Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kalapács Emese

95 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden reggel és este felszállunk rá, megszokott menetrend szerint közlekedik, számítunk rá: ez a BKK busz, metró, villamos vagy troli. Nem igazán olvastunk utána az első bérletünk vagy jegyünk megvásárlásakor az utazási feltételeknek, a legtöbben eddig büntetlenül meg is úsztuk az utakat. Nézzünk…..
A nyolcadikosok felvételije után nem hagyhattuk békén a gimiseket sem: tanárokat, diákokat kérdezünk az eddigi tapasztalatokról, és várakozásaikról a szóbelikkel kapcsolatban. Kezdjük talán a magyar érettségivel, mellyel kapcsolatban a legtöbben kellemesen csalódtak. A középszintű feladatsor…..
A Construction Physics szerzője, Brian Potter a minap azon látott neki elmélkedni, manapság miért is olyan alacsonyak a felhőkarcolók? Az elsőre fura kérdést, ha jobban belegondolunk, mi is feltehettük volna, hiszen tulajdonképpen elméletileg a mai tudásunkkal sokkal nagyobbakat is építhetnénk. De…..
A Reaktor Alapítvány és a Klímapolitikai Intézet közös szervezésében került megrendezésre a Zöld Tusa sorozat vitaestje, melyben Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, és Dr. Hortay Olivér, a Századvég üzletágvezetője ült asztalhoz. A téma igen aktuális: hogyan tovább, mit tegyünk az orosz…..
Az előző sorozat után újabb nevekkel egészítjük ki Európa női vezetőinek listáját. Bár mindannyian ugyanazon nem képviselői, politikájuk és életútjuk meglepően különböző. Lássuk, kik az új kihívók? 1. Angela Merkel Aki a múltkori listáról hiányolta a németek Merkel asszonyát, most fellélegezhet:…..
2022-ben ért az élmény a 4-es villamoson Újbuda felé: egy térdzoknis, rövidgatyás, haspólós, lila hajú tizenéves kamasz lány bevágódik mellém a forgó korlátai közé. Hiú szemüveget viselni (én is az vagyok), pedig indokolt lenne (nekem is), ezért arasznyira nagyított betűkkel olvas a telefonján…..
Április 11-én rendezik meg az iF Design Award eseményt, ahol évről évre 20 ország legnevesebb szakmai zsűritagjai igyekeznek megtalálni a jövő feltörekvő tehetségeit. Kevesen lehetük ott az idei kiállításon, de lehetőségünk van visszatekinteni, hiszen tavaly magyar díjazottja is volt az eseménynek.…..
A törekvés, hogy valami épeszű állapotban hagyjuk itt a bolygónkat csemetéinknek, üdvös és egyáltalán nem ördögtől való, ha lehetőségeinkhez mérten próbáljuk legalább a pazarlásunkat csökkenteni (szeretettel ajánlom ezzel kapcsolatban Dorka cikkét Munch-ról). Erre nem egy és nem kettő reklám,…..
A Nyomorultak (Les Misérables) c. musical világszerte már nem csak nagyon népszerű, de a popkultúra részévé is vált. A filmváltozat mellett a színdarab is újra meg újra előkerül, azonban vannak hetek, hónapok, ne adj' Isten évek, amikor a barikádok harcosai nagyobb aktualitással énekelnek, mint…..
Vegyük sorra: nyakunkba szakadt egy világjárvány, ami megtépázta a lakosságot. Aztán még mindig tartott a járvány, de már nem annyira ugye, mert jött egy háború tőlünk pár kilométerre, és nem tudunk egyszerre kétfelé aggódni. Amelyik szektor tudta nélkülözni a kollégáit a maguk fizikai valójában,…..
Agatha Christie klasszikusa évtizedek óta társunk a krimi világában. Az Orient Expressz mellett talán a leghíresebb Poirot novella, népszerűsége töretlen, dacára annak hogy a lefestett világ már a maga korában is kevesek számára volt igazán érthető vagy elérhető. A főhősök gazdagok, szépek,…..
Novák Katalin fiatal korával és nemével magyar történelmi rekorder, és Európában sem gyakori ilyen fiatal hölgyet köztársasági elnökként üdvözölni. Összegyűjtöttük a kontinens női államfőit (államfő, kormányfő). Mi teszi őket különlegessé, túl azon, hogy hölgyek? 1. II. Margit, dán királynő A…..
A kialakult háborús helyzet mindannyiunkat együttérzésre szólít, hiszen szétszakított családok legkiszolgáltatottabb tagjai kérnek segítséget. Megszokhattuk, és a gyakorlott adományozók már rutinosan szedik össze a konzervet, cukrot, étolajat és meleg ruhát. Azonban van pár dolog, amire nagy szükség…..
A Valijeva-féle doppingbotrány leuralta a netet, így úgy éreztük, utánanyúlunk kicsit a méltatlanul háttérbe szorult klasszis korcsolyázóknak a 2022-es téli olimpián. Mert dopping-hidegháború ide vagy oda: a műkorcsolyát minden téli olimpián tűkön ülve várunk. Hogy lesz-e eredményhirdetés, vagy ki…..
Aki az előző csokoládéboltokról szóló cikk után lemondott az álomszerű beach body-ról, és már törzsvásárló a Zangioban vagy a Rózsavölgyiben, annak jó hírem van: bemutatjuk az egyik legnagyobb magyar üzleti csodát, a Stühmer csokoládémárka történetét. Nosztalgiára fel! Stühmer Frigyes cukrászmester…..
A huszonegyedik század számtalan pálfordulást hozott elődeihez képest. Hol rossz, hol jó irányba mozdultunk el, az építészet viszont még a sok újításhoz képest is merész irányban fejlődik. Míg pár éve minél magasabb, minél grandiózusabb épületeket igyekeztünk felhúzni, addig a lakóházak tekintetében…..
A Reaktor Alapítvány és a Klímapolitika Intézet Február 2-án szervezte meg a zöld energiához köthető vitáját. Az Európai Bizottság ezen a napon hozott döntése alapjaiban módosítja a jelenlegi taxonómia-rendeletet. Ennek legsarkalatosabb pontja, hogy "zöld címkét" kap a nukleáris energia (bizonyos…..
Az a békesség, amit akkor éreztünk, amikor szüleink esténként mesét olvastak fel nekünk, azt hiszem, örök emlék marad a lelkünkben. Túl a számos bizonyított pozitív hatáson, amit a gyermeki lélek és idegrendszer alapvető fejlődésére gyakorol, a kedvenc meséink felnőttként is örök emlékként és tudat…..
Kép forrása: hirado.hu Szombaton kerültek megrendezésre országosan a középiskolai felvételi vizsgák. Bár minden évben viták övezik a feladatsorokat és a vizsgákat, idén kiemelkedően megosztó volt minden körülmény. A felvételi alatt és utána is kérdeztünk szülőket, majd a kora délután nyilvánosságra…..
Azon lányok nevében, akiket nem riaszt vissza plusz fél kiló a mérlegen, és azon felnőttek nevében, akik a kávé helyett visszatérnek a forró csokihoz, egy szervezett városnéző túra ihletésére felkerekedtem, és sorra néztem a belváros legjobb csokoládéboltjait. Mivel nem vagyok ételkritikus, és soha…..
Amikor összecsapnak a fejünk felett a politikai viharai, amikor megrettenve olvassuk a vírus fertőzöttjeinek riasztó számait, vagy amikor kétségbeesetten próbálunk helytállni bizonyos helyzetekben, vannak olyan kortalan művészek, akik a maguk semleges bájával olyan helyre repítenek minket, ahol meg…..
A "Fókuszban a Fenntarthatóság!" hallgatói projektversenyt a Reaktor Alapítvány támogatásával a Fúzió Hallgatói Közösség bonyolította le, a Közlekedésmérnöki Szakkollégiummal közösen. Az első, 2021-es versenynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont, de a versenyzőket minden…..
A katolikus, keresztény közösségeket sok helyen és fórumon vádolják, hiszen nézeteik gyakran szembe mennek az uralkodó szabadelvű irányzatokkal. A verbális üldöztetés világszinten problémát jelent. Miközben a pedofília bizonyos árnyalatainak elfogadásáról vita nyílik, a világvallás legnagyobb…..
Legyünk őszinték, pár csepp alkohol minden ünnepkor beköszönt az otthonunkba. Hacsak nem vagyunk elszánt anti-alkoholisták, vagy nem utáljuk az ízét, egy-egy nagyobb ünnep alkalmával gond nélkül koccintunk a családdal. Karácsonykor van az ideje, hogy a szokásos sör-bor-álinka nem-szent háromszögön…..
A csodánál is csodásabb gyógyulásokat tulajdonítanak neki, csak pozitív hatásait taglalja minden blogger, újságíró. Könnyű sport, egyszerű belevágni, legtöbb formája nem igényel eszközt. Már a karantén előtt töretlen népszerűségnek örvendett, a járvány alatt a hatalmas bezártságban pedig, amikor épp…..