Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kazsiafigyelo

52 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre inkább úgy tűnik, a világtörténelemben inkább kivételnek számít, ha egy ország egyedül képes szert tenni a szuperhatalmi státuszra, ahogy ez történt Amerikával a hidegháború után. Bár már vagy harminc éve jelennek meg döntően szenzációhajhász  írások arról, Kína hogyan veszi át az USA-tól a…..
kazsiafigyelo 2019.04.27 11:57:41
@rdos: Igen, ahogy átgondoltam ez elég veszélyes. Az illyen illiberális országokban elég lefizetni a vezetést (vagy megzsarolni), és ezzel meg van véve az ország támogatása (pl Dutertének a fiát a kínai maffia szervezte be, ezért az ország Kína-barát lett, vagy lásd Orbán, akit az ügynökmúltjával fognak az oroszok).
Őszintén szólva nem tudom mi a jó - ha Tajvan Kína része lesz, akkor az egész térség Kínáé. A szigetet nem véletlenül hívják elsüllyeszthetetlen repülőgép-hordozónak. A tiszta háborút az USA és Kína közt nem tartom valószínűnek, a kínai katonai dokumentumokban le van fektetve, hogy nyílt, az egész országot és gazdaságát érintő háborúba nem kezdenek. Reméljük...
kazsiafigyelo 2020.07.05 10:54:43
@rdos: Lehet már korábban is, ha pár dolog nem változik:) jövő héten jelentkezem egy cikkel a témáról ( eu-s kína politika)
kazsiafigyelo 2020.10.20 16:12:33
@rdos: Itt valami tényleg készül:www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3105953/chinese-military-beefs-coastal-forces-it-prepares-possible?fbclid=IwAR23E_cJvX4uJvtsyd3sRSlJae2j4WZfK5AWtGPhhCFpDNTSarsD_MTDTuM

Legrosszabb feltételezésem, hogy a kínaiak az amerikai választás utáni impasse-val és félpolgárháborús helyzettel számolnak, amit ki akarnak használni.
A cím többértelműsége jelzi - hiszen egyszerre utalhat a leköszönő miniszterelnök, Abe Shinzo rossz egészségügyi állapotára, a japán gazdaság gyengeségére, vagy a koronavírus relatíve gyenge kezelésére -  hogy a szigetország mennyire nehéz helyzetben van jelenleg.  Abeval az elmúlt harminc év…..
kazsiafigyelo 2020.09.15 15:16:11
@rdos: Ezek relatíve gyakoriak, kb minden nagyobb munkáltatónál létezik a munkahelyi munkanélküliség. És ugye ezt fejeli meg a torz versenyhelyzet, hogy a cégek kvázi monopol helyzetben vannak, külföldi verseny pedig nincs.
Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában): január 28-tól február 23-ig; február 24-től március 6-ig; március 7-től március 21-ig; március 22-től április 3-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 3-től 14-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 15-től…..
Ha olvasná az őt gúnyoló FB-posztokat, Orbán a térdét csapdosná a röhögéstől. Sokkal kevesebbet foglalkozik ő azzal, hogy exempli gratia mi itt a nemzeti és a keresztény, mint a posztolók -- leszámítva persze a kérdés egyetlen aspektusát: a hatalmi erejét. Orbán pontosan tudja, hogy a jövő nem…..
kazsiafigyelo 2020.09.06 15:35:36
szerintem kicsit mást értettünk a fogalmak alatt, számomra a kereszténység és a valódi nemzettudat nem összeegyeztethető orbán rendszerével, így ezt nem is vettem bele a gondolatmenetbe. Ezt ugyanolyan hazugnak és képmutatónak tartom, mint az amerikai protestantizmust, amiről már korábban is jeleztem, hogy nem követi a jézusi hagyományt.
Ugyanakkor azt is elismerem, hogy a valódi nemzettudat és kereszténység valóban a fejlődés útjában áll (rövidtávon biztosan), hiszen az USA szabadpiaci berendekezkedése - ahol a veszteseket az út szélén hagyják - kedvez leginkább a technológiai fejlődésnek. A többi ország vállalatai pedig - ha versenyképesek akarnak maradni - kénytelenek ebbe az irányba mozdulni, ezért lobbizni otthon.
Nyugat-európában és kelet-ázsia fejlett vidékein, vagy nemzeti vagy vallási (humanista) alapon, de jelen van a társadalmi szolidaritás, a gazdasági növekedés előnyeit megpróbálják elosztani a lehető legszélesebb körben.
