Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szaracén

0 bejegyzést írt és 152 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        "A CEU Budapesten van még? Hát persze. Pedig azt hallottam az elfogult ellenzéki újságíróktól, rövidesen nem lesz már itt. Aki korábban azt mondta, bezárják ezen a nyáron, vajon fog annyit mondani, hogy nagyot tévedett? Ezért mondom: nyugi! " (részlet egy 2017-es Szombathy-…..
Tisztázzuk rögtön itt az elején, hogy a „kis Lomnici” ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét jelöli, de a hivatalos „ifj.” megjelölés rontotta volna a ritmust. Bár gondolom, a „kis” megjelölés is elegendő arra, hogy senki ne a kedves papára gondoljon, aki ugyan maga sem volt a…..
Deborah Feldman (1986) a világ közepén, New Yorkban, egyszersmind teljes izolációban, a metropolisz Williamsburg nevű városrészében nőtt fel. Brooklynnak ezt a negyedét csak az East River és 2-3 kilométer választja el a lüktető Manhattantől. A 200.000 lakó fele ultraortodox zsidó. Párhuzamos…..
Ez az év is jól kezdődött. Januárban Izlandon csodáltuk a természet szépségeit, majd február elején a Magas-Tátrában túráztunk hóviharban. Milyen szerencsések vagyunk, hogy nyugdíjasként 66 évesen ilyen csodákat élhetünk meg! Teljesen el is felejtettem, hogy mielőtt a Tátrába elindultunk kaptam egy…..
Ha már szezonja van, nézzünk utána egy ízig-vérig téli étel eredetének, vagyis a miskolci eredetének, már csak azért is, mert közeledik a Kocsonyafesztivál! Van  olyan, aki nem hallott még a miskolciak "pislogó" kocsonyájáról? Ha igen, akkor itt a lehetőség ezen legenda megismerésére. Ez az írás…..
Szaracén 2020.01.22 13:36:02
Régóta tudjuk, hogy valami nagyon nincs rendben a Fideszben, ám Orbán Viktor turkomán népek iránt érzett egyre fokozódó vonzalma fejezi ki legjobban, mennyire nem számít ma már, mi a legenda, és mi a valóság a kormánypárt világnézetében. A lovat szőrén megülő nomád ősökről, a keresztény államokat…..
Témám szokott lenni, vajon milyen valóságalapjuk van a városi legendáknak. Az egyik az, hogy a rendszerváltás utáni első országgyűlés legkisebb ellenzéki frakciója miként gúnyolódott a legkisebb kormánypárton. Azt soha senki nem vonta kétségbe, hogy a Fidesz-politikusok a címben idézett mondással…..
Jelen blogposztom a Magyar Nukleáris Társaság mai (2019.11.28-i) szimpóziumán elmondott előadásomhoz kapcsolódik. Sokszor elmondtuk és leírtuk: a csernobili katasztrófa az emberiség történetének az egyik (ha nem a legnagyobb) ipari katasztrófája. Csernobil katasztrófa. Nem csak a szovjet mérnökök…..
A közösségi oldalak ügyeletes szenzációja Orbán Viktor térdeplése a budai karmelita-kolostor erkélyén. Nick Vujicic végtagok nélküli prédikátor társaságában imádkozik, vagy legalábbis magába száll. Hívei erősnek tartják a fényképet, és rajonganak érte. Akik gyűlölik, képmutatónak vélik, és…..
System error / rendszerhiba – ez a számítástechnikai kifejezés jutott először eszembe, amikor megnéztem az HBO csernobili balesetről szóló minisorozatát. A film fő üzenetei a véleményem szerint valójában nem is elsősorban a csernobili balesetről és nem is az atomenergiáról, hanem arról a hibás…..
Afrika, Ázsia, Európa - a világ tele van kisebb-nagyobb szemet gyönyörködtető vízeséssel, melyekből most a legszebbeket Ti is láthatjátok. Csodáljátok őket a kedvetekre! A cikksorozat többi részét a linkekre kattintva tekinthetitek meg: I. rész / II. rész © Scotland Nordic Visitor Fairy Pools,…..
Na, szóval. Képzeljünk el egy nyitott úszómedencét az 1940-es években, mondjuk, vidáman fürdőző urakkal:  S most gondoljuk el azt, hogy ez Auschwitzban volt.    Megy?  Ha nem, ne tördeljük ujjainkat képzeletünk bántó szűkössége miatt, mert a Halál és Szenvedés Táborát összetársítani ezzel az…..
