Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doktor Gádor

60 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Séróbáró Zsiráf és Csodálkozó Arcú Barátnője a szőrös pántos magas sarkúban, elöl kikandikáló lábujjacskákkal. Fénylő körömlakkal. Első pillantásra helyesek. Czukik. Egyetemista figuráknak tűntek és nagyon nagyok voltak. Ők azok, akiket el kell kerülni. Bárhol. Mondjuk egy kedves vidéki…..
A Nagymama féle őszibarack salátának az a lényege, hogy bármilyen barack jó bele. Az íztelen, az érett, a hamvas, a szőrös, a kemény, a lucskos, és a hibás is. Előttem van, hogy ülök Hódmezővásárhelyen a népköztársaságilag helygazdaságos konyhácskában. Üvegezett ajtó függönnyel. A kilincs gyakran a…..
Hálás vagyok, hogy egy hétig ünnepelhetem az új kenyeret. A majdnem tűzijáték másnapján pénz nem számít alapon a vasárnapi ebédem friss kenyér a három tarka macskából volt lecsóval. Két tányérral. Nem akármilyen ebéd volt. Szülinapomra kívántam meg. Én a tojásos lecsó híve vagyok. Én is szeretem…..
Nem tudom, hogy skandináv őrültségem a svéd húsgombócokkal kezdődtek-e, vagy már megvoltak azóta, hogy először olvastam a vikingekről. Annyira különbözik ezeknek az országoknak a hangulata, a fények és az időjárás is attól, amiben élek, hogy ez elvarázsol. A Midnight Sun, a bélije nocsi, a fehér…..
Cipelem a hátamon, mint egy láthatatlan hátizsákot. Ennek is ki van lazulva a vállszíja és elcsúszik. Minden lépésnél húz lefelé, mint az igazi, de ez hozzám nőtt. Belülről. Működök. Dolgozom. Tanulok. Vizsgáztatok. Szüretelek. Mégis minden nap olyan, mintha valami fűszer hiányozna a kajámból. Ott…..
Vajon ez már a boldogság? Létrával, kampóval, vödörrel és Szarjankóval indultam cseresznyézni az enyhülő melegben. Szarjankó civilben természetesen Basa, a kölyökkutya. Kicsit bátortalanul követett. 50 méter után felzárkózott és azonnal rágni kezdte az ujjaimat. Mire elértük a cseresznyefákat…..
Huszonegy perce már háborús veszélyhelyzet van. Még leírhatom vajon mekkora kísértés volt, és mégis elengedték a majom himlő fertőzésétől a rettegést. A háború az tuti indok. Igaz a szomszédok szenvednek. 22 perccel múlt éjfél talán még leírhatom büntetlenül, hogy aggódom a pedagógusok jogaiért.…..
A szállodai macskák a vendéglátóipar krémje. Ők nem holmi halcsontvázat lopkodó kukabúvárok. Kerülik a sok száz szobás túltakarított hotelláncokat. Csupa padlószőnyeg, központi légkondi. A macskának, embernek egyformán befogadható léptéket keresik. Ők a pihenés élményének, az adakozás örömének…..
Boldog óra. Éjszakai telefonhívás. Sok éve az egyik nyomozó elmentette a számomat és a nevemet. Feltételezem elégedett volt anno, és mást nem értek el, meg biztos volt, aki nemet mondott. Kirendelés, de nem sorsolás. Most én vagyok a helyettesítő ügyvéd. A csibész csibész. Ma fogták meg. A…..
A COVID-ról akkor tudsz kedélyesen viccelődve írni, ha túléled. Ha e sorokat olvasod, az azt jelenti, hogy nem változtak meg a fizika törvényei. A síron túlról írás olvasás művészete még nem az enyém és nem a tiéd. Még pozitív gyors és PCR tesztekkel sújtva kezdtem terápiás pötyögésemet az első…..
Hozzászoktam, hogy 2001. óta, április 16. a Holokauszt magyarországi áldozatainak az emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg és zajlott le hetek alatt a gettósítás észak-kelet Magyarországon és Kárpátalján. Azonban a nagy ünnepek torlódásai elterelik a megemlékezéseket is. Nagypénteken este…..
Puffogni akartam, hogy elérjem az üzemi hőmérsékletemet és működőképes önmagam rabszolgája legyek. De. De rájöttem, hogy Ági kocsival hozott a villamos megállóig. Idáig ültem. Most nem ülök a dugóban. Nem vagyok késésben mert már hét előtt fel tudtam kelni. Láttam kutya kölyköt. Mosolygó embereket.…..
Fejest ugrottunk Skandináviába. Gatya meg teli medence nélkül persze. A rokonok új helyre költöztek. Már két csodás gyerekük van. A reptér már Malmö, nem Göteborg. Lakni pedig az egyik szomszéd kisvárosba költöztek. Tanácsunk felnőtt kupakjaiként arra a következtetésre jutottunk, a város bár csak…..
