Regisztráció Blogot indítok
Adatok
munkanélküli informatikus

0 bejegyzést írt és 273 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   A mobilgyártók nem igazán térnek el az egyéb cégektől, így a céljuk nekik is a profitmaximalizálás. Egyesek ezt a profitot brutális árcédulákkal érik el, mások viszont inkább a kevéssé fontos dolgok kispórolásával, azonban van egy trend ami jóval aljasabb mint a borsos ár vagy az IP védelem…..
Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb keze. Ők azok, akik jellemzően ezzel a kezükkel írnak, rajzolnak, vágnak, minden nehezebb, összetettebb kézmozdulatot inkább a bal kezükkel végeznek. De hogyan alakul ki? Van ilyen az állatoknál is?…..
Ma már szinte minden tevékenységünkhöz a banki ügyintézéstől a baráti csevelyig internetet, okostelefont használunk, saját jelszóval a belépéshez. És ezek a jelszavak egyre könnyebben dekódolhatók. Ezért fontos egy bonyolultat kitalálni, még akkor is, ha nehéz fejben tartani – írja a Business…..
munkanélküli informatikus 2020.09.11 13:30:23
@octy: "Amúgy a jelszó szabályokat nem az informatikusok hanem az infó biztonsági vezetők találják ki."

És nálatok a az infó biztonsági vetetők nem informatikusok?
munkanélküli informatikus 2020.09.11 13:53:16
@midnight coder: "Elvileg az lenne ennek az értelme, hogy növeli a lehetséges karakterkombinációk számát."

Gondold végig, hogy az összes jelszóval kapcsolatos biztonsági eset kb hány százalékánál fordul elő, hogy a hacker kezébe kerül a szerveren lévő jelszó hash. Mert minden egyéb esetben teljesen mindegy, hogy 100 ezer vagy 100 milliárd a lehetséges kombinációk száma, hiszen a felhasználói felületről úgyis csak háromszor próbálkozhat. Szerintem elég, ha az új jelszó átmegy egy 1-2 másodpercig tartó szótáras teszten, tehát pl a jelszó nem tartalmazhat ismert szót vagy "szokásos" jelszót (qwertz és társai).
munkanélküli informatikus 2020.09.11 14:22:42
@munkanélküli informatikus: Az a baj , hogy a szakemberek 99 százaléka nem képes magát beleképzelni egy egyszerű felhasználó bőrébe. Ez nem csak a jelszavakra vonatkozik, de így születnek a minden funkcióval tökéletesen ellátott, ám laikus felhasználók által teljességgel használhatalan felhasználói felületek. (mit pl ez a kommentelő rész, az undorító háttérszíneivel és a fehér háttér előtt oookosan megválasztott majdnemfehér szöveggel, amit dülledt szemmel éppen gépelek :)
Persze léteznek olyan informatikusok az országban, akik képesek a felhasználói szemléletre is, csak azok kevés helyen tartoznak a Főnök rokonságába :)
Biztosan sokan látták már, hogy számos ember, zsidó és nem-zsidó, csuklóján piros fonalat, mintegy karkötőt visel. Ha valaki jár Izraelben, gyakran tapasztalhatja, hogy például a Siratófal felé igyekezve majd minden sarkon ül valaki, aki némi adományért cserébe piros fonalat tesz az ember kezére. De…..
Szinte az összes magyar borvidéken termesztik a sauvignon blanc szőlőt. Az 1980-as években minősítették államilag és gyorsan elterjedt hazánkban, köszönhetően egyedi zamatának és összetett, különleges illatának. Spárga, kecskesajt, halak és szárnyasok mellé ajánlják. Vakteszteltük az országos…..
JobAngel HR-es állást keres 2020.06.24 12:00:00
Ahogy nézegetem a statisztikáimat, és az évek során egyre több álláskeresőt ismerek meg, egyre könnyebben azonosítok olyan álláskereső csoportokat, akiknek igazán problémás az álláskeresés. A HR-esek, azon belül is a toborzók egy ilyen csoport… hozzám fordulnak álláskeresési tanácsokért, ami…..
munkanélküli informatikus 2020.06.27 10:33:03
@jobangel: "Amit te írsz, pont olyan előítéletes, mint amit a szerinted a HR-esek tesznek."

