Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eremitha

29 bejegyzést írt és 105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar történelemben akadnak sikeres fejezetek, dicsőséges csaták, pozitív események és valódi hősök is, akikről tényleg érdemes filmet készíteni. A gondolat már csak azért is aktuális, mert a magyar filmgyártás (jelentős kormányzati támogatással) sorra próbálja meg filmre vinni történelmünk egyes…..
Hunyadi János a törökverő, a legendás nagy hadvezér, az igazságos Mátyás király édesapja, a nándorfehérvári hős, a magyar történelem legnagyobb harcosa. Mindezen kijelentések eszünkbe juthatnak róla tanulmányainkból, de élete sokkal több érdekességet rejt. Nem volt Luxemburgi Zsigmond császár fia…..
A magyar történelmet vizsgálva érdekes kapcsolat körvonalazódik a magyarság és az orosz nép, illetve hazánk és az oroszok lakta lakta különböző történelmi államok között. Előrebocsátanám, hogy ez a bizonyos "kapcsolat" még ma is sok honfitársunk számára ad személyes érintettséget, például a…..
Eremitha 2022.08.02 07:37:52
@inebhedj - szerintem: Ezek közül az orszàgok közül melyek is sokszoroztàk meg területüket a mai napig megtartva hòdìtàsaikat?
Eremitha A T-34 harckocsi [26.] 2022.06.06 15:33:37
A történelem egyik legfontosabb fejezetében, a második világháborúban  meghatározó szerepet töltött be a szovjet hadsereg, így a Sztálin és Zsukov vezette haderő felszereltsége illetve sikerességének kérdése is döntő tényező, ha a korszakot vizsgáljuk. A vörös Hadsereg győzelme pedig (a Wehrmacht…..
Az orosz történelem több nagy sikert is felmutathat, - például IV. Iván birodalom-alkotását (1533 és 1547 között), Nagy Péter és Nagy Katalin hódításait (a 17.-18. században), Napóleon legyőzését (I. Sándor által [1801-1825]) - ám az oroszok legnagyobb büszkesége mégis máig a "nagy honvédő háború"…..
A kép forrása: msn.com Téli olimpiákból kevesebbet rendeztek eddig, mivel az első csak 1924-ben került megtartásra, a franciaországi Chamonixban, míg a legelső újkori nyári olimpiára már 1896-ban sor került (Athénban). Így a jelenleg zajló, pekingi téli olimpia a 24. a sorban. Érdekesség, hogy míg…..
A kép forrása: kozti.hu A Sándor Vince gróf által megrendelt, 1803-ban építtetett (1806-ban elkészült), 2000-ben teljeskörűen restaurált és 2003-tól az Köztársasági Elnöki Hivatalnak helyet adó gyönyörű budai épület, kétségtelenül fővárosunk egyik ékessége. De mi is rövid története, és ki volt az a…..
A világ ma Kabul városára figyel, a 7 Magyarország nagyságú, 36 milliós Afganisztán legnagyobb településére, amelynek repterén ma ezrek (talán tízezrek) préselődnek össze, hogy egy parányi helyen várják kimentésüket a közeledő tálibok pusztítása elől. Az időközben megszünt Amerika-barát afgán…..
Erwin Rommel a második világháború egyik legtehetségesebb katonai vezetője volt és a német hadsereg talán legkiválóbb tábornoka. A legfiatalabban kapta meg a legmagasabb német katonai rendfokozatot és lett tábornagy (generalfeldmarschall) Hírnevét az Afrika Korps élén szerezte (mint a hírhedt…..
Eremitha 2021.07.21 11:16:01
@Paracord: :) Körülbelül tényleg ez volt a helyzet. Nagyjából egyetértek! Ott a pont! :))
Eremitha 2021.07.21 17:46:46
@Paracord: +1 ! :)))
Adolf Hitler (1889-1945) a világtörténelem egyik legismertebb alakja, hiszen az emberiség krónikájának eddigi legpusztítóbb világégésében játszott kulcsszerepet, amikor Lengyelország 1939-es lerohanásával kirobbantotta a második világháborút. A történelem legnagyobb fegyveres küzdelme körülbelül…..
