Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tetlák Örs

61 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel Montenegro (rendes nevén Crna Gora) az utóbbi években igencsak felzárkózott a mainstream nyaraló célpontok közé, ez a bejegyzés a szokottnál is jobban fog kizárólag személyes benyomásokat tartalmazni. Kezdve azzal a közismert állítással, hogy közúton oda- és visszajutni még mindig egy…..
Málta minden szempontból közel van Afrikához. Nemcsak a viszonylag közeli partok, vagy az itt dolgozó afrikaiak nagy száma miatt, hanem például már az elindulás is két órás késéssel sikerült, hogy a valettai reptéren még egy órát várjunk a soha meg nem érkező transzferre. Ennyi hiábavaló várakozás…..
Örs mindenkinek A Plitvicei-tavak 2022.06.07 19:12:17
Uh, már megint olyan régen írtam, hogy újra kellett tanulnom az admin felületet. Sebaj. Családbarát bejegyzés lesz, mert egy hároméves örökmozgóval vágtunk neki olyan helyszínek felkeresésének, amiket számos alkalommal meg akartunk nézni a tengerpartra, vagy visszafelé jövet-menet, aztán sosem…..
Nem is olyan rövid kihagyás után (te jó ég, majdnem két év!), megpróbálkozok egy friss bejegyzéssel.Immár családosan, még éppen a NER határzára előtt jutottunk el majdnem Zára városáig (igen, borzalmas, direkt volt), azaz öt év kihagyást követően újra eljöttünk Pagra. A Zengg és Zadar megyék…..
Kicsit rendhagyó poszt következik, hiszen csupa olyan helyről fog szólni, ahova aligha jutna bárkinek eszébe nyaralást tervezni. Az erdélyi Mezőség nagyjából egy magyar megyényi, dimbes-dombos terület. Mindig is több nemzetiségű táj volt, mára a szászok és a zsidók eltűntek, a magyarok is egyre…..
Ha hirtelen belegondolok, lehet hogy a Gerecsében eddig csak télen jártunk, de akkor biztosan. A Turul-szobornál meg valószínűleg még soha, úgyhogy a festői Tatabánya szélén letettük az autót a pazar állapotban lévő szanatóriumnál és egy közepesen komoly körrel megnéztük az erdőt, meg az emlékművet.…..
Pár hete pont olyan szép idő volt, mint most, úgyhogy kiszaladtunk a Börzsönybe járni egyet. Márianosztrára esett a választás, az útvonalban voltak kis vizek, "komoly" csúcstámadások, elég penge kilátópontok és egy kis Dunakanyar. A falu szélétől a Bezina-patak mentén mentünk el a Bezina-rétig,…..
Örs mindenkinek Luzern és Vaduz 2018.09.23 12:00:36
Sok élhetetlen hely van a világon, de Svájc és Liechtenstein egészen biztosan a legelviselhetetlenebbek között vannak. Akárhová néz az ember, csak a nélkülözés és a kilátástalanság, ezek a világ különösen szerencsétlen részei. Ennyit Lázár János Európa-felfogásáról, most próbálkozzunk meg a…..
Tetlák Örs 2018.09.24 22:11:47
@studkell: Igazán nincs mit, én köszönöm a kedves szavakat!
Mivel Barcelonát a várakozásoknak megfelelően, pár nap alatt strandolással, múzeummal, meg az összes kötelezővel együtt letudtuk, megnéztük a vidéket is. Nem tudom, ki hogy van vele, de én akárhol bérelek autót, hét szentség, hogy utánam küldenek valami extra költséget. Általában gyorshajtás (innen…..
Tetlák Örs 2018.09.16 17:00:52
@Berta Csacsi: Ha ez nekem szólt, örömmel, szívesen! :)
Tudok-e olyat mesélni, amit még nem írtak le Barcelonáról? Lehet, hogy nem, de teszek egy kísérletet.Afrika után egy "nézzük meg, hova van olcsó jegy" alapú, rendkívül alaposan előkészített, klasszikus városlátogatással vezettük le a nyarat. Külön szerencse volt, hogy egy napi ajánlatnak…..
Botswana után (közben) a Viktória-vízesés volt a nyári körút utolsó állomása. Kora reggel indultunk a botswanai Kazungulából a zambiai Kazungula felé, hogy minél hamarabb Livingstone-ba érjünk. A nagy sietségben átvertek a taxi árával, aztán egy önkéntes "segítő" a kompjegy árával és a zambiai…..
Tetlák Örs 2018.09.05 10:48:09
@Ráhel a saját lábunkon áll: Niagara és Iguazu?
Tetlák Örs 2018.09.05 10:50:09
@Oleg Gontar: Az, hogy a reptéren botrányos árfolyamok vannak, még nem lehet indok arra, hogy ezért minden magyart át lehet verni a világon bárhol a pénzváltással ;)
Legutóbb ott fejeztem be a botswanai túra leírását, hogy egy írói bravúrral kihagytam a Chobe Nemzeti Parkot, hogy senkit ne terheljek agyon a terjedelemmel. Ez a hiánypótlás.Felvéve a fonalat, miután az Okavangonál "némiképp" csalódtunk a városi terepjáró képességeiben, nem ragaszkodtunk az eredeti…..
Ott tartottam, hogy túl voltunk Dél-Afrikán és egy éjszakát rápihenve a mozambiki élményfürdőre, egy autócserét követően megindultunk Botswana felé. Nem vállalok nagy kockázatot, ha arra tippelek, hogy az egész generációm agyába ivódott be a "Sivatagi show", meg az "Istenek a fejükre estek" jó…..
