Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vvths

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs nagyon mit írni. A Google egyszerűen jól csinálja ezt a webmail témát. Nem tudnak hibázni.  Csak a lényeg. Nincs színezgetés, komplikálás, minden júzer minden hülye igénye után futkorászás. Írás van. Aki mást akar, az menjen WoW-ozni...
E-könyv olvasók K, mint elsőség 2010.09.06 13:45:00
Nos, rendhagyó poszt lesz, mind stílusát, mind tartalmát tekintve. Már egyből a cím is magyarázatra szorul, merthogy a K hogyan is jöhet össze az elsőséggel. Nos, drága Olvasók, úgy, hogy a K itt a Kindle (3. generáció) rövidítése. Bizony. Fotó: amazon.com Egy rövid…..
Délelőtt már megosztottam a mindenféle helyeken, de azért ide is kipostolom, hátha valaki épp nem tud csengőhangot választani magának... Haladóknak erősen ajánlott a kupacrendezés szimfónia is. Lehetne ebből valami kellemesebb hangokból álló verziót is kreálni. Ki tudja,…..
vvths 2010.08.23 19:06:45
Én pénteken reggel 10 órakor fogom átvenni a készüléket. De jóbarátom, az Index korábbi fejlesztői agya, a Gawker Media jelenlegi kódmágusa, Pozsi már megvette Dezirét. Vele cseteltem az imént... HH: na milyen? pozsika: szuper egyelore nem tudom hova nyuljak HH: en holnap reggel…..
vvths 2010.04.09 21:57:39
Kész, eddig vártam, és a következő napokban döntésre fogok jutni. Az iPhone 3GS és a Nexus One merült fel, mint lehetséges kiszemelt prédák. Az elmúlt időszakban egy sok pro és kontrát olvastam, hallottam mindkét telefonról. Ám továbbra sem tudtam nyugodt szívvel eldönteni,…..
Az idő szorít, egy hete még nem volt biztos, hogy nyernek, pár napja még a rádió nevén vitáztak, hát nem csoda, hogy a logóra már nem marad idő? Mit csinál ilyenkor az elfoglalt grafikus, akinek közben még Kovács László és Szekeres Imre portréját is bele kell montíroznia a…..
FundiBlog Vakcina 2009.10.02 17:32:17
Se szeri se száma a friss, ropogós marhaságoknak a H1N1 vakcina kapcsán. A legviccesebb szerint nanotechonológia fogja ölni az embereket. És van, aki el is hiszi:Eppen a napokban làttam egy filmet miszerint ezt a virust amerikàban egy laborban fejlesztették ki majd szortàk szét…..
A SciFi Wire pakkot kapott a héten, a dobozban pedig a Stargate Universe sajtóanyag lapult, azaz egy könyv, aminek az elején két ékzár kajakra felvillan, ha megnyomunk egy érintőkapcsolót, belül kiváló minőségű promóképek, karakterleírások, no meg az első két(?) epizód DVD-n.…..
Talán a leggeekebb Gmail téma a Terminal óta. Az early adopterek máris nyomtak rá egy installt. (Settings/Themes/High Score alatt lehet rátalálni a levelezőtökben.) Ha már itt tartunk: ti milyen Gmail-témát használtok mostanában? Még mindig a Tree a nyerő? ..
vvths 2009.09.04 16:53:25
Hosszas töprengés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a bálványimádás ügyét, amennyiben tudom és lehet, előmozdítom és teljes vállszélességgel melléállok. Igyekeztem valamennyire körüljárni magamban a témát, hátha találok valami kiutat ebből a helyzetből, de nem…..
Intim fejlövés Erotikus népdal 2009.06.04 23:23:00
"...mert ahány deák vagy úrféle megfütykölne tovalépne..."  Egy kis népzenei finomság Palya Beától. Örök érvényű téma a férfiak vadászösztöne...
vvths 2009.06.16 23:16:18
Több gondolat fut össze bennem, amiért ezzel a címmel írok blog-bejegyzést… Először is a március 8., ami ugyan sokak szerint szocialista hagyomány, pedig igazából épp az ellenkező forrásból, Amerikából érkezett. Aztán ezzel a címmel ("A nő") jelent meg Dr.…..
vvths 2009.03.10 18:47:13
@homo secuiens secuiens: Meg, ha mar hazassagrol, hosszu egyuttletrol beszelunk, van valami, amit azt hiszem majd' mindenki hajlamos elfeledni, megpedig az - vigyazat, kozhely kovetkezik - hogy egy kapcsolatert igenis folyamatosan dolgozni kell. Nem jo, mikor ugy tekintunk ra, mint egy adott alapra, amivel torodni kulon mar nem kell, hanem csak epitunk ra. Es ebben mindket felnek van szerepe.
vvths 2009.03.11 00:22:27
Szerintem abban, hogy egyre kevesebb igazan mukodokepes csalad van nagy szerepe van annak is, amit a "Valasztek Paradoxona"-kent szoktak emlegetni. Arrol van szo, hogy mikor egy fele nadragot vehetsz, akkor azt megveszed es hozzaszoksz. Mikor 200-bol valaszthatsz, hiaba talalsz olyat, ami sokkal jobb, mint az addigi egyfele mindig benned lesz, hogy "Mi van, ha a ki nem probalt 150-bol valamelyik emg jobb!?" Ez szerintem ket dolgot eredmenyez:
1.) Sokkal inkabb a magad hibajanak tekinted, ha valami nem jo es elegedetlen frusztralt leszel; vagy meg rosszabb esetben a valasztott hibajanak.
2.) Megvan az az illuziod, hogy valogathatsz a vegtelensegig es a teljesen hozzadillot keresheted. Eleve az micsoda illuzio, hogy van olyan, akivel mindenfajta nehezseg, osszeszokas, befektetett energia nelkul minden tokeletes.

