Adatok
Indoril Nerevar
0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Ahogy az idei év termését nézem, akár a saját szőlőmben, akár az interneten a barátokét, ismerősökét, mindenhol csodálatos évről szólnak a beszámolók. Gyönyörű, cirmos fürtök, a must ízéről áradozó borászok, a mérőhengerből kiugró mustfokolók híreivel van tele a Facebook. Gyorsan összefoglalom az…..
Indoril Nerevar
2017.10.09 10:58:47
@RAMBO: @kunzoo: Az olasz kontra rajnai versenyben érdekes lehet megnézni a Villa Tolnay borait, ahol mindkettőt készítik, mondhatni azonos körülmények között; sőt, reduktív borokat is dobnak piacra mindkettőből. Azért ha az ember elég számú, bármilyen rizlinget kóstol, látja, hogy nem az a fajta, amivel tele kéne ültetni egy tanúhegy déli oldalát - ezért nem tudom lelkileg megemészteni pl. a Sandahl tevékenységét sem.
Az én esetemben a sorozatos kóstolási csalódások arra sarkallnak, hogy fokozatosan alakítsam át a kis ültetvényemet, és ha veszek is hozzá, olaszt vagy rajnait semmiképpen sem fogok rakni. (Jelenleg csak azért tervezek megtartani egy kisebb darabot az ősöreg tőkékből, mert kóstoltam egy Borbély Olaszrizling késői szüretet, és van egy olyan hitem, hogy 10-ből 2-3 alkalommal ez nálam is működhet.)
Az én esetemben a sorozatos kóstolási csalódások arra sarkallnak, hogy fokozatosan alakítsam át a kis ültetvényemet, és ha veszek is hozzá, olaszt vagy rajnait semmiképpen sem fogok rakni. (Jelenleg csak azért tervezek megtartani egy kisebb darabot az ősöreg tőkékből, mert kóstoltam egy Borbély Olaszrizling késői szüretet, és van egy olyan hitem, hogy 10-ből 2-3 alkalommal ez nálam is működhet.)
Nem vagyok pénzügyi szakértő, ezt szögezzük le a legelején, sőt, távol áll tőlem a számok világa. Azonban a büdzsénk kezelése a mindennapjaink része, hiszen vásárlunk, fogyasztunk, dolgozunk. Íme egy kis szösszenet arról, hogy mit állapítottam meg a pénzről zöldfülű pénzkeresőként.
Kezdetben…..
Már írtam erről a szőlőbetegségről, de a bejegyzésben idézett szakértők is csak feltételezésekkel rendelkeznek arról, hogy mitől lehet az ESCA. A jelen álláspont szerint többféle gomba együttes fertőzése okozza a szár kapillárisainak eltömődését, ami végzetes a szőlőre nézve. Folpet hatóanyagot…..
Indoril Nerevar
2017.09.21 15:39:19
@RAMBO: A mi szőlőnkben (50+ évesek, 1000 tő) évente 10-20 tőke megy ki ESCA-val.
Úgy tapasztalom, hogy a betegség a kunzoo által említett végstádiumban elöli a szőlő természetes képességét a fagyvédelemre, és azért reped meg. Legalábbis a mostani, elég hideg télen háromszoros számú szőlő pusztult el.
Amit - pont a borzasztóan nehéz pótlás miatt - alkalmazunk, az az, hogy a tőke gondos kipucolásával, majd az évi kétszeres, kénes vagy rézkénes lemosó permetezésével nagyon lelassítjuk a fertőzést.
Úgy tapasztalom, hogy a betegség a kunzoo által említett végstádiumban elöli a szőlő természetes képességét a fagyvédelemre, és azért reped meg. Legalábbis a mostani, elég hideg télen háromszoros számú szőlő pusztult el.
Amit - pont a borzasztóan nehéz pótlás miatt - alkalmazunk, az az, hogy a tőke gondos kipucolásával, majd az évi kétszeres, kénes vagy rézkénes lemosó permetezésével nagyon lelassítjuk a fertőzést.
Indoril Nerevar
2017.09.24 21:08:02
@grano: Igen, idén kipróbáltam én is egy eléggé borsos árú lombtrágyát, és mintha javított volna a beteg tőkéken. Persze valamit javított a nem betegeken is, és megbetegedni meg lehet, hogy ugyanannyi fog: tehát nem tudom, hogy ez hosszabb távon mit ér. Te mit használsz? Csak azért érdekel, mert nekem évi 2 kört javasoltak egy 4000 forintos szerből, amennyiből kifizethetném a pótlást is :D
Ami biztos, hogy egészen alulról jövő megújításokkal kb. korlátlanul kitolható a tőkék túlélési ideje.
Ami biztos, hogy egészen alulról jövő megújításokkal kb. korlátlanul kitolható a tőkék túlélési ideje.
Magyarországgal szemben 1918-tól érvényesül a nemzetállami logika rombolása. Addig -- ideértve a középkortól kezdve a dualizmus páratlan fejlődést hozó fél évszázadát -- Magyarország soha sem volt nemzetállam, és nem is nemzetállami szempontok alapján működött. Amikor az lett, azt úgy nevezzük ma,…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Próbaképpen a szőlő egy részét aktívabban leveleztük le, a másik részét meg nem. A Balaton-felvidéki szeptemberi monszun hatására a le-nem-levelezett szőlő végül ~20%-ban megrohadt, és mélységes megdöbbenésemre hozott egy 17-es áztatás előtti cukorfokot. A lelevelezett részben rothadás nem volt, és 19,5-es cukorfokkal szüreteltünk.
Szóval a tanulság. Lehet, hogy csersavak szaporodnak fel a napfény által ért fürtökben, és a perzselésnek is megvan egyfajta veszélye még szeptemberben is. De hogy amíg át nem állunk az új fajtákra, az én régi, rohadásra hajlamos olaszomat tutira erősen levelezni fogom, az biztos.
Az érdekesség az, hogy utoljára ilyen baromira esős szeptemberre 2001-ből emlékszem, amikor a szüleim kertje körüli kökények szőlőszemnyi méretre duzzadtak. Akkor készítettünk belőle isteni lekvárt, mivel egységnyi kézszúrásra sokkal több bogyó jutott. Szóval, ha valaki szereti a hazai, vad érdekességeket, most lehet igazán dagi kökényekhez jutni :)
Apropó, érdekesség. Idén kiemeltem a szőlőből a "bepótlásokat" (úgy látszik, az oltványosok a szoci rendszerben sem voltak jobbak, mint manapság), jövőre átoltásra kerülnek. Nem volt túl sok (kb. 40-50 az 1000-ből), de ne legyen már furmint, irsai meg juhfark a György-hegyi olaszban. Az egyetlen számottevő kisebbség - kb. 30 tőke - a budai zöld volt, amiből készítettem 20l fajbort, egészfürtös préseléssel.
Tud valaki jó budai zöldet ajánlani kóstolásra? Mert amit eddig kóstoltam, az mind pusztító savakkal rombolt.