Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péntek Tünde

548 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KultúrSokk Oppenheimer 2023.07.30 16:18:46
A második világháborús Manhattan-tervet vezető fizikus, J. Robert Oppenheimer atombombájáról és lelkiismeretéről szól Christopher Nolan legújabb eposza. Ez pedig két történet: nemcsak a tömegpusztító fegyver megépítésének éveiről, hanem a tudós azt követő meghurcolásáról is mesél. Morális dilemmák,…..
„Az elmúlt években emelkedett a legünnepeltebb énekesek sorába. A kritika dicséri hangjának kiapadhatatlan színgazdagságát és éneklésének rendkívül kifejező karakterét, mellyel visszahozta az aranykori énekművészet világát.” – olvashattuk Benjamin Applről a Bartók Tavasz honlapján. De természetesen…..
KultúrSokk Babylon 2023.03.27 19:48:17
Aki kedveli a hollywoodi filmeket, vélhetően akadnak kedvenc Hollywoodról szóló filmjei is. Hiszen Hollywood mítoszát leglelkesebben maga az álomgyár táplálja, a filmkészítés örömeiről és gyötrelmeiről szóló alkotások szinte futószalagon készülnek. Ezúttal minden idők legfiatalabb Oscar-díjas…..
Rendhagyó módon a Történelmi romantikus könyvek sorozat mostani darabjáról nem csupán egy átfogó ajánlást tudtam készíteni, hanem lehetőségem nyílt a szerzővel beszélgetni legújabb alkotásáról. E.C. Kelly nem csak a nagyívű regényével kapcsolatos kulisszatitkokba avatott be, hanem egyiptológus…..
Párizs mindig megér egy misét – vagy egy jó könyvet, hiszen a fantázia kiapadhatatlan forrását adja nemzedékről nemzedékre az íróknak. Háborúról és megtorlásról, szerelemről és elválásról, szeretetről és megbocsátásról szól Ruth Druart regénye, amely a megszállás alatt álló város utolsó pillanataink…..
KultúrSokk Lisa Scottoline: Örök 2023.02.04 16:32:24
Manapság szinte Dunát lehet rekeszteni az Olaszországban játszódó romantikus történetekkel, amiknek csupán tört része kalauzolja el az olvasót történelmi időkbe. Ezek között pedig teljesen egyedülálló, amikor a nagyon is elfeledni akart eseménysorozat, a zsidók ellen Itáliában elkövetett népirtás…..
Újra divatba jöttek a vikingek: egymást érik a különböző sorozatok és filmek, melyek a harcos északi népség véresebbnél véresebb tetteit, legnagyobb alakjait és különleges életvitelét mutatják be. Azonban nem árt tudni, hogy a vikingek történetét jellemzően nem saját írásbeli feljegyzéseikből, hanem…..
Aki szokott könyvesboltokban bolyongani vagy olvasmányok után kutatni webáruházakban, minden bizonnyal látta már ezt a szép lilás, rózsaszínes borítójú könyvet, amelyről elsőre akár azt is hihetnénk, hogy angol nyelvű romantikus lányregény. Nos, közel sem azt kapjuk, amire számítani lehet ránézésre,…..
Izlandon minden kicsit másképp működik, mint bárhol máshol a világon. Mindentől távol, az óceán közepén sajátos szokások és hagyományok alakultak ki, így talán senki sem lepődik meg, hogy a tűz és jég országában az adventi időszak is meglehetősen „egyedi.” Az izlandi gyerekek már a mai naptól kezdve…..
Minden házat és kirakatot karácsonyi díszek borítanak, a fényfüzérek ragyognak, fényük meghitten csillog a hóban, és egy jó könyv ilyenkor igazi finomság a léleknek, ideális választás a bekuckózós téli estékre. Egy romantikus regényben legalább is így lenne. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt…..
KultúrSokk Gdańsk 2022.12.04 16:03:06
A lengyelországi cikksorozat befejező része a Balti-tenger partján fekvő bájos városba, Gdańskba enged bepillantást. Habár nem feltétlenül felkapott turistacélpontról van szó, viszont annál több meglepetést és kincset tartogat, ha mégis meglátogatjuk. Ki hallotta már a Lengyel Riviéra kifejezést?…..
KultúrSokk Krakkó 2022.11.27 14:30:43
Európa legszebb városai között tartják számon Lengyelország egykori fővárosát, a csaknem 1500 éves múltra visszatekintő Krakkót. Mit érdemes tudni róla, és miért is töltsünk ott egy hosszú hétvégét? Mindjárt kiderül! Bécs, Prága, Budapest és Krakkó – a közép-európai térség legnépszerűbb…..
KultúrSokk Auschwitz – Birkenau 2022.11.20 11:56:22
„Legyen ez a hely örök jajkiáltás és intés az emberiségnek: a hitleristák itt gyilkoltak meg hozzávetőleg másfél millió férfit, nőt és gyermeket – többségében Európa országainak zsidó polgárait.” – magyar emlékplakett Birkenauban. Kétségkívül a világ egyik legszörnyűbb és legmegrázóbb helyszíne a…..