Jól látszik, hogy ez a model a belső állóképességre koncentrál, míg az USA a külső, többi országgal szembeni előnyben hisz, az elkövetkező évtizedekben kiderül, hogy melyik a hatékonyabb út.
és az is kérdés, hogy a történelem mozgatórugúja valóban a technikai fejlődés-e (racionalitás növekedés), vagy pedig a magasabb jólét elérése, hiszen a kettő egyértelműen különvált a 20. században - olyan technológiák jöttek létre, melyek a társadalmi jólétet csökkentik.
Bár még csak a koronavírus okozta (gazdasági) pusztítás elején járunk, az irány, amerre a világ tart, egyre tisztábban látszik. A globális kereskedelem és értékláncok összeomlása, a tömeges munkanélküliség és az általános bizalmatlanság szinte tűpontos másolata a világ száz évvel ezelőtti…..
kazsiafigyelo 2020.06.04 22:38:04
@rdos: durvul a helyzet, de amerikában is (érdemes megnézni a kommunista sajtó hogy ír a tüntetésekről például, amiknek a fő oka a koronavírus okozta munkanélküliség lehet), nem merek fogadni hogy ki jár jobban (kevésbébb rosszabbul)
kazsiafigyelo 2020.08.24 12:18:26
@rdos: köszönöm a cikket, ez így érdekes lesz...és az is furcsa, hogy mennyire negligálja ezt a fősodratú sajtó, lényegében egyetlen ilyen cikket olvastam angolul komolyabb oldalon, és az se túl ismert:jamestown.org/program/the-pla-is-mobilized-for-flood-relief-in-eastern-china/
Ráadásul itt kifejezetten az az érzésünk, hogy minden mennyire kontroll alatt van, ezért nem foglalkoztam vele én se többet
kazsiafigyelo 2020.09.02 11:10:48
@rdos: egyetértünk, tragikus lenne ha egyszer tényleg ők diktálnák a feltételeket a világon
Az elmúlt hetekben a houstoni kínai konzulátus bezárása, és a kínai egyetemisták kitiltásának belengetése - az online oktatásra hivatkozva - illetve a szaporodó kémügyek ráirányították a figyelmet az USA és Kína titkosszolgálatainak küzdelmére. Amit viszont látunk, az könnyen lehet, hogy csak a…..
kazsiafigyelo 2020.08.17 12:22:26
@rdos: az a baj, hogy megsaccolni sem lehet, hogy hova ér el a kezük. Itt például az eu-s politikai befolyásukról van szó:csbaonline.org/research/publications/uncovering-chinas-influence-in-europe-how-friendship-groups-coopt-european-elites
Az elmúlt hetekben több jel is arra mutatott, Európa lassan reálisabb képet kezd alkotni Kínáról, és versenytársként mintsem egyértelmű partnerként fog rá tekinteni. A kérdés persze, hogy a részben a koronaívursnak köszönhető retorikai fordulat mennyiben fog valódi konfrontációhoz, esetleg egy…..
kazsiafigyelo 2020.07.23 18:15:49
@rdos: a vicc az hogy pár napja láttam az új egyenlőség facebook oldalán a hírt, csak éppen pozití felütéssel, hogy Kína mennyire jól kezeli az árvizveszélyt, mert kitelepít x millió embert. A baloldal kína barátságát tényleg nem tudom megérteni
kazsiafigyelo 2020.08.03 08:22:09
@rdos: Úgy látszik, ez egy ilyen év, a kínai horoszkóp szerinti szerencse és bőség nem akar megérkezni:) Szerintem ez elsősorban az államkasszát fogja megterhelni, mintsem hogy politikai következményei legyenek, mert ha elkezdenek mozgolódni a parasztok akkor nagyon gyorsan be fogják vetni ellenük a hadsereget, hiszen ott a nyugati média nem jár.
Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában): január 28-tól február 23-ig; február 24-től március 6-ig; március 7-től március 21-ig; március 22-től április 3-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 3-től 14-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 15-től…..
Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában): január 28-tól február 23-ig; február 24-től március 6-ig; március 7-től március 21-ig; március 22-től április 3-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 3-től 14-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 15-től…..
Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában): január 28-tól február 23-ig; február 24-től március 6-ig; március 7-től március 21-ig; március 22-től április 3-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 3-től 14-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 15-től…..
kazsiafigyelo 2020.06.19 14:19:06
www.scmp.com/news/china/science/article/3089476/there-may-be-no-immunity-against-covid-19-new-wuhan-study
Ez a cikk azért érdekes, mert az következik belőle, hogy az alábbi három pont közül pont egy igaz (nagy valószínűséggel):
1, ahogy a kutatás mondja, a koronavírus valami szuperkórokozó amit hagyományos, antianyag alapú védekezéssel nem lehet kezelni, ez nyiván egy katasztrofális szcenárió
2, A használatban lévő antianyg tesztek használhatatlanko, így mondjuk a magyar merkely-féle kutatás mely az eddigi fertőzöttek számát valahol 0,2 és 0,8% közé tette is megkérdőjeleződik a többi országéval együtt, és a valós számok magasabbak, ami egyébként nem is annyira rossz hír
3, A koronavírus annyira nem is ferőző, mint hittük, és valóban csak a kórházi dolgozók 3-4%át betegítette meg.
kazsiafigyelo 2020.06.21 21:03:34
@Marton Péter: Egyébként a magyar helyzet nem egyedülálló, például dániában is a nyitással együtt megy lefelé a napi megbetegedések száma (bár magasabb bázisról). Valószínűleg mindkét esetben szerencsés együttállásokról lehet szó, mintsem csak egy magyarázó tényezőről. Itthon a tippem, hogy a magas immunizáció (ez alatt értem a széleskörű oltási programokat és a szegénység okozta rossz higiéniás viszonyokat is - lásd a tanulmányt az észak-mo-i kitettségről a koronavírusoknak). Ugyanakkor ez már nem harmadik világbeli szegénység, tehát nincs alultláltság vagy tífusz (mint mondjuk dél-ázsiában), ami végezetül kiegészül az alacsony mobilitási szinttel (rengeteg ember számára a kimozdulás a lakásból mindössze a munkát és a bevásárlást jelenti, aminek ugyancsak anyagi okai vannak). Azaz egy járványügyileg szerencsés átmeneti helyzetben lehet magyarország, amin nyugat-európa már túl van.
Sokan sokféleképpen értékelhetik Magyarország utóbbi két évszázadát, én úgy értékelem -- és erre tanúként hívom a magyar irodalom, a társadalomtudományok és a politika utóbbi két és fél évszázadát --, mint amiből fokozatosan kiszorult az organikus modernizáció lehetősége. Kivétel nélkül minden nagy…..
A május óta zajló hongkongi tüntetések sajnálatos módon mára elérkeztek arra a kezdetben még csak hipotetikusnak tűnő ponthoz, amikor valóban felmerült a kínai hadsereg bevetése, ami potenciálisan akár egy következő tiennamen térihez hasonló eseménysorozathoz vezetne. Ezzel együtt a hadsereg…..
kazsiafigyelo 2019.11.20 16:46:20
@rdos: Nagyon súlyos a helyzet, egyre inkább úgy tűnik hogy nagy kegyetlenkedés lesz a vége. Van egy érzésem, hogy Hongkong már sosem lesz az ami volt korábban. Már a cikkemben is utaltam rá, de itt még jobban le van írva (geopoliticalfutures.com/the-pressure-on-china/), Kína számára Hongkong külföldnek, megszállt területnek számít, amivel úgy kell bánni mint Xinjianggal (ujgurok lakhelye) vagy Tibettel.
kazsiafigyelo 2019.11.24 20:20:01
@rdos: magának a posztnak nem sok jelentősége van, de egyértelmű jelzés lesz a magas részvétel a pártnak. És ez azt is jelenti, hogy tovább fog eszkalálódni a helyzet
kazsiafigyelo 2020.06.04 22:36:24
@rdos: Nagyon fura ami most ott folyik, egyre inkább hajlok arra hogy tűzoltás folyik kizárólag kínában. Nagyon súlyos pártbeli széthúzás lehet...
 Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában): január 28-tól február 23-ig; február 24-től március 6-ig; március 7-től március 21-ig; március 22-től április 3-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 3-től 14-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 15-től 25-ig…..
kazsiafigyelo 2020.05.06 12:53:27
Ide kommentelnék egy cikket mert érdekelne hogy ki mit gondol erről:www.thelocal.se/20200505/the-coronavirus-may-have-arrived-in-sweden-in-november. Arról van szó, hogy ahogy Franciao-ban kimutatták, úgy valószínűleg Svédországban is már tavaly év novemberében megjelenhetett a vírus. A kérdés nyilván az, hogy körülbelül 3-4 hónapon keresztül miért nem okozott komolyabb gondokat? Halálozási adatokban nem volt kiugrás, és Stockholmban is ha jól tudom maximum 30%-a az embereknek esett át a víruson eddig, tehát nem is terjedt annyira még. Létezik, hogy a vírus kezdetben még kevésbébb volt veszélyes és azóta folyamatosan mutálódik? Ebben az esetben a korlátozások enyhítése rendkívül felelőtlen...Most akkor pontosan milyen törzs van Európában? Csak nekem furcsa hogy még mindig nincs egy hihető narratíva a vírussal kapcsolatban, miközben mindenhol a járvány "tetőzéséről" beszélnek?