A rossz alvás, a feszültség árt a lelki állapotomnak és a nyelvtudásomnak is. Egyetem után még dolgoztam is orosz nyelven. Az egyik principálisom nyugdíjas csíkos nadrágos ügyvéd volt a belügyből. Fontos dolgokat is tanultam tőle. Például, hogy a naivitásomból veszítsek gyorsabban. Ráment egy teljes…..
Hol volt - hol nem volt három tenyeres talpas szőrös fekete fehér jószág. Tizenkét lábbal. Három csapkodó farkincával. Hat ijedt szemecskével. Hat szipogó nedves orrlyukkal, Mit fülecskével? Hat hatalmas meleg fülecskével. Óriás puha vatta legyezőkkel. Életre kelt játék plüss kutyák. Huszonnégy…..
Még sosem voltam ilyen öreg, mint ma. Örökségem része nagymamámnak ez a visszatérő mondata. A 47-et érem el, ez eggyel és önmagammal osztható. Amúgy oszthatatlan. Az örök Balaton partján alszom és ébredek. Jó volt a tegnap és jó lesz a mai nap is. Hogyan leltározzak? Milyen volt a negyvenhatodik…..
Az évek múlásával az evés a repülőgépen beelőzte az anyagcsere útvonal másik végét. Bezzeg óvodás koromban még a suhanó talpfák filmkocka pergése bűvölt el a vasúti klozett nyílásán keresztül. Anyukámnak már Kőbánya után ki kellett, hogy vigyen. Kecskemét után is moziztunk. Szegedig már nyugi…..
Hol lennénk? Hogyan lennénk egy kovidmentes világban? Rasekol is vagyok a Pávában, rabbinak is tanulok. Tanítok is az egyetemen ahol tanulok, és tartok a kezemben egy képzeletbeli iránytűt is, ha eltévednék milyen szerepben élek. Elragad a képzeletem, és nincs már járvány. Mit csinálnék ezen a…..
2021. március 11. Egy éve még fals reményekkel megtartottuk az utolsó kontakt óránkat este a Rabbiképzőn. A Jóisten tudja miért lőttem egy selfie-t. Egy éve még volt az eredeti Index és a bejegyzésemet a blog.hu, a Blogtár címlapra tette és sokan olvasták. A mérleg serpenyőjében a jó dolgok között…..
Céges ajándék kiszlév hó végére. Ez a Hanuka gelt nem fér bele a borítékba. Ez mégis sok sok mogyoró érme rétegesen. A krémesedés csodája. Egy korsó nutella, de egy nap helyett nyolc napra is elég. Kiskanállal. Nagyra értékelem. Egy normál borítékba csak egy szelet kalács férne bele megkenve a…..
 Sárika Hol volt, hol nem volt, Alex fényes szőrű Őpeckességének és Panka széles sejehaja Őnagyságának szerelméből 2005. július 2. napján kilenc pocakon pöckölő vizslácska látta meg nálunk a napvilágot. Kezdetben az apróságok között ketten voltak a legapróbbak. Bori és Sári. Egy kis pohár tejfölnek…..
Ceaușescu közvetlenül a bukása előtt mondott olyan beszédet, mint Lukasenka minap délelőtt. Régi zsidó vicc, hogy a kommunista rendszerben Nagyváradon az öreg Kohnescu mindennap elmegy az újságoshoz és vesz az összes napilapból egyet-egyet, megnézi a címlapot és eldobja. Egy nap nem bírja tovább az…..
Az éhhaláltól mentett meg egy kéthetes csehszlovák úttörőtáborban Bezovecben a cukrozott sűrített tej. Még a fekete fehér fotók világában éltünk. A népek barátsága jegyében a 631-es Zrínyi Ilona úttörőcsapat kisiskolásai debreceni erősítéssel két partizán emlékmű között felkeresték Stara Lehotát, és…..
Elalvós vagyok. 45 éve vagyok elalvós. Az elején folyamatosan elaludtam. Üvöltöttem, kiabáltam elaludtam, becsináltam, sírtam, elaludtam, ja gyakran fel is ébredtem, akkor megint elsírtam magam. Ettem, ittam és zabáltam is. Amit nem égettem el, mint kalóriát az mind kijött belőlem. Lassan több, mint…..
Nem tudok aludni. Ági sem tud aludni. Már rég kikapcsoltam a tévét. Harry Hole-val nyomozok Oslóban. Oldalról oldalra haladok. Még egy szereplő sem halt meg a sorok között, de a címadó hóember már megjelent. Leteszem az olvasnivalót. Szellőztetünk, beszélgetünk. Iszom egy kis vizet. Megnyugtató az…..