Eremitha 2021.05.31 20:04:44
@Veszéjben a lyogállamiság !: Kiválasztott egy tervet? Manstein - Guderian kidolgozták, ő meg rábólintott ennyi. Ha ez katonai érdem ...

Ami Sztálingrádot illeti: lehet, hogy a kaukázusi olajmezők voltak számára az elsődlegesek, de Sztálingrád is mániája lett. A tapodtat sem hátrálni parancsa és Paulus megadási tilalma is erre utal. Direkt azért léptette elő generalfeldmarschallá, mert egészen addig ilyen rendfokozatú (a legmagasabb rangú) német tiszt még soha nem kapitulált.
Eremitha 2021.06.08 19:55:42
@entrpnr: A cikk nem állítja hogy Hitlernek lett volna köze az ázsiai harcokhoz. Az Európában elhunyt 50 millió halotthoz viszont volt. Részleteznéd, hogy Adolf Hitler mikor is tette azokat a bizonyos általad említett békeajánlatokat az európai országoknak? Ez nagyon érdekelne. Biztos átsiklottak ezen az európai történészek. De jó hogy te majd korrigálod hibáikat.
A magyar országgyűlésben mostanában zajló viták, beszólogatások, bírságok (például Kövér László és Jakab Péter csörtéi) azt a benyomást kelthetik bennünk, hogy erőszak és néha káosz uralkodik parlamentünkben. Ám 120 évvel ezelőtt, a századfordulón sokkal súlyosabb válság jellemezte a Tisztelt Házat.…..
Június 4. kapcsán a gyász a történelmi múlt felidézése illetve a veszteség érzése költözik a magyar szívekbe (minden egyes évben ezen a napon), amihez sokaknál még az érthető düh érzése is társul. 1920 június 4-én ugyanis az első világháborúban győztes nagyhatalmak (az úgynevezett Antant országok)…..
V.István és Erzsébet, kun hercegnő fia (IV. Béla királyunk unokája) bizony félig kun származású koronás főként uralta a Magyar Királyságot 1272 és 1290 között. Ebben az időszakban, az Árpád-kor végén a királyi hatalom már meggyengült és egyre inkább a tartományurak kezében volt a valódi hatalom.…..
A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát az 1917 és 1991 közti időszakra vetítve kerek 100 millióra becsülik világviszonylatban. (Az adat forrása: A kommunizmus fekete könyve, Stéphane Courtois: Le Livre noir du communisme) Ha ezt a hihetetlenül nagy számot részletesebben vizsgáljuk,…..
Horthy Miklóst a magyar történetírás és társadalmi emlékezet mint konzervatív politikust és németbarát, Hitlerrel szövetségre-lépő vezetőt tartja nyilván, aki a második világháborúban a nyugati hatalmak elleni harc egyik legfőbb európai képviselője volt. Táplálják ezt a megközelítést a…..
Eremitha 2021.02.21 20:32:41
@Monakhosz: ... vagy évszázadokig :)
@Jericho_: Egyetértek. Kiegészítve azzal, hogy Gömbös volt az első olyan magyar minszterelnök, aki konkrétan Hitlerrel kezdett szoros kapcsolatok kiépítésébe. Nem sokkal német kancellárrá válása után rögtön felkereste.
Épp 79 évvel ezelőtt, 1941 június 22-én indult meg a Hitler vezette náci Németország hadseregének támadása a Szovjetunió ellen abból a célból, hogy az Arhangelszk - Asztrahán vonalat elérve ("AA line") és a Szovjetunió európai területeit elfoglalva térdre kényszerítse a sztálini kommunista államot,…..
