Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hack.Elek

2 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Másodszor eszem a pünkösdfürdői Gyradikoban.Mit eszem: próbálok enni.Mert nálam az evés egy kellemes időtöltés. Ha mindezt többen tesszük, akkor az definíció szerint egyszere, egy időben történik. Nemkülönben, amennyiben salátát eszünk a főételhez, akkor azt is - meglepő…..
A Dezeen nevű - az egyik legismertebb és leglátogatottabb - építészeti és dizájn oldalon jelent meg újra egy magyar ingatlan. A Hideg-háznak keresztelt, skandináv minimál stílusú jegyeket hordozó, kőszegi hétvégi házat a Béres Építésziroda tervezte egy párnak. Képek a…..
TudósBlog Megtérülés 2013.12.25 19:31:59
Vizsgafölügyelet közben fejben kiszámoltam az egyetemi informatika oktatás megtérülési idejét. Olyan meglepő számot kaptam, hogy most rekapitulálom. Valahol azt olvastam, hogy a diplomás informatikusok kezdőfizetése a legmagasabb a végzettek között: 246 eFt/hó. Tegyük…..
Egyre gyakrabban felvetődik a kérdés, hogy az internet, a modern eszközök és a szociális hálók elterjedése mennyire befolyásolják az emberek gondolkodásmódját, mennyiben változtatják meg az egymáshoz való viszonyukat. A mai gyerekek mindent elérnek a világhálón, ami sokak…..
Szombaton délután átvonult a budapesti belvároson az utolsó Critical Mass. Már az újpesti rakparti gyülekezőnél látszott, hogy nagyon sokan, több tízezren gyűltek össze, hogy végigtekerjék a 16 kilométeres távot, amely Petőfi híd - budai alsó rakpart - Halász utca - Fő utca…..
Jó egy éve, hogy a Tigázról elindultak a történetek, hogyan szerelik le kamu szövegekkel a gázórákat, hogy aztán lopással vádolják meg a fogyasztókat súlyos százezres bírsággal egyetemben. Ezt a "városi legendát" azóta nekünk is megerősítették  egy konkrét példával,…..
Az esetek többségében a nyelvvizsgák az égvilágon semmire nem jók, csupán arra, hogy több pontot kapjunk a felvételin, később pedig átvehessük a diplomát. A munkaerő-piacon gyakorlatilag semmilyen értéke nincs. Ez egy tény, amin sok nyelvvizsgával rendelkező van felháborodva,…..
Hack.Elek 2012.10.15 02:06:42
A magyar általános- és középiskolai oktatási rendszer nagyja a nyelv megtanítására valójában nagyrészt alkalmatlan tanárokkal, teljesen rossz módszerekkel utáltatja meg a gyerekek többségével a nyelvtanulást. Ennek szerintem az az oka, hogy az egyetlen KPI az ostoba "rigó utcai" (rendszerű) nyelvvizsga teljesítése, ami olyan szinten van eltávolodva a valódi nyelvismerettől, hogy az egyszerűen rettenetes.

Az álláspiacon pedig éppen ezért nulla az értéke: mert nem nagyon korrelál a nyelvismerettel. Viszont az első interjún nagyon hamar ki tudom deríteni, hogy a leendő kollégám beszél-e angolul vagy nem, előre megkérdezni csak azok miatt van értelme, akik nem is hiszik azt, hogy ismerik a nyelvet, így nem raboljuk egymás idejét.

