Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_yossarian

36 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pintér Béla tipikusan olyan színházat csinál, hogy bármivel rukkol elő, az ember mindig komoly elvárásokkal és vérmes reményekkel indul a Szkénébe, annak ellenére, hogy a Mester pályafutása számomra inkább lejtmenet, mintsem egy felfelé ívelő görbe. Tudniillik iszonyú erősen…..
Biztos pedagógiai forrásokból és saját tapasztalatból egyaránt tudom, hogy rosszul tálalt Csehovval és Wagnerrel lehet a leghatékonyabban elvenni kisgyerekek minden további motivációját, hogy a későbbiekben akár felületesen is érdeklődjenek az irodalom vagy a komolyzene iránt - ahogy egy…..
Anno hallottam egy sztorit egy lányról, aki először járt Pintér-előadáson, s egy kedves barátja jó érzékkel kezdésnek pont a laza Süteményekre hívta el. A taps után hirtelen el is tűnt a csaj, hogy aztán pár perc múlva a parkolóban sírva találjanak rá - nyilván nem azok sírtak, akik rátaláltak:…..
A béka marad Eddig és nem tovább 2010.11.21 15:20:00
Több mint két éve írtam itt a blogon a lúgosítás nevű áltudományos elméletről. Sokan szóltak hozzá pro és kontra egyaránt. Akkor úgy gondoltam, többet erről a témáról nem fogok írni. A minap azonban a kezembe került egy palack Sport pH>10 lúgos víz. 350 forintért vettem…..
Nem vitairat, készítői nem is annak szánták ezt a zártkörű protestelőadást: inkább egyértelmű állásfoglalás az otthon szülés jogának szabadsága mellett és Geréb Ágnes elmúlt három hete ellen. Most nem az utca a helyszín, babakocsik és transzparensek sincsenek, de világos, hogy demonstráción…..
Bár a magyar színházi világban nagyjából mindenki ismer mindenkit és a kis hazai piac, illetve kevés rajongó miatt a színészek nem számítanak különösen celebeknek, azért nem bennfentes színházi körben a színész ismerős még mindig bevethető fegyver. Csajok jelenlétében a „Nézd, az a színész ott…..
Kicsit mintha kifulladni látszana a Poszt programja így a vége felé, vagy csak az utcán tomboló 40 fokos meleg teszi, mindenesetre azon kaptuk magunkat, hogy jobb híján a Bóbita Bábszínház aulájában tolongunk 50 izzadt, lökdösődő, kiabáló kiskölyök, és a gyermeki magatartásmintákra hol rezignált…..
Lukáts Andor jó kis előadást rakott össze a színművészetis hallgatókkal: a klasszikus orosz drámát 100%-ban klasszikus módon dolgozta fel, a gyertyát gondosan meggyújtó inassal, a hölgyek kezében napernyővel és korhű jelmezekkel. Mivel még nem voltam főiskolás előadáson, kíváncsian ültem be, majd 2…..
Néhány éve érdekes Hamlet ment a Bárkában, egy angol arc vendégrendezésében. A nézőket arra kérték, hogy mindenki hozzon magával valami kis tárgyat, amit a színészek felhasználhatnak a darab során. Az előadás elején sorsolással döntötték el a színészek, hogy ki kit játszik aznap (egyedül Hamlet…..
A POSZT versenyprogramjában nem tudom, hogy vannak-e kötelezően feltöltendő kvóták a határon túli és a vidéki darabok arányára, mindenesetre néha nagyon erőltetettnek érződik egy-egy színház előadásának bekerülése a programba. Mindez persze nem vonatkozik a debreceniekre, akik már tavaly is nagyon…..
Nem kell messze menni egyetlen nagymamám Haller utcai lakásánál, ha a darab sztoriját össze akarom foglalni: a IX. kerület néhány, még megmaradt ótvarul lerohadt bérházába tavaly költöztettek be a ledózerolt Dzsumbujból pár családot, akik adtak még egy pofont a lassan lemálló vakolat alatti gangon…..
Mika János éghajlatkutató előadása 2010. május 18. kedd, 18.00 BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház II. em. 13. terem Az előadásban áttekintjük azokat az érveket és ellenérveket, amelyek az éghajlat melegedése és annak emberi eredete mellett illetve ezek ellen…..
írta: Lina Schilling Árpád, a Krétakör Színház vezetője az elmúlt évek során tudatosan távolodott el egyre inkább a struktúrán belüli színháztól, aztán mindattól a kötöttségtől, amit az átlagos ember színháznak nevez. Eltűntek a színpadok, és a színészek csaknem közénk ültek le játszani. Aztán…..