Mikor ez az iluzio megvan, es raadasul meg vagy rola gyozodve, hogy "neked a tokeletes JAR" akkor nagyon konnyu kiugrani barmibol.

Persze ez megintcsak szol az onismeret hianyarol, a valosagerzet hianyarol, es a felelossegvallalas hianyarol. Egyebkent az ominozus "Mert nekem ez JAR" mentalitas szerintem nagyon sokat art. Es ez mind a nokben, mind a ferfiakban egyre erosebben megvan ahogy en latom. Nekem ferfikent nagyon el tud menni a kedveskedestol a kedvem, ha nem azt latom, hogy ez a masiknak oromet okoz, hanem csak nyugtazza, mint valamit ami a legtermeszetesebben jar. Persze, nem azt mondom, hogy vegtelen nagy kegyrol van szo, de szeritnem akkor mukodnek jol a dolgok, ha a kedves gesztusok meghozzak azt a jutalmat, hogy ugy erezhetem, ezzel oromet okoztam. Akkor mar nekem is jo. Pozitiv megerosites ugyebar...
Es persze ez vica versa. Es ezekre szerintem igenis oda kell figyelni ha azt akarjuk, hogy valami jol mukodjon. (Mellesleg, nem csak parkapcsolatban, hanem egyebkent is. Ha mosolygosan, keszsegesen szolgalnak ki egy uzletben, akkor mosolyogva megkoszonni es egy "Minden jot!"-ot odafuzni a viszlat utan minosegi kulonbseget jelent, es valoszinubbe teszi, hogy legkozelebb is igy menjenek a dolgok.)
vvths 2009.03.11 00:30:08
@homo secuiens secuiens:
Had kotozkodjem kicsit :)
Kiszolgaltatottsag is tobbfele van. Fizikailag a nok mindenfelekeppen kiszolgaltatottabbak. Anyagilag egy reszuk mar boven nem, bar nagyobb reszuk meg mindig. Erzelmileg pedig egyaltalan nem biztos.