A nyelvismeret minimum ott kezdődik (és ebben mélyen igaza van aFx-nek, bár nem szó szerint ezt mondta), hogy legalább nagyrészt megérti az ember, miket mondanak például egy filmben. Nem a BBC-n/CNN-en (bár az is valami), és főleg nem a tanár az órán. Tapasztalataim szerint még "felsőfokú" magyar állami nyelvvizsga papírral sem egyértelmű, hogy valaki képes megérteni egy filmet, vagy egy skót kollégát telefonon. Az, hogy a gondolatait képes legyen összeszedetten, tömören, érthetően, öööö nélkül előadni, Magyarországon szinte elérhetetlen a nem nyelvszakosok között (pedig egy olyan cégnél, ahol külföldiekkel kell együtt dolgozni, esetleg érdeket érvényesíteni, ez alapvető fontosságú).
Hack.Elek 2012.10.15 21:21:48
@roka: Én azt állítom, hogy vannak szakmák, amikben bizony valódi nyelvtudásra van szükség, nyelvvizsgára meg nincs, pl. az IT ilyen (valójában mind ilyen, csak van néhány terület, ahol maga a papír is számít, pl. az állami szektor, ahol úgy többet fizetnek). És van nyelvvizsgám, több is, nem középfokú. :) De a kollégáimat soha nem jutna eszembe nyelvvizsga alapján megválogatni, mert a tudásával ez kevés összefüggést mutat. Az sokkal jobban beválik, ha angolul tartjuk az interjút.
Utána jártunk rovatunkban egy városi legendát (urban legends) vizsgáltunk meg, illetve nemzetközi tudományos vizsgálatok adatait összesítjük és tesszük közzé.A Cola problémakörrel foglalkozunk.Több aggasztó hír és álhír is napvilágra került, ezeket megvizsgáltuk,…..
Hack.Elek 2012.10.10 03:21:43
Ez a poszt népszerű tévhitek gyűjteménye, ostoba hangulatkeltés, a posztoló pedig legalább egy ponton tényszerűen hazudik. A kóla nyilván nem egészséges, viszont nem is ilyen egyértelműen káros. Vegyétek észre, hogy az egész célja a "homeopátiás" (=hatóanyagot nem tartalmazó) cucc reklámozása.

Csak néhány tévedés a posztból:
- valójában az aszpartam nem "idegméreg", és bizonyítottan nem okoz rákot
- valójában egy liter kólában egy kávéval nagyjából azonos mennyiségű koffein van
- napi másfél liter kóla nem okoz fizikai függőséget (és valószínűleg a posztoló ezt nem próbálta ki egy 13 éves gyereken - ellenkező esetben ha ilyen tudatos, miért engedte a gyereket újra inni, amikor már "leszokott"?)
- a szervezet "savasítása" értelmezhetetlen, csak a tévhitekben létezik ilyen
- Nagy Huba fogorvos nem létezik (Google segít, csak ebben a szövegben fordul elő a neve)
- a kóla nem képes sem fogat, sem semmi mást szétmarni, a kémhatása minimálisan savas ahhoz képest, ami ehhez szokséges lenne (különben a szájba sem lehetne venni), a posztoló tehát tényszerűen hazudik (kipróbálható otthon!)
- a kóla nem alkalmas rozsda eltávolítására sem (szintén kipróbálható!)
- természetesen vér eltávolítására sem alkalmas, ez is egy ismert hoax

