Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Várszegi Martin

19 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Várszegi Martin Térítésmentes 2022.01.20 19:48:01
Hit és tudás közti különbségekről az eltérő filozófiai irányzatok máig nem tudtak közös nevezőre jutni. Egyes felfogások szerint hitnek nevezünk mindent, ami nem tudás, tehát mérhető, igazolható, bizonyítható tény. Míg az egyén szempontjából vizsgálva ezt a kérdést, hinni valamiben legalább annyira…..
Mémmé vált idézettel indult a mai reggelem, amikor az egyik kollégám megemlítette „Egy mágus sosem késik.” Mindketten tudtuk, hogy ki mondta, kinek mondta, miért mondta. Ezáltal az idézet a maga kontextusában valódi mémként funkcionált. Az emlékezetem azonban becsapott azzal kapcsolatban, hogyan…..
Várszegi Martin Igazán emberi 2022.01.04 09:30:33
Szilveszterkor egy barátom azt mondta nekem, hogy általában könnyen beszélek az érzelmeimről vagy a személyes dolgaimról. Sokkal könnyebben, mint mások. Azóta foglalkoztat a gondolat, hogy ez összefügg-e a folyamatos kifejezési kényszerrel, ami végig kíséri az életem. Beszélni akarok magamról, és el…..
Ritkán van alkalmam tükörbe nézni. Olyan tükörbe, amit számomra idegen emberek tartanak, gátlások nélkül, a legőszintébben. Pedig így kaphatok képet arról, hogyan is lát egy olyan személy, aki éppen csak megismert. Kialakul benne egy kép, feltérképezi a személyiségjegyeimet, a motivációimat. Mindezt…..
Elérni abba az állapotba, amit sok közhelyes életmódtanácsadó úgy fogalmaz meg, hogy megtalálni önmagad, nem egy nagy életesemény. Ahogy érett sem attól lesz valaki, hogy gimi végén felel 80 tételből, meg ír pár nehéz dolgozatot. Az érés, és az önmegismerés mind hosszú és időigényes folyamatok, és…..
Nem vagyok biztos benne, hogy szerencsés úgy útjára indítanom egy filmes témájú posztsorozatot, hogy az első kiválasztott alkotás egy 20+ éve született, azóta sokak számára bizonyára kultikussá vált mű, amit bizonyára már sokan sok oldalról megnéztek. Tovább fokozza az aggodalmamat, hogy még csak…..
Van egy elfelejtett életem. A szekrénybe rejtettem egy irattartóba. Ott sorakozik néhány előadás szövegkönyve, amikkel régebben dolgoztam. Kézzel írt, vagy nyomtatott óravázlatok, attól függően, hogy éppen mennyi időm volt kidolgozni őket, néhány tesztfeladatsor nyelvtan órákhoz és a tanári…..
Az előző bejegyzés kapcsán több ismerősöm jelezte, hogy sokkal bővebben ki lehetett volna fejteni a Hogyan? - kérdésre adható válaszokat. Valóban, én is éreztem, miután feltettem az írást, hogy vérszegényre sikerült. Úgyhogy itt a második rész, ahol a tervek szerint egy fokkal alaposabban járom…..
Regényeket kell olvasni. Nincs érv, amit bárki fel tudna hozni, ezzel a tőmondatba fogalmazott kijelentéssel szemben, ugyanakkor végtelenül elitista lenne azt állítani, hogy aki nem a nagy terjedelmű prózák bűvöletében éli a mindennapjai, értéktelenül tölti az idejét, vagy nem műveli magát eléggé.…..
Várszegi Martin Miről maradok le? 2020.05.26 13:23:52
Van pár film, amit meg kellene néznem. Mondjuk több száz. Egy lista, amivel az egyetlen bajom az, hogy gyorsabban bővül, mint amilyen sebességgel a filmeket fogyasztom. Nem egy vég nélküli ömlesztett gyűjtésről van szó, hanem egy bizonyos szűrő alapján válogatott művekről. A szűrő tulajdonképpen az,…..