Eremitha 2020.06.25 16:08:50
@jackson5: Köszi szépen. De nem tűnik komolyan vehető történésznek. Igazából az sem tiszta, hogy egyáltalán történész e? :)

De ha a Barbarossa kezdetére szovjet fölényt ír (bármilyen téren) lenullázza magát szakmailag. Kábé mint azok a "szakértők", akik a gyíkemberekről írnak a parthus birodalomban. :)
Eremitha 2020.06.25 23:21:56
@HARP3R: Hitlernek kiemelkedően jó tábornoki kara és gyakorlott harckocsizó serege volt, nem beszélve azokról a stratégákról, hírszerzőkről, akik pontosan tájékoztatták a Führert arról, hogy a Szovjetunió mekkora tartalékokkal rendelkezik emberanyagban és ásványkincsekben.

Így a Barbarossa-terv megalkotásakor számoltak is a gyorsasággal, mert tisztában voltak azzal, hogy ha 41 decemberéig nem szerzik meg a kijelölt kulcspozíciókat, az oroszok mozgósítják tartalékaikat és onnantól a szovjet erőfölény legyűri majd őket. És ez is történt!
Donald Trump, a júniusban már 74 -et betöltő, szálloda-milliárdosból lett republikánus támogatottságú, nemzeti-populista amerikai elnök (aki mellesleg szavazatszám alapján elvesztette volna a 2016-os választásokat, csak éppen az államok számának súlyozása miatti szabály segítette győzelemhez [némi…..
Néhány nappal ezelőtt, május 27-én kezdődött az egész, amikor kiszivárgott egy milliókat felháborító, két nappal korábban született felvétel egy halálhoz vezető rendőri erőszakról. Az eset az Egyesült Államokban, a Chicago közelében fekvő, félmilliós Minneapolisban történt, ahol aznap este egy…..
A második világháború kezdetét Lengyelország 1939-es német lerohanásához szokták kötni a történészek. Ekkor az Adolf Hitler vezette náci Németország hadserege (Wehrmacht) váratlanul megtámadta keleti szomszédját, hogy a "Lebensraum" szellemében bekebelezze az alsóbbrendűnek tartott lengyelek…..
Eremitha 2020.05.31 16:59:53
@NickJ: Ahhoz van köze, hogy a náci Németország nem csupán lerohanta a Szovjetuniót, de a háború legnagyobb emberveszteségét is okozta neki, amikor szisztematikusan irtotta lakosságát (+Einsatgruppék működése). Így agresszornak beállítani enyhén szólva nevetséges.
Eremitha 2020.05.31 22:52:01
@Ggábor: Ez azért baromság, mert Csehszlovákiától egy sok-sok évtizedes (talán évszázados) határvita nyomán elvett pár négyzetkilométert ennyire túltolni, már a pitiánerkedés. Csehszlovákiát bekebelezte Németország, a lengyeleket szinte kiirtotta és akkor néhányan azon lovagolnak, hogy Lengyelország igényt tartott néhány négyzetkilométerre. Ti erre veritek? De most komolyan. Hibásnak beállítani egy legyilkolászott népet? Nem inkább a kibaszott nácik aljas népirtása volna a lényeg, nem az a kurva 5 km2? Agyam eldobom.
Eremitha 2020.06.01 10:30:23
@esomar: Mi ebben a "ténybeli" tévedés? A két ország több évtizedes határvitát folytatott egymással, aminek semmi köze a poszt témájàhoz: Lengyelország lerohanásához. Az egész úgy jött elő, mint a lengyelek befeketítése, hogy ők sem jobbak a náciknál, hisz résztvettek Csehszlovákia feldarabolásában. De erre irtam, hogy egy régi követelésüket "hajtották be" csupán mely sokkal korábbra nyúlt vissza és csak pár négyzetkilométert érintett, néhány várossal. Ebben nincs semmi tárgyi tévedés.
A márciusi, áprilisi és május első két hetére eső bezártság alatt én is azok közé tartoztam, akik a megszokottnál többet filmeztek és így vészelték át a legrázósabb hetek folytonos bezártságát. Bár még javában tart a járvány, sőt állítólag hamarosan jön a második hullám is (nyár végén), jelenleg…..
Lehetséges, hogy a COVID-19 „felemészti saját magát” még azelőtt, hogy a világ előállna bármilyen védőoltással, mondta Prof. Karol Sikora, a neves akadémikus, aki korábban az Egészségügyi Világszervezet vezető onkológusaként is tevékenykedett. „Valós esély van arra, hogy a vírus természetes módon…..
