Regisztráció Blogot indítok
Adatok
proteus

57 bejegyzést írt és 207 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
taxis mundi Azt hiszem felnőttem 2011.08.22 22:14:00
Már nem piszkálom le a vart a sebeimről, legfeljebb csak álmomban válnak le...
taxis mundi Igazolt hiányzás 2011.08.20 00:08:56
Felhőkromatográfia..
taxis mundi Úgy tenni 2011.08.19 23:40:38
mintha nem volna fontos, mintha nem mindig és újra ugyanattól az érett őszibaracktapintatú nyártól akarna tönkremenni minden...
taxis mundi Mindegy, mert 2011.08.19 23:29:00
miközben repült, azon gondolkoztam, most vajon melyiket is dobtam el. Azt hiszem, kár lett volna érte...
Gondolom mindenki látott már Ázsiában készült dokumentumfilmet az ottani gasztronómiai csodákról, mint a szakéban ázó kígyó, a szárított csótány és hasonlók... Arról már kevesebben tudnak, hogy mitől is lesz valójában bíbor árnyalatú az eperízű joghurt...A…..
Eszem, alszom, tanulok.Négyest dobtam egy piros kockával. Holnap bemegyek a városba, ahol lakom.Álmomban leszúrt egy filozófus egy szürke sniccerrel, pont mikor a lambériáját gondoltam volna megkritizálni, hogy milyen tré az illesztés, mert mivégre ennyi esélyt adni a…..
proteus 2009.08.29 20:14:48
műfordítóblog Egyéves a blog! 2009.08.12 11:10:00
Éppen egy éve írtam az első bejegyzést a blogon. Hogy miért éppen akkor és miért éppen úgy indult, nem igazán tudnám megmondani. A lényeg: a koncepció és a cél azóta sem változott, ami egyszerre jó és rossz hír.Meghozta a blog azt, amit vártam tőle? Azt hiszem, nem.…..
Magyarországon a legtöbb településen van vezetékes víz, és ez a víz iható.  A hegységekben keményebb, tehát finomabb a víz, a síkságokon kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, ezért nem olyan finom, viszont szebben lehet mosni vele. Ám a birka nép nem szereti a saját…..
Elkészült a harmadik (utolsó) Cortázar egyperces fordítása. Nem tudom megmondani, miért ez maradt a végére, talán ez tűnt a legnehezebbnek, talán eleinte ez tetszett a legkevésbé. Az viszont ebben az esetben is bebizonyosodott, hogy ha sokat csiszolgatja az ember a szöveget, és a…..
"Ez a felvétel bobi görényünkről készült, amint pálcikás jégkrémet nyalogat. Bobi egyéként rácáfol görény mivoltára, mivel nyers húst egyáltalán nem eszik, kedvenc eledelei a tejföl, gyümölcsjoghurt, lekvár és bodzaszörp. Igazi édesszájú ragadozó" - írta…..
proteus 2009.06.23 20:48:16
@wzoli:
ha így halad, ketaminozni is fog.
az állatorvosnál...
proteus 2009.06.27 04:11:15
@MsTaurus:

vegyük sorra, amit írtál:

1. "A hivatkozott cikk nem található."
Nekem működik a link, de ok, legyen igazad, legyünk megfelelően kritikusak a forrásainkkal szemben. A belinkelt cikk formáját, hivatkozásait tekintve, valóban nem tűnik megbízhatónak. Ne hidd el. Én viszont már ilyesmikkel foglalkozom jó ideje, és bár rengeteg mindennek utánanézek a tanultakkal/tapasztaltakkal kapcsolatban, azért végesek a képességeim. Szóval, kénytelen vagyok feltételezni, hogy az egyetemen többségében releváns, korszerű információkat
osztanak meg az emberrel és nem csupa random módon a diákra dobált, bajusz alatt elböfögött félinformációk várják az összeállásukat az agyamban. Csupán ezt akartam megosztani, mert a felvilágosítás is a szakmám része. Mea culpa.

