Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferenczy Ida

104 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az egyetem teljes hosszán át szemlélve talán gólyaként a legnehezebb anyagi javakra szert tenni - vagy jobban fogalmazva megélni. Pár lehetőséget leszámítva a felsőoktatási rendszerben nem szerepel még releváns szakmai anyag, így azok az ösztöndíjak, melyek a tanulmányi teljesítményt honorálják -…..
Egyetemet kezdeni izgalmas és jó feladat, de bizonyos értelemben elég kaotikus. Nehéz a középiskolai környezet után belekezdeni valami olyanba, ahol tényleg rendesen utána kell járni a dolgoknak, és ha egy határidőről egyszer lemaradsz... akkor kimaradsz. Mutatunk pár fontos pontot, amit mindenképp…..
Nem csak az alkotóknak, de a művészet fogyasztóinak is néha ihletre van szüksége. Ahogy néha ránk tör a vágy egy jó hamburger vagy egy hideg limonádé iránt, úgy - velem legalábbis - gyakran megesik, hogy ülök a trolin és eszembe jut, hogy "olyan rég voltam már múzeumban... megnéznék egy szép…..
Ó, igen, ez még mindig téma, és aki olvasta az előző cikket, meg is bizonyosodhat róla, hogy miért. Pedagógusok, szülők, gyógyszerészek, toxikológusok, gyerekorvosok egyesével nyilatkoznak arról, hogy a tartózkodó magatartás, a kissé sznob "énaztsemtudomhogymiez" ("pedigpontosantudomhogymi")…..
Reaktor Elf Bar - járjuk körbe! 2022.07.09 10:21:57
A hatalmas médiafigyelemnek köszönhetően ma már szinte nincs olyan az országban, aki ne tudná mi is az az Elf Bar, vagy kissé nevetséges magyar gúnynevén „manórúd”. A többség elég jól meghatározott állásponttal is rendelkezik az ellenzéséről, vagy éppen a támogatásáról. De tényleg elég jól ismerjük…..
A Klímapolitikai Intézet és a Reaktor Alapítvány közös szervezésében megvalósult Zöld Tusa vitaest ez alkalommal „Enni vagy nem enni?” címmel a vegán és húsevő táplálkozás híveit ültette asztalhoz. Képviselőik Gyimóthy Barbara, a Magar Vegán Egyesület alelnöke, és Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok…..
Reaktor A nagy szelektív kvíz 2022.06.20 14:04:55
Tudjuk vajon, hogy hogyan kell szelektíven gyűjteni? Legtöbben évek óta csináljuk, de még mindig nem tökéletes. Nehéz mindenre odafigyelni, de ha egyszer tudatosítjuk, hova megy a tejes doboz, az ételmaradék vagy a zsepi, máris könnyebb lesz a Föld egyik legkritikusabb kérdése- a hulladékkezelés...
A Széchenyi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum közreműködésével idén egész nyáron megtekinthető az Art Deco Plakátok, Tárgyak, Terek Kiállítása a Nemzeti Galériában.   A kiállítás a két világháború közötti média és mindennapok ('20-as, '30-as évek) vizuális kultúráját dolgozza fel. Velünk van még…..
A kollázs gyakorlatilag egy rétegekből, darabokból összeállított művészeti alkotás, de - mint minden művészeti produktumot - ezt is elég nehéz kategorizálni. Ez az alkotói mód a 20. században lett népszerű, amikor az újságok tömegtermékké váltak, egyre többen hozzáfértek valamilyen laphoz, így…..
Minden reggel és este felszállunk rá, megszokott menetrend szerint közlekedik, számítunk rá: ez a BKK busz, metró, villamos vagy troli. Nem igazán olvastunk utána az első bérletünk vagy jegyünk megvásárlásakor az utazási feltételeknek, a legtöbben eddig büntetlenül meg is úsztuk az utakat. Nézzünk…..
A nyolcadikosok felvételije után nem hagyhattuk békén a gimiseket sem: tanárokat, diákokat kérdezünk az eddigi tapasztalatokról, és várakozásaikról a szóbelikkel kapcsolatban. Kezdjük talán a magyar érettségivel, mellyel kapcsolatban a legtöbben kellemesen csalódtak. A középszintű feladatsor…..
A Construction Physics szerzője, Brian Potter a minap azon látott neki elmélkedni, manapság miért is olyan alacsonyak a felhőkarcolók? Az elsőre fura kérdést, ha jobban belegondolunk, mi is feltehettük volna, hiszen tulajdonképpen elméletileg a mai tudásunkkal sokkal nagyobbakat is építhetnénk. De…..
