Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anna3000

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Általánosan elterjedt nézet, hogy régen az emberek sokkal hamarabb meghaltak, mint mostanában. Biztos előfordult ilyen, bár ugye az ilyen általános kijelentéseknél nem árt tisztázni, hogy ki mit ért a "régen"  szó alatt. Mert a múltunk nem egy egységes massza, hanem sok-sok különböző korszak…..
anna3000 2020.01.10 10:21:32
Itt valami komoly félreértés van.
A blogposzt kiemel egy családból két asszonyt, és erre próbál ráhúzni egy történelmi mintát.
Elárulom, hogy ha szisztematikusan végigveszi valaki az őseit, akkor nem az fog kiderülni, hogy milyen hosszú ideig élt mindegyikük (ha csak nem valami tényleg elszigetelt helyen élő, szuper génekkel rendelkező családról van szó), hanem hogy volt, aki hosszú ideig élt, és volt, aki meg nem. Ennél egy fokkal érdekesebb lenne a poszt, ha generációnként kiszámolná az felmenői átlagéletkorát, ahelyett, hogy csak két kiragadott példát mutat fel.

étkező kérdésére, miszerint "akik túlélték a gyerekkort miért éltek sokáig" az a válasz, hogy nem feltétlen éltek sokáig. Rengetegen haltak meg kamaszkorban és fiatalkorukban, végigment egy vérhasjárvány a falun, és sorra temették a tizennyolc-húsz-harminc éveseket, a lányokat menyasszonyi ruhában, nőtlen fiúkat vőlegénynek öltöztetve. Erről rengeteg néprajzi emlék is fennmaradt. De idősebbeket sem kíméltek a járványok.

Aztán meg jöttek a gyerekszülések, és rengeteg fiatalasszony halt meg a szülés során felmerült komplikációkból kifolyólag.

Végül pedig, a munkabiztonság is gyerekcipőben járt, egy kisebb kapavágást is követhette vérmérgezés, nem volt tetanusz, nem volt munkavédelmi sisak, rengeteg tragédia történt.

Nekem is van több olyan felmenőm, aki 80+ korában halt meg. De olyan is, aki a második gyerekének szülésekor halt meg, olyan is, aki ötvenévesen leesett a szalmakazal tetejéről és gerincét törte. Nagyanyámnak 12 éves korában megvették a temetési ruhát, úgy lemondtak róla a vérhasjárvány miatt. Aztán valami miatt ő végül megúszta - nekem szerencsémre. De annak is nyoma van az anyakönyvekben, hogy az egyik ük-ükapám egy hét alatt három gyerekét (nem csecsemőket!) temette el. Szóval durva dolgok voltak.

Az egészséges étkezés is egy utólagos fikció, volt olyan tél, amikor csak répa meg krumpli volt, mert más nem termett, krumplit ettek répával, répát krumplival, végtelen variációkban, és a krumpliról vastagon kellett lehámozni a héját, mert azt ültették el tavaszra, hogy következő évben is teremjen valami. Az igaz, hogy a paraszti réteg csak a 20. században kezdett el ennyi zsírt és vörös húst enni, régen egy disznó/tél/félév jutott egy nagycsaládra, tavasztól őszig meg csak baromfit, sokszor csak házigalambot ettek. Ha volt. Meg nem ettek, amikor nem volt. Ha odaégett valami, az égettet is megették, mert kidobni nem volt szabad a szegényebb házaknál. Ja, rákkeltő? Annyi baj legyen.

Érdemes ezzel a témával foglalkozni, mert sokszor nem tudjuk értékelni azt a világot, amiben élünk, és azt hisszük, régen jobb volt. De a néprajzi, történelmi, régészeti és levéltári dokumentumok nem támasztják alá ezt a misztifikálást, legalábbis az élethossz és egészséges étkezés tekintetében semmiképp sem.
Egy fesztivál sok szeméttel jár, ezen próbál változtatni a Sziget mellett idén a Samsara Fesztivál is. A cél az volt, hogy a fesztiválozók ne termeljenek szemetet. Sem szelektíven, sem sehogy, ezért a fesztivál próbált szemétmentesen működni és erre kérték a látogatókat is. Ha mégis behoznak…..
anna3000 2019.08.27 14:10:56
A szemétgyűjtés egyik titka a tömeg és a terület viszonyának a felmérése.

Az erdőből, a hegyről a túrázó azért kell, hogy lehozza a szemetét, mert ha a keletkezés helyén - ezer ösvény, szikla, sok km2 - kellene lerakni és onnan elszállíttatni, akkor nagy területen kellene sok kis szemetest elhelyezni és nagy körúttal összegyűjteni - nem hatékony, nem gazdaságos és nem környezetbarát.

Ha viszont egy kis koncentrált helyen keletkezik sok ember szemete, azt sokkal környezetbarátabb dolog koncentráltan, 1-2-x szemetesautóval közvetlenül a szeméttelepre/újrahasznosítóba szállítani, mint a szélrózsa minden irányába széthordani, ott kidobálni, majd onnan újabb szemeteskocsikkal végső helyükre vinni. Tehát ez esetben a közvetlen, tömeges szemétgyűjtés a hatékony, a gazdaságos és a környezetbarát.