2. ""If you have several ferrets, it is extremely likely that one of them, sometime during its life, will develop an islet cell tumor; it's the "nature of the beast". Just watch them closely for the clinical signs that I have described, and have your vet check them if you have even the slightest indication of a problem."
Semmi köze a szénhidrátoknak a szigetsejt-rákhoz.""
Erre íme egy analógia: *Ha elég sok emberrel találkozol életedben, szinte egészen biztos lesz közülük, aki tüdőrák miatt fog elhalálozni. C'est la vie! Csak figyelmeztesd őket, hogy járjanak rákszűrésre rendszeresen,* Erre te azt mondod: semmi köze a
dohányzásnak a tüdőrákhoz.

3. "Kb. mint ha azt állítanánk, hogy a gondolkodás az agytumor lényeges kockázati tényezője."
Amiről itt szó van, az a hasnyálmirigy belső elválasztású részében az inzulintermelő sejtek daganata. Az inzulin egyik fő feladata, hogy lehetővé tegye a glükóz bejutását az sejtekbe (csak az inzulin
dependensekbe). Ha cukrosat eszel megnő a vércukorszint, ez indukálja az inzulinszint növekedését. Minél egyszerűbb cukrot eszel, annál
gyorsabban. Ilyen szempontból a szacharóz, amit egy fruktóz és egy glükóz molekula alkot és ami már a bélhámsejtjeidbe is szétbontva kerül be, bizony elég fontos. Nem fejtem ki az egész témát, nézz utána, ha akarsz (élelmiszerek glykaemiás indexe, 2-es típusú
diabetes mellitus, vércukorszint hormonális szanályozása en bloc). Amit ezzel mondani akartam, az az, hogy itt igenis lehet összefüggés. Elképzelhető. Nem feltétlenül, nem is biztos, hogy épp ezen az úton,
de elképzelhető. De mindenképpen több köze van a két dolognak egymáshoz mint a te analógiádbeli két dolognak.

4."Még ha volna is, kizárt, hogy valakik valaha is döntően tudnák ezt bizonyítani kellő számú görény kellő idejű megfigyelése kontrasztcsoport ellenében."
Kontrollcsoport. A görényeknél ez a leggyakoribb daganatféleség (második leggyakoribb a mellékvese daganat). A hipotézis a 3. pontban elmagyarázott összefüggés alapján már rég adott. Élnek vadon is
görények számosan, rengetegen tartják is őket, és az emberek általában közreműködőek; az egyéb civilizációs zajokat esetünkben könnyen ki lehet szűrni.

5. "Egyébként pedig a cukrok (bogyók, gyümölcsök) a vadonélő menyétféléknél, akárcsak más ragadozóknál, az étrend fontos összetevői , nem véletlenül szeretik."
gyümölcscukor=fruktóz
Ezzel az inzulinnak, közvetlenül, semmi dolga.
Nem tudom pontosan hány százalékát teszi ki ez a vadon élők étrendjének. Az, hogy szeretik, nem jelent semmit. Az ember is szereti a zsíros, cukros kajákat (lásd jégkrém, csoki stb.) - ennek evolúciós okai vannak (lásd etológia: szupernormális inger), mégsem
feltétlen jó neki hosszú távon.

6. A görény obligát ragadozó. Nagyon durván erre specializálódott.

7. Utálom, mikor az állatoknak az lesz a veszte, hogy
"túlantropomorfizálják" őket. Az állatok állatok, az ember ember. Különböző fajok, különböző, gyakran egymás számára sem értelmezhető igényekkel.

+ ezt most találtam, de természetesen nem megbízható a forrás, csak
úgy érdekességből:
"I am currently in the process of finishing a group of more than 200 ferret necropsies from North American sources, using the identical criteria used when I did hundreds of them on feral ferrets in New
Zealand and the scores done in Australia and Europe. While releasing exact numbers is premature until the work is finished and published, and without getting into the math, I'll just say that there is an extremely significant correlation between diet and the presence of insulinoma, with (so far) a p-value of roughly 0.001 (I am working towards sample redundancy, so do the math with each added sample). The shuttle astronauts should have had it so good; that number is better than expected for rocket science. It means the association
between insulinoma and carbohydrate consumption is valid with only an extremely tiny chance of error." - Bob Church
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy általában 5 százalékos szignifikanciaszinttel dolgoznak a tudományban.

