Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Recensens

29 bejegyzést írt és 175 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jennifer Lawrence az Éhezők viadala az Utazók és a Vörös veréb filmek sztárja a számomra, akit egy kicsit különc szépségnek és meglehetősen jó színésznőnek tartok (a maga módján). Ezúttal azonban valami elképesztően gyenge produkcióhoz adta nevét (+ arcát és testét), mert a Gene Stupnitsky rendezte…..
A cinematográf (kinematográf) a történelem legelső mozigépe, melyet 1895-ben a francia Lumiére fivérek (Auguste és Louis Lumiére) készítettek el. A kifejezés az ógörög kínēma azaz mozgás és gráphein azaz írni szavakból keletkezett.  A cinematográfia a mozgófényképezés és mozgókép tudománya, mely…..
Recensens TOP-250 filmkedvenc [31.] 2023.01.03 21:55:38
Mivel is kezdhetnénk stílusosabban az új esztendőt (2023-at), mint kedvenc filmjeink összeszedésével. Íme a TOP 250 szerintünk legszórakoztatóbb film listája melyet rajtunk kívül 3 blog a Solo a Master és a Filmflash hozott össze teljesen szubjektíven. Itt a végeredményt láthatod: Kelly hősei…..
Ol Parker egy habkönnyű és szórakoztató kis vígjátékkal lepte meg idén ősszel a rajongóit, mégpedig az egzotikus helyszíneken játszódó és két világsztárt is felvonultató Beugró a Paradicsomba című bolondozással. A két világsztár: az idén már 61 éves (de 50-nek kinéző) George Clooney és az 55 évesen…..
Marilyn Monroe (eredeti nevén: Norma Jean Mortenson) rövidke, alig 36 évig tartó élete rendkívül érdekes és rengeteg emócióval, kudarccal, sikerrel teli történet, amely számtalan módon megragadható. Andrew Dominik rendező a lehető legdepresszívebb és legnyomasztóbb utat választotta Marlyn Monroe…..
Női rendező által készített horror? Nem gyakori és sajnos ritkán jó (már a végeredmény műfaj-hűségét tekintve). Ebben az esetben a The Invitation rendezőnője, Jessica M. Thompson egy felpuhított, lájtos horror-thillert készített a számunkra, melyben nagyságrendekkel kap nagyobb hangsúlyt a szerelmi…..
Kerékgyártó Yvonne filmje - mely egyszerre vígjáték és dráma - nyár végén került a mozikba és én azonnal "lecsaptam" rá, mert elolvasva tartalmát, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Egyszerűen csak laza, könnyed szórakozásra vágytam, jó poénokkal, néhány kacagtató Mucsi Zoltán jelenettel és a…..
Recensens Dredd (2012) [26.] 2022.07.02 17:25:34
Rég volt már, mikor 1995-ben Sylvester Stallone lenyűgözött bennünket a Dredd bíróval, magára öltve az arcát eltakaró, de száját és sajátos ajaktartását szabadon hagyó maszkját (a hatalmas vállszélesítőkkel). Szembeszállt Armand Assantével, miközben megnevettetett bennünket Rob Schneiderrel való…..
A kedvenc 200 filmem listájának összeállításakor (melyben részt vett tanácsaival Solo és Master barátom is, így a lista végül közös "termék" lett) komoly vita előzte meg Az utolsó esély (Crimson Tide) listára való felvételét. Ez az amerikai akciófilm ugyanis megdöbbentő módon idézi meg napjaink…..
Marty McFly és a Doki legelső közös kalandja a DeLorean fedélzetén 1985-ben tette próbára rekeszizmainkat és aratott világszerte óriási sikert. Michael J. Fox ekkoriban már 24 éves volt, mégis hihetően alakította a tizenévest, mert 163 centijéhez kölyökképű lazaság társult. Chirstopher Lloyd alias…..
Recensens 2022.06.13 16:06:04
@Jäger_: Az első és a harmadik a legjobb, szerintem is. Én évente egyszer legalább előveszem "őket". :)
Ritkán lehet elmondani egy filmről, hogy "betalál" (szinte mindenkinél), de Joseph Kosinski filmje, a Top Gun-folytatás Maverick bizony ilyen. Minden korosztály számára szórakoztató: a 45 felettiek nosztalgikus emlékek miatt élvezik (felidézve az 1986-os Tony Scott rendezést, a Top Gunt a 24 éves…..
Recensens 2022.06.05 14:01:47
@Jäger_: Sajnálom, hogy nem válaszolt senki, sajnos én sem tudom a választ! Az amerikaiak legjobb vadászgépei ma az F-35 Lightningok és az F-22 Raptorok. Ezek ötödik generációsak, akárcsak az oroszoknál a Szu-57 és a kínaiknál a J-20. Én úgy tudom jelenleg ez a 4 ötödik generációs vadászgép ismert.
Recensens 2022.06.07 09:06:58
@Jäger_: @Argus_: Én is olvastam több angol nyelvű cikket is arról, hogy a Maverickben Irán ellen indítják azt a bizonyos bevetést és Irán Szu-57 ötödik generációs vadászgépeket vásárolt urándúsító üzemének védelméhez. A filmben tehát továbbfejlesztett Szu-57 es orosz vadászokra tippelnek. Például itt is:
militarywatchmagazine.com/article/these-four-fighters-starred-in-the-new-pentagon-backed-top-gun-film-how-do-their-screen-performances-compare-to-reality
Recensens 2022.06.13 11:51:52
@Ződ2000: Egyetértek. De a Szu-57 -ről alig tudni valamit. Találtam olyan hírforrásokat, hogy Szíriában és mostanában Ukrajnában is vetettek be belőlük. De hogy hány darab készült el, sehol nem találni infókat. Elképzelhető, hogy tényleg csak 6 db, ahogy a Wikipedián szerepel.