Alkotók, művészek, múzsák. Életük csupa tűz, szenvedély, szerelem. Ők azok a nők, akik megváltoztatták a világot a művészet minden területén. A Kossuth Kiadó méltán népszerű, regényes életrajzi sorozata híres, inspiráló nőkről emlékezik meg, és közel sem csak nőknek szól! A feminista mozgalmak,…..
Lebilincselő, elsöprő erejű, felkavaró, szívbemarkoló, fájdalmas, szomorú, izgalmas, érzéki, olvasmányos, letehetetlen, monumentális, szívet-lelket megtépázó, csodálatos, gyönyörű – mazsoláztam ki néhány jelzőt a Moly.hu-n található olvasói értékelésekből.  De akár úgy is mondhatnám, hogy A…..
Kétségtelen, hogy a téli napfordulóhoz már sokkal közelebb járunk, mint Szent Iván éjszakájához és a fákról az elsárgult levelek hullanak, nem pedig élénkzöld lombkoronájukban csicseregnek a fészkelő madarak. Az év vége közeledtével mindenkit megcsap az elmúlás szele, és talán már elkezdünk…..
KultúrSokk Jekyll és Hyde 2022.10.21 13:48:51
Vajon bemerészkedhet-e az emberi tudomány Isten felségterületére? Szétválasztható-e a bennünk élő jó és rossz? Robert Louis Stevenson XIX. századi klasszikus horror-regényének színpadi adaptációja e kérdésekre keresi a választ egy különleges zenei ínyencség formájában. „Eljött az óra, eljött a…..
Kétségtelen, hogy a téli napfordulóhoz már sokkal közelebb járunk, mint Szent Iván éjszakájához és a fákról az elsárgult levelek hullanak, nem pedig élénkzöld lombkoronájukban csicseregnek a fészkelő madarak. Az év vége közeledtével mindenkit megcsap az elmúlás szele, és talán már elkezdünk…..
KultúrSokk Szöszi 2022.10.04 16:21:08
„Mindenki őt nézte, ám senki sem látta.” Marilyn Monroe halálának hatvanadik évfordulójára időzített film szlogenje azt sugallja, hogy Hollywood egyik ikonikus karakterének maszkja mögé nézhetünk, és megláthatjuk a tragikus sorsú színésznő igazi arcát. A végeredmény viszont közel sem ennyire…..
Mindig is nagy érdeklődés övezte az életrajzi filmeket, és abban sincs semmilyen újkeletű dolog, hogy olyan híresség történetét láthatjuk viszont a mozivásznon, aki még aktívan tevékenykedik. Az viszont már annál furcsább, amikor mindenki tudja, kiről van szó, de egyetlen egyszer sem hangzik el a…..
KultúrSokk Elvis 2022.09.23 20:37:54
Baz Luhrmann mindig is különleges látványvilágú, mondhatni giccsbe hajló filmeket rendez, egyúttal a zenéhez is nagyon ért: melynek ékes példája a Moulin Rouge! és A nagy Gatsby. Ezúttal a 20. század egyik legnagyobb sztárjának életét mutatja be – vagy úgy is mondhatnánk, ki más készíthetne filmet…..
Négy évvel ezelőtt egy különös című regény akkora szenzáció lett, hogy a Google is kezdett kifáradni abban, hogy megmondja: a folyami rákok nem énekelnek. Íratlan szabály, hogy a bestsellerek a toplistákról hamarosan a filmproducerek asztalára kerülnek, ám gyakorta éppen arra a kérdésre nincsen…..
KultúrSokk Top Gun: Maverick 2022.09.10 17:56:19
Lobog a szélzsák, a kifutópálya fényei kigyulladnak, felzúgnak a motorok, kigördülnek az amerikai haditengerészet vadászgépei. Harminchat évvel az első rész után Maverick ismét a magasba emelkedik és szárnyal a végtelenbe és tovább. A ’80-as évek akciólázában készült Top Gun klasszikussá vált.…..
Nicolas Cage visszatért – pedig el sem tűnt. Sokak legrosszabb vagy legnagyobb álmát testesíti meg az a film, amely a Nicolas Cage-et játszó Nicolas Cage-ről szól, és arról, mennyire szereti a saját szakmáját. Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Nicolas Cage-et, aki valójában Nicolas Kim…..
KultúrSokk Az Északi 2022.05.21 18:40:32
A brutálisan kegyetlen és nyers vendetta azt a skandináv legendát meséli el a nézőknek, amely Shakespeare Hamletjét is ihlette. Amleth története viszont olyan ösztönös, tesztoszteronnal átitatott szinten elevenedik meg a mozivásznon, amelyben a szereplők inkább emlékeztetnek vérszomjas állatokra,…..