A nok sokkal termeszetesebben bannak az erzelmeikkel es kemeny jatszmakkal pohar melle tudjak uldozni a ferjeiket es meg tudjak keseriteni az eletuket. Es, vannak akik generaciok ota ezt latjak otthon es ezt viszik tovabb. Persze ugyanennek megvan a megfelelo parja a ferfiaknal is. Ilyen esetben viszont az egyen felelossege, hogy megprobal-e az ilyen mintakon felulemelkedni es normalisabb eletet elni.
Egyesek szerint a hit Isten ajándéka. Mások szerint a hit téveszme, illúzió, minél hamarább kivetkezünk belőle, annál jobb. Ismét mások szerint a hit egy velünk született képesség, amely nélkül élni természetellenes. Gondolom, ismerős a mondás, "Zuhanó repülőn nincs…..
vvths 2009.02.17 02:05:09
@Dr. szpahi: Bocs, de termeszettudomanyokban nincs nem empirista alapu tudomannyossag. Persze diszciplinaja valogatja mennyire erosen van ez jelen, de akkor is, mindennek, amit termeszettudomanynak nevezunk lenyegi resze, hogy empirikus. Minden hipotezist megfigyelesekre alapozunk es kiserletesen probaljuk igazolni a modell helyesseget mikor ez lehetseges. A modellek allando toldozasa foltozasa egyszeruen termeszetes velejaroja a megismeresnek. Aztan mikor a modell tarthatatlanna valik elobb utobb felmerul helyette egy masik.

De minden modell a valosagra utal. Az, hogy nem fedi le teljesen az meg a megismeres tokeletlensegebol adodik. Nyilvan alakitunk rajta mikor a megismeresben elorebb jutunk.

Az evolucio mellesleg pont emiatt nem egy megkovesedett dogma, hanem egy folyamatosan valtozo elmelet, mely rengeteg olyan kutatast inspiralt, melyeknek jelentos pozitiv hozadekai vannak.

Az a bajom azzal, amit mondasz, hogy olyasmit akarsz leverni az evolucios elmeleten, ami nem sajatja. Mindekozben mikor "objektiv" valosagrol beszelsz belecsuszol szerintem ugyanabba a ketes ervenyu hozzaallasba amit annyira kritizalsz. Raadasul teszed mindezt egy olyan elmelet kapcsan, ami tenyleg rohadt jol mukodik, ami folyamatosan fejlodik, es raadasul nagyon jo peldaja annak, mikor a tudomanyteruleteken ativelo integrativ latasmod tud csak kielegito magyarazatot hozni pontosan azaltal, hogy kitor a szuk dobozbol.

Valamiert sikk lett mostansag az evoluciot megkerdojelezni, de eloszor jo volna egyaltalan megerteni.

Ha jol ertem, hogy mit kifogasolsz - es kerlek javits ki ha rosszul ertelek - az az, hogy mindent megprobalunk az esz iteloszeke ele citalni es objektivnek kikialtott modszerekkel megvizsgalni es donteni rola. Csakhogy midnez egyreszt termeszetszeruleg illuzio, hisz a megismeres nem tokeletlen es igy minden dontesunk alulinformalt lesz. Raadasul ez az emberi let egy aspektusat tulhangsulyozza es elnyomja a tobbit.

Tulajdonkeppen a nyugait tarsadalmaknak ez a programja nagyjabol Descartes ota. Holott ott ez meg csak egy modszer volt, amibol aztan eletrecept lett. Sajnos nagyon sok erdekes/hasznos/okos gondolattal lesz ez. Latszik, hogy mukodik valamire es megprobaljuk mindenre rahuzni. Ez azonban nem valtoztat azon, hogy a megfelelo megszoritasokkal a dolgo attol meg teljesen jol mukodik. Ez igaz az evoluciora, es ez igaz mondjuk az empirikus tudomanyok modszertanara is.