A Reaktor Alapítvány és a Klímapolitikai Intézet közös szervezésében került megrendezésre a Zöld Tusa sorozat vitaestje, melyben Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, és Dr. Hortay Olivér, a Századvég üzletágvezetője ült asztalhoz. A téma igen aktuális: hogyan tovább, mit tegyünk az orosz…..
Az előző sorozat után újabb nevekkel egészítjük ki Európa női vezetőinek listáját. Bár mindannyian ugyanazon nem képviselői, politikájuk és életútjuk meglepően különböző. Lássuk, kik az új kihívók? 1. Angela Merkel Aki a múltkori listáról hiányolta a németek Merkel asszonyát, most fellélegezhet:…..
2022-ben ért az élmény a 4-es villamoson Újbuda felé: egy térdzoknis, rövidgatyás, haspólós, lila hajú tizenéves kamasz lány bevágódik mellém a forgó korlátai közé. Hiú szemüveget viselni (én is az vagyok), pedig indokolt lenne (nekem is), ezért arasznyira nagyított betűkkel olvas a telefonján…..
Április 11-én rendezik meg az iF Design Award eseményt, ahol évről évre 20 ország legnevesebb szakmai zsűritagjai igyekeznek megtalálni a jövő feltörekvő tehetségeit. Kevesen lehetük ott az idei kiállításon, de lehetőségünk van visszatekinteni, hiszen tavaly magyar díjazottja is volt az eseménynek.…..
A törekvés, hogy valami épeszű állapotban hagyjuk itt a bolygónkat csemetéinknek, üdvös és egyáltalán nem ördögtől való, ha lehetőségeinkhez mérten próbáljuk legalább a pazarlásunkat csökkenteni (szeretettel ajánlom ezzel kapcsolatban Dorka cikkét Munch-ról). Erre nem egy és nem kettő reklám,…..
A Nyomorultak (Les Misérables) c. musical világszerte már nem csak nagyon népszerű, de a popkultúra részévé is vált. A filmváltozat mellett a színdarab is újra meg újra előkerül, azonban vannak hetek, hónapok, ne adj' Isten évek, amikor a barikádok harcosai nagyobb aktualitással énekelnek, mint…..
Vegyük sorra: nyakunkba szakadt egy világjárvány, ami megtépázta a lakosságot. Aztán még mindig tartott a járvány, de már nem annyira ugye, mert jött egy háború tőlünk pár kilométerre, és nem tudunk egyszerre kétfelé aggódni. Amelyik szektor tudta nélkülözni a kollégáit a maguk fizikai valójában,…..
Agatha Christie klasszikusa évtizedek óta társunk a krimi világában. Az Orient Expressz mellett talán a leghíresebb Poirot novella, népszerűsége töretlen, dacára annak hogy a lefestett világ már a maga korában is kevesek számára volt igazán érthető vagy elérhető. A főhősök gazdagok, szépek,…..
Novák Katalin fiatal korával és nemével magyar történelmi rekorder, és Európában sem gyakori ilyen fiatal hölgyet köztársasági elnökként üdvözölni. Összegyűjtöttük a kontinens női államfőit (államfő, kormányfő). Mi teszi őket különlegessé, túl azon, hogy hölgyek? 1. II. Margit, dán királynő A…..
A kialakult háborús helyzet mindannyiunkat együttérzésre szólít, hiszen szétszakított családok legkiszolgáltatottabb tagjai kérnek segítséget. Megszokhattuk, és a gyakorlott adományozók már rutinosan szedik össze a konzervet, cukrot, étolajat és meleg ruhát. Azonban van pár dolog, amire nagy szükség…..
A Valijeva-féle doppingbotrány leuralta a netet, így úgy éreztük, utánanyúlunk kicsit a méltatlanul háttérbe szorult klasszis korcsolyázóknak a 2022-es téli olimpián. Mert dopping-hidegháború ide vagy oda: a műkorcsolyát minden téli olimpián tűkön ülve várunk. Hogy lesz-e eredményhirdetés, vagy ki…..
Aki az előző csokoládéboltokról szóló cikk után lemondott az álomszerű beach body-ról, és már törzsvásárló a Zangioban vagy a Rózsavölgyiben, annak jó hírem van: bemutatjuk az egyik legnagyobb magyar üzleti csodát, a Stühmer csokoládémárka történetét. Nosztalgiára fel! Stühmer Frigyes cukrászmester…..
A huszonegyedik század számtalan pálfordulást hozott elődeihez képest. Hol rossz, hol jó irányba mozdultunk el, az építészet viszont még a sok újításhoz képest is merész irányban fejlődik. Míg pár éve minél magasabb, minél grandiózusabb épületeket igyekeztünk felhúzni, addig a lakóházak tekintetében…..