Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tshaabee

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Apróság, ugyanakkor sok mindenről árulkodó dolog tűnt fel a minapi tokiói főpolgármester-választáson. A jelenség lehet naivitás vagy a címben megfogalmazott „szelíd demokrácia” is...
tshaabee 2020.07.12 10:25:08
@Hari Seldon 2: Francba, nem akartam ötleteket adni neki... :D
tshaabee 2020.07.13 15:35:43
@puhacica: Hát nem gondoltam, hogy ez ennyire bevett szokás máshol is... Azt hittem, csak a japán enyire jámbor népség. :D

@droid_: Legalább tízféleképpen tudtam volna belőle patásorbános viccet csinálni. Hát most ezt választottam belőle, na.

@szélsőséges középenálló: Én is pont erre akartam utalni.

@kárárámaispj: Én ennek pont az ellenkezőjét mondtam. Sokszor megmutatta már, hogy a toll sem állítja meg. :)
Az ellenzék meg amíg így folytatja, csalással se fog tudni nyerni.
Egészen elképesztő időket élünk, olyan dolgok történnek velünk, amit még pár hónapja sem tudott volna elképzelni senki. Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, és még sorolhatnám – jönnek folyamatosan a hírek karanténról, kijárási tilalomról, betegekről, áldozatokról. Portugália talán kevéssé…..
tshaabee 2020.03.26 09:58:25
@Hari Seldon 2:
Igen, az nem lesz semmi, ha itt is meglépik... Kíváncsi vagyok, hogy ennyi embert hogy tudnak majd ellenőrizni.
De legalább nem lesz tömeg a vonatokon. :D
Kanadában és Új-Zélandban több közös vonás is van. Mindkettő messze van Magyarországtól, ugyanakkor mindkettő olyan életszínvonalat nyújt, ami kifejezetten vonzó lehet azoknak, akik például Európán kívüli letelepedésben gondolkoznak. Viktória Kanadából költözött Új-Zélandra, így elég jó…..
tshaabee 2020.03.19 13:23:04
@adg:
> kb a lakossag negyede kulfoldon szuletett
Ezt nem is tudtam! Így érthető, hogy nyitottak. :)

> A kornyezo orszagoktol pl egyaltalan nincs messze. :)
Na jó, persze ez attól is függ, hogy mit számítunk "messze"-nek. :D
Japánban is hozzászokik az ember az 5-6 órás repülőutakhoz, ami Európában már "messze" lenne. :D
Túl azon, hogy a diszkrimináció törvénytelen és igazságtalan, rendkívüli mértékben negatívan hat az azt elszenvedőkre. Hatással van az életminőségükre, a kötődéseikre és persze a mentális egészségre. Egy friss kutatás szerint érdekes módon a határátkelők második generációja (azaz az eredeti…..
Teljesen érthető módon ezekben a napokban a koronavírus témája ural mindent (a Határátkelőn is esett már bőven szó róla). Ezért arra gondoltam, ma legyen szó inkább az élet egyéb fontos dolgairól, mert azért akadnak még ilyenek bőven…..
tshaabee 2020.03.15 13:51:00
@Hari Seldon 2:
Igen, berakják a törülközőt a vízbe. :D
És ha láttad volna, hogy milyen komoly arccal magyarázta a néni. Meg hogy milyen komolyan bólogattak hozzá a többiek! :D
tshaabee 2020.03.16 04:57:25
@Hari Seldon 2:
Köszi szépen!

És hát jah, a japánok nagyon szeretnek a józan ész használata helyett a semmitől is félni. :D
Voltaképpen egyszerre átlagos, ugyanakkor nagyon izgalmas Lívia és családja története. Átlagos, mert sok magyar család jár hasonló cipőben, ugyanakkor izgalmas, mert megmutatja, hogyan lesz egy családból (voltaképpen valahol kényszerűségből) határátkelő. (A képeket köszönöm a szerzőnek!)..
tshaabee 2020.02.27 11:50:45
@Hari Seldon 2:
@Taxomükke (UK):
Én is pont ezt akartam mondani. :D
Egy idő után egyszerűen eltűnik az érdekesség-faktor.