Az első mondat leírása okozza a legnagyobb fejtörést. Ezt a helyzetet csak úgy lehet feloldani, ha úgy döntesz, ezzel fogod elkezdeni a mondandódat, amiről egyelőre még azt sem tudod, hova fog elérni. Így legalább már a kiindulópont megvan. Az alapállás. Ez így még valójában semmi, de minden érdemi…..
Kritizátor Színház a moziban 2018.06.12 12:00:00
A színházi közvetítések korából lehet ismerős a pillanat, mikor nemzetünk neves színművészei köszöntek vissza a királyi televízió képernyőjéről. A kilencvenes évek elején, vagy régebben született generációk unalmas délutáni óráikban nem csak a mesecsatornák kínálatával, de akár a budapesti színházak…..
Kritizátor Nem vagyunk boldogok 2018.06.04 10:00:00
Összetett kérdések merülhetnek fel, ha az emberi harag természetét próbáljuk megfejteni. Érdekes módon képesek vagyunk nem csak ártatlan társainkra, de akár élettelen tárgyakra és saját magunkra is olyan mély, átható gyűlölettel gondolni, hogy az már csak fizikai agresszióba…..
Kritizátor A színek fogságában 2018.01.15 12:35:00
Az alapműveltségünk jó részét sikerül elsajátítanunk legkésőbb az érettségiig. Kiválóan megtanuljuk a kontinens főbb kulturális értékeit, az európai festészet vagy irodalom nagyjait. Ugyanakkor egy majdnem száz éves művészeti ággal még mindig csak a fakultációkon találkozhatunk. Egyes konzervatív…..
Kritizátor Kriminál-celeb 2017.11.23 12:00:00
A sztárokat az utóbbi évtizedekben felváltják a celebritások. Olyan emberek, akik nem szakmai vagy művészeti tevékenységükkel vívták ki maguknak a népszerűséget, hanem inkább személyiségükkel, vagy a társadalom által rájuk ragasztott bélyegek révén válnak népszerűvé. Ez a folyamat elérheti a…..
Kritizátor Szomorú a Hóember 2017.10.17 12:00:00
Sokszor felvetődik bennem a kérdés, hogy egy adaptációkról születő írásnak mire kellene reflektálnia. Ha filmkritikát készítünk, vagy elemzést szeretnénk olvasni, akkor az elhatározások és az elvárások is eltérőek lehetnek. A történetre vagy csak a megvalósításra koncentráljunk inkább? Mert előbbi…..
Közhely, hogy a halál az élet velejárója, és ezért már meg is tanultuk a filmvásznon kezelni. Minden alkotásnak meg kell erőltetnie magát, hogyha el szeretne érni csak kis empátiát is a nézőitől. Főként, hogyha a gyászról van szó, hiszen meggyászolni egy szereplőt komoly megpróbáltatást jelent úgy,…..
Napjaink közgondolkodását a nemi szerepekről szinte minden médium, illetve művészeti ág igyekszik valamilyen szinten formálni, vagy legalábbis választ kínálni azokra a kérdésekre, melyek az identitások körül felmerülnek. Ennek köszönhetően több releváns válasz is létezhet arra, hogy mitől tekintünk…..
Várszegi Martin 2017.09.05 07:33:18
@muszaka: Sajnos. Kb. annyi a szerepének a lényege, hogy ronda az arca, csúnyán néz, és mindenki szerint kegyetlen. Egy nagyon gyenge jelenettel el van intézve az előtörténete is. Pedig ennél tényleg jobb színész.
A filmművészetben kedvelt témának számít az emberi kapzsiság és nagyravágyás miatt elpusztuló civilizációk sorsa. A recept egyszerű: vegyünk egy technikailag elmaradott népcsoportot, mely magas erkölcsi kategóriát képvisel és harmóniában él a természettel, majd igázza le…..