen. A Netflix szurkolói kultúrával foglalkozó filmje azonban csak a jóízlés ellen ragad görögtüzet és boxert...
/Politológus-történész elemzés egy esetleges orosz - ukrán háborúról/ A 2013 november 21-én kezdődő "Ukrán forradalom" mely Kijev főterén a Majdanon fegyveres összecsapásokat is hozott, végletesen megrontotta Ukrajna és Oroszország viszonyát. A konfliktus hármas következménnyel járt: egyrészt…..
Hegge Balázs 2022.01.02 00:00:10
@birkamenet: Nem ismered őket. Napóleon óta tdjuk: Az oroszokat soha nem szabad lebecsülni
Hegge Balázs 2022.01.02 00:05:12
@Nancsibacsi: BIG Like!
Paul Pogba a jövő nyár egyik legkeresettebb játékosa lehet, mivel a középpályás szerződése lejár, s a La Gazzetta dello Sport szerint Mino Raiola szeretné a PSG-hez irányítani a védencét. Paul Pogba négy évet töltött a Juventusnál, majd egy 100 millió eurós ügylet keretében visszatért a Manchester…..
Friss, Motörhead tematikájú lapozgatnivaló érkezik. Mármint tényleg lapozni- és néznivaló, ugyanis a Graham Mitchell mintegy száz eddig sehol nem látott fotóját tartalamazó könyv rogyásig lesz archív képekkel. Sokat igazából nem érdemes körbemagyarázni rajta, a könyv címe mindent elmond: Fast &…..
Hegge Balázs 2021.12.19 08:25:40
1987-ben jelentette meg Los Angeles legcsajozósabb pernahajder alakulata Girls! Girls! Girls! című nagylemezét, amely a glam ízű metál mérföldkövének számít. A lemez címadó dala – amelyhez a maga módján tökéletes videoklip készült – nem más, mint ingyenreklám a napjainkig több mint 100 millió…..
Hegge Balázs 2021.06.20 14:20:14
A "veretes háborús filmek" rovatunk első filmje az 1965 -ös A halál 50 órája (Battle of the Bulge) című filmdráma Ken Annakin rendezésében, Charles Bronson, Telly Savalas, Robert Shaw és Henry Fonda főszereplésével. Ez a történet éppen csak hogy lemaradt a 12 legjobb háborús film című tavalyi…..
IV. Béla, a második honalapító uralkodása rosszabbul nem is kezdődhetett volna, hiszen ekkortájt kezdődött a mongolok, európai inváziója. Dzsingisz kán halála után (1227) fia, Ögödej kán is folytatta a mongol terjeszkedést, de elsősorban kelet felé. Először Koreát hajtotta az uralma alá (1231),…..
Közeleg a vetés ideje, így felmerül a kérdés, hogy kötött talajba egyáltalán mit érdemes vetni? Az agyagos talaj nem igazán termőföld. Ezért művelés nélkül gyakorlatilag semmi sem terem meg benne azon kívül, ami az ilyen talajú réteket természetes körülmények között borítja: durva szálú fűfélék és…..
Mostani adásunkban egy bátor lengyel hazafit ismerhetünk meg, aki az ellenálló mozgalom tagjaként bejuttatta magát az auschwitzi táborba, hogy onnan küldjön jelentéseket és megszervezze az ottani ellenállást. Witold Pilecki több alkalommal is kockáztatta az életet a hazájáért, neve mégis csak a…..
Hegge Balázs 2021.03.18 17:34:37
@queenagi: Az oroszok ennél kevesebbért is gond nélkül öltek. Sztem ma se gond nekik. Az emberrel az lehetett a gond hogy független volt(értsd nem kommunista) és szabadságot akart nem kommunizmust. Ez bőven elég volt egy skulóra 1948ban
Milyen feeder horgot használjunk?  A zsinórok bemutatása után adok néhány tippet, a feeder horgok kiválasztásához. Bemutatom az általam használt, a gyakorlatban jól bevált feeder  horgokat.   A horgok kiválasztása ép olyan fontos, mint a bot, vagy zsinór választás. Sok évi horgászat során kialakul…..
Éppen 193 éve született a tudományos-fantasztikus regény (egyik) atyja Jules Gabriel Verne, vagy ahogyan gyermekkorunkban megismertük, Verne Gyula. Apai nyomásra ügyvédnek tanult, de előbb (nagyapja után) hajós, aztán költő szeretett volna lenni, így lett színházi titkár, majd tőzsdei ügynök, aki…..
Hegge Balázs 2021.02.07 16:58:41
Az évnek ebben a szakában, nem sokkal az új esztendő kezdete után, sokan úgy tartják, itt az idő rendet rakni, és itt a lehetőség a változtatásra: felújítják a ruhatárukat, új munkahelyet keresnek vagy éppen belefognak a lakásfelújításba. Ma megnézzük, hogy miért NE tervezd télre a…..
A minap rámírt egy kedves barátom, hogy adjak pár ötletet zenekóstoláshoz. Kedvenc bandája a Hammerfall, valami hasonlót keres, és inkább élő ember javaslatára hallgat valami obskúrus algoritmus helyett. Elkezdtem gondolkodni, végül arra jutottam, hogy számítógépen kényelmesebb gépelni, mint…..