Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tibapó

22 bejegyzést írt és 843 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogom első és legnépszerűbb posztjában bemutattam, hogy hogyan érdemes szavazni a parlamenti választáson. Felvetődik a kérdés: miért van szükség taktikázásra? Miért nem lehet olyan választási rendszert csinálni, ahol mindenki akkor adja le a számára leghasznosabb szavazatot, ha az őszinte véleménye…..
tibapó 2021.03.16 22:01:17
@Csóka Endre: de a z azért mégis csak a több X-es szavazás egyik legnagyobb érdeme, hogy egyfordulós szavazáson is korrekt eredményt ad, miközben épp fele annyi pénzbe kerül, mint a kétfordulós szavazás
Külsőház Likvid demokrácia 2012.12.26 09:56:59
Közvetlenül is tájékozódhattok róla az itteni forrásokból:http://kalozpart.org/likvid-demokracia/ - vagy innen (u.a.):http://wiki.kalozpart.org/index.php?title=Likvid_Demokr%C3%A1cia A lényeg leginkább ebben áll (onnan idézem): "Ebben a rendszerben mindenki eldöntheti, hogy a saját…..
tibapó 2019.04.07 17:42:06
Egy paradoxon megoldása: az Alkotmányozó NemzetgyűlésNagyon sokan érzik úgy, hogy Magyarország rossz úton jár, ezért a következő választások után új erőknek kellene vezetni az országot. Ám a kormányváltás kevés: az ország új alkotmánya, továbbá több kétharmados…..
tibapó 2012.07.23 11:20:19
@Ruzsa Ferenc:
Mostanában úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy a "Tétényi Évák" taroljanak, még az sem kell, hogy az "újraalkotmányozó" pártok önmérsékletet tanúsítsanak. Indítsanak csak minden körzetben ők is jelöltet, több jelölt között kevesebb szavazattal is nyerhetnek a "Tétényi Évák" és legalább a töredékszavazatok hozhatnak még pár mandátumot a pártoknak is.
Persze ehhez az kell, hogy a civilek összefogjanak, jól válasszák ki a jelöltjeiket, a "Tétényi Évákat" és legyen energiájuk a menedzselésükre is a kampányban.
reszvetem.blog.hu/2012/06/05/szavazz_a_tetenyi_evakra_ket_valasztasi_torveny_mo_on
tibapó 2012.07.24 11:48:48
@Ruzsa Ferenc:
Ruzsa Ferenc, most vettem észre, hogy egy nagyon fontos kérdésem megválaszolatlan maradt, bizonyára elkerülte e te figyelmedet is, pedig leginkább tőled várom a választ. Nos:

"Szerinted, néhány pontba szedve, mi a minimum, az alap politikai elvárás azon mérsékelt nemzeti jobbos embertömegek fejében, akik elégedetlenek az Orbán féle alkotmányozással, és megnyerhetők lennének egy mindkettőnk által áhított (ha nem is teljesen ugyanolyan formátumú) választási ökumené számára?
Csak mert valami, ami különbözik a balosokétól, bizonyára van, amit kezelni kellene."
tibapó 2017.10.26 12:56:38
@Rátkai János: "...pár hónap múlva már pártjelöltekre kell majd szavaznia újra, vagyis csak egy illúzió volt, hogy lehet civil, tisztességes képviselője"

Ezért van arra szükség, hogy a Felsőházba civil delegálással lehessen bekerülni.
Külsőház Előválasztás 2016.05.26 10:43:56
Az előválasztás eredetileg a 2014-től elvett 1. fordulót lett volna hivatott pótolni - mint a jelenlegi egyetlen forduló előtti “nulladik” forduló. Az persze csak mese, hogy “az összefogási kényszert (tehát azt, hogy a kormánypárt(ok) jelöltjeivel szemben körzetenként csak egy ellenzéki indulónak…..
Ha tetszett ez a novella, szavazz rá!..
tibapó 2017.07.23 08:51:10
Olvasom, hogy többek között a mozgalom céljai közt szerepelnek az alábbiak is: * választási rendszer reformja * a „veszprémi modell” kiterjesztése, független civil jelöltek közösségi támogatása Nekem valami nem kerek - de lehet, csak bennem a hiba...
Ebben a témában sajátosan sarkos (nem is egészen dilettáns) véleményem van. Akinek elmondtam, mind meghökkent egy kicsit, és a többség csak annyit mondott: alighanem nagy részben igazam van. Egy bank elsősorban a betétesei pénzét hitelezi, mert ha nem, akkor lufipénzekből…..
tibapó 2016.04.07 21:15:24
MNB-archív anyag

... Fontos tudni, hogy…
2012. április elsejét követően maximalizálásra került a pénzügyi szolgáltatóktól igényelt kölcsön (pl. gyorskölcsönök) után fizetendő teljes hiteldíj is. A 2012. április 1-jét követően kötött szerződések tekintetében a pénzügyi szolgáltató (hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) a fogyasztóknak nem nyújthat olyan kölcsönt, amelyben a THM meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét. (A THM mértéke pl. 7,0%-os jegybanki alapkamattal számolva maximum 31,0% lehet.)