A kólához hasonlóan viszont a homeopátiás szerek is nagyjából ugyanilyen hatástalanok bármire, azt is fogyszthatjátok nyugodtan. :)
Szomorú balesetet örökített meg egy autó kamerája. Egy jávorszarvas átszaladt a forgalmas úttesten és szerencsétlenségére nekifutott az egyik autónak. A megrémült állat a jármű oldalának ütközött, és a baleset következtében azonnal elpusztult.  ..
Pénteken megoldottuk a mindenhová kirakott, közhelybajnok "Az ég kék, a fű zöld, az élet szép"-plakátok rejtélyét: ez az új reklámkampánya az október 1-jén elinduló RTL2 tévécsatornának. Kommentelőink rengeteg olyan örökigazságot írtak "A beton kemény"-től "Az élet…..
Emberek, túléltük februárt! A folyók befagytak, a gázszámlák emelkedtek, a klímaszkeptikusok heteken át tartó fiesztát tartottak.                     Namármost én kedvelem a focimeccsek közönségének társaságát. Kifejezetten…..
Hack.Elek 2012.02.24 20:07:32
@Dr. Mesterlövész: Azzal együtt, hogy nem igazán értek egyet azzal, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, vagy legalábbis erre nem láttam meggyőző bizonyítékot (bár az egyszerűen tény, hogy az éghajlat melegszik), azt azért jegyezzük meg, hogy Grönland neve azért Grönland, mert amikor Rőtszakállú Eriket száműzték Izlandról (ahová egyébként az apját száműzték Norvégiából, úgy tűnik ez náluk ilyen családi vonás volt, de ez most mellékszál), akkor erre a területre hajózott a 10. század vége felé, és hamar rájött, hogy nem lesz neki jó ott egyedül (persze ez kis túlzás, de legalábbis kevesen), így elnevezte a szigetet Grönlandnak, hátha a néven felbuzdulva jönnek mások is, lehetőleg jó sokan. :)
Tehát Grönland akkoriban, amikor a nevét kapta, nem igazán volt zöld.
Az RTL Klub egyetlen tavaszi produkciójában sem kapott szerepet Stohl András, pedig a színész március 5-én már szabadul a 10 hónapos börtönbüntetéséből, és az adósságai miatt azonnal fejest ugrana a munka világába, írja a mai Blikk. Korábban többen is arról beszéltek, hogy…..
Hack.Elek 2012.02.14 12:19:30
@stevy: Pontosan melyik országban _hagynak_ "sok száz embert" éhen halni és megfagyni? Az elmúlt hetekben (amióta ilyen hideg van) egész pontosan 35-en haltak meg a hideg miatt, éhen pedig valószínűleg senki. A rendőrség viszont valóban kb. ezer embert _nem hagyott_ kihűlni, hanem karitatív és egyéb szervezetek közreműködésével segítettek nekik. Nem kell a demagógia.
Kedves Olvasók!   Az előző munkahelyemről szeretnék több érdekes történetet megosztani veletek.A munkahely egy kisvállalkozás volt, de ez ne tévesszen meg senkit, csinos kis összeg volt a bevétel, a főnököm aranyórát hordott és a háza drága perzsaszőnyegekkel volt…..
Hack.Elek 2011.12.09 13:56:30
@[megmondoember]: totálisan igazad van, nagyjából ugyanezt írtam volna ide, ha te nem. Nem is értem, mi itt a gond. Pedig nem vagyok vállalkozó.
Fél éve volt, hogy a vasutassapkás Orbánon vigyorogtunk.... a kép apropóján mondjuk kevésbé: Viktor megígérte Gaskónak, hogy kifizeti minden vasutasnak az egyszeri 150 ezer forintot (az árvíz miatt engedtek egy százast) + 10% béremelést 2007. júliusig visszamenőlegesen.A sztori…..
Hack.Elek 2011.11.21 22:53:05
@bogmaty: Ha orvosnak olyan jó lenni, te miért nem vagy orvos? Tanár? Azok a fránya körülmények, hogy csak a vasutasra volt _lehetőség_...
A kerékpároknál nem sok változás történt az elmúlt évtizedekben az általánosan használt fékrendszerek felépítésében. Forradalmi változást hozhat az a német találmány, amely megszabadítaná a kerékpárokat a kormánytól induló drótoktól. A saarbrückeni egyetem mérnöke a…..
Hack.Elek 2011.10.26 19:13:13
@Jofiu: Lehet, hogy éppen ez (vagy legalábbis az erre vezető fejlesztések) fogják lehetővé tenni azt, hogy ne kelljen mindent kikapcsolni, mert egyszerűen muszáj lesz a rendszereket mindenféle interferenciától és egyéb hatásoktól rendesen megvédeni. (Mellesleg ez már most is eléggé így van, csak még a felelősséget nem merik nagyon vállalni, de nem véletlen, hogy pl. a Lufthansa gépeken wifin lehet internetezni a repülés alatt.)
Hack.Elek 2011.10.26 19:13:52
@Martian: Azt hiszem, értem amit mondani akartál, és igazad is van. :)
Hack.Elek 2011.10.26 20:01:35
@tocibacsi: Pont például egy repülőn a vezetékes technológiának is van nem elhanyagolható kockázata. Megsérülhetnek, elrozsdásodhatnak a csatlakozások, elrághatja valami a kábeleket, akár szándékosan el is lehet vágni őket. A wireless annyiban más, hogy ez a közeg közös volta miatt könnyebbnek tűnik. Cserébe ha egy wireless csatornát valami zavar, akkor az a zavarás megszűnésével helyreállhat, de ha a drótot elvágják, az úgy is marad (különösen egy optika). Szóval én mind értem az ellenérveket, de igenis lehet megbízható wireless linket csinálni két pont között akár kölcsönös authentikációval, titkosítással meg mindennel ami kell, az igazán nagy kockázat leginkább a szándékos megzavarásában van szerintem, amire nyilván ki kell találni a megfelelő kompenzáló megoldásokat.

