Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doktor Gádor

81 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A soha többé jelentése az, hogy soha többé. Mégis, a “soha többé” újra megtörténik. Most. A nagyszüleim családtörténete, az ő valóságuk unokaként az enyém is. Április 16. dedikáltan is emlékezik az ország arra, ami nekem már régóta a mindennap.  Én itt vagyok a mában a generációk örök kérdésével,…..
A vacsorám ott van előtted a tányérunkon. A tiéd a lila káposzta, a sült fokhagyma, a krumpli és a gomba. Az enyém a kacsasült a tied a csontja. Már megetted a részedet. Kérem a sült bőrt és ne edd meg a cupákot. Egyáltalán nem slankít téged. Én viszont karcsú vagyok. Kockázat nélkül megehetem.…..
Az álmok valóra válnak   Álmában fülei selymesek hegyesek voltak. Hasítják a levegőt miközben vonul a Baromfi Birodalom bokrai között. Nem tépett karfiolként ülnek a kobakján. A szájában a legnagyobb egér szürkéllik, amelyik valaha belépett az udvarba, hogy megdézsmálja a tyúkok takarmányát.…..
Zongorázni lehet a különbséget és a hasonlóságot Basa és Rita, a két bukovinai pásztorkutya kölyök között.    Ha lenne zongoránk, akkor mindketten könnyedén támaszkodnának a billentyűkön. Schönbergbe oltott jazz improvizációt adnának elő. Az egyikük játszik, a másik egyre kisebb méretűre rágja a…..
A coming out a rejtőzködés abbahagyása, előbújás a szekrényből. Amikor valaki nyilvánosan felvállalja, hogy ő a nekünk kortárs világban milyen szexuális beállítottságot követ. A nemzetközi coming out day-t 1988. óta ünneplik.  Bátorság, önismeret és lélekjelenlét kell hozzá, hogy valaki önmagát…..
Egyre hosszabbak a nappalok. Kár, hogy az éjszakám is. Dühösen meredek a lázmérőre 38 (f)okos. Nem tehet róla, én főztem meg a hónom alatt. Felnőtt dolog lábon kihordani egy betegséget, de ártalmas. Próbálom kiszámolni, hogy hány napja rossz a közérzetem, miről tehet az év végi hajtás. Vírus lesz…..
  A zsidó identitástudat építésének meghatározó szakasza. Ősatyánkból Jákobból Izrael lesz. Jákobnak fontos, hogy megtudja kivel harcol az éjszaka. Meg is kérdezi, de nem kap választ. Azért sem kap választ, mert az ellenségkép kialakításához az is szükséges, hogy nevén nevezhessem az ellenségemet.…..
Jákob lajtorjájához a Vájécé hetiszakaszából számos magyarázat és jelentés tapad. Az értelmezés első köre Jákob álma, amelyben egy létrát lát az ég és a föld között. A létrán pedig az angyalok járnak fel és alá. Az Örökkévaló pedig erre a létrára támaszkodik. Megjelenik Jákob előtt és ígéretet tesz…..
Toldot heti szakaszában, Mózes első könyvében arról is olvasunk, hogyan szerezte meg Jákob az elsőszülöttséget egy tál lencséért. Miként csalta ki édesanyja segítségével az elsőszülöttnek járó atyai áldást, ami eredetileg Ézsaunak járt volna. Ha belegondolok ez a világ legértékesebb receptje. Mégis…..
Sára élete mindannyiunk életének körforgásáról szól. A születésről, a házasságkötésről és a halálról. Kifejezi a legtöbb zárt közösség szorongását, amit az új, amit az idegen jelenthet egy családban. Amikor családban gondolkodom, akkor helytelen csak a sajátomra gondolnom a saját életemben. Nekem…..
Az elűzött Hágár és fia Ismael יִשְׁמָעֵאל. Az Ábrahámnak tett ígéret rájuk is vonatkozik.                              “de a szolgáló fiát is néppé fogom tenni, mert magzatod ő. “ Az ígéretet Isten az angyala útján Hágárnak is megüzeni. Bizonyítékot is kap Hágár. A Mindenható felnyitja a…..
Zeneileg kedves heti szakaszhoz érkezünk, ez a Vájesev. József és testvéreinek története. Meseszerű és cselekményben gazdag, amihez könnyű kapcsolódni. Aki nem egyke, annak van testvére. Ha van testvéred, akkor lehet vele játszani, verekedni, összeveszni, versenyezni, hogy kire figyeljenek…..
A Balaton az a hely a fejemben, ahova bármikor elbújok. Ahol bármikor körülnézek, ha elegem van az engem körülvevő világból, vagy ha tűvel szurkálnak egy kórházban. Simogat a napsütés. A víz hideg. Minden mozog. Átveszem a hullámzás ringatását csak emlékeznem kell. A szomszéd bográcsban főzött…..
A Lech Lecha hetiszakaszát olvassuk. Mózes első könyvénél, a Beresitben járunk. Akkor és most is háború dúlt. Nem véletlen, hogy a modern héber nyelv és a bibliai héber is ugyanazt a szót használja a háborúra milhama – מִלְחָמָ֗ה. Csatát és háborút is jelent. Nem véletlen, hogy szent iratainkban…..
Tanulni mentem bő egy éve Izraelbe. Délre is eljutottam. Kfar Ázába. A napsütés, a meleg megcsapott amikor leszálltam a buszról. Kerestem az árnyékot. Másodlagos, hogy mit tanultam itt. Kedvesen fogadtak minket. Körbe jártuk hamar a települést. A régi és új házakat, a játszótereket. Séta,…..
Hogyan köszönjek el tőled, hogy ez rólad szóljon és nem rólam?       Napok óta halogatom, hogy leválogassak két nagy doboz túlérett egrest. Tanulás és gyakorlás. Bajdekolok. Tálcát veszek elő. Világos helyre ülök. Beleborítom. Szedegetem a szemmel könnyen láthatót, a hibásat, a romlottat, azt…..
Nem születésnap. Nem házasságkötés. Lehetőséget kaptam öt évvel ezelőtt, hogy utolsó szavaimat a világtörténelem részévé tegyem. Én is fontos porszem vagyok az univerzumban.  “Fresh Air. Tiszta levegő.” Ezek voltak veretes szavaim. Elmaradt, hogy bármelyik másik állampolgár is megtenné ugyanezt…..
Táskámban megmaradt a svéd útravaló a pékségből. Másnapos irodai uzsonna forró kávéval az íróasztalnál. Mert most FIKA van. Magyarosan kávé szünet. Magyarosan a monitor világít meg közben is. Nyelek miközben olvasok. Miért nem tanul meg a világ lazítani? Kora reggel kihallgatás az ügyészségen. A…..
Amikor becsapom az iroda ajtót akkora erővel, hogy csak úgy csattan. Nos, akkor látom a folyosó túlvégén a nénit, hogy megrezzen, törzsét is elfordítja és rám néz. Odaérek. Jónéhány tyúklépés. Köszönök, visszaköszön. Még jó, hogy csak látásból ismerjük egymást. Utána már finoman nyitom és csukom a…..
A töménysége miatt kimondhatom, hogy éltem közel két hetet Spanyolországban, Granadában. Évekkel ezelőtt egy Erasmus programon vettem részt Ágival együtt. Így jutottunk el ilyen messzire a kontinensen. Granada most az olíva olajról jutott eszembe. Tecáve hetiszakaszát olvassuk, és az Örökkévaló…..
Nem múlik el nap, ha kézben van a telefonom, akkor gyönyörködöm mások vizsláiban. Az egész napomat feldobja, ha egy egy ismerős vizsláját megsimogathatom. Intenzív örömteli érzés belenézni a szemeikbe, a tapintásuk. Imádom a nagy és kissé kövér testvéreket, Trevort, Lizit és Basulit is. De egy 58…..
Séróbáró Zsiráf és Csodálkozó Arcú Barátnője a szőrös pántos magas sarkúban, elöl kikandikáló lábujjacskákkal. Fénylő körömlakkal. Első pillantásra helyesek. Czukik. Egyetemista figuráknak tűntek és nagyon nagyok voltak. Ők azok, akiket el kell kerülni. Bárhol. Mondjuk egy kedves vidéki…..
A Nagymama féle őszibarack salátának az a lényege, hogy bármilyen barack jó bele. Az íztelen, az érett, a hamvas, a szőrös, a kemény, a lucskos, és a hibás is. Előttem van, hogy ülök Hódmezővásárhelyen a népköztársaságilag helygazdaságos konyhácskában. Üvegezett ajtó függönnyel. A kilincs gyakran a…..
Hálás vagyok, hogy egy hétig ünnepelhetem az új kenyeret. A majdnem tűzijáték másnapján pénz nem számít alapon a vasárnapi ebédem friss kenyér a három tarka macskából volt lecsóval. Két tányérral. Nem akármilyen ebéd volt. Szülinapomra kívántam meg. Én a tojásos lecsó híve vagyok. Én is szeretem…..
Nem tudom, hogy skandináv őrültségem a svéd húsgombócokkal kezdődtek-e, vagy már megvoltak azóta, hogy először olvastam a vikingekről. Annyira különbözik ezeknek az országoknak a hangulata, a fények és az időjárás is attól, amiben élek, hogy ez elvarázsol. A Midnight Sun, a bélije nocsi, a fehér…..