(forrás:
www.mnb.hu/archivum/Felugyelet/root/fooldal/fogyasztoknak/kiemelt_fogyaszto/gyorskolcson)

Ez persze még a blogposzt megszületése előtti állapot, amit az előző két komment szerint hatálytalanítottak.

Csak most már tényleg jó lenne tudni, van-e még valami rendelet, ahol ez a korlátozás hatályos. Mert ha nincs, ha teljesen eltörölték, akkor a bankok nem tudnak majd többé arra hivatkozni, hogy azért olyan magas a kamat, mert a törvényben ennyit engednek meg maximum (vagyis ez a "törvényes"). Igaz, ami nincs tiltva, az megengedett, és akkor a kamat határa a csillagos ég (lásd provident és társai). Ahelyett, hogy normálispiaci-közgazdasági törvények szabályoznák azt.
Eredeti megjelenés a nol.hu-n: 2016-06-16 09:24:58 Heindl Péter jogász, tanár Polgártársak! Elutasítjátok a Fidesz-kormány korrupt és jogfosztó rendszerét? Ti vagytok a többség! Szavazzatok azokra a listás és egyéni jelöltekre, akiket az Orbán-rendszert veletek együtt elutasító civil csoportok és…..
Azért jöttünk össze ma[1], hogy ne csak tüntessünk a bennünket szabadságjogainkban folyamatosan és egyre inkább korlátozó Orbán-rendszer ellen, de immár a cselekvésről is beszélhessünk.   A közvéleménykutatók 2012 óta azt mondják, hogy a magyar lakosság többsége nem akarja tovább az Orbán-kormányt…..
Kedves Anett!   Köszönöm, hogy vállaltad a Facebook nyilvánossága előtti vitát![1] Elolvastam a három szöveget, amit küldtél. Megpróbálok tárgyszerűen válaszolni. Csak azokat az érveidet érintem, amelyekre nem ad választ az eredeti Facebook bejegyzésem, amire Te válaszként az írásokat elküldted…..
tibapó 2016.08.31 09:52:54
@legitim puccsista:
Hátrébb az agarakkal!
Mint mondottam, semmi esetre sem szavaznék IGEN-nel.

De NEM-me sem, mert formállogikailag az azt jelenti, hogy a döntést áthárítom az országgyűlésre.
Ha úgy lenne a kérdés megfogalmazva: "...akarj-e, hogy az Országgyűlés hozzájáruljon a kötelező betelepítéshez?..." Nyugodt szívvel voksolnék NEM-et.
De ugyan miért bízzam rá a döntést az országgyűlési képviselők úri kénye-kedvére?

Te, legitim puccsista! Egyáltalán tisztában vagy a népszavazási kérdés jelentésével?

Ugyanis a népszavazási kérdésre adott NEM válasz azt jelenti, hogy az Ogy. hozzájárulhat a kötelező betelepítéshez. Hát ne! Ne járulhasson hozzá! Tiltsuk meg neki! Kötelezzük az országgyűlést, hogy mondjon NEM-et! Ne adjunk neki szabad kezet!
tibapó 2016.09.02 08:46:07
@legitim puccsista:
Miért maradnék otthon, ha IGENNEM-mel akarok szavazni?
És igen, a jelenlegi OGy-től kitelik, hogy igent mondjnak a kvótára, főleg, ha erre külön felhatalmazzuk őket.
A jelenlegi, társadalmi felhatalmazás nélkül létrehozott választási rendszerben a választópolgároknak a „tömbszavazási” kényszer miatt olyan pártokat és politikusokat is támogatniuk kellene a szavazatukkal egy esetleges hatalomváltáshoz, amelyeknek, illetve akiknek a…..
tibapó 2016.03.23 22:00:04
A blogposztban javasolt koncepcióval az a bibi, hogy miért gondolja a szerző, hogy a hatalomváltás magasztos érdekében a civil szavazók millióitól kéne világnézetük feladását, önmegtartóztatást elvárni? Miért ne inkább a sokkal fegyelmezetteb, (ráadásul idomíthatóbb) és mindössze néhány ezer, max néhány tízezer (ellenzéki) párttagtól!

Idézek egy erről szóló okosságból:
"Paradox helyzet, mert a friss szabályok szerint a réginél is jobban kell a pártlista a kellő mandátumokhoz, viszont ha lesz pártlista, sokan el se mennek szavazni, legalábbis a párt-fanokon kívüli, kiábrándult tömegek biztos nem, ők csak és kizárólag pártoktól, pártlistától mentes független civil jelöltekre, hogy úgy mondjam, Tétényi Évákra hajlandók elmenni szavazni.

De a paradoxon némi fifikával és nagy önmérséklettel feloldható. Ez utóbbit, az önmérsékletet az "olajfában" részvevő pