Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jegyzettár

1 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kevéssé méltatott Árpád-házi királyunk – akivel mostanában inkább csontvázának kutatása kapcsán foglalkozott a hazai média - III. Béla, aki 1172 és 1196 közt uralkodott a Magyar Királyság felett. Közel negyedszázados uralkodói időszakában ő vezette be bizánci mintára az írásbeliséget (hazánk…..
Jegyzettár 2020.10.05 07:36:13
A magyarországi koronavírus okozta járványhelyzet sajnos folyamatosan romlik: szeptember hónapban eddig rendszeresen 500 és 1000 között mozgott a napi új megbetegedések száma. Összevetésül, a kilencszer népesebb - hazánk 9,5 milliós lakosságával szemben 83 milliós - Németországban ugyanezen…..
Húsz évvel ezelőtt, 2000 augusztus 12-én (helyi idő szerint 11 óra 28 perckor) döbbenetes katasztrófa történt az észak-európai Barrents tengeren: egy hadgyakorlat közben (a partoktól alig 140 km-re): váratlanul robbanások rázták meg a világ legnagyobb és legmodernebb atommeghajtású…..
Jegyzettár 2020.08.02 19:55:33
@Aëtius_: Köszi! :) Ami a felúszást illeti: a 100 méter megtétele emelkedve, egyetlen levegővel több perces "út", necces, hogy addig vissza tudod e tartani a levegőd. A legtöbb ember 1-1.5 percig max 2 percig birja csak. De ez amúgy is csak a lehető leggyorsabb emelkedésnél igaz, aminél előlép a keszonbetegség, ami biztosan megöl. Ha viszont szakaszosan próbálsz emelkedni, az vagy 10-20 perc lenne, annyit meg kizárt, hogy kibirsz levegő nélkül. Az egész felúszásisdi csak egy mondjuk 30 - 40 méteres mélységnél lehetne opció.
Lezajlott az idei történelem írásbeli érettségi, mely középszinten meglehetősen egyszerű kérdésekből állt. Megszokott módon az írásbeli két részből tevődött össze: egy rövid válaszos és egy esszé részből (melyben a vizsgázóknak két fogalmazást kellett megírniuk). A rövid választ igénylő 12…..
Jegyzettár 2020.05.07 13:46:14
@Equalizer.: alig érdekelt valakit.
Sir Winston Churchill egyike a történelem legismertebb és legtöbbet idézett nagy alakjainak. Történelmi szerepe 1908 -tól kezdődően előbb Nagy-Britannia politikájában, majd 1940-től már az egész világ históriájában meghatározónak tekinthető. Keménykalapos, elegánsan öltözött, de testes alakja,…..
Jegyzettár 2019.05.12 20:23:51
@Equalizer.: Köszönjük szépen! :)
Az emberiség története során rengeteg monumentális és lenyűgöző építmény készült, melyek egy része a mai napig is fennmaradt. Ilyenek az egyiptomi piramisok, a kínai nagy fal és például a Húsvét szigeten található óriási szobrok is. Kiemelkedik azonban a különleges építmények sorából a legrégebbi:…..
Május 15-én volt a 80 éves háború lezárulásának, az 1648 -as münsteri béke aláírásának évfordulója. A világtörténelem tele volt hosszú háborúkkal, ilyennek tekinthető az Anglia és Franciaország közti 100 éves háború (mely valójában 116 évig tartott, 1337 és 1453 között), vagy a 30 éves háború…..
Jegyzettár 2018.05.19 00:30:26
Kedves nemorino! Sajnos továbbra is két malomban őrlünk. Az ugyanis, hogy egy földesúr mekkora önkénnyel uralja SAJÁT birtokait nem függ össze azzal, hogy az ORSZÁG ügyeit abszolutizmussal intézi e annak uralkodója. Az abszolutizmus azt jelenti, hogy a király nem vonja be az országos ügyek intézésébe (és a legfontosabb döntéseinek meghozatalába) a nemességet és egyáltalán nem hívja össze a rendi gyűléseket. Magyarán rendeletekkel kormányoz. Az említett legfontosabb kérdések: külpolitika (háborúk, hadüzenetek), adókérdések, vámügyek, pénzkibocsátás, királyi bíráskodás, városi rangra emelések (egyéb városjogok) ... stb. Az abszolutista királyok központi irányítással esetleg kegyenceik, intendánsaik útján intézték (amíg tudták) ezeket a dolgokat. Aztán elérkezett a rendiség kora: Angliában a Magna Charta Libertátumot követően 1295-ben létrejön a brit rendiség, amikortól a mindenkori királyok "kénytelenek" lettek a rendekkel közösen kormányozni. Franciaországban ez 1302-ben jött létre. A rendi dualizmus időszakában enyhült az uralkodói abszolutizmus, de a feudális berendezkedés megmaradt. Sőt. Sok