Van ez a környezet-gazdaságtan dolog, nem az ördögtől való. Azzal foglalkozik, hogy racionálisan mondjon valami értelmeset a környezeti kérdésekről.

És az is igaz, hogy a felületes szemlélőnek nem tűnik fel, ha mindenki 0,5-1-2 kiló plusz súllyal - a szemetével - indul haza. Ettől a plusz súlytól a kocsi/busz (gondolom nem mindenki biciklivel ment haza) károsanyag-kibocsátása mondjuk kb 0.0000001%-kal nő, de sok ember, sok jármű esetében ez összeadódik, és pár ezer embernek egyenként elszállítani pár kg szemetet igenis legalább ugyanannyira, ha nem jobban környezetterhelő, mint egyszer, rövid úton, koncentráltan.

Plusz ott a higiéniai aspektus, amit már sokan emlegettetek.

Plusz ott a józan ész aspektus is persze, hogy nem kell minden szart megvenni és akkor majd nem kell minden szart eldobálni, nem azt a törekvést akarom leszólni, hogy minimalizáljuk a szemetünket, hanem belátom, hogy ez a jelen társadalmi körülmények és szokásrendek közt nem reális, hogy 0-ra szorítható.

Szóval ez nagyon nem volt végiggondolva, ez van.

Remélem, hogy nem végleges a sértődés a felek közt, annak drukkolok, hogy legyen következő alkalom, és találják ki a szervezők meg a fesztiválozók, hogy hogyan lehet ezt jobban csinálni, mindenkinek jobb lesz.
A műanyag palackoknak, eldobhatós pelenkáknak, szívószálaknak és egyéb műanyag, egyszer használatos tárgyainknak mintegy 450 év kell a lebomláshoz. Sok nagyszerű törekvés indult el a műanyag-fogyasztás visszaszorítására, de van, amiről nem is tudjuk, hogy tartalmaz műanyagot.…..
anna3000 2018.09.07 11:05:08
Szerintem nem jött át a lényeg: nem az a gond, hogy egy csomagolás műanyagból van, hanem az a gond, ha TÖBBFÉLE műanyagból van, mert azt rohadt nehéz reciklálni. Gyors guglival a csipszeszacskó részletei: www.polymersolutions.com/blog/the-science-behind-packaging-the-chip-challenge-flavors/

"A typical potato chip bag is made up of multiple layers of polymer materials: Biaxially Oriented Polypropylene (BOPP) on the inside, low-density polyethylene (LDPE) in the middle, another middle layer of BOPP, and an outer layer of Surlyn®, a thermoplastic resin. Each layer performs a specific function."

Ugyanez a gond a műanyaggal laminált papírral meg a kávéspoharakkal.

Ugye már megint a svédek, de a Svédországban élő tesóm azt mesélte, hogy náluk betiltják azt a gyógyszercsomagolást, ami egyik oldalt műanyag, a másik oldalt alumínium fólia, mert nem lehet rendesen újrahasznosítani. Az emberiség járműveket küldött a Marsra, nem lehetne, hogy egyféle anyaggal megoldja az aszpirin csomagolását?

Az meg természetesen mindenkinek saját belátására van bízva, hogy lényeges dolognak tartja-e, hogy előbb-utóbb beledöglünk a szemétbe.
Szólj Be a Papnak! Apa papok 2018.08.14 10:00:00
Szögezzük le az elején, hogy egyházilag teljesen szabályos helyzetekről van szó! Ettől azért még eléggé szokatlanok. Wirp atya gyermekei (fotó: ndr.de)  Thomas Wirp Itt szolgál: Ostercappeln (Osnabrück mellett), Alsó-Szászország, Németország Korábbi…..
Anyaúristen Szemét ügy 2018.05.07 12:45:04
Április közepén érkezett a hír, hogy közel száz településen, köztük Fóton is elmarad a lomtalanítás, ugyanis az ezzel megbízott Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. autói annyira rossz állapotban vannak, hogy ezt a plusz megterhelést már nem bírnák el. Sajnos, ahogy az várható volt, az illegálisan…..
Nem vicc, nem elírás, napi 2 sorozattal tessék számolni a világpiacot illetően, ennyire futja abból a nyolcmilliárd dollárból, amit tartalomfejlesztésre, -gyártásra és vásárlásra különítettek el a 2018-as évre.  700, baszki, H É T SZ Á Z, hogy Frei Tamás kamerába…..
Gretta A világ 10 legszebb hegye 2018.01.12 12:12:09
Minden hegy a maga nemében szemet gyönyörködtető - ezek az égigérő csodák viszont a Föld legszebb pontjain állnak, olyan panorámában, melyekről még álmodozni is fantasztikus! Következzenek a világ legszebb hegyei - a teljesség igénye nélkül. © Lonely Planet Fudzsi, Japán A japánok szent helye…..