Végül, az egyetlen mondatod, amiben egyetértünk:
"Le az áltudományos riogatásokkal!"
Mai írásunkat Slip bocsátotta rendelkezésünkre, gyaníthatóan rendszeresen forog az említett körökben.Tehát:Miről ismerszik meg a modoroskodó medika/medikus?Ugyan első féléves, de már mindent jobban diagnosztizál a 20 éve praktizáló orvosnál.Ugyanezen orvos orra alá dörgöli…..
proteus 2009.06.15 00:34:51
@funfun: igazad van, a phd fokozatot csak egy pár évre a diploma után vágják az emberhez... - csak, hogy folytassam a gondolatmenetedet. a doktori címről pedig mondtál egy pár új dolgot nekem, amiről nem tudtam, pedig a posztbeli egyetemek valamelyikére járok, csak még éppen kurvára nem foglalkoztatott, hogy milyen doktori címem lesz, mint ahogy egyik évfolyamtársamat/barátomat sem.
Az Európai Poszátaelefánt kontinensünk egyik legismertebb kistermetű védett madara. Amint a nevéből kitűnik, a poszáták családjába tartozó ragadozó állat. Fő zsákmánya a tehén, amelyet az ormányával ragad meg, majd a fészkében tépi szét és eszi meg. Ezen haszonállatokkal…..
proteus 2009.04.21 12:30:59
a kalauz ma ledobott Sziama 2008.09.04 01:41:00
Szia! Ma találkoztam a halállal, úgy nézett ki, mint egy kockásfüzet, emlékszem, még anyával csomagoltuk, emlékszem, faszínű egyenpapírba, az olcsó vignettával, a szélén: kettős piros keret – a külső vonal vastagabb mint a másik. Apa feliratozta, hogy Proteus 1. a.,…..
Anyámlánya 2008.11.22 15:18:44
14 óra 45-kor sűrű, fehér pelyhekben megérkezett az első hó.majd 15 percnyi fáradtságos rohamát feladva, eltünt a múlandó tisztaságnak még a reménye is. csupán illúzió, hogy ilyenkor minden ember visszanyerheti születéskori lelki szűziességét.  ..
Az Index egy jeles malakológustól (azaz puhatestű kutatótól) értesült, hogy vércsigák sorakoztak fel sokat szenvedett hazánk határainál. A behurcolt trópusi csigák a vérmétely nevű laposféreg köztes gazdái. Az emberben is megtelepedő féreg gyermekkorát a csigában tölti,…..
MedIQ Újraélesztés: Bee Gees! 2008.10.20 20:13:55
Újraélesztéskor 2 befúvást 30 mellkasi kompresszió követ. És nagyon nem mindegy, milyen ritmusban. Amerikai kutatók szerint, a legegyszerűbb kompresszió közben a fejünkben a Bee Gees Stayin Alive című számát dúdolnunk, ugyanis annak ritmusa megegyezik azzal, amit nekünk kell…..
Kozonithy Nagy magyar-e vagy? 2008.09.16 20:33:00
A Konzervatóriumon megjelent cikkem (azóta kicsit pontosítva – nem javítva – néhány adatot).http://konzervatorium.blog.hu/2008/09/16/nagy_magyar_e_vagy_1Évekig nagyon szívesen tartoztam azon néptömeg közé, amely magát jobboldalinak kikiáltva attól érzi magát igazán…..
Képzeljük el, hogy a Tescoban vásárolunk. Öszeválogattuk, amit szerettünk volna, majd a pénztár felé indulunk. Őszinte meglepetésünkre nincs ott senki, őröket se látunk (nem azért, mert ilyen a bolt), hanem csak nincs. A vonalkódleolvasó meg a kártyaolvasó terminál feléd…..
bárhova visz az utam ma mindenhol ruhák száradnak nadrágok egymáson erkélyen vállfákon ingek szépen sorban dolgos utcán szorgos fodrászok törülközői száradnak napoznak mindenhol mindenek budapesten ma mindenki tereget ez pedig egy óda ..
Hősünk ma éjjel, egy összegyürkészett, majd négyrét hajtott, fényképet talál a HÉV-en. A hátulján, valami régi írógéppel, a következő van írva (Megpróbálja bepötyögni, ahogy van, miközben több ízben lebukik, és kiderül, hogy a hős nem hős, ahogy a "gépelő"…..
- mindegy. - mindegy? - mert egy olcsó kifestőkönyv szürke lapjait lapozgatod. vásárfia. még nem színezted ki, és már sosem fogod. vagy, mert voltál. - vagy mert voltál? - vagy, mert voltál. - de hol? ki? mikor? - hát így telik minden pillanatod; jön az előző kérdéssor. - de ki…..
Konzervatórium Tibeti gyógyítók 2008.06.18 06:35:00
Kétezer-ötszáz évvel ezelőtt történt, hogy Buddha Sákjamúni hirtelen fenyegetőnek találta a jövőt. Rádöbbent, hogy öregséggel, betegséggel halállal fenyegeti. Keresni kezdte az utat, amelyen a fájdalom enyhülhet, és rájött, hogy annak eredendő okozói - a fizikai testünk…..
proteus 2008.06.18 16:54:06
gratulálok a szerzőnek!
és csak, hogy ne tűnjön puszta spamelésnek jelenlétem: :)
Szóval van ez az említett 18 újkori betegség. Most az mindegy, hogy valójában 17 vagy 56, de inkább több. Ezek ma, divatos szóval, az ún. pszichoszomatikus betegségek (pl: rák, gyomorfekély, allergia, asztma, reumatoid artritisz). Bár a tudomány fejlődésével egy részüknél (és egyre többnél) találnak kórokozó ágenst (ld H. pylori - gyomorfekély), azonban ezek nagy része, ha nem mind, polifaktoriális oktanú, és így, mint egyik nagyon fontos faktor, mögöttük (előttük) húzódik a distressz jelenség. (Ez egyrészt jó, mert vizsgán, ugye, bárhová jokerként benyomhatod, másrészt rossz mert nagyon messzire vezet, és alapos nyomozást kíván, ami pedig rengeteg idő.) Hogy régen ez, hogy volt, arról annyi egész biztosan tudható, h sokkal kisebb mértékben voltak jelen a populációban. a lényeg, tehát az, hogy ezen betegségek prevalenciája nőtt. Az is elég furcsa, h miért pont ezek a betegségek jelennek meg, és, h hol itt az ok-okozati összefüggés és, h ezeknek egyénenként mi határozza meg a mintázatát. (Ezt manapság elég intenzíven kutatják.) Annyit érdemes tudni, hogy a szervezet gyakran (viszonylagosan) inadekvát módon, ill. túl intenzíven reagál az őt ért hatásokra (Egyszerű lények vagyunk :)). Ezeket, viszont mi, mint gondolkodó lények, helyesen, valami mélyebb dolog markereinek tekintjük. más a helyzet a kutyáknál, akik szintén bírnak a mi civilizációs betegségeinkkel (ld, cukorbetegség, rák). (Egyébként a distressz (ebbe sok minden belepakolható) itt is ugyanolyan komoly faktorként jön számításba.) Ez ügyben, minthogy ca. 100 000 éve együtt élünk, komoly felelősségünk is van, mert ők viszont nem bírnak hasonló, a kilábaláshoz szükséges kognitív képességekkel. Mintegy magunkkal rántottuk őket. minket meg a szüleink és a nagyszüleink, ugye. :)
Mivel, ma egészségiparról beszélünk, ezért csak érdemes
megfigyelni, h, hogy működik ma egy intenzív állattartó telep (akár a legjobb feltételek mellet is (ahol a profilaxison és a profiton van a hangsúly). Csak az analógia kedvéért.... Most nincs időm leírni.
Bocs, kicsit általános lett, de túl szerteágazó a téma. Lett benne állat is, ember is. :)

kacatvilág valamit kéne 2008.06.17 21:55:06
Valamit kéne írni.De se kedvem, se érkezésem.Akkor mégsem kéne.Ez a jó ebben a bologjátékban.Valami van ott valahol, ha gondolod építgeted, ha nem, akkor meg nem.Olyan nincs benne, hogy kéne.De mégis.Ez a jó ebben a blogjátékban...