Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dömel Máté

21 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kiállítói közösségünkkel legutóbb Szolnokon jártunk, a IX. Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell kiállításon. Pécsi András ÖBB Desiro ML vonata várja utasait állomásán Előző években sajnos a vírushelyzet miatt nem volt lehetőség az esemény megrendezésére, de idén a csapatunk teljesen…..
2022. Immár harmadik alkalommal, 2022 októberében is meglátogattuk a Martonvásári Brunszvik Beethoven kultúrális központot, ahol ismét megmutathattuk a közönségnek vonatainkat. A kultúrház szervezőit ismét hatalmas köszönet illeti, hogy rendelkezésünkre bocsátották a termet!  Terepasztal a…..
Dömel Máté 2023.03.09 10:45:00
@gigabursch: Amint kapunk valahonnan lehetőséget vagy direkt felkérést, igen. :)
Kedves Olvasók, örömmel mutatom be azt a LEGO-s projektem, amin körülbelül egy éve dolgozom. A terepasztalom állomási területét már régóta fejlesztem (1. ábra), viszont mindig is zavart, hogy az állomás fényjelzői sötétek, semmilyen jelzést nem adnak a vonatoknak. Így elkezdtem azon gondolkodni,…..
Dömel Máté 2023.03.07 10:35:02
@gigabursch: Mi 1:45 méretarányt igyekszünk tartani, de időnként a könnyebb modellezhetőség érdekében ez lehet 1:42 is.
Dömel Máté 2023.03.07 10:39:45
@aa/szvszl: A LEGO sínek mind azonos nyomtávúak (4 bütyök a 2 sínszál közt), így minden pályaelem kompatibilis az eddigi rendszerrel. Vannak külső gyártók is: TrixBrix, BrickTrack, 4DBrick, FxBricks, stb, az általuk gyártott sínelemek is kompatibilisek a LEGO rendszerével. De a hagyományos modellvasúti sínekkel nem kompatibilisek.
Az idei év utolsó kiállítását a Martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központba szervezzük október 29-30. hétvégén. Ez egy ingyenes kiállítás. Szokásunkhoz híven egy újfent hatalmas asztallal készülünk. Mivel ezen a helyen már visszatérő vendégek vagyunk, ezért néhány újdonsággal is…..
Dömel Máté 2022.11.25 09:35:02
@Dominik34654: Remélem el tudtál jönni és jól érezted maga a kiállításunkon. A vonatvezetést kipróbáltad?
Amit említettél videót, annak a linkjét meg tudnád itt osztani kérlek? Szívesen megnéznénk.
Legutóbb a Közlekedési Múzeumban állítottuk fel az immár közel 70 négyzetméteres terepasztalunkat. 1. ábra: Komlósdi Robi Szergeje Ashifalva állomásra jár be. Az építés kezdeti nehézségei ellenére sikerült mindent időre összerakni, amit nyitvatartás alatt 1777 látogató csodált meg. Elismerő…..
LEGO vonatok valódi vonatok között? Igen, következő kiállításunkon október 1-2 a Közlekedési múzeumban a valódi járművek között állítjuk fel asztalunkat, a rajta működő vonatokkal (facebook esemény elérhetősége). A terepasztalunk közel 70nm-en fog elterülni, ezen a magyar fő és mellékvonali vasút…..
  Kedves Olvasók! Az MLVK bővebb csapatából hárman (Máté, Tündi és én) idén eljutottunk a Bauspielbahn Treffen 2022 (BSBT 2022) rendezvényre, amelyet hagyományosan Lipcse elővárosában, Schkeuditzban tartanak évente, egy használaton kívüli villamos kocsiszínben. Ez a rendezvény Európa legnagyobb…..
Dömel Máté 2022.08.25 09:20:09
@gigabursch: Frissítettem galériánkat, így most már a Sziliről is van fent videó.
Amikor elhatároztam, hogy elkezdek LEGO vasútmodelleket, illetve kiegészítőket építeni, magam sem gondoltam volna, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerül egy mellékvonal modellezéséhez szükséges gördülőállományt összeraknom. Ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány gondolatot, illetve tapasztalatot,…..
Dömel Máté 2022.07.23 11:13:09
@gigabursch: Igen. Ezekben a programokban bármit lehet tervezni, épp úgy, mintha az ember fizikai kockákkal építene.
Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívást kaptunk erre a kiállításra, amit ezúton is köszönünk a szervezőknek!Oly hosszú idő után újra összerakhattuk asztalunkat és sok érdekes újdonsággal készültünk, köztük új vonatokkal és dioráma jelenetekkel. Ez volt második kiállításunk, ahol a látogatóknak…..
Martonvásári kiállításunkat az első, 2019-es alkalom óta most rendezhettük meg újra a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, amiért ezúton is hatalmas köszönetet illeti a Kultúrház szervezőit! Így reméljük, hogy ebből már hagyomány lesz és jövőre egy nagyobb asztallal és újabb részletekkel…..
Minden kedves látogatót szeretettel várunk! Hatalmas, közel 50 nm-es LEGO terepasztallal készülünk, melyen a hatalmas működő vonatoktól az egészen apró vidéki jelenetekig minden megtalálható lesz. Kiváló program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Gyere el, nézd meg, fotózd le és oszd meg…..
Dömel Máté 2021.10.26 21:24:05
@Dominik34654: a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban.
Immáron másodjára látogattunk el a „Kultúrházak éjjel-nappal Istvántelken" programra kiállításunkkal, ám ezúttal egy sokkal nagyobb, három állomást magába foglaló asztallal vártuk az érdeklődőket. Asztalunk Raáb Donát, Dömel Máté és Kovács Viktor Péter moduljaiból tevődött össze, megjelenítésre…..
Kedves építők, kedves olvasók! Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük: csapatunk megszervezi első építőversenyét, melyen értékes és hasznos nyereményeket szerezhetnek azok, akik LEGO-kockákból magyar vonatkozású vasúti járművet, járműveket építgetnek. Az alábbi bejegyzés az építőverseny…..
Dömel Máté 2021.10.07 17:01:31
@Marcell Fajt: Kedves Marcell, Először is bocsánat, hogy csak ilyen sokára válaszolunk. A vásárlásokhoz a BrickLink oldalát javaslom, ez egy kifejezetten LEGO-val foglalkozó oldal, ahol egy felhasználói fiókkal szabadon lehet bárhonnan bármit vásárolni. A motorizálásra a Technic M-es motorja a legalkalmasabb, egy polaritáskapcsolóra rákötve (bár sajnos ez az új PU rendszerrel annyira nem elérhető és nem is igazán kompatibilis). A motorra egy fogaskerék, ami egy karon keresztül állít váltót, ami a váltó állítófülébe akasztható (persze ehhez előbb ki kell venni a sárga állító kart).
Alapadatok: Név: M61 019 NohabKészítette: Kender BálintKategória: dízelmozdony LEGO adatok: Készült: 2019 márciusÁtépítés: 2021 május-júniusÉpítési nagyság: 8WNHajtás: LEGO Pf vonatmotorMéretarány: 1:42 1 ábra: a 001-es Nohab Szentlőrinc állomáson Története: A legendásnak mondható M61-es…..
Alapadatok: Név: ÖBB RailJet TaurusKészítette: Dömel MátéKategória: Villanymozdony LEGO adatok: Készült: 2021 NyárÁtépítés: 2014 - 2021 több alkalommal is.Építési nagyság: 8WNHajtás: LEGO Pf vonatmotorMéretarány: 1:45 Története: Az egyik legelső LEGO vonatom egy ÖBB RailJet és annak is…..
Alapadatok: Név: 377-493Készítette: Pécsi AndrásKategória: Gőzmozdony LEGO-adatok: Készült: 2020 szeptember-novemberÁtépítés: -Építési nagyság: 8WNMéretarány: 1:45Hajtás: LEGO Powered Up Közepes motorVezérlés: LEGO Powered Up HUB Története: Már kiskoromban is lelkesedtem a vonatokért.…..
Állandó kiállításunkon (a Campona KockaParkban) a zárva tartás ideje alatt is folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a terepasztalt. Jelenlegi átépítésünk során a kétvágányos körpálya minden kanyarját átépítettük nagy sugarú ívekre (TrixBrix R88-104), a külső pálya pedig körülbelül 15 méterrel…..
Kedves Olvasóink, A vírushelyzetre való tekintettel eddig nem volt lehetőségünk kiállítást szervezni és sajnos még a következő tervezett kiállítás megtartása is bizonytalan. De ezen idő alatt sem ültünk - ülünk tétlenül és folyamatosan építünk újabb járműveket és jeleneteket a terepasztalainkra.…..
Alapadatok Név: MÁV Bzmot (MÁV 117-es sorozat)Készítette: Kender BálintKategória: Dízel motorkocsiPályaszám: 117 204 (korábban Bzmot 204) LEGO adatok Készült: 2018, júniusÁtépítés: 2018, augusztusMéretarány: ~1:42Hajtás: 1 db. Power Functions L motorVezérlés: Power Functions infra…..
Kedves Olvasóink, a Magyar L-es Vasút Klub február 15-én Dömel Máté, Kovács Viktor Péter és Raáb Donát közösen épített fel egy kisebb vonatos terepasztalt Istvántelken a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat alkalmából. A terepasztal egy kiállítási napra készült. Az asztalon a városi…..
Kedves Építőink és Olvasóink, A Magyar L-es Vasút Klub 2019-es építőversenyét lezártuk, és az elmúlt időszakban a beérkező, sajnos nem túl sok pályamunka értékelését is elvégeztük. Összesen 5 versenyző nevezett, "éles" verseny a felnőtt korosztály vontatójármű kategóriájában (2 nevezés) és a…..
Kedves Olvasóink, Klubunk kiállításairól készült képeket az új Galériánk menüpontban tekinthetitek meg. Ezentúl igyekszünk minden egyes rendezvényről hozni pár képet nektek, ahol résztvevőként vagy szervezőként szerepeltünk...