Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SFBlogger

130 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Barátaink! 2021. július 1-én ejtőernyősök lepték el Szolnok Szandaszőlős repülőterének egét. Azoknak, akik járatosak a hazai sport- és katonai ejtőernyőzés történetében, ez nem jelent újdonságot, hiszen "Szanda" évtizedek óta az ejtőernyős képzés egyik meghatározó hazai helyszíne. Ám az…..
Kedves Barátaink! Az alábbiakban szeretnénk közreadni Baráti Körünk vezetőjének, Varga Zsolt mélységi felderítő őrmesternek megemlékező írását, Gősi Károly ejtőernyős honvéd halálának 30. évfordulóján. Gősi Károly ejtőernyős honvéd. E sorok írása előtt azon gondolkoztam, milyen hangvételű legyen…..
Kedves Barátaink! 80 esztendővel ezelőtt ezen a napon vonták ki a magyar királyi 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj harccsoportját a délvidéki hadműveleti területről. A sikeresen végrehajtott harci feladat feletti öröm ellenére szívüket nyilván beárnyékolta bajtársaik három nappal korábbi tragikus…..
Kedves Barátaink! Az alábbiakban adjuk közre Varga Zsolt bajtársunk, Baráti Körünk vezetőjének cikkét a Magyar Királyi Honvéd Légierők 1. ejtőernyős szállító századában is rendszeresített, olasz eredetű Savoia-Marchetti SM.75 repülőgép kapcsán, mely típus kulcsszerepet játszott az 1941. április…..
Kedves Barátaink! Az alábbiakban, baráti körünk gyűjteményének bővülésével párhuzamosan, Berkesi Balázs bajtársunk cikkén keresztül mutatjuk be a K-1 könnyű géppisztoly történetét. Kellemes időtöltést kívánunk a cikk olvasásához! A 2. világháború utáni magyar kézifegyver fejlesztés és -gyártás…..
Dear Friends! Few have heard the name of the “Number Zero” airborne capable commando course of the Royal Hungarian Army, the “Professional Course for Physical Training” (PCPT) or “Testnevelési Szaktanfolyam” in Hungarian. Even fewer are those who know about the exact nature and duties of this…..
Kedves Barátaink! Kevesen hallották a Magyar Királyi Honvédség „nulladik”, ejtőernyős képességű diverzáns képzésének, az 1938-ban megindított „Testnevelési Szaktanfolyamnak” a nevét. Még kevesebben tudják, mivel foglalkozott pontosan ez a tanfolyam, és sajnos már nincsenek köztünk azok, akik részt…..
Kedves Barátaink! Berkesi Balázs bajtársunk egy személyes hangvételű írásban emlékezik meg Baráti Körünk 2020 decemberében, a Magyar Királyi Honvédség Szent László hadosztály letkési emlékművénél tartott (a járványhelyzet miatt) zárt körű megemlékezéséről. Nem először jártam Letkésen. A település…..
Kedves Barátaink!Rendhagyó cikkel jelentkezik "KITEKINTŐ" sorozatunk, melyben interjúk segítségével igyekeztünk bemutatni külföldi ejtőernyős alakulatok veteránjainak életútját, visszaemlékezéseit. A román és a szovjet hadseregek egy-egy ejtőernyős veteránjával készített interjút követően most, egy…..
Kedves Barátaink! 1943 óta minden évben, január 12-én fejet hajtunk az 1943-ban a Don-kanyarban elesett magyar katonák előtt. Baráti Körünk magyar katonák egy méretében talán kisebb, ám a források tekintetében igen keményen harcoló csoportját szeretné bemutatni, Kiss Dávid bajtársunk egy korábbi…..
Kedves Barátaink! A V. Felderítők Napján Dr. Bács Zoltán ezredes úr magas színvonalú előadása hívta fel a figyelmünket egy hazájától messzire szakadt, nem mindennapi magyar ejtőernyős katonatiszt életútjára, aki hosszú és tartalmas pályafutása során ugyanolyan lelkesen vette ki a részét a…..
Kedves Barátaink, Követőink! Hagyományaink szerint minden év elején visszatekintünk az elmúlt esztendő történéseire és az abból leszűrt tapasztalatok alapján szervezzük jövőnket. Emlékszem 2019 decemberében a Baráti Kör év végi találkozóján, miután értékeltük az elmúlt évet, mekkora lelkesedéssel…..
Kedves Barátaink! 2019 első írása Berkesi Balázs hagyományőrző bajtársunk tollából olvasható. A cikk a legendás AK-47 gépkarabély magyar változatának történetét mutatja be. Jó szórakozást kívánunk hozzá! A címben olvasható „elfelejtett” jelző csak költői túlzás. Hogy miért, az a cikk végén ki fog…..
