Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ditke09

16 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
kgytermtud Az aminokról 2018.10.08 09:37:47
Ezennel megkezdjük a szervesen belül a másik nagy vegyületcsoport megismerését - a nitrogén tartalmú szerves vegyületekét. Az első csoport AMINok, amelyekről beszélnünk kell. Ebben az összefoglalóban megnézhetitek a származtatásukat és az elnevezésük lehetséges módjait.... sajnos sokféle van...…..
GYAKORLÁS Íme a Quizlet linkek: https://quizlet.com/_3c85pd  https://quizlet.com/_4po0dl PROJEKT: A változat Dolgozzátok fel tetszőleges, bemutatható formában a következő témákat! - Egy vízmolekula sorsa a testben. - Egy oxigénmolekula sorsa a testben - Egy pohár tej sorsa a testben…..
A sejt felépítése - 1. óra Szövetek - 2. óra Bőr, mozgás Táplálkozás, légzés  Tüdő, vér Keringés, szív Alapvetően a realika anyaga alapján haladtunk...
kgytermtud Mikroszkópos képeink 2018.03.14 16:16:30
Hámszövetek Szorosan kacsolódó sejtek, a sejtmag a sejtek közepén: Lapos hámsejtek a tüdő hólyagocskák falában Lazarostos kötőszövet: A metszeten inkább csak a sejtek közötti rostok láthatóak Porcszövet: 2-4 sejt összekapcsolódva, közöttük a rugalmas rostok…..
  Itt tudjátok letölteni a feladatsort. Itt pedig a megoldásokat. Ebben jelöltem a csillagos (plusz pontos) feladatokat. Természetesen ez nem elég a teljes felkészüléshez, csak ízelítő. Érdemes minden megoldott feladatot átnézni. Jó munkát! Kgy..
Milyen témakörökön haladtunk végig? Az örökítőanyag működése nyugalmi szakaszban (transzkripció, transzláció) és osztódáskor (replikáció) Az osztódások típusai Mendeli genetika Modern génmódosítási eljárások Etikai kérdések Milyen fogalmakat kell ismerned? enzim: olyan fehérje, amely anyagok…..
Az alábbi animációk segítségével értettük meg a folyamatokat: DNS replikáció - ezt a filmet nem néztük meg, de segítheti az alaposabb tanulást. A film második felét fogjuk felhasználni a következő anyagrészhez. Mitózis Meiózis Fehérjeszintézis Az alábbi fogalmakat kell ismernünk a témában:  ..
Itt találjátok az órai táblavázlatokat összegyűjtve. 1. óra - A DNS szerkezete  2. óra - DNS replikáció és mitózis (az előző pdf folytatva) 3. óra - A sejt. Fehérjeszintézis    ..
Az elhangzottak a táblavázlatok között megtalálhatóak Önálló feladat: 1. Az alábbi LINK segítségével rajzold le a cisztein szerkezeti képletét! Lehetőség szerint NE az ikerionos formát, azaz az egyik végen amino (-NH2), a másik végen karboxil (-COOH) csoport legyen!2. Karikázd be a cisztein…..
Ködoszlató projektek Készítsetek egy 60-90 másodperces tényfeltáró kisfilmet a választott témakörben. Cél, hogy leleplezzétek az emberi tudatlanságot! Kötelező elemek:1. Kérdésfeltevés: 4 db rövid (3-5s), értelmes válasz az utca emberétől a kérdésre. 4-ből X ember úgy gondolja, hogy... 2.…..
1. óra - Szerves kémia, szénhidrogének, reakcióik (tudósoknak) 2. óra - Konstitúció, konformáció, kőolajlepárlás 3. óra - Alkoholok és egyéb oxigéntartalmú szerves vegyületek 4. óra - Ciklohexán és benzol. Gyakorló feladatok 5. óra - Nitrogéntartalmú szerves vegyületek (heterociklusok) 5. óra…..
Ezen a héten a FOGYASZTÓ csoportoknak az alábbiak szerint kell írásos anyaggal kiegészített beszámolót készíteniük: Követelmények 1. Írásos anyag elkészítése az adott témakör szempontjai alapján. (35%) Formai követelmények Times New Roman, 12-es méret, 1,5 sorköz, sorkizárás (35/5%)Tartalmi…..
kgytermtud Szerves kémia 3. 2017.11.17 00:08:13
Olyan gyűrűs vegyületek, melyek gyűrűjükben egy vagy több nitrogénatomot tartalmaznak. Ezek közül néhányan az élőszervezetben töltenek be igen jelentős szerepet, mint pl.: a piridin, a pirimidin, a pirrol és az imidazol. Ide tartoznak a kávé, tea és kakaó hatóanyagai. Szerkezetük az alább…..
kgytermtud Szerves kémia 2. 2017.11.16 11:26:05
VÁLASZTHATÓ FELADAT: TUDÓS: A szénhidrogének gyakorlás, oxigéntartalmú szerves vegyületek - tantermi feladatok, tanárral FOGYASZTÓ: Dolgozd fel az alábbi digitális oktatóanyagot az alábbi szempontok szerint (a füzetedbe jegyzetelj)! Ezt a feladatot NEM kell elküldened online! A résztesztben…..
kgytermtud Szerves kémia 1. 2017.11.13 19:27:24
A SZERVES KÉMIA TÁRGYKÖRE A szerves kémia a szénvegyületekkel foglalkozó tudományterület. Három olyan szénvegyület van, amely nem a szerves, hanem a szervetlen kémiához tartozik: szén-monoxid, szén-dioxid és a szénsav.  1.) Írd fel az említett három (szervetlen) vegyület összegképletét! A szerves…..
Az epocha témája: A szerves kémia alapjai. Legfontosabb vegyületcsoportok fizikai és kémiai viselkedése. Felhasználásuk, különös tekintettel a fogyasztói ismeretekre. Elmélyülési lehetőségek: TUDÓS - Azoknak ajánlom, akik gondolkodnak az orvosi, egészségügyi pályán, vagy a vegyészeten. Ők ebben…..