Előzmények: Előző bejegyzésem a január 28-tól február 23-ig tartó időszakról, a COVID-19-cel (és az azt okozó SARS-CoV-2 vírussal) kapcsolatos legfontosabb információkkal és a politikai-gazdasági-társadalmi kontextus részletes elemzésével. Cikkem a G7-en a járvány kihatásáról a gazdasági…..
Amikor Kínáról beszélünk a kereskedelmi háború kapcsán, nem szabad megfeledkezni róla, hogy az ország gazdasága már e nélkül is válságban van, még ha a GDP adatok elsőre mást is mutatnak. Kína a kommunista rendszer 70. évére egy funckcionálisan stagnáló gazdasággá vált, amiből teljesen hiányzik az…..
kazsiafigyelo 2019.11.24 20:18:52
@Gyula Bodor: semmi nem utal arra, hogy Kína elkerülné Japán, Dél-Korea, Tajvan, Hongkong gazdasági bajait, sőt, szinte biztos hogy korábban lesz vége a növekedésnek. Az amerikai gazdaság versenyképességét még semelyik másik modell sem tudta utolérni. Nyilván az amerikai modellnek is ára van, de ez egy másik kérdés...
kazsiafigyelo 2019.11.25 13:02:05
@rdos: Lesz egy választás is Tajvanon, ahol van egy kína barát jelölt
kazsiafigyelo 2020.03.04 15:04:52
@rdos: Mindenképpen. Jelenleg is dolgozom egy cikken a témát illetően, amiben a várható következményeit elemzem a vírusnak.
Vissza kell görgetni lépésről-lépésre, ami az utóbbi tíz évben történt. 1. A Momentumnak alternatív pártrendszert kell létrehoznia, körülötte a saját jövőbeni ellenzékével: egy konzervatív és egy balos párttal, és ezt (a világot) kell politikai, alkotmányos és kulturális választássá tennie a…..
kazsiafigyelo 2020.02.04 11:36:41
Az ellenzéki térfélen már most is két "pártrendszer" van, hiszen ezeken át lényegében nincs átjárás. Az egyik az mszp-dk, a másik a jobbik-lmp-momentum-kétfarkú, lényegében mindkettő összesen 20-25%-nyi szavazóval rendelkezik. A dk és az mszp 9 éve játsszák azt a semmire sem vezető játékot, hogy melyikőjük az erősebb. A moementumnak ezt az utat a saját térfelén el kell kerülnie, és a jobbikkal összefogva alternatívát kell állítania a dk-mszp páros gyurcsány-dobrev-karácsony miniszterelnök-jelölti választékával szemben. Az elkövezkető két évben a momemntum maximum a dk támogatottságát érheti el ,ha bekebelezi a maradék lmp-t meg hasonló balos kis pártok korábbi szavazóit, de a jakab péter-féle jobbik nagy falat lenne az amatőr momentum vezérkarnak. A felépíteni kívánt miniszterelnök lehetne márki-zay, de hozzá mindenképpen hasonlatos figura (mással ugyanis semmi esély sincs a 22-es választás kulcsterületén, a kisvárosokban nyerni - a nagyvárosok biztos ellenzékiek a falu biztos fideszes). Ez jobboldaliság nélkül nem fog menni, és ezért kell a pont itt erős jobbikkal együttműködni. A momentumra leselkedő legnagyobb veszély jelenleg az új szdsszé válás, ami a régi kommerek rohamcsapata. Az új pártrendszer bal szélén lehetne a kezdeti lmp (újonnan puzsér) által képviselt öko-antiglobalista baloldal, jobbra a jobbik, középen a momentum. Mindeyiknek súlyos hibái vannak, az ideológiai-szellemi megalapozottságról nem is beszélve, de erre futotta a magyar közéletnek.
Az előbbi két cimbéli jelző a mai tudásunk szerint a születésnél nagyjából eldől, a harmadikat nem hiszem róluk, nem mintha önmagában ez -- a keresztényi lét -- érdem volna.** Nem az. Érdem a becsületes, szeretetben, mások boldogságára, lehetőleg értékesen, jól élt élet -- akármilyen indíttatásból…..