Egyébként kicsit elkanyarodtunk a témától, azt leszögezném, hogy bicajon ez szerintem is hülyeség. :) A bowden eddig is jól bevált.
December 25-én délután kerül először adásba A Szövetség című, bibliai témájú műveltségi vetélkedő az m1-en. A műsorba már keresik a jelentkező családokat a közszolgálati csatornákon. A műsor nem agitatív vagy hitoktató céllal készül, hanem szórakoztató produkciónak,…..
Szerencsére az idei őszi sminktrendek egyik ága egybevág a pasik természetesség iránti igényével, illetve azzal a meglehetősen kevés idővel, ami reggelente a rendelkezésemre szokott állni a sminkeléshez. Ez pedig nem más, mint a no-makeup makeup. Ahogyan a nevéből is kiderül, ez…..
Vannak igénytelen külsejű, szerény emberek, akiket mindaddig senki sem vesz észre, amíg nem kezdenek el beszélni. Ha azonban megszólalnak, ellenálhatatlanul meghódítják a szíveket. És vannak olyanok, akik kitűnő megjelenésűek, varázsuk azonban abban a szempillantásban megtörik,…..
Szinte mindenki életében eljön az a perc, amikor úgy érzi, tehetetlen, rajta már csak a csoda segíthet. Ha hívő valaki, ha nem, zuhanó repülőgépen vagy kockázatos műtét előtt kétségbeesve keresi az emberfeletti segítséget. Hogy minek nevezzük, Sorsnak,…..
Hack.Elek 2011.09.21 09:33:18
@spontan: Természetesen nem történt olyan tudományos alaposságú kutatás, aminek ez lett az eredménye.
Ez az egész poszt tudományos és áltudományos állítások és "kísérletek" eredményeinek veszélyes keveréke, és annak, hogy ilyen létrejöhet (és nyilván rengetegen kajálni fogják) az iskolai oktatás elképesztően alacsony színvonala az oka.
 „Forró ősz”, „megszorításokra készül a kormány” „megbukott a  matolcsyzmus” - ilyen és ehhez hasonló lózungok vezették be a sajtóban annak beismerését, hogy milyen tévútra is futott a kormány. A kénytelen fiskális restrikció…..
Hack.Elek 2011.09.18 21:04:45
@DarthVader: Írtam az előbb is, hogy vannak a rendszerben valódi igazságtalanságok, amikről érdemes észrevenni, hogy majdnem mindet az állam okozza. Ilyen például az egészségügyben dolgozók bére, különös tekintettel az orvosokra, ami egy rossz vicc.
Hack.Elek 2011.09.18 21:38:44
@penumbra1984: Én a hatékony piaci árazásról beszéltem. Ha meg nem haragszol, szerintem te valami olyasmiről beszélsz, amihez még annyira sem értesz, mint én. :)
Hack.Elek 2011.09.18 22:01:25
@Táskás Tóni: Bár nem nekem írtad, de hagy válaszoljak erre, mert itt valami alapvető félreértés van.

Az egy kulcsos SZJA-t ez a kormány tényleg rosszkor vezette be, ebben egyetértünk. Abban is, hogy szavakkal nagyjából leírhatatlan és egy demokratikus jogállamban elképesztő, ami az MNYP témában történt, vagy ami a fix árfolyamon törlesztés ügyében hamarosan történni fog (meg még jónéhány dolog, fel se tudnám hirtelen sorolni).

Én két dolgot állítok most is. Egyrészt az egy kulcsos SZJA igenis nagyon igazságos, ennél csak a mindenkire nézve azonos abszolútértékű adó kivetése az igazságosabb (de egyáltalán nem biztos, hogy jobb is!). Másrészt onnan kiindulva, hogy különböző kommunikációs indokok miatt (teljesen direkt módon be kéne ismerni, hogy hazudtak) az egy kulcsos SZJA nem visszavonható, az egyetlen helyes irány az, ami remélhetőleg történni fog, gyakorlatilag a klasszikus megszorítás. Ettől még az egy kulcsos SZJA bevezetésének időpontja lehet hibás! Természetesen részleteiben lehetne mégjobb a helyzet, például lehetett volna a bevételek növelése helyett sokkal nagyobb hangsúlyt helyezni a kiadások csökkentésére. Akkor most azért hőbörögnének itt az emberek, mert kirúgnak 30 ezer közalkalmazottat.