Aki gyakran nézeget második világháborús archív fényképeket, az Adolf Hitler környezetében könnyen felfigyelhet egy magas, jó kiállású, erőteljes alkatú fiatal SS tisztre, aki szinte mindig a Führer mellett tartózkodik. Ő Otto Günsche SS-Sturmbannführer (őrnagy) Hitler személyi testőre és adjutánsa.…..
Eremitha 2020.05.20 10:36:17
@Walter_Dornberger: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Javítottam az elgépelést! Köszi, hogy szóltál! :)
A hunok vezérének, Attilának a pajzsát díszítő Turul-madár a legősibb magyar szimbólumok közé tartozik. Őseink hadi jelvényként, sőt fejedelmi szimbólumként is használták, már a honfoglalást megelőző évszázadokban is. Kálti Márk, Ferences rendi szerzetes, híres XIV. századi krónikájában így…..
Amikor felteszik a kérdést, hogy mi kell a háborúhoz, rendszerint az elemzők, kutatók és katonai szakértők egyaránt azt válaszolják: pénz, fegyver és ember-anyag (amihez a XX-XXI. században még hozzátehetjük, hogy bizony haditechnikai-innovációra illetve energiahordozókra is szükség lehet). Ha…..
Eremitha 2020.05.16 22:07:53
k@Pdaw: Maga a cikk adja a kontextus a végső kérdéshez. Olvastad?
Eremitha 2020.05.17 01:17:20
@victor2: Nem stimmel az analógia. Először is az első világháborúban a cári Oroszországgal nem csak a Német Császárság, de a Monarchia is harcolt. Másodszor nem győzték le az oroszokat és "nem kényszerítették" különbékére; az orosz kilépést Oroszország belső válsága (forradalom + Lenin puccs) okozta.

Végül az erőforrás + emberanyag + hadiipar (fegyverzet) hármasa az első világháborúban is éppen úgy érvényes volt, mint a másodikban. Sőt napjainkig is MINDEN háborúra igaz. Amelyik hadviselő fél ezekből túlsúlyt élvez, az győzni tud. Hitler III. Birodalma nem tudott felülkerekedni, mert az óriási amerikai hadiipar és az orosz mennyiségi fölény (főleg emberanyagban, harckocsiban, fegyvergyártásban) egyszerűen maga alá gyűrte a német hadsereget.
Eremitha 2020.05.17 11:26:22
@victor2: Igen. Katonai értelemben megnyerte. A kivonulás az otthoni tömegmozgalmak miatt történt.
A cím kicsit nyilván csalóka, hiszen nehéz objektíven lemérni a kegyetlenség szintjét és az öt legkegyetlenebb történelmi alak kiválasztása is szubjektív, mert a rengeteg szóba jöhető figura közül mindenki mást választana az első ötbe. Jelen poszt mégis arra tesz kísérletet, hogy öt olyan ismert…..
Eremitha 2020.05.13 14:00:27
@Donatus a Jerbiton: Kinizsi nem csak egy csatában vett részt, hanem vagy százban és nem csak részt vett, hanem legendás mértékben aprította, darabolta az ellenséget. A többiek, akiket említesz közel sem öltek meg sajátkezűleg annyi embert, mint ő. Ezért volt különleges Kinizsi: nem ismert irgalmat a csatatéren és hadvezér létére maga is az első sorokban harcolt.

De ahogyan a poszt elején is szerepel: mindenki másokat válogatna az öt közé. Péter Gábor mint ÁVH parancsnok és vallatótiszt valóban kegyetlen volt, de ő sem gyilkolt le százakat sajátkezűleg. De ez is szubjíktív, ki mit tart kegyetlenségnek, vagy NAGYOBB kegyetlenségnek.
Eremitha 2020.05.16 00:52:07
@J. Peiper: Biztos vagy ebben? És ha jó ügyért, mondjuk a haza megvédése érdekében kegyetlen?