Persze a posztoló biztos jobban ismeri az ismerőseit, mint mi...
Érdekes jelenség, hogy évek óta romlanak a magyar diákok körében végzett matematikai és szövegértési tesztek. Ha ez nem lenne elég, csökken az összmagyar IQ is (ami egyébként általában jellemző az európai országokra). Hogy ennek mi köze a kivándorláshoz? Rögtön kiderül...
A külföldre költözés, egy új élet mindig komoly próbára teszi a kapcsolatokat is. Magam is láttam olyan házasságokat, melyek nagyon megsínylették a határátkelést, különösen, ha a pár egyik fele nem, vagy csak később talál munkát. Így aztán komoly együttérzéssel olvastam Fiona történetét, akinek…..
Do you speak English? Ki hitte volna, hogy ez ilyen fontos lesz? – teszi fel a kérdést Steve, akinek aztán alaposan kijutott a nyelvtanulásból az évtizedek alatt...
A családok szétszakadása (szülők, nagyszülők maradnak Magyarországon, a gyerekek, unokák elmennek külföldre) kétségkívül a határátkelés egyik leginkább fájdalmas és legnehezebb része. Csakhogy itt még távolról sincsen vége a történetnek...
A korábban négy évig Németországban élő, ám a japán kultúráért rajongó Tshabee-nak sikerült az a bravúr, hogy Magyarországról (!) talált munkát Japánban. A kiköltözéskor mégis érték kisebb-nagyobb meglepetések. Kiderül az is, igazak-e az ázsiai országgal kapcsolatos sztereotípiák...
tshaabee 2020.01.18 10:14:10
@pushup:
@Din Serpahis:

Igazából 'R'-t írnak, és ahogy kiejtik, arról ők azt hiszik, hogy 'R', de igazából valahol az 'R' és az 'L' között van. Főleg gyerekeknél meg nőknél szoktam észrevenni, hogy inkább már teljesen 'L'-ként ejtik ki.

Az egyik nagy bajuk a nyelvtanulással egyébként pont ez: ha hallják se tudják megkülönböztetni az 'R' és 'L' hangot egymástól.
tshaabee 2020.01.18 10:27:35
@Oscee:
Nyugat-európai országok, meg USA / Kanada-félék számára van working holiday vízum, amivel asszem kb. 1 évig vagy hogy vállalhat munkát az ember, és elég könnyű megkapni.

De amúgy nem is a Magyarország vs. egyéb külföld miatt volt nehéz munkát találni. Ha valakinek még nincs munkavállalói vízuma Japánban, akkor eltart egy darabig, amíg kiállítják neki a hatóságok. És a procedúrával elég sok melója van a cégnek is.

Szóval ha egy itteni átlag cégnek választania kell, inkább olyan jelöltet választ, aki már itt lakik, van vízuma, és max. egy hónapon belül tud kezdeni. Ahelyett, hogy egy csomó papírmunkát magukra vegyenek egy olyan jelöltért, aki a világ másik végén lakik, és legalább 2-3 hónap, amíg el is tud kezdeni dolgozni.

Ha csak egyszer sikerül szerezni munkavállalói vízumot, onnantól valóban nem nagy kunszt.
tshaabee 2020.01.18 10:33:19
@Örömhernyó:
> Imádják a meetingeket, amiknek általában semmi értelme.

Úúúú, ez nagyon igaz! Engem is állandóan berángatnak mindenféle mítingre, amitől semmit nem halad előre a cég, de legalább még az értelmes munkából is elveszik az időt...

> Aztán vonaton zötyög egy órát.

Az egyik kollégám konkrétan 2 és fél órát utazik minden reggel az irodába. (Este meg ugyanannyit haza.) Cserébe kb. az óceán partján lakik. :D
Én azért nem csinálnám utána...
A magas munkabér már nem elég manapság, ha „csak” ennyit ígér egy munkáltató, nem fognak tömegek jelentkezni a meghirdetett állásra. Szakmai fejlődést is kínálni kell, mert erre a legtöbb munkavállaló vágyik. Régen ez csak egy lózung volt az álláshirdetésekben, de mára komolyan kell venni - mindkét…..
tshaabee 2020.01.07 13:56:57
@na4: Na de mi van, ha a cég nem áldozik erre egy fillért se, a munkavállaló meg hosszú évekig ott marad?
Ó, Apolló és Múzsák, ti adjatok erőt gyenge lantom hangjának, hogy hódoljon az Világ az magyarok diadalának! Kezdődik januárban a győzelmek kora, midőn Szájer és Deutsch képviselők bejelentik, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból, mert az tele van buzeránsokkal és drogosokkal, amely…..
tshaabee 2020.01.07 13:39:30
Nem is olyan régen az ázsiai országban élő Tshabee írta meg, hogyan is néz ki belülről egy japán kórház. (Aki nem olvasta volna, az ide kattintva találja a posztot.) Akkor nem esett szó a távol-keleti ország egészségügyének anyagi oldaláról, most ezt pótolja ugyanő. (Elöljáróban annyit, hogy most,…..
tshaabee 2020.01.07 13:18:40
@Arthamyr: Nekem is tetszik, hogy láthatóvá teszik legalább a költségek egy részét. És a maradék pénz sem az államon folyik keresztül, meg a kórházakat se az állam tartja fenn.

Így minden szereplő érdekelt abban, hogy minden egyes jent hatékonyan használjon fel. Na meg könnyebb a kezelések árait a költségekhez igazítani.

> Bár nem mindegy, hogy a biztosítási díjat hogyan állapítják meg

Meg az se mindegy, hogy a kórházak hogyan állapítják meg a díjaikat. :)
Bár sajnos egyikről sincs pontos információm...
Van egy olyasfajta honvágy, amit csak a határátkelők érthetnek meg így, karácsony környékén. Mert mondogathatjuk magunknak, hogy „ez is csak egy olyan nap, mint a többi”, azért ez nem teljesen igaz. "Legemlékezetesebb karácsonyom határátkelőként" - írd meg a történeted a Határátkelő karácsonyi…..
tshaabee 2019.12.18 15:48:12
@Arthamyr:
> Nincs jobb, mint egy rendes hétköznap, amikor mindenki teszi a dolgát és éli az életét. :)

Gyere Japánba, itt pont az lesz! :D
tshaabee 2019.12.18 16:40:00
@Arthamyr:
Köszi! :)

Amúgy ha egy itteni utazást tervezel, szerintem semmiképp se az olimpia környékén gyere...
Sokak álma az amerikai zöldkártya, azonban annak megszerzése még akkor sem stresszmentes, ha az ember már kint van Amerikában. Az utolsó előtti résszel folytatódik Viktor története, melyből kiderül, neki milyen stresszt okozott a zöldkártya megszerzése, miként az is, milyen egy elitcégnél…..
Kórházba kerülni sehol sem jó, de azért talán van, ahol kicsit jobb, mint máshol. Példának okáért az ember úgy képzeli, ha már muszáj, akkor Japánban biztosan jobb élmény a kórház, mint teszem azt Magyarországon. De hogy milyen is, arról Tshabee számol be saját (pontosabban családi) élmények alapján…..
tshaabee 2019.12.17 09:23:07
@gabors:
Szerencsére nekem is kevés tapasztalatom van még az itteni kórházakkal. :)

Amúgy ahol most a feleségem volt, ott is volt közös tér, székekkel asztalokkal, de ott meg tilos volt enni... Látogatóknak meg főleg... :D
tshaabee 2019.12.17 09:25:49
@dikusz.:
Majd legközelebb odafigyelek, hogy fikázzam egy kicsit az otthoni helyzetet. Csak a kommentek kedvéért. :D
tshaabee 2019.12.17 09:57:09
@dikusz.:
> Az jó lesz, de nem a posztoddal volt bajom.
Köszi. :)

Szerencsére amúgy az elmúlt kb. 20 évben az otthoni egészségüggyel sem volt dolgom, úgyhogy azt a részt meghagyom azoknak, akik tapasztaltabbak nálam. :)

A "fikázás" szó fiatalkoromban még menőnek számított... Ez egy újabb jel, hogy megöregedtem... :D
A német főváros egy sokszínű, bringabarát buliváros, aminek persze több arca is van, de éppen ezért (is) szerethető az ott élő Barbara szerint, aki a minapi, szintén Berlinről szóló posztra reagálva írta meg a maga tapasztalatait (és képeket is küldött hozzá, amit külön köszönök). Mi az az öt…..
tshaabee 2019.12.13 00:57:24
@Kovács M.István: Meg ha jól emlékszem, van pár villamosvonal is, ami nem áll le éjszaka sem.

Amúgy tetszett a poszt, eszembe juttatta a fiatalkoromat! :)
Mint minden évben, idén is elkészítette az InterNations nevű oldal a felmérését, melyben több mint 20 ezer határátkelőt (vagy expatot, ha úgy jobban tetszik) kérdeztek ki alaposan arról, mely városokban a legjobb szerintük élni. Egészen meglepő városok is szerepelnek a listán, leesett állam még…..
tshaabee 2019.12.10 13:10:17
@Arthamyr:
> És akkor hol vannak a listán az olyan igazán szupi helyek, ahol mondjuk (polgár)háború dúl, esetleg elhúzódó válság van?

Lehet, hogy ott nincsenek expat-ok. Vagy legalábbis nincsenek elegen.
Határátkelő Az igazi hősök 2019.12.09 06:30:00
Régi vita a határátkelés kapcsán, hogy azok az igazi „hősök”, akik nekivágnak a külföldi élet nehézségeinek, vagy azok, akik Magyarországon maradva élik a más szempontból ugyan, de nem mindig könnyebb mindennapokat. Balázs véleménye következik. Mi az az öt dolog, ami a leginkább hiányzik…..
A német fővárosban élni sokak vágya, ám Berlinnek (minden más városhoz hasonlóan) nem csak napos, de sötétebb oldalai is vannak. A lassan négy hónapja ott élő Belláék mindkettőt megtapasztalták már, akadnak köztük egészen meglepő dolgok is. (A képeket külön is köszönöm neki.) Mi az az öt dolog, ami…..
tshaabee 2019.12.05 14:41:17
@Herr Géza: Arra emlékszem, hogy amíg ott laktam, az egyik ismerősömnek kiköltözés után regisztrálnia kellett a kocsiját valamelyik hivatalnál, hogy kapjon matricát, amivel behajthat a belvárosba.
tshaabee 2019.12.05 15:10:55
@Herr Géza: Áh, akkor lehet, hogy az volt az.
Sokszor merül fel a kérdés, mi az, ami miatt hazaköltöznek magyarok külföldről. A válasz persze sok esetben egyénfüggő, mindenkinek megvan a maga története. Attila hét év Anglia után döntött úgy, hogy családjával visszaköltöznek Magyarországra. A döntést leginkább az anyagiak motiválták, érdemes…..
Vajon mire elég egy nap egy városban? Általában arra, hogy az ember végigszaladjon a nevezetességek egy részén. Tshabee egy napot töltött a vietnámi Ho Chi Minh City-ben, de azért érték érdekes élmények...
tshaabee 2019.10.25 15:43:25
@tsabus UAE: Én sem tudom...

Ha tippelnem kéne, akkor úgy csinalták, hogy amikor leszereltek pár tankot abból a típusból, akkor kibelezték, és ráfestették annak a két tanknak a számát.

Legalábbis én így csinálnám... :)
Aki követi a Határátkelőt, az alighanem emlékszik Tshabee-ra, aki időről időre Japánból örvendeztet meg minket posztokkal. Legutóbb már az is kiderült, hogy nagy változás áll be az életében, hiszen megnősült. (Amihez ezúton is gratulálok!) Lássuk, miként is zajlott maga az esküvő, illetve még előtte…..
tshaabee 2019.09.25 01:05:41
@motoroskonyhaja: Sok gratula hozzá! :)
Hol történt pontosan?
tshaabee 2019.09.25 13:02:04
@blackhairlady: Köszi szépen! :)
tshaabee 2019.09.25 13:06:26
@motoroskonyhaja: Jól hangzik! :)
A távol-keleti országról olyan kép él általában az emberekben, hogy egy rendkívül modern (legalábbis a nagyvárosokban mindenképp) hely, ahol orrvérzésig, sőt néha azon is túl dolgoznak az emberek. Nos, Tshabee posztja ehhez képest szolgál majd egy pár nem is kis meglepetéssel, különösen ami az első…..
tshaabee 2018.07.31 15:43:29
@Csodabogár: Na igen, amikor megvettem a mosógépemet, utólag tűnt csak fel, hogy nem lehet rajta hőfokot állítani. Sokáig azt hittem, hogy én voltam a balfék, de később, amikor lett barátnőm, azt mondta, hogy ő még nem látott olyan mosógépet, amin lett volna ilyen beállítás...

Viszont a nyári forróság nagy előnye, hogy ilyenkor a hideg víz is meleg. ;)
tshaabee 2018.07.31 16:02:16
@P.Elliot:
> Ha haza kell vinni a szemetet akkor szep tiszta marad az utca es a szemetelo sem fog felesleges szemetet termelni csak azt amit muszaj.

Hmm... Igen, ebből a szemszögből nézve legalább van értelme a dolognak.

> Az hogy tomeg van mint a kepen mutatjak? Igen, a nagyvarosokban de melyikben kihalt az utca?

Na igen, nyilván számítottam is rá. De más dolog lélekben felkészülni, mint a saját bőrömön tapasztalni. Nekem eddig Budapest meg Berlin volt az összehasonlítási alap, de majd igyekszem tisztességes nagyvárosokba is eljutni.
Meg hát ettől függetlenül nem tetszik a nagy tömeg, úgyhogy ez a rész tökéletesen illik a poszt témájába.

> Keves a zold felulet? Hat ha nincs helyuk ra?

Na igen, pont az a bajom, hogy nincs rá hely. :)

> Videken viszont van

Így van, ezért is írok sokat a japán vidékről. Szeretek arra járni. :)
tshaabee 2018.07.31 16:31:02
@Csodabogár:
> Viszont tokio metron azt hiszem nem szeretnék utazni.

Nekem az a nagy mázlim, hogy a munkaidőm el van tolva az átlag cégekhez képest, így minden nap lemaradok a reggeli / esti csúcsról. :) Egyszer-kétszer azért volt hozzá szerencsém, de minden nap egészen biztos, hogy nem lennék hajlandó elviselni.