A magyar honfoglalás idején, azaz 895-ben (és az azt követő évtizedekben) játszódik Robert Eggers történelmi drámája, mely Az Északi (The Northman) címet kapta. A hangulat a vikingek korát idézi, a helyszín pedig a messzi észak IX.-X. századi vad, misztikus és véres világa. A kép forrása:…..
Recensens Dutyi dili (1980) [21.] 2022.04.02 16:38:09
Az 1980-as őrült keverés (Stir Crazy), azaz Dutyi dili az egyik legjobb valaha készült vígjáték a filmtörténelemben Sidney Poitier rendezésében és a nagy páros: Gene Wilder - Richard Pryor főszereplésével. A 100 legjobb film listáján ötödik helyezett alkotás alaptörténete egyszerű: Skip és Harry…..
A legjobb háborús filmek listája természetesen szubjektív. Három blog: a Recensens, a Fortress blog és a Solo1 blog közös listájára igyekeztünk több műfajból válogatni, így szerepel ezen valós eseményeket feldolgozó, könnyed stílusú, drámai, holokauszt-témájú és egy-egy hadműveletre fókuszáló…..
Jean-Jacques Annaud rendező 2001-es háborús filmje, mely a sztálingrádi csata részleteit tárja elénk - mégpedig egy orosz mesterlövész sorsán keresztül - kivételesen élvezetes, szórakoztató és olykor megrázó élethűséggel mutatja be a két fél gigászi küzdelmét 1942-1943 telén. A főszerepben Jude…..
Richard Attenborough filmje egy tényleges második világháborús bevetést, a Market-Garden hadműveletet mutatja be nekünk, Cornelius Ryan könyve és túlélőkkel folytatott beszélgetései alapján, hiteles formában. Az 1944 őszén zajló hollandiai szövetséges légideszant akció a történelem legnagyobb…..
Posztom reakció a 2022 februrár 17-én, a port.hu oldalon megjelent cikkre: "Tovább rombolja az Agatha Christie - féle mítoszt az új Poirot" /Vajda Judit/.  Agatha Christie 1976 január 12-én hunyt el, de írói fénykorát a 30-as, 40-es és 50-es évek adták. Összesen 80 regényt és színpadi darabot…..
A túlélők (#Alive) című 2020-as koreai zombis-film (mely 2020 szeptemberében jelent meg a Netflixen) az egyik legjobb és legizgalmasabb horror ebben a műfajban. A központi karakter egy 30-as fiatalember, Csunu, tisztes nevén: Oh Joon-woo (Yoo Ah-in), aki egy szép napon arra lesz figyelmes, hogy…..
A 2021-es Dűne már első megtekintéskor is egy vontatott és zavaros hatásvadászatnak tűnt számomra, mégpedig unalmas rendezéssel, mégis adtam neki még egy esélyt a napokban és újra megnéztem. Arra gondoltam, hátha csak elsiklottam a lényeg felett és mégis a filmért fanatikusan rajongóknak van igazuk.…..
Recensens Sherlock Holmes (2009) 2022.01.01 01:17:33
Sherlock Holmes, 2009-es akciófilm, rendezője: Guy Ritchie, főszerepben: Robert Downey Jr, Jude Law és Rachel McAdams. (port) Eredeti történet: Sir Arthur Conan Doyle 1887-es első regénye, majd a később megjelenő további három Sherlock regény. Ezek cselekménye (egyetlen kivétellel) 1878 és 1907…..
Az összesen 132 perces amerikai filmet 2001 -ben forgatták, így az USA -ban már az említett év májusában, Magyarországon pedig 2001 december 6 -án mutatták be a mozik. Rendezője és egyben forgatókönyv írója az a Brian Helgeland, aki az 1999 -es Visszavágó című Mel Gibson movie -t rendezte, és aki a…..
A The Pianist rendhagyó helyet foglal el a legjobb háborús filmek listáján, mivel nem a frontokon játszódik, hanem egy lengyelországi zsidó zongorista (Wladyslaw Szpilman) hányattatásait és csodával határos megmenekülését mutatja be a nácik által megszállt Varsóban. Roman Polanski egyik legjobb…..
Íme egy 90-es évejben készült nagyon jó thriller kedvenc filmjeink listáján, mégpedig Richard Donner rendezésében, Mel Gibson és Julia Robert hihetetlen alakításával. A filmben alig 41 éves és határozottan jó formában lévő - Mel Gibson egy egyszerű taxisofőrt alakít (Jerryt), aki azonban különös…..
Történelemmel kapcsolatos sztori szellemes és izgalmas köntösben Jon Turteltaub 2004 -es kalandfilmje, Nicolas Cage, Justin Bartha és a gyönyörű Diane Kruger főszereplésével. A film egy olyan téma köré íródott, mely ma is mindenkit érdekel Amerikában: létezett e az alapító atyák (az első amerikai…..
Ez a film bizony idén már több, mint 60 éves, de különös módon éppen ugyanúgy hat ránk, mintha egy mai alkotás néznénk. Nem véletlen, hogy Billy Wildert a valaha élt legnagyobb rendezők közt tartják nyilván, hiszen a Some Like It Hot a filmtörténelem egyik legnagyszerűbb vígjátéka. Bár az alapsztori…..