Csakhogy az én előítéletességen nem teszi tönkre emberek százainak életét. És az én előítéletességen nem szívatja meg a munkaadómat sem, mert a pozíció szempontjából irreleváns szempontok alapján kukázok tömegesen önéletrajzokat.
Ha egy HR-esnek előítéletei vannak, az kapásból alkalmatlan a munkakörére. És rengeteg röhejes, igaszságtalan előítélettel lehet találkozni nagyonbuta HR-esek részéről, néhány példa a való életből:
- aki elmúlt 45 éves, az biztosan tökhülye az okostelefonhoz és a számítógéphez
- akinek nincs Facebook profilja, az valószínűleg nem ért az informatikához (tíz informatikus haver közül kettőnek van)
- akinek nincs semmi nyoma az interneten, az valószínűleg digitális analfabéta (adatvédelmi, adatbiztonsági pozícióba próbálj meg olyan informatikus szakembert találni, akiről SEMMI információt nem lehet találni az interneten ;)
munkanélküli informatikus 2020.06.27 10:46:19
@babona: "Senki sem "dinamikus"-nak való állást keres"

A HR-esek sokszor kénytelenek virágnyelven fogalmazni, mivel meg van tiltva nekik, hogy ilyesmiket írjanak a hirdetésbe: "30 évnél idősebbek ne is próbálkozzanak", ez helyett írják, hogy "szeretnél-e fiatal, dinamikus csapat tagja lenni" vagy pl "minimálbérnél sokkal többre ne számíts" helyett ezt írják: "pályakezdők is jelentkezhetnek".
...persze a munkát keresők többségének sajnos nincs szótára ehhez a virágnyelvhez.
munkanélküli informatikus 2020.06.27 10:55:39
@munkanélküli informatikus: "akinek nincs Facebook profilja, az valószínűleg nem ért az informatikához (tíz informatikus haver közül kettőnek van)"

Erről jutott eszembe, hogy amikor egy informatikusi pozícióra kizárólag a Facebook-on kerestek embert, könnyessre röhögtem magam a HR-esen. Facebook-on (sőt bármelyik közösségi platformon) profi informatikust keresni kb kb annyira okos dolog, mint nudista strandon papi állást hirdetni: nem állítom, hogy lehetetlen, de a potenciális jelöltek túlnyomó többsége nem ott található ;)
utaZol Csepel-szigeti Bringakör 2020.06.07 14:30:23
Egy érdekes felhívásra lettem figyelmes a Magyar Kerékpárosklub oldalán – a Csepel-szigeti Bringakör elnevezésű teljesítménytúrára. A szigetet amúgy már sokszor bejártam két keréken, azonban a túrakiírás olyan pontokat is érintett, amelyeket még nem láttam, ezért úgy határoztam, hogy – a…..
A koronavírus (COVID-19) terjedésének megfékezése érdekében egyre több hazai vállalkozás esetében kerül előtérbe az otthoni munkavégzés. Ezen a területen azonban egyelőre sok a kérdőjel, mind a cégek, mind a munkavállalók oldalán. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos otthoni…..
Most mindenki arról ír, hogy kell jól home office-t csinálni, én már leírtam korábban itt és hoztam jógyakorlatot itt… Akit akkor nem győztem meg, az most szembesül vele, hogy márpedig ez szükséges, az ő nézeteik szerint „szükséges” rossz. Olyan kkv-k vezetői érzik ezt így, akik gazdasági…..
munkanélküli informatikus 2020.03.20 11:29:51
@jobangel: A legtöbb teljesítményt át lehet számítani órára, ez alól kivétel talán csak a kreatív/problémamegoldó tevékenységek. A legtöbb munkaadónál a kisfőnököket viszont nem szaktudásuk alapján választák ki, hanem az alapján, hogy hatékonyan kezeli-e a korbácsot. Ők azok, akik nem képesek eldönteni a távmunkás teljesítménye alapján, hogy az illető csak ímmel-ámmal dolgozott, vagy hajtotta magát nyolc órán keresztül, ahogy jó rabszolgához illik. Az ilyen munkaadóknak lehetne segítség egy hasonló normagyűjtemény, ami az építőiparban évtizedek óta ismert: ebben minden teljesítményhez ekvivalens munkaidő-mennyiség van megadva, ezáltal könnyű ismert teljesítményből munkaórát számolni.
munkanélküli informatikus 2020.03.20 11:41:45
@munkanélküli informatikus: Sőt, a főnökség a távolból szoftveresen mérheti/figyelheti a távmunkás számítógép használatát is, egyes szoftverek (pl Motiment) még a tényleges munkát és a pasziánszozást is képesek megkülönböztetni ugyanazon a számítógépen. És akkor lehet tisztán munkaórát fizetni a távmelósnak.