SFBlogger 2020.09.20 20:28:53
@aluf: Ez melyik alakulatnál történt?
Kedves Barátaink! A történelem során a katonák mindig szerették a testületi összetartozásukat valahogy kimutatni. Erre számtalan eszköz létezett a múltban: zászlók, fejfedők, szalagok; bármi, amit a katonák együtt viselhettek az egyenruhájukon, ezzel mutatva összetartozásukat és némiképp…..
Kedves Barátaink! 75 esztendeje ért véget a II. világháború Európában. Az 1939 és 1945 között, hat esztendőn át tomboló világégés, mely az emberiség eddigi legnagyobb háborújaként vonult be a történelemkönyvekbe, több, mint 60 millió ember halálát okozta. A konfliktus súlya és kiterjedése miatt a…..
Kedves Barátaink! Ezúttal az első olyan magyar gyártmányú, Kalasnyikov-rendszerű fegyvert mutatjuk be, amely már a hazai elgondolás szerinti módosításokkal került rendszeresítésre. Nézzük tehát az AKM-63 gépkarabélyt, korabeli szóhasználattal géppisztolyt! A Szovjetunióban 1959-re készült el a…..
Kedves Barátaink! A II. világháború utáni magyar ejtőernyős jelvénytörténet megkerülhetetlen darabja az 1950-ben rendszeresített „Ejtőernyős jelvény”. A magyar katonai jelvény történet talán legrégebb óta használatban lévő darabjáról van szó, ami sose kapott hivatalos rendszeresítési számot, és…..
Kedves Barátaink! Az 1941. április 12-i jutaspusztai tragédia és a délvidéki harci ugrás 79. évfordulójának alkalmából egy igazán különleges interjúval készült Baráti Körünk. Félhelyesné Zubonyai Judittal, vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős alezredes unokájával beszélgetett Kiss Dávid bajtársunk a…..
Kedves Barátaink! A Baráti Körünk gyűjteményében megtalálható hatástalanított fegyverek történetét bemutató nagy sikerű, rövid cikkeinkben az AMD-65 gépkarabély, az RPD golyószóró, és a Mauser Kar. 98k ismétlőpuska után legújabb szerzeményeinket, az 1948 M ismétlő puskát és az 1948 M karabélyt…..
SFBlogger 2020.04.05 23:32:17
@Volt tüzér: Köszönjük! Mindenképpen sort kerítünk rá még az idén!
Kedves Barátaink! A szovjet ejtőernyősök világát bemutató interjú után újabb cikkel jelentkezik „KITEKINTŐ” című sorozatunk, melyben olyan ejtőernyős katonákat szólaltatunk meg, akik az általunk vizsgált korszakban más nemzeteknél párhuzamosan működő ejtőernyős alakulatoknál teljesítettek…..
Dear Friends!Hereby we are starting a new series under the title LOOKOUT where time to time we will introduce a foreign paratrooper whom we have met during our work as a living history group. We have covered a similar topic in the past when a former British recon soldier shared with us his story.…..
Kedves Barátaink! A Felderítők Blogja időről-időre igyekszik bemutatni azokat az eszközöket, melyekkel az érdeklődők találkozhatnak hagyományőrző rendezvényeinken és melyeket kézbe is vehetnek. Tapasztalataink szerint a legnagyobb érdeklődésre gyűjteményünk hatástalanított fegyverzeti anyaga…..
Kedves Barátaink! Új sorozatot indítunk útjára „KITEKINTŐ” címmel, melyben havonta egyszer, gyűjtői, hagyományőrző munkánk során megismert külföldi ejtőernyős barátaink történeteit osztjuk meg az érdeklődőkkel. A témával a múltban is foglalkoztunk már érintőlegesen, amikor egy volt brit…..
Kedves Barátaink! Baráti Körünk fennállásának hatodik évében, ahogy 2017-ben és 2018-ban is tettük, az év végével és az újesztendő beköszöntével számvetést tartunk az elmúlt év során elért teljesítményről. Tavaly sem pihentünk Amikor 2019 január végén Baráti Körünk tagsága összegyűlt egy év eleji…..
Kedves Barátaink! 2019 számos emlékezetes és megtisztelő rendezvényt hozott magával Baráti Körünk számára. Januártól decemberig 45 alkalommal gyűltünk össze kiállítások, előadások, hagyományőrző díszőri feladatok során, melyeket hamarosan aktuálissá váló évadzáró posztunkban részletesen is…..