Tetlák Örs 2018.08.23 10:11:49
@tucano: Köszi! Elárulod, mit dolgozol Botswanaval?
Dél-Afrika után az volt a terv, hogy egy rövid maputoi városnézést követően, a harminc különböző forrásból ellenőrzött, vadonatúj és kiváló minőségű úton lezúgunk Ponta do Ouro-ba és pár napig az ígéretes nevű R&R koktélon fogunk élni. A terv rögtön a határátlépésnél megváltozott, ugyanis a…..
Tulajdonképpen van valami felfelé ívelés abban a sorrendben, hogy Lion Park, Pilanesberg és végül a Krüger. Utóbbiról már több részletben zengtem ódákat, lehetetlen megunni és ha bárki Dél-Afrikában jár, ha valamit, ezt ne hagyja ki. A recept idén is változatlan volt: hajnali kelés, gyors…..
A 2016-os fél év után most egészen más körülmények között készültem vissza Dél-Afrikába. Akkor ösztöndíjjal mentem, most egy komplett társulatot szerveztem, szerveztünk ki néhány fellépésre. Az előző habkönnyű fél évvel ellentétben, az ország most jól pofán vágott. Tépelődök rajta egy ideje, hogy…..
Nyugati határvidékünk tiszta meglepetés. Például tényleg vannak várak Burgenlandban. Meg szőlő. Rengeteg szőlő. Ha a Waze-re bízod magad, fogsz is tekeregni közte eleget. Az hogy Burgenland, meg Őrvidék ugyan jól hangzanak, de egészen elcsatolásáig szó nem volt ilyen nevű területről. Egyszerűen…..
Akárhányszor járok a Pilisben, mindig kell egyet röhögnöm a szívcsakra bullshiten, meg az ide-oda lepakolt, önképző körös szkíta-hun-táltos emlékműveken, de ez mindig csak örömteli plusz az egyébként is ideális kirándulóhelyek mellé. Ragyogó napsütésben mentünk fel Pilisszántóról a Pilis-tetőre, a…..
Tetlák Örs 2018.05.25 20:51:21
@LvT:
Hasonlít, de a pöttyök és a test formája alapján inkább ez lesz az:
hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%A1szcinc%C3%A9r
Szent isten, két hónap fájó hallgatás után, újra valami hazai. Most a Visegrádi-hegységben mentünk egy kört, egy olyan alapvetést jártunk le, ahol én szégyen szemre még sosem voltam. Az útvonalválasztás másik indoka az volt, hogy 12-13 kilométert a 30 fokban elégnek gondoltunk egy első túrázós…..
Tetlák Örs 2018.05.07 19:40:29
@Tke:
Kedves Tke, köszi a javaslatot és a kedves sorokat! Az I2 címlap viszont saját maga válogat, nem is tudom, hogy bele lehet-e szólni egyáltalán a képválasztásba.
És örülök, hogy tetszett a poszt!
Örs mindenkinek Salzburg Super Ski 2018.03.18 10:32:52
Egészen röviden, a Salzburg környéki síterepek pontosan úgy néznek ki, mintha a 80-as évek egész falas nappali tapétáit nézegetnéd. Mivel több száz ilyen-olyan gasthof és panzió van minden egyes faluban, lehet némileg kompenzálni a síbérletek és a hütték mondjuk úgy, magasan pozicionált árait. A…..
Tekintettel a kataklizmát ígérő mínuszokra és a szibériai télre (elég jókat mosolyoghatnak az időjárás miatti parán mondjuk Csíkban, vagy Bodzafordulón), nézzünk körbe a téli, hazai erdőkben. Minden más híreszteléssel ellentétben, szerencsénk volt az utóbbi hétvégéken az időjárással, úgyhogy…..
Szerényen best of-nak szánt, szemérmetlen kattintásvadászat következik: tizenegy vállalhatóbb fénykép és hozzájuk kapcsolódva tizenegy pár soros történet. Hátha nem csak nekem esik jól visszaemlékezni és mást is érdekelnek. Semmi rendszer nincs benne, tulajdonképpen csak képek, amik meglehetősen…..
1. Húst árulnak a szabadban. Szakadó esőben, a forgalmas út melett, egy faasztalon. Nem túl higénikus ugye? Ilyen húst sosem vettünk, nem is fogunk. A legbiztosabb ahogy mi csináltuk. Saját magunk vágtuk le a csirkét, kacsát, kecskét, az biztos friss volt.    2. Furgonokból kiabáló emberek Ez…..
Örs mindenkinek Téli Bakony 2018.02.05 13:58:23
Hittünk az időjárás előrejelzésnek, hogy vasárnap csodálatos napsütés lesz, úgyhogy elmentünk megnézni a téli Bakonyt. Mivel a Gaja-, Cuha-, és egyéb szurdokokat már néhány éve letudtuk, Bakonybél felé vettük az irányt. Gyorsan kiderült, hogy legalább két évszakos túránk lesz, olyan háromszor…..
Tavaly, amikor hazaértem Dél-Afrikából, kifejezetten hiányzott a tél. Pont hallottam, hogy a Hernád csonttá fagyott a Szlovák Paradicsomban, úgyhogy becsatlakoztam egy alkalmi csapathoz és megnéztem. Amilyen jó volt végigcsúszkálni a teljesen lefagyott folyón, annyira sajnáltam, hogy nem tudtunk…..