Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Libertárius

10 bejegyzést írt és 66 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még két éve írtunk Frank Karsten és Karel Beckman Beyond Democracy című művéről a blogon. A könyv most teljes terjedelmében elolvasható és letölthető EPUB, MOBI és PDF formátumban. Kapható az Amazon boltjában is (pl. itt), ha valaki ilyen módon szeretné letölteni az…..
Úgy tűnik, hogy az események kezdenek felgyorsulni, a csúcstalálkozók egyre gyakoribbá váltak, a megoldások azonban egyre rövidebb ideig nyújtanak megkönnyebbülést. Olaszországban a tegnap reggeli zuhanórepülést követően ideiglenes shortstop lépett életbe, egyelőre a pénteki…..
Libertárius 2012.07.24 13:19:37
@Kard: Csak nehogy Jörgennek meg Franznak elmondja valaki, hogy kirabolták őket. Remélem, hogy az államok által már most is végletekig kizsákmányolt termelő réteg nem sokáig tűri szó nélkül a szabadrablást.
Libertárius 2012.07.24 13:56:51
@Kard: csakhogy az állam nem úgy működik, hogy "felelősen gazdálkodik", meg "visszaszívja" a nyomtatott pénzt. Csak a problémát görgetnénk magunk előtt, és ki tudja mikor és hogyan oldódna meg. Mint ahogy az 1929-es válság esetén is csak húzták-halasztották a megoldást (éppen az volt a probléma, hogy nem hagyták magára a gazdaságot, hogy minél hamarabb kidolgozhassa magából a rossz befektetéseket), aztán meg is lett az eredménye, a világháború. Ezt talán nem kellene megismételni...
Libertárius 2012.07.24 14:59:39
@Kard: Persze, az első egy-két évben viszonylag kevéssé avatkoztak be, de aztán eléggé rákapcsoltak, amivel sikerült is szépen elhúzni a válságot. És ennek a világháború csak az egyik legsúlyosabb következménye lett. A másik az, hogy az emberek nem ismerték fel, hogy a papírpénzben és a résztartalékos bankokban nem szabad megbízni. Ha akkor megfelelő intézkedéseket hoznak (pl. a dollárt újra fixen aranyhoz kötik ahelyett, hogy elkobozzák az aranyat és természetesen felszámolják a Fedet), amelyeket a világon másol is követnek, ma nem kellene ezzel a válsággal küszködnünk, hanem egy sokkal stabilabb, megbízhatóbb pénzügyi rendszerünk lenne.
„Mint a szovjet polgárnak, akinek nincs más választása, mind a Lada, nekünk sincs más választásunk, mint a demokrácia.”   A demokrácia egy szekuláris vallás, amiből tabut csináltak, megkérdőjelezése kiíratkozás a „demokratikus politikai…..
Frank Karsten - Karel Beckman: Beyond Democracy című művéről. A demokráciát az emberek túlnyomó többsége a lehető legjobb politikai rendszernek tartja. Nem túlzás azt állítani, hogy a demokrácia egyfajta világi vallássá, a Föld legnagyobb politikai hitévé…..
Libertárius 2012.04.23 14:07:26
@Tilikov: Nem igazán. Például mi az önkéntes abban, hogy erőszakkal elveszik egyes emberek pénzét adó címén és odaadják másoknak?
Libertárius 2012.04.23 15:06:05
@Tilikov: Nem tudom, a szerzők hogy hívják, de az biztos, hogy nem a demokrácia :)
A P+R parkolók létesítésére mindenki a budapesti közlekedés javításának eszközeként tekint. Ezt az első hallásra evidens alapvetést szeretném megkérdőjelezni költségbecslésemmel és következtetéseimmel. Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési…..
Libertárius 2011.10.27 07:22:24
@Kuku: "A városközpont akkoriban lett ilyen, mikor még alig volt autó, és a szuburbanizáció óta, azaz a több autó megjelenése óta szlömösödik."

Összekevered az okot az okozattal. Miért költözne ki valaki a külvárosba, ha egyébként olyan jó a belvárosban? A szuburbanizáció nyilvánvalóan a szlömösödés következménye, és nem fordítva.
Tulajdonképpen mindenki tisztában van azzal, hogy mit kellene tenni a gazdaság fellendítéséért. Mégsem tesszük. Miért?Olvasom Bajnai és Oszkó írását, mi lehetne a megoldás. Okos, megfontolt írások, látszik, hogy értelmes emberek, van abban ráció, amit mondanak. Aztán…..
Libertárius 2011.10.06 07:49:40
  Nincs egy éve, hogy Matolcsy György 7 százalékos növekedési várakozásairól beszélt, ami 2013-2014-re érhető el. Idén tavasszal is azt állította, hogy a Széll Kálmán Terv és az Új Széchenyi Terv legalább 4-6 százalékos gazdasági növekedés alapozható…..
Az új alkotmány nem többpárti konszenzussal készül, hanem a Fidesz-KDNP egymagában készíti el, ezért az nem a nemzet, csak a Fidesz alkotmánya lesz – hangzik el nap mint nap, elsősorban az MSZP (feat. Gyurcsány Ferenc) részéről, de az LMP is kivonta magát az…..
  Ezernyi helyen elsütötték (a Hírszerző, a hvg.hu és a Vastagbőr jut így hirtelen az eszembe) Lázár János beszéde kapcsán a kocsmai politizálás talán legfőbb alapigazságát: a politikus nem dolgozik, politikusnak lenni nem munka. Ha a politikai…..
Libertárius 2011.04.11 13:10:02
@TuRuL_2k2:

Lehet, hogy a közszférában dolgozók számára szomorú, amit írtam, de arról nem én tehetek :)

Történetesen ismerem a multik működését, és a leírtakban igazad is van. Viszont a lényeges különbség az, hogy egy multi, ha a piacra termel, akkor nem erőszakkal elvett pénzből él meg, míg az állam erőszakkal elrabolja a "működéséhez" szükséges pénzt. Tehát ha a multi a bürokráciájával együtt meg tud élni, azzal önmagában nincs semmi gond. Szabad piacon bárki versenytársként jelentkezhet, és nyújthat szolgáltatást vagy termelhet hatékonyabban, ami a multit rákényszerítheti a bürokrácia leépítésére. Az állam viszont egy erőszakkal fenntartott monopóliumot élvez bizonyos területeken, így soha nincs rákényszerítve a hatékonyság növelésére. Sőt, minél rosszabb hatásfokkal dolgozik, annál több pénzt követelhet, mondván, hogy bizonyos területeket (ahol problémák vannak) a korábbiaknál jobban kell támogatni. Így egyre rosszabb "munkáért" egyre több pénzt szedhet be.
Libertárius 2011.04.11 13:16:10
@TuRuL_2k2: "Egyáltalán nem törvényszerű, hogy jobb politikus lesz abból, aki előtte 10 évig programozóként vagy agysebészként dolgozott, mint abból, aki már diákként politikusnak készült."

Persze, mert aki 10 évig hajlandó volt dolgozni, abba szorult valamennyi tisztesség, és ha esetleg politikusnak is készült korábban, az erkölcsi érzéke és az esze idejében rávezette őt arra, hogy jobb távol tartania magát attól a bűnbandától.

Aki pedig már diákként is politikusnak készült, és az is lett belőle, az vagy idióta, és bevette azt a sok maszlagot, amit például itt is összehordtak már a politikusok védelmében, vagy pedig eleve olyan romlott, hazug, aljas, demagóg embernek született, hogy már nem volt kiút.
GyorshírA tavasszal, még egyszer utoljára 386 fővel újraválasztott parlament ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását, miszerint ez év szeptember 1-jétől a parlamenti képviselők tiszteletdíja nem tartozik a…..
Libertárius 2011.04.06 13:36:41
@Bűnös:

Mindegy, hogyan trükköznek a könyveléssel. A lényeg az, hogy a nem állami alkalmazásban álló emberektől elrabolt zsákmányból a közalkalmazottak megkapják a részesedésüket, majd annak egy részét "adó" címszó alatt visszaadják, hogy ne tűnjön annyira felháborítónak a helyzet.
Libertárius 2011.04.07 09:18:35
@Bal: "Majd nézz utána a törikönyvekben, miért emelkedett a maira, és miért akarták az emberek azt, hogy így legyen."

Itt leírják, miért akarták: libertarius.info/node/8
Libertárius 2011.04.08 07:24:57
@Bal:

Ne is haragudj, de amit írsz, az a tipikus baloldali, szocialista blődli.

Azért enyhén szólva túlzás a most zajló válság fényében az állítani, hogy "Kiterjedt állami szerepvállalás nélkül a kapitalizmus csak válságok sorozata lenne." :) Éppen hogy a kiterjedt állami szerepvállalás hozta létre azt a felelőtlen viselkedésre ösztönző környezetet, ami miatt a bankok olyan könnyedén adtak hitelt. Elvégre bízvást számíthattak arra, hogy a Fed vagy az állam majd kisegíti őket, ha netán bajba jutnak, mint ahogyan az történt is. Szabad piaci körülmények között ezek a bankok már rég csődbe mentek volna. No persze jellemző, hogy a politikusok azt szajkózták, amit te is, hogy mindezt a szabályozások hiánya idézte elő...
Egy KDNP-s javaslat szerint a 16 évesek is szavazhatnának. Olyanok, akiknek az önállósága jellemzően nulla, és a közéleti tájékozottsága sem sokkal nagyobb. Ez egy igen rossz ötlet. (Fotó: Scottish Youth Parliament) Ezen a héten végleg eldőlt, hogy a gyerekek utáni szavazati…..
  Egy februári kormányülésen (ismét) napirendre került, hogy mi lenne, ha a kormány saját repülőgéppel oldaná meg a nagyobb kormánydelegációk utaztatását. Nagy Anna kormányszóvivő azonban sietett megnyugtatni a világ plebejusait, hogy nem lesz kormánygép.…..
  A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményezik indítványukban fideszes országgyűlési képviselők. A módosítás értelmében júliustól tilos lehet a dohányzás minden közforgalmú intézmény (így a vendéglátóhelyek) és munkahely zárt…..
Libertárius 2011.02.28 11:43:54
@TuRuL_2k2:
Ez nem piaci kudarc, csak azt jelenti, hogy erre volt/van igény.
Libertárius 2011.02.28 12:06:58
@1116001:
A 3-4fő döntse el, hogy melyik a fontosabb nekik: hogy a barátaikkal legyenek (azaz a csorda követése), vagy hogy ne szívják a füstöt (azaz az egészségük).
Fogarasi-havasok: Magyarország ezeréves határa  A kettős álllampolgárság immár kipipálva. Sokan kérdezhetik: miért kapnának választójogot is a külhoni kettős állampolgár magyarok? Én inkább megfordítanám a kérdést: miért NE kapnának választójogot, ha már magyar…..
Amiért nem rendelkezhetünk teljesen szabadon magánnyugdíjvagyonunk felett, ez a pénz már nem is a magántulajdonunk? (Fotó: Huszti István/Index) Az InfoRádióban Rogán Antal – a kormánypárti politikusok közül gyakorlatilag elsőként – kísérletet tett rá, hogy ne…..
Libertárius 2010.12.10 09:54:27
@Joooe: "az ÁLLAM döntése alapján az ÁLLAMNAK JÁRÓ pénzből"

Az államnak nem "jár" semmi pénz, csak elveszi, mert nála vannak a fegyverek (azaz elrabolja)!
Libertárius 2010.12.10 13:23:16
@Joooe: Az egy dolog, hogy olyan rendszer van, amilyen, de ez nem jelenti azt, hogy a rendszer következményei mondjuk üdvözlendők.

"az állam szolgáltatásokkal tartozik az állampolgároknak"

Ez egy szép ábránd, de az a probléma, hogy az állam határozza meg mind a nyújtott szolgáltatások körét, mind azok árát egyoldalúan, és az ember nem dönthet úgy, hogy nem kívánja ezeket igénybe venni, hanem inkább megtartja a pénzét.
  Én polgár vagyok, és polgár is maradok. Nem leszek plebejus, nem leszek vazallus, nem leszek cseléd, nem leszek alattvaló. Ha a fene-fenét eszik is, megtartom a magántőkét a magánrendszerben, ezernyi hibájával együtt. Matolcsy úr már megtalálta a hangot, hogyan is kell…..
Libertárius 2010.11.26 13:53:10
@Őrnagy Őrnagy: Miért kellene újra mérni? Ha szükségük lenne rá, a tulajdonosok nyilván kifizetnék. Persze a földhivatal léte lehet, hogy torzítja a helyzetet, mert a tulajdonosok joggal gondolják, hogy ha már fizették az illetéket és ráadásul a tulajdoni lap másolat, helyszínrajz, stb. is horribilis összegbe kerül (az előállítási költségéhez képest), és meg egy csomó adót is fizetnek, akkor joggal várják el, hogy a földhivatal igenis a lehető legjobb minőségű térképeket biztosítsa. De ez nem bizonyítja a földhivatal létének szükségességét.

Ahhoz meg nem kell térképezni, hogy a szomszéd ne építhessen dögfeldolgozót a telkére. Ha meg valaki optikai kábelt akar építeni, akkor térképezzen, vagy vegye meg a már meglévő térképeket az erre szakosodott cégtől.

Azzal amúgy maximálisan egyetértek, hogy földet (vagy más tartós, kézzel fogható dolgot) érdemes venni.
Libertárius 2010.11.26 14:57:21
@Őrnagy Őrnagy: éppenséggel nem kell állam a szomszéd kényszerítésére, de talán túl messzire vezetne itt ennek tárgyalása. Azt elhiszem, hogy a rendezési tervhez térkép kell, de rendezési terv meg csak annak kell, aki rendezni akar :)

Nem tudom, hogy a földhivatal mennyire önfenntartó, de az biztos, hogy államilag garantált monopolhelyzetben van, úgyhogy ez végül is lényegtelen.
Libertárius 2010.11.26 15:13:14
@Őrnagy Őrnagy: magánbíróságok, biztosítótársaságok, védelmi cégek. Javaslom, olvasson egy kis libertárius elméletet, pl. a mises.org-on. Pl. Hoppe: The Myth of National Defense ( mises.org/etexts/defensemyth.pdf) erről a problémakörről szól. De ő a Demokrácia, a bukott bálvány című könyvben is emlegeti a témát: adlibrum.hu/Hoppe

A föld valóban veszélyes lehet abból a szempontból, hogy ha így megy tovább a magántulajdon tisztelete, minden további nélkül elvehetik (Fidesz, MSZP, LMP, Jobbik, akármelyik rablóbanda), ha úgy alakul. Elég csak a földhivatalban átírni a megfelelő bejegyzéseket:) Szóval kell arany, egy kis benzin vagy gázolaj is, és az autót jó karban kell tartani, hogy legyen mivel menekülni :)
Ha valaki nagy leleplezésre számít, minden bizonnyal csalódni fog. Könnyen lehet, a MAL tényleg minden jogszabályt betartott, minden ellenőrzésnek megfelelt. Csak éppen... (Fotó: Pörneczi Bálint/AFP) A közvélemény az iszapkatasztrófa után a felelősök megnevezését várja. És…..
Libertárius 2010.10.11 14:10:37
@Dr. Fred Edison: egyetlen "jogszabály" kellene: a magántulajdon szent és sérthetetlen, az abban okozott kárt a károkozó köteles teljes mértékben megtéríteni. Akkor most a cég nem hivatkozhatna mindenféle egyéb, mesterségesen kreált jogszabályra.
Hans-Hermann Hoppe könyve ad Ad Librum kiadó gondozásában jelent meg, és megvásárolható a kiadó webáruházában, valamint a Líra könyvesboltokban.A könyv alapját a nyugati világban lezajlott, a monarchikus korból a demokráciába való történelmi átmenet felülvizsgálata képezi.…..
Félrefordítások Földrajz 2009.11.10 14:14:32
bioLarzen felvetései:Ha lehet egy kicsit szélesíteni a merítési kört, a filmektől kicsit elkanyarodnék a földrajz felé.Rengeteg külföldi földrajzi tulajdonnév hivatalos, de legalábbis elfogadott magyar fordítása sántít hol kicsit, hol jobban. Hadd nyissam a sort két kevencemmel,…..
Libertárius 2009.11.10 15:30:15
Egy közelmúltban végzett felmérés során amerikai, német, francia és más nemzetiségű embereket kérdeztek meg, hogy mennyire büszkék nemzetiségükre és hogy vajon hisznek-e abban, hogy a világ jobb hely volna, ha a többi ország is olyan lenne, mint az övék. A nemzeti büszkeség…..
Libertárius 2009.01.06 16:22:13
Szomáliáról (hogy ne csak a mainstream agymosást ismerjük): mises.org/story/2701

Persze ez ugye minden bizonnyal csupán a Hoppe-féle eszementek propagandája :)
Elkészült (Karácsonyra :)) a 13. fejezet, és ezzel a teljes könyv fordítása. Az utolsó fejezetben Hoppe az amerikai nemzeti büszkeség három forrását vizsgálja. Megállapítja, hogy az első kettőre, a gyarmati múltra és az amerikai forradalomra joggal tekintenek büszkeséggel.…..
Elkészült a 12. fejezet fordítása, amely a biztonsági és védemi szolgáltatásokkal foglalkozik.Hoppe először ismerteti a védelmező állam eszméjének hibáit. Ezután megmutatja, hogy a védelmi szolgáltatásokat, mint minden mást is a magánszektornak kellene nyújtania, és ebben az…..