Szóval, hogy ha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor én Fidesz-szavazó lennék” – mondja Lovasi András, a Kispál és a borz egykori, a Kiscsillag zenekar mai énekese, gitárosa, dalszerzője, a Fidesz győri jelöltjének közösségi oldalán közzétett videóban. Tehát…..
Magyarország: a szolidaritás számára felperzselt föld. Többször beszéltem már ezen a blogon arról, hogy a magyarok politikai nyelvének (tudásának) messze legfejlettebb rétegévé az utóbbi százötven év során az etnicizmus  vált: olyan nyelvvé, amely meghatározza a gondolkodást, de ami még fontosabb, a…..
kazsiafigyelo 2020.01.22 14:00:57
@Bánegressy: ami ma folyik annak ehhez nem sok köze van. Elviekben a földosztás történhetne meritokratikus/történelmi alapon is. Pl az egyházaknak a föld átadása jó ötlet, ez kiegészülhetne az arisztokrata családok kárpótlásával. Piaci alapon csak a nagybirtok versenyképes, ezen nincs mit szépíteni. Ma viszont csányi, meg lőrinc meg társaik a földet arra használják, hogy nulla befektetés mellett fölvegyék az eu-s támogatást rá. A vidék jelenlegi helyzetében a familiaritás , azaz egy nagybirtokos szervezné meg az adott terület oktatását, egészségügyet, közrendet, előrelépés lenne, mert lényegében az állam megszűnt létezni ott. E helyett szavazvásárlás van. Szóval a feudalizmus mai formája nem jó, de ettől még működhetne.
kazsiafigyelo 2020.01.22 21:58:00
@Bánegressy: ebben egyetértünk. Az igazi problema, hogy amit folvetettem, mint a vidék polgarosodasanak nulladik lépése, azt az ellenzék se vallalja föl - főleg ideológiai és izleskerdesek miatt - és más alternatívát sem nyújt. A opcio, hogy egy esetleges kormanyvaltas után nem csinálnak semmit a mészáros foodvagyonnal (ez a legvaloszinubb) B, hogy saját oligarchakat allitanak helyettuk, és ugyanott tartunk majdnem C lrnne, hogy visszadjak a földet a történelmi arisztokracianak és egyhaznak, ami így nem lesz többé a politika játékszere és valamifajta tokefelhalmozas kezdodhetne. Ezt ma senki se vallalja föl.
kazsiafigyelo 2020.01.23 11:22:05
@civisvarosi: abban igazad van, hogy ez egy jobboldali nézőpont, a vita ott van, hogy én nem tartom a fideszt jobboldalinak. Egyes tagok és csoportok valóban azok, de ezek a párt centralizáltsága és orbán központúsága miatt nem tudnak érvényesülni, hiszen minden a kormányon maradásnak van alárendelve. A kérdés az, hogy orbán bukása után sikerül-e egy kormányzóképes és elvhű jobboldali pártot fölépíteni. Egyébként nem véletlen, hogy 2018-ban a jobbikot úgy ütötték ahogy bírták: miután a legtöbb elvi kérdésben ugyanazt mondták a fidesszel (vagy inkább annak 98-as kiadásával), csak ők komolyan is gondolták.
Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni ismert tényekről, csak rámutatni arra a logikára, amelybe rendeződve értelmesen tudnánk értékelni őket (de épp a logika átható volta miatt nem fogjuk). 1848-'49: bukott szabadságharc. Bukásának legfontosabb belső oka a liberális-polgári nemzet megteremtésének…..
kazsiafigyelo 2020.01.10 14:52:11
@ijontichy: ha szerinted én itt szőröstalpúzok, akkor nagyon nem érted miről beszélek. De a dualizmus elitjét összemosni orbánnal pont annyira logikus - azaz azt mondani, hogy a magyarok mindig hülyék - minthogy a külföld a hibás mindenért. Levezettem, hogy a kiegyezéssel a magyarok megszakították az etnicista hagyományt, és a sehova nem vezető sérelmi politikai helyett képesek voltak együttműködni. A dualizmus alatt a függetlenségi - az önálló magyar állam ábrándját követő - csoport egy rövidebb periódust leszámítva végig ellenzékben volt. Azt is írtam, hogy Tisza hogy akart kiegeyezni a románokkal, amit pont hogy az ellenzék uszítása miatt nem tudott megtenni.
Ne feledjük, mialatt beindul a Fidesz propaganda-gépezete, hogy a Borkai-videó nem manipulált, hanem a valóságról szól. A valóság került napfényre sok olyan választó számára, aki korábban a valóságtól elzárva élt. Nem a Borkai-videó gyengítette a Fideszt, hanem az idáig úgy-ahogy elfojtott,…..