Viszont, a kilengesek altalaban idoszakosak es a tulzasokrol kiderul, hogy azok, es midnen a helyere kerul idovel. Persze elotte meg kicsit tullendul az inga es ilyenkor jon az, hogy meg azt is eltagadjuk egy elmelettol, modszertol, stb, ami valos erdeme. ;)

Mindekozben pedig elsiklunk @mercator: megjegyzese felett, ami szerintem pedig kifejezetten erdekes es hasznos. Ez ugyanis egy kitoresi ut mind a test/lelek dualizmus zsakutcajabol, mind a szellemiek szuksegtelen feldarabolasabol es az esz tronra emelsenek szinjatekabol. (Amire mellesleg, akkor es ott szerintem szukseg volt. Vagy legalabbis jol jott sok szempontbol. Csak kicsit tul lett ragozva a dolog es most ezt kene korrigalni. :)

Azzal ugyanis, hogy azt mondjuk, nincs eles hatarvonal szellem es test, evilagi es tanszcendens kozott, hanem egy az egesz es atmenetek vannak, meg helyzetek ahol kulonbozo sullyal szerepelnek ezek a dolgok hirtelen megvaltozik a vilag es rengeteg mindennek helye lesz hirtelen, amit eddig eltagadtunk.
Az Exit Tours horror sítáboráról szóló sorozat már a harmadik részénél tart a Homáron és ha minden igaz hamarosan a happy end közelít. Mi most azonban nem az átélt borzalmak irányából szeretnénk megvizsgálni a kérdést, hanem hogy mennyiből lehet kihozni egy élvezhető…..
Akik rendszeresen követték a legutóbbi bejegyzéseink kommentjeit, tudják, hogy leliberálisoztak bennünket, itt írogató jezsuitákat. (Kicsivel jobb, persze, mintha az anyánkat szidták volna.) Viszont volt, aki továbbment és statisztikailag kimutatta, hogy 100 éven belül nem leszünk.…..
vvths 2009.02.03 02:40:49
@bonne: Sorry, hogy belekonterkodom a definicios vitaba. Magam rengetgben vettem reszt :) es fontosnak tartom mind. De fontosnak tartom azt is, - hogy a definiciok legalabb reszleges, megletekor, - azt is megnezzuk, mindez mennyire relevans. Ebbol a szempontbol ugygondolom eleg azt nezni, a masik szamara mi valos, es az a valosag milyen tartalommal es konkluziokkal bir, semmint az elfogadas alapjat firtatni.

A hit kerdesei visszahatasukban fejtik ki igazi ertelmuket. Azaz, hogyan elem en maskent az eletem valminek a - velt - tudataban!? Es minden mas arrol szol, ez a gyakorlat helyes-e. Ennek megertesehez es megitelesehz persze fontos az, mi alapjan elem ezt ugy, de sokszor ugyanaz az eletmod/felfogas alakul ki teljesen mas alapokon. Vö.: ugyanaz a hegy, mas utvonal.
vvths 2009.02.03 13:39:29
@Tóta W. Árpád: Nezzd, egesz mas allaspontrol kozelitjuk meg az egesz kerdest es raadasul mindketten tulzunk a hatas erdekeben. Az ugyanaz a hegy nalam most leginkabb a normalis eletvitelre vonatkozott, ami boldogabba teszi az embert, vagy legalabb megadja ennek a lehetoseget. Pont azert tuloztam ennyire, mert ugy gondolom, hogy az egyhazban erosen tulsulyba kerult a hittani el es elveszni latszik az, hogy a lenyeg megiscsak az ember es az, hogyan elunk. Jezus tanitasainak nagy resze is sokkal inkabb vonatkozik arra, egymashoz hogya viszonyuljunk,mint arra, az Isten mibenletehez. Amit errol mondd, az sokkal inkabb az akkori, ottani kulturkor elcsuszott istenertelmezesevel szembeni korrekcio. Legalabbis en most igy erzem. Te a theologiai bukfenceket kered rajtam szamon, mikor arrol beszelek, mennyire lenyegtelen szerintem a theologiai talajtorna. (Ami persze nyilvan nem teljesen lenyegtelen.) Azert allitom be lenyegtelennek, hogy megmutassam, nem ettol fogjuk magunkat jobban erezni. Ellenben, ha van egy normalis elet, ahol az ember tapasztalhatja az isteni josagot, ha ugy tetszik, de leginkabb azt, hogy az a fajta egymashoz viszonyulas, amit Jezus tanit hogyan teszi jobba az eletet, akkor onnantol egesz mashogy lehet foglalkozni a hit kerdesekkel.

Masreszrol epp azt akartam kihozni a kommentben, hogy lassan kezdjuk erezni, mennyire idejetmulta valik az, hogy kizarolag filozofiai modszeresseggel beszelunk a vallasrol. Azert, mert elveszik benne a szemelyes tapasztalat, meg az emberi lenyegenek egy jelentos resze. Es ugy erzem, Te pont ennek a rigorozus filozofiai modszeressegnek a fontossagat hangsulyozod.
vvths 2009.02.03 16:58:21
@Ky-Lí: Kicsit kotekednek egy mondatoddal. Miert annyira az a fontos, hogy Jezus Istenrol beszelt? Elenyeszoen keveset beszelt Istenrol. Persze, sokat elokerul Isten, de inkabb ugy, mint legitimacios ero, vagy epp az atyai szeretet vegso megjelenesi formaja amiben resze lehet annak aki jol el. Es nagyreszt arrol beszelt, hogyan is kell jol elni.

Nekem sokszor az a bajom szentbeszedekkel es rengeteg katolikus hozzaallasaval, hogy csak es kizarolag istennel foglalkoznak. Ahelyett, hogy egymassal foglalkoznanak.
Ez egy klasszikus probléma. A legtöbb informatikai oktatási intézményben az a szemlélet megy, hogy a program magától kikerekedik a hozzáértő programozó kezében, a kezdő kezében amolyan krumpli alakú, a rutinosnál meg szép sima gömbölyű. Emögött egy kettősség van.Egyfelől a…..
vvths 2009.01.28 03:18:42
A programozashoz szukseg van egyfajta gondolati sema rendszerre. Van akinek az alap gondolkodasaban jobban megvannak ezek mar a kepzes megkezdese elott, van akinek kevesbbe. A programozas oktatasnak szerintem egyik fele az, hogy elmondjuk, mi egy folyamat abra, megtanitjuk egy nyelv alapjait, elkezdunk feladatokat megoldatni emberekkel.

Aztan jon a neheze, mar ha jon. Valahogy olyan feladatokat kell adni, amik ujabb es ujabb megoldasokra vezetik ra az embereket. Ha szerencsed van, van a csoportban valaki, aki rajon egy frappansra, es olyan is aki nem. Ossze lehet oket hasonlitani, meg lehet beszelni, kit mi vezetett, mi volt a mogottes gondolat. Egyre novekvo komplexitasu feladatoknal szepen at lehet ragni ezeket a dolgokat. Legjobb, ha leginkabb babaskodva. Szerintem.

Azokra a tanarokra emlekszem vissza a legintenzivebben, akik kihajtottak belolem, hogy magam jojjek ra dolgokra a minimalis szukseges alapokat megadva. A targyi tudast konnyu elfelejteni, de konnyu eloszedni egy online referenciabol. A szemleletmodot nem. Azt meg kell kapni valahonnan es meg ugy is "meg kell harcolni erte", hogy a sajatunkka valjon.

Itt persze meg kell talalni azt az optimumot, hogy mennyit kovetelhet az ember a hallgatotol, annelkul, hogy masra ne maradna ideje. Anelkul viszont, hogy valamilyen szinten vegig ne szenvedte volna magatol a dolgokat nem sok ertelme vagyon az egesznek.

Mellesleg itt van meg egy kettosseg:
Egy adott nyelv szabalyainak ismerete es azok kihasznalasa. Illetve a programozas, a programtervezoi gondolkodasmod meglete, ami viszont mar nyelvek folott all. Ez olyan dolgokra is lehetoseget ad, mint a jo nyelvvalasztas.

Szerintem ahoz, hogy igazan jol kialakuljon egy eros szemlelet legalabb 2-3 fele nyelven kell kodolni valamennyit.