Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SZV Szerkesztő

32 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretlek Vajdaság Út a vadonba 2017.09.22 17:28:23
  „Gyönyörű az úttalan rengeteg,ujjong lelkem a parton egyedül;egy társaság van, hol nem szenvedek:a mély tenger, hol az ár hegedül.Embert meg nem vetek,de a természethez vagyok hű.”   Találkozatok már ezzel a Lord Byron idézettel? És a katarzis élményével? Esetleg a kettővel együtt? Én…..
Biztos mindenki hallott már a misztikus harmadik szemről ,amivel a kisgyermekek a túlvilágiakat látják. A harmadik szem a hatodik csakra, mely nem latható szerv és elméletileg a homlokunkon, a szemöldökünk között helyezkedik el. Általában minden gyermek 6 éves koráig rendelkezik ezzel a képességgel,…..
Igencsak felkapott téma, hogy manapság a mobiltelefon a kezünkhöz van nőve. A fiatalokéhoz főleg. De mihez kezdünk vele? A múltban mihez kezdtünk volna egy telefonnal? A mai és a ’60-as, ’70-es évek fiataljai között párhuzamot tudunk húzni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem változtak a fiatalok…..
Ada egy kisebb város Vajdaság északi részén. Ahol több eseményt rendeznek meg, mint gondolnánk. Vajdaság legtöbb fiatalját megmozgató 5 napos „kis EXIT” ként is emlegetett Green Future Fesztivált itt rendezik meg minden évben az Adica nevű medencéknél, amelyen rengetek híres ember lép fel egész…..
A magyar film 100. évfordulójának apropóján mazsoláztam azon filmek közül, amelyekre méltán lehet büszke egy egész nemzet. A lista szubjektív, az öt általam legjobbnak vélt alkotást tartalmazza, de persze ezeken kívül is rengeteg említésre méltó példázat van. Ilyen a Taxidermia, az Egészséges…..
A kávé, ahogy sok más országban, úgy Szerbiában is, a kultúra és kulináris élvezetek gócpontja. Mi azonban szeretünk mindent másképp csinálni, mint sem azt idegenből érkező embertársaink elvárnák, és ilyenkor kialakulnak kisebb viták. Egy ilyen vita alkalmával hívták fel a figyelmemet arra, hogy…..
Karagyorgye szelet:   Valószínűleg hallottál már felőle egy korábbi cikkünkben. De ha úgy érzed, hogy a puszta látvány nem elég, és te enni akarsz, tarts velem, és csinálj te is Karagyorgye szeletet. Fotó: volim-meso.hr Ez az étel Vajdaság, sőt Szerbia egyik legízletesebb étele. Rendkívül…..
Az előzőekben már leírtam, hogy milyen az osztrák turizmusban dolgozni, de azért megnéztem az érme másik oldalát is. Nem véletlen jelenik meg ott évente több millió turista. Idén nyáron Salzburgot és környékét jártam be. Íme néhány fontos állomás.   Mozart szülőháza és a Mirabell palota Ezek…..
    „ Poros szülővárosom, Szabadka a világ legnagyobb faluja. Kegyetlen szél söpri az utcák porát egyik kerületből a másikba, teleszórja szemünket, szánkat, tüdőnket finom, üvegszerű porral, aztán - mint aki jól végezte dolgát - megpihen, hogy másnap mindent előről kezdjen.  Munk…..
Napról napra lelkesítő mondatok sora hangzik el politikusaink szájából az itthon maradást serkentő programokban és az itthon történő érvényesülésben rejlő lehetőségekről, a valóság azonban sok esetben egészen mást mutat: csökkenő lelkesedést, szertefoszló reményeket és óriási lemondásokkal járó…..
Nem mindenki van kibékülve a szomszédaival, de ez nem is feltétlenül jelenti azt, hogy ne férnénk meg egymás mellett. A legjobb, ha kompromisszumot kötünk, még ha nincs is papírra vetve. Itt van néhány példa: Ne bömböltess a szomszédok alvásidejében maximum hangerőn zenét! A szomszédaim…..
1. Palics   Most a palicsi tó úgy fénylik, mint az ólom, és a beléndeken s a vad farkasbogyókon alszik a fény. (Kosztolányi Dezső: Vers – Csáth Gézának)   Palicsot természetes eredetű tava teszi különlegessé. Ásványi anyagokban gazdag termálvize mára eliszaposodott és alkalmatlanná vált a…..
A város alapítói nem is gondolták volna, hogy a Péterváradi Sáncból azaz Újvidékből lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben, plusz még a szórakoztató iparban is jól fog teljesíteni. Fotó: explorenovisad.rs Itt nyomtatják a Magyar Szó című magyar napilapot amelyet már 1944 óta olvashatnak…..
1697-ben a törökök építettek egy pontonhidat annak érdekében hogy Zentáról átlehessen jutni Csóka területére. Mindaddig jónak bizonyult még nem az évek múlásával a Tisza vízszintje meg-meg emelkedett. A búzatermelő bánáti vidékeknek termékeik piacra juttatása érdekében egyre jobb közlekedési…..
Ha nagyikról beszélünk tuti mindenkinek más jut az eszébe. Vajdaságban sincs ez másképpen. Itt is megtalálható mindenféle nagyi korú hölgy.  Térfigyelő kamera Avagy aki az utcán ül a nap 24 órájában. Ezen típus zászlóvivői a vastag lencséjű szemüveg mögül kifelé egyáltalán nem leskelődnek,…..
  Szent István, születési nevén Vajk, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar királyunk volt, akit 1000-ben koronáztak meg és 1083. augusztus 20-án avattak szentté Székesfehérváron. Az ő nevéhez kötődik a keresztény állam megalapítása, ő az egyik első magyar katolikus szent, a magyar és az…..
  Miben is különbözik egy vajdasági kisvárosi ember élete egy nagyvárositól? Íme pár érv:    „Azé késtem, mer tanákoztam az Ilussal!“ Nos , nap mint nap elmegyünk sétálni, ilyenkor egy nagyvárosban egy rövid táv alatt is több száz emberrel találkozhatunk, és ekkor csak faképpel elmennek…..
                      Nagyon nehéz dolog megfogalmazni egy érzést, főleg  abban az esetben amikor még a hatása alatt állunk. Némileg hajlamosak lehetünk egyes dolgokat túl értékelni, ahogy másokat pedig szintúgy alul. Az összképre gyakorolt nyomás amit az elmúlt közel tíz napon keresztül…..
  Szinte teljesen bizton állíthatom, akár saját tapasztalataim alapján, akár mások élménybeszámolóin keresztül, hogy magyar és magyar között is történhet néha olyan beszélgetés, amelyből az egyik fél nem mindent ért meg teljes mértékben.  A kisebb nézeteltéréseket a hely sajátossága okozza, amit…..
Csevap   A csevapról valószínűleg hallottál már valahonnan, ha máshonnan nem, akkor az előző cikkünkből. Ez a Dél Szerbiából származó étel az egyik legnépszerűbb húsétel Szerbiában és Vajdaságban, de még Magyarországon is megtalálható egyes helyeken. fotó: stvarukusa.rs   De miért vált…..
Gondolkodtál már azon hogy külföldön próbálsz szerencsét? És azon, hogy életed legelső munkanapját egy idegen országban töltsd, idegen nyelven kommunikálva egy hegy tetején, ahol az égvilágon semmi nincs a hotelon (ami a te első munkahelyed) egy nem igazán kedves főnökökön, a gyönyörű kilátáson és a…..
Testvéremet szemlélem napi 24 órában. Milliónyi furcsa dolgot művel és rengeteg arca van, ami a viselkedését illeti. Legalább 50 féle viselkedés jellemző rá és ezeket én az utóbbi időben jegyzeteli és kommentálni kezdtem. Ezeket osztom most. Kommentben pedig várom az általad ismert testvér…..
Malomfesztivál- egy bitang jó fesztivál Augusztus 17-19.   JEGYÁR: a 3 napos bérlet már csak a helyszínen szerezheted meg: 1800dinár(kb. 4680ft), a napijegy 800dinár(kb. 2080ft).(13 éves korig a belépés ingyenes) Az egyik legjobb magyar fesztivál Szerbiában. A fesztivál célja az országhatárok…..
Annak ellenére, hogy a hagyma szaga nem túl kellemes a bőrön azt kell, hogy mondjam más kifogásolható nincs benne. A fitovegyületek, és az antioxidánsok amelyeket tartalmaz táplálják a bőrt, valamint a bőrhibákat is eltűntetik. Pattanások és a bőröregedés ellen is ajánlott. Fotó:…..
  Tudjuk jól, hogy minden ember álmodik, csak van aki emlékezik rá gyakrabban, van aki pedig nem mindig. Az álom az érzések összessége, mely az agyon fut át alvás közben illetve elalvás előtt. Az hogy ez a jelenség hogy alakul ki, és mi a jelentősége, az mindig is érdekelte az embereket, bár még…..