országban, ahol a rendi monarchia már kialakult, az uralkodók megszegték korábbi kötelezettségüket és egyszerűen nem hívták össze a rendi gyűléseket. Az abszolutizmus újra kiteljesedett. Angliában I. Károly 1628 és 1640 közt merev abszolutizmussal megtagadta a parlament összehívását, ezért tört ki előbb polgárháború, ami később elhozta az első polgári forradalmat (és elsöpörte a feudalizmust). Franciaországban 1614 és 1789 között egyáltalán nem hívott össze rendi gyűlést se XIII., se XIV. se XV. Lajos. Kőkemény, központosított abszolutizmussal uralkodtak (főleg XIV. Lajos) A posztunkban említett Spanyol Állam is abszolutista rendszerben működött, II. Fülöp birodalmában csak az ő akarata érvényesült. Ajánlom a témában a 2016-ban sajnos már elhunyt Anderle Ádám történész munkáit.
Inkább volt műveltségi, szövegértési és logikai teszt, mint érettségi az idei történelem számonkérés, május 9-én. A kérdések nagy része ugyanis egyszerű logikai érzékkel, vagy sima általános tájékozottsággal (műveltséggel) megfejthető volt. Valódi történelmi ismeretekre csak két-három esetben volt…..
A Magyar Királyi Csendőrség elődszerve, a Császári Zsandárság, az 1848/49 -es szabadságharcot követő megtorlások időszakában jött létre, mégpedig egy 1849 június 8-iki császári rendelet nyomán, Johann Kempen altábornagy, Haynau bizalmasának parancsnoksága alatt. A zsandárság legfőbb feladata az…..
Jegyzettár 2018.03.17 10:30:14
@mutatis mutandis: igen, gépkarabély helyett ismétlőpuska. Javítva lett :-) Az első gépkarabélyok 1942-ben jelentek meg. A Mannlicher valóban ismétlő-fegyvernek nevezhető inkább.
Más bolygók elérése, felfedezése, sőt lakhatóvá tétele sok-sok éve foglalkoztatja már a tudományt és bár eleinte csak a sci-fi irodalom (regények, filmek egész sora) foglalkozott a témával, napjainkban mind többször hallunk a dologról a nemzetközi médiában. Korábban társblogunk foglalkozott már a…..
Az első világháború óta, amikor a legelső, páncélozott harckocsik megjelentek a somme -i csatamezőn (1916 szeptemberében) óriási fejlődésen ment keresztül a világ harckocsigyártása. A két világháború közt egymást érték a német, francia, angol, amerikai és orosz fejlesztések, aztán a második nagy…..
Jegyzettár 2018.02.01 09:53:12
@sóskatáska: ..... javítottuk már! Köszi!
Amikor Walter Lord 1967 –ben megírta a „Hihetetlen győzelem” (Inredible Victory) című nagy sikerű művét - melyből egyébként Jack Smight rendezett 1976 –ban ugyancsak népszerű háborús filmet – a Csendes-óceáni Midway szigeteknél megvívott japán – amerikai csata a történelem leghihetetlenebb tengeri…..
Jegyzettár 2018.01.29 21:04:56
@proletair: @Sequoyah: @mutatis mutandis: Ez az "anyahajó vita" már nem vezet sehová és nem is tartozik szervesen a poszt témájához (mármint, hogy 26 vagy 526 anyahajót épített az USA a háború alatt). Erről mindenki olvassa el a vonatkozó szakirodalmat. Kérjük, most már ne erről diskuráljatok (ha lehet)!
Jegyzettár 2018.01.30 11:17:27
@Brendel Mátyás: kritikus és kissé kioktató hozzászólásai alapján fel sem merül bennünk, hogy ne tudná: Pearl lebombázását és a midway -i csatát nem lehet olyan módon összehasonlítani, ahogyan tette, hiszen míg az egyik egy meglepetésszerű bombázás volt, addig a másik egy tengeri csata. Így a poszt azon része, mely az ELSŐ sorsfordító, fontos összecsapásnak tekinti a midwayit, melyben az egymástól látótávolságon kívül lévő repülőgép hordozók játszották a főszerepet teljesen helytálló. Ugyan időben (4 héttel) megelőzte a korall-tengeri ütközet, de azt nem tekinthetjük "sorsfordító" jelentőségűnek. A Pearl elleni támadás viszont semmikép sem tartozik ide.
Szíriában az arab tavasz óta, azaz 2011 márciusától kezdődően zajlanak súlyos harcok a Aszad-rezsim megdöntése miatt, illetve az egyes vallási, politikai, illetve regionális nagyhatalmi érdekszférák kiszélesítéséért. A küzdelemnek aktív részeseivé váltak, a 40 milliós népességszámuk révén Földünk…..
Jegyzettár 2018.01.18 21:35:09
Kedves nagykerek! Nem jelentettük meg hozzászólásodat, mert szerintünk éppen abban vannak "csúnya hibák"

1.) A térképünk valóban nem jelzi kurdok lakta területnek Afrin körzetét, mert ahogyan "írva vagyon" a kurd nép által lakott és nem ELFOGLALT (a zavaros helyzetet kihasználva megszerzett) kurd régiókat szemlélteti.

2.) Természetesen léteznek kurdok, bár tény: vannak ellentétek köztük. A törökországi, szíriai és iraki, illetve iráni kurdok nem mindenben értenek egyet, de mégis csak közös az identitásuk, kultúrájuk és azonos célok is vezérlik őket.

3.) Hogy a kurdok bármikor is együttműködtek volna az Iszlám Állammal nem valószínű. Ha tudsz ilyesmiről és van erre bizonyítékod, azt szívesen vesszük. Miután ezerszám estek el kurd harcosok az ISIS -szel folytatott harcokban, egy ilyen állítólagos "együttműködés" valamiféle időleges és jelentéktelen dolog lehetett csupán (de egyelőre inkább fikció szerintünk).

4.) Hogy a barzaniak törökbarátok lennének? Maszud Barzani, vagy testvérei "törökbarátsága" olyasmi, mint a macska szájában lévő egér "jóindulata". :-)

5.) A PKK (Törökországban) az YPG (Szíriában) a Pesmerga (Irakban) minde egy - egy kurd szervezet, mind a három a maga módján harcol hasonló célokért. Nyilván a törökök számára a PKK a legveszélyesebb, hiszen határain belül harcol (ott hajt végre terror akciókat), míg a másik kettő a határok mentén, de kívül "dolgozik".
Sok szó esik napjainkban Afganisztánról, ahol az Egyesült Államok és a NATO komoly erőket állomásoztat. Legutóbb az amerikai elnökválasztás kapcsán több nagy nemzetközi médium is foglalkozott az afganisztáni katona helyzettel és az esetleges csapatkivonásokkal. Donald Trump azonban végül nem…..
Ferenc József császár egyike volt a magyar történelem leginkább vegyes megítélésű alakjainak. Az egészen fiatalon, alig 18 évesen trónra kerülő Habsburg-házi császár azzal kezdte uralkodását, hogy leverte az 1848/49-es magyar szabadságharcot és kivégeztette annak aradi vértanúit. Ezt egy…..
Jegyzettár 2017.11.13 00:41:22
Az USA története nem szűkölködik botrányokban, ami kiváltképpen igaz a XX. századra. A leginkább fajsúlyos ügyek közül ezúttal hármat emelnék ki, melyek az évszázad második felében meglehetősen nagy port kavartak, sőt az egyik ilyen botrány máig egyedülálló módon egy hivatalban lévő elnök lemondását…..
Jegyzettár 2017.10.01 12:54:45
@Mountain Dew: Mi sem értjük, de a terjedő Amerika-ellenességnek tudjuk be, mely azt "diktálja"a hazai médiának, hogy a magyar olvasókat úgysem érdekelnék az USA -val kapcsolatos posztok, témák és cikkek. És sajnos van is ebben valami. Tényleg érzékelhető némi Amerika ellenes hangulat Magyarországon (ami egyébként nem kis részben irányított) ..