_yossarian 2010.05.04 04:25:37
dezsomail.blog.hu/2010/03/19/subject_neonapoleon_vizilovon
Kicsit erre hajaz a fenti levélváltás:)

Véleményt ugyan nem tudok mondani, mivel nem láttam ezt a projektet, de anno mi is megkaptuk Schillingtől a rajongók szokásos, első posztkrétakörös gyomrosát. Eléggé fájt, de túl lehet élni. szinhaz.blog.hu/2008/08/10/kurazsi_papa_le_phun_kretakor
Lehet, hogy a mai (minimál) elvárásaimmal már jobban tudnám élvezni ezt is.
Annyi biztos, hogy a Die hard alapvetésnek számít: a szakadt trikós Willis itthon hasonlóan emblematikus figurája a rendszerváltás körüli időszaknak, mint az ablakban bámészkodó Horváth Balázs. Hogy jó ötlet e színpadon és Bruce Willis nélkül feldolgozni McLane sztoriját, több mint kétségesnek tűnt,…..
Fura módon amióta Alföldit kinevezték a Nemzeti élére, folyamatosan valami nagy-nagy durranást várok, de csak nem akar előjönni vele. Valószínűleg magasak az elvárásaink, tőle mindenki valami forradalmi újítást remél (vagy épp attól tart), fordulatot vagy botrányt, akármit, de mindenképpen…..
_yossarian 2010.04.19 18:45:59
@efes: milyen műfasz? milyen Alföldi-rendezés? milyen Krétakör-revival? Milyen fordítási probléma? Nem tudlak követni. Valahol lemaradtam, vagy csak másra reflektálsz?
Akit kevésbé szeretnek, soha sem tudja pontosan, miért is szeretik őt "kevésbé". A világ igazságtalanságát okolja, vagy az emberek érzéketlenségét, holott valójában érzelmi intelligenciájának fejletlensége; önzése és beszűkültsége miatt kerüli őt mindenki. Mert bizony kerülik. Nem szívesen…..
Valahogy mindig rám jut a rossz zsaru szerepe, így miközben szerencsésebb bloggertársaim ódákat zenghetnek egy-egy katartikus élményt nyújtó újszerű darabról, nekem itt kell a szart lapátolni, ha belegyaloglunk egy komolyabb színházi pofonba. Márpedig tegnap is kaptunk akkorát, hogy még mindig cseng…..
Pár éve olvastam a Kockavetőt, s bár az alapötlet jó és az arra fogékonyakban vad gondolatmeneteket generálhat, azt éreztem, hogy egy párszáz oldalas könyvet nem bír el a sztori, valahol a második felében kifullad. Talán célszerűbb lett volna egy novellával abszolváni a feladatot, de ugye azt meg…..
Újabb régi adósságot pótoltam az orosz Hamletként is aposztrofált Ivanov előadással a Katonában. Dícsérném is szívesen, de azt hiszem felesleges, olyan lenne, mint mondjuk egy hosszú elemzés arról, hogy Thomas Mann tehetséges író, vagy hogy a második világháború egy elég véres esemény volt, kevés…..
_yossarian 2010.01.01 16:19:50
@nudebaby: nemtom, az akart megvolt, de valahogy kimaradt mindig.De asszem én is belépek a fanklubba.
Ez kevés volt nekem: hiába a gyémántkemény színészgárda, a majdnem meztelen testek, az egyik legmenőbb kortárs drámaíró és a téma, aminél magasabbra a labdát nem lehet feldobni, ez az előadás nem kicsit lufigyanús. Vagy csak én ülök be túlzott elvárásokkal olyan nevekre, mint Csákány, Für, Tasnádi…..
_yossarian 2009.12.23 17:08:28
@vferi: basszus, az előadás egyetlen pozitív élményét annuláltad ezzel az infóval.
Thomas Bernhard: A színházcsináló (r. Tamási Zoltán)Minimum, hogy sajátos, ha nem is túl eredeti a Stúdió K enteriőrje: a lepukkant karosszékek, díványok, kiragasztgatott régi papírok, színlapok és az egymást érő szőnyegek uralta térben minden valamirevaló kiöregedett bölcsészben megmozdul valami,…..
Shakespeare: Othello (r. Eszenyi Enikő) Bár a Vígszínházba általában ökrös szekérrel sem lehet bevontatni, mivel nem csak az ottani felhozatal nem az én világom, de általában feszélyez az az (általam nyilván képzelt) társadalmi elvárás is, hogy full öltönyben feszengjek végig egy darabot, mert…..
"A szovjet hadsereg hosszas előkészítés után 1943. január 12-én indította meg az Osztrogrozsg-Roszos hadműveletet. A hadműveletet a sztorozsevoi hidfőböl indította el a 40. szovjet hadsereg. A túlerő mértéke: zászlóalj - 2,7:1, tüzérség - 5:1, páncélos - 1,3:1." Ahogy a wiki írja, ez a…..