Persze ezekhez a dolgokhoz kellene a céghez egy intelligens problémamegoldó informatikus, márpedig problémamegoldó embert nem alkalmaznak sehol, mert még jóindulatúan is veszélyt jelent a cégen belüli tolvajokra és csalókra.
Immár Magyarországot is elérte a kínai Vuhan városából kiindult koronavírus (COVID-19), a kormány pedig, a kialakult hazai és nemzetközi helyzetre reagálva, az elmúlt napokban rendkívüli jogrendet hirdetett. S bár azt - e bejegyzés készültekor még - a vállalatokra bízta, hogy a koronavírus kapcsán…..
Egyre népszerűbb a digitális nomád életforma, ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak csak nagyon halvány képük van arról, mit is jelent mindez a hétköznapokban. Mert hogy messze nem laza nyaralásról szól ez az élet, miként az Elvira írásából is kiderül, aki Délkelet-Ázsia több országában utazgatva élt…..
Az új generációs 5G adatátviteli technológia nem csak azért jó mert gyorsabban jön le a film a torrentről, lehet nézni 8K-ban a Netflixen a kaszabolós filmeket, vagy lehet felhőalapú szolgáltatások segítségével játszani úgy, hogy nincs is otthon játékkonzol. Bár tény, hogy leggyakrabban ezeket az…..
TV, telefon, tablet, hangszóró, okosóra, villanyborotva, porszívó? Íme a legjobb ajánlatok!..
munkanélküli informatikus 2019.11.22 11:21:05
munkanélküli informatikus 2019.11.22 11:21:08
@pgabi123: Megbízhatóan akadásmentes UHD adáshoz szerintem legalább 25 megabit kell. Elméletileg kijön jóval kevesebből is, de nem létezik olyan,, hogy tökéletes hálózat.
100 megabit röhögve elegendő egy 4K stream-hez.
Sok HR-es közösségbe beengedtek, még akkor is, ha nem vagyok HR-es ;) – köszönet érte ezúton is - ezáltal belefutok olyan kérdésekbe, amivel átlagos munkavállaló nem biztos, hogy találkozik. Mégis, olyan HR-es dilemmák ezek, amikről mégiscsak jó lenne, ha tudnánk. Van, ami apróságnak tűnik, más…..
munkanélküli informatikus 2019.09.11 21:41:07
@Bambano: a cikkíró problémája nem az üzenet tartalmával van, hanem azzal, hogy az üzenet átadása kapcsán túl szűk körben mozognak az ötletei. Ezért kell külső problémamegoldót bevonni.
Megoldhatatlan probléma nem létezik, csak nem a megfelelő embert kérdeztük a lehetséges megoldásokról :)
Mosópor, víz, telefon, televízió, óra, autógumi és ruha. Lassan minden használati tárgyra és fogyasztási cikkre ráaggatják az okos jelzőt. Egyes termékek esetében csak jól hangzó marketingfogás, másoknál viszont valódi mögöttes tartalmat rejt a ’smart’ szócska. Igazából se törvényi, sem…..
munkanélküli informatikus 2019.09.07 15:55:29
@nemecsekerno_007: "Az okosváros drága, bonyolult, sebezhető és kiszolgáltatott a tech-cégeknek. "

Csak egy laikus írhat le olyan butaságot, hogy "kizárólag olyan okosvárost lehetséges csinálni, amely nagyon drága és kiszolgáltatott". A hozzáértők tudják, hogy ez nem igaz. Valóban vannak rohadt drága és vannak sebezhető okosvárosok, de ezek kialakításánál nem volt elsődleges cél az olcsóság, vagy a sebezhetetlenség. Bonyolultnak pedig nagyon sok dolog bonyolult azok szemében, akik nem értenek hozzá, pl még egy mosógép is. Akik meg ezzel foglalkoznak, azok számára viszont tök egyszerű és átlátható akár egy egész okosváros is.
  A problémásnak vélt agresszív viselkedés az emberi környezetben élő kutyák esetében mindig csupán egy felszíni “tünet”, egy jelzés a kutya részéről, hogy valami nincs rendben. Mélyebbre ásva, a kiváltó okot/okokat megtalálva és orvosolva, az agresszív viselkedés alábbhagy, megszűnik.   Ebben a…..
munkanélküli informatikus 2019.09.05 17:08:51
@project640: A kutya támadási statisztikák nem a különböző kutyafajták veszélyességét mutatják, hanem azt, hogy a kutyáikat veszélyessé nevelő buta (gonosz) emberek többnyire milyen fajta kutyát választanak maguknak.
munkanélküli informatikus 2019.09.05 17:29:01
@project640: Ha egy kutyát valóban életveszélyesre nevelt valaki, akkor természetes, hogy azt a kutyát elaltatják. A gazdáját meg sittre kéne vágni (sajnos őt is elaltatni nem szabad :), amíg rács mögött van addig sem nevel újabb közveszélyes állatokat.
A globális éghajlatváltozás következménye a szélsőségesebbé váló időjárás. Nemrég dőlt meg a 75 éves párizsi melegrekord. Ezek szerint régen is volt meleg, csak épp az egymást követő kánikulai napok száma növekedik baljós mértékben. A szervezet pihentető, hűvös szünetek nélkül nehezen bírja a több…..
munkanélküli informatikus 2019.08.08 11:01:22
@pPanni: Ne keverd a számítógépes grafikát a való élettel :)
Valóban lehet egy háztetőre nagy fákat tenni, de minden egyes fa elhelyezése sok millió forintba kerül (hatalmas méretű földmennyiség elhelyezése, megerősített épületszerkezet, stb),
viszont nagy fákról készült képeket elhelyezni házról készült képekre sokkal olcsóbban megvalósítható :)
Ha nem akarsz arra gondolni, hogyan van az életed egy disztópikus netvilágba zárva, akkor ne nézd meg a Netflix új dokumentumfilmjét...
munkanélküli informatikus 2019.07.28 17:48:53
@droid_: "es mit csinalnak az leragasztosok a beepitett mikrofonnal? "

Ha a laptop mikrofon bemenetébe bedugsz egy külső mikrofont, annak a dugója lenémítja a beépített mikrofont. Ha csak egy üres jack dugót dugsz be, az is lenémítja. Ennek a jack dugónak le is lehet vágni (köszörülni) a számítógépből kiálló részét és akkor nem akad bele semmibe szállítás közben sem.
Egyik barátomtól kaptam egy friss és ropogós ransomware cuccot (köszi Durmics Úr!), hogy nézzem meg kicsit közelebbről. Meg is néztem, tényleg jóféle, úgy gondoltam, hogy hasznos lehet, ha csinálok arról egy videót, mit is lát a kedves felhasználó, ha véletlenül elindít egy zsaroló vírust...
munkanélküli informatikus 2019.07.28 10:50:24
@nagyzee: Vagy képzeljünk el egy olyan vállalati rendszert, ahol nincsenek olyan megosztások, aminek segítségével egy ilyen vírus át tud nyúlni más számítógépekre is. Tehát a vírus csak a saját gépen tud kárt okozni, a többi gép elérhetetlen számára.
Sőt még a saját gépben is lehet olyan meghajtó, ami elérhetetlen a vírus számára.
Aki komolyan elgondolkodik a fenti két mondatom megvalósíthatóságán, az nagyot lép előre a hazai iskolákban kinevelt átlag-birkákhoz képest.