...

de ettől függetlenül BIZTOSAN nem tudható, hogy mondjuk egy ehhez hasonló posztot mekkora érdeklődés fogadna. ... És sajnos már nem is hisszük, hogy kiderül. :-( Kár.
Jegyzettár 2017.10.01 13:22:55
Több felmérés illetve közvélemény-kutatás szerint is az emberek többsége ma úgy gondolja, hogy hazánk történelmének az egyik legnagyobb történelmi alakja és legjelentősebb uralkodója Hunyadi Mátyás volt, akinek országlása idején, 1458 és 1490 között a Magyar Királyság virágkorát élte. Kétségtelen,…..
Jegyzettár 2017.09.24 17:16:33
@Duplaxiii: nem írsz nekünk érdekességeket? Megfosztasz bennünket ezektől?
Fájdalom! Nem kicsi. :-) Ne duzzogj! :-)
A XII. század Barbarossa Frigyes, Oroszlánszívű Richárd, III.Béla, Szalahaddin szultán, a II. és III.keresztes hadjárat évszázada. Vajon hogyan öltözködtek ebben a mozgalmas korban? Mik voltak a legjellemzőbb ruhadarabok?  Általánosan elmondható, hogy a korszak viseletei egyaránt magukon hordozták…..
Jegyzettár 2017.09.18 17:58:58
@Contrapasso: Tulajdonképpen már megvan az anyag, csak össze kéne rendezni és persze képekkel ellátni. De képeink nem vagyon vannak sajnos. De meg van a "gatyapőc", a nőknél a "rongyos doboz" és még pár érdekesség. Hamarosan készen leszünk vele.
A híradásokban már hosszú ideje fordul elő rendszeresen Észak-Korea és annak diktátora Kim Dzsongun, aki atomprogramjával, nukleáris fegyvereivel és kísérleti atomrobbantásaival állandó fenyegetésben tartja két szomszédját: Dél-Koreát és Japánt, sőt közvetett módon az USA -t és az egész világot is.…..
Jegyzettár 2017.09.18 13:38:20
@Mountain Dew: Kim Dzsongun több független államot is megfenyegetett már.
Titokzatosság és misztikum övezi még ma is azokat a több száz éve alakult különleges szervezeteket, melyek titokban működtek és melyek egyesek szerint még ma is aktívak. A hétköznapi emberek nem tudták ugyanis, hogy mi folyik ezekben a testületekben, melyeket egyébként páholyoknak vagy kluboknak is…..
Jegyzettár 2017.08.15 22:58:24
Negyvennyolc évvel ezelőtt, 1969 -ben óriási sikerrel robbant a köztudatba egy szokatlan, francia, életrajzi ihletésű kalandregény, mely szinte rögtön az eladási listák élére került (és nem csak Franciaországban, hanem világszerte). Egy hihetetlen, de igaz történetet "mesélt el" egy emberről, aki 14…..
Ha az írásról, olvasásról, intellektuális hobbikról van szó, az emberek egy része "csak" konkrét, jól körülhatárolható és bizonyos területhez kapcsolódó dolgok iránt érdeklődik és ritkán, vagy egyáltalán nem szokott más "irányokba" elkalandozni. Vannak például, akik filmekkel, mások politikával,…..
Jegyzettár 2017.08.07 17:59:17
@Harmath Árpád Péter: .... de bizakodóak vagyunk! :)
Jegyzettár 2017.08.07 20:38:00
@Harmath Árpád Péter: a témák köre bővülni fog idővel