Szaracén 2019.01.25 23:07:46
@$pi$: Apósom és édesapja Mauthausenben voltak. Apósom túlélte, édesapja flektífuszban halt meg. Anne Frank Bergen-Belsenben halt meg szintén tífuszban. Egy pillanatig nem mondanám egyikre sem, hogy nem a holokauszt áldozatai voltak, pedig sem Mauthausenben, sem Bergen-Belsenben nem volt gáz, csak túlzsúfoltság és a létfeltételek alapvető hiánya. Az előző kommentemben említett idős úr apósom öccse, ő Dachauban volt, itt is nagyon sokan meghaltak a járványok és az általános legyengülés miatt. Ezért írtam lassú gyilkosságot.
Ez az állítás nem holokauszttagadás, eszembe nem jutna, hiszen családilag is érintett vagyok.
Amikor koraősszel a Hospice Ház előterében bogarásztam az adományozók tábláit tudtam, hogy végre már meg kell írnom a Kulka-ódám.Akkor még nem volt Forbes címlapon, még nem beszélt a betegségéről, még nem jött ki az X film, de akkor csordult ki a Kulka rajongásom, s éreztem, hogy ezzel fogom…..
Szaracén 2018.12.27 12:06:14
@jolankovacs: Igen, én is úgy érzem, Kulkából az énekléskor árad a legtöbb pozitív energia. Ott voltunk talán legutolsó koncertjén 2015 novemberében a Kongresszusi Központban. Persze láttam színpadon is (pl. Salieriként) vagy filmben (A vizsga, A berni követ), de leginkább a dalaival töltötte fel a lelkemet.
Krakkó közelében, Lengyelországban találhatóak a Wieliczkai sóbányák. Ahol az 1200-as évektől bányásznak sót. Manapság a bánya múzeumként üzemel a turisták nagy örömére. Még az Unesco világörökség listájára is felkerült. A bányákban végig követhetjük a bányászat fejlődését a középkortól egészen…..
Igazi vesszőfutás ez a történet a számára: az utolsó szövetségeseit is elveszítette ezzel az üggyel, és cserébe nem nyert semmit. ..
Itthon Hallottam Olyan pacuha vagy! 2018.11.28 20:00:00
Vajon mi lehet az a pacuha? Ha csak önmagában hallottam volna a szót, akkor valószínűleg valami ételre tippeltem volna. Megkérdeztem anyukám is, ő mire asszociál. Az ő tippje szerint a nagydarab vagy dundi emberekre mondják. Én először persze mondatba foglalva hallottam a pacuha…..
Magyarország ura és parancsolója úgy akar visszavonulni, mintha nem vonulna vissza: írásbeli garanciát nem fog adni arról, hogy az egyetem jogszerűen működik, elégedjenek meg a szavával. Higgyék el neki becsszóra, hogy nem nyúl a CEU-hoz...
Szaracén 2018.10.26 15:24:47
Orbán egy igazi sunyi muki, aki evvel a ravasz paraszt trükkel próbál kibújni a döntés alól, amibe saját maga kormányozta bele magát. Hogy tisztában legyünk a tényekkel:
- A CEU már 2017 októberében teljesített MINDEN feltételt, amit a felsőoktatási törvény módosítása (2017. évi XXV. törvény) számára előírt. A kormánynak ez alapján 2017. december 31-ig meg kellett volna állapodnia New York állammal (és nem a szövetségi állammal) a CEU magyarországi működéséről.
- Orbán nem tudott dönteni, ezért a saját maga által megszabott határidőt egy évvel módosította, 2018. december 31-re. Azt gondolta, a választások után majd elég erős lesz egy elutasító döntéshez.
- Mind az amerikai adminisztráció, mind az Európai Néppárt értésére adta, hogy normális együttműködés ALAPFELTÉTELE a CEU maradása. Orbán ezért találta ki a posztban is leírt trükköt, hogy a kormány azt kommunikálja, hogy szerintük nekik nincs semmi dolguk, ezért az egész csak a sorosista libernyákbolsi törpe kisebbség toporzékolása.
- A CEU eddigi 27 éves magyarországi működése során mindig is betartotta a magyar törvényeket, most sem tehet mást: ha a kormány nem teljesíteni a saját törvénye által reá szabott kötelezettséget, kénytelen elhagyni az országot.
Bár mostantól fogva az lesz a kormányzati kommunikáció, hogy itt senki sem akarta bántani a CEU-t, remélem, hogy sem az amerikaiak, sem pedig az EU nem veszi be ezt a nagyon átlátszó trükköt. Csakhogy úgy tűnik, Orbánt már csak a hazai közvélemény érdekli, amelyet nagyon könnyen félrevezethet néhány Origo-s cikkel vagy kormányszóvivői tájékoztatóval.
A mai nap folyamán, sajtóközleményben jelentette be Washingtonban a világ legnagyobb Bibliamúzeuma, hogy a tulajdonukban lévő 16 Holt-tengeri tekercsből öt hamisítvány. Ezeket a tekercseket azóta el is távolították a kiállításról...
Az X Faktor vasárnap esti műsorában ment le az a jelenet, amelyben egy saját bevallása szerint Amerikában már befutott és ismert, de Magyarországon még nem annyira ismert Miriam nevű énekesnő megdobta mikrofonnal a zsűrit, mert nem tetszett neki, hogy a zsűrinek nem tetszett a produkciója. Azóta a…..
Szaracén 2018.10.15 15:10:01
@eszkütyü: Persze, hogy megrendezett. A bűvészprodukciónál sem kiabálok be, hogy csalás, a nyuszi nem is kalapból jött elő, pedig tudom, hogy így van. Aki az x-faktort nézi, ugyanúgy ül le a képernyő elé, mint aki bűvésztrükköt néz. Hagyja magát átb@aszni.
Van még egy hasonló műfaj Amerikában, a pankráció. Mindenki tudja, hogy előre megrendezett, mégis milliók rajonganak érte.
Az 1956 -os forradalomra és szabadságharcra emlékező évforduló illetve nemzeti ünnep (október 23.) közeledtével érdemes kicsit többet foglalkoznunk a 62 évvel ezelőtti történésekkel, leginkább annak egyik legvéresebb eseményével, az október 25-i, parlamenti mészárlással. A tragikus és szégyenteljes…..
Szaracén 2018.10.10 15:44:37
Az FM tetejéről tüzelő ÁVO-sok legendája elég mélyen él a köztudatban, de úgy tudom, bizonyítani sohasem sikerült. Itt egy cikk Kő Andrástól a Rubicon-ban:
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/a_kossuth_teri_sortuz/
Ebben ez olvasható: "Évtizedeken keresztül kitörölhetetlen volt az emberek tudatából, és sokan még ma is úgy gondolják: az FM tetejéről tüzeltek a tüntető tömegre. Ám ez – az eddigi források alapján – kizárható. Erre is bizonyítékul szolgálnak a fotók és a fellelt dokumentumok."
Fegyvertelen Birságfeudalizmus 2018.09.03 12:20:28
Régi közhely, hogy az Egyesült Államok fele abból él, hogy perli a másik felét, a maradék kis hányadot pedig ügyvédek és bírók teszik ki. Nos, Magyarországon a lakosság egyik fele abból él, hogy megbirságolja a másik felét. De persze ő nem tehető ezért felelőssé, mert csak a főnöke utasítása szerint…..
Szaracén 2018.09.04 14:02:59
@$pi$: Igazad van, nem pontosan fogalmaztam. Nincs olyan fórum, ahová méltányossági kérelemmel lehetne fordulni. Méltányosságot pont akkor lehet gyakorolni, ha a jogszabály betűje és szelleme egy konkrét esetben ellentmondásba kerül.
Mondok egy példát:
Amikor még a bérletszelvényre kézzel kellett ráírni a diákigazolvány számát, kislányom bérletén kétféle színű tollal volt a szám felírva, mert a toll, amivel írta, kifogyott. 8000 Ft. helyszíni bírságot fizettek vele, amit akkor sem kaphattunk vissza, amikor bemutattuk a bérletszelvény vásárlási számláját, rajta a bérletszelvény sorszámával. Érte a BKK-t kár? Nem. Mégis a szabály szellemében jártak el, mert nem volt senki, akinek méltányossági jogköre lett volna ebben az egyébként elég nyilvánvaló esetben.
Történészeink jelentős része némileg rosszallóan szokta megjegyezni, hogy nemzeti tragédiánk úgy háromszáz évig keveseket érdekelt. Valami számukra érthetetlen módon a korabeli forrásokból nem köszön vissza az a keserűség, amelyet úgy elvárna az ember. Nem értik, hát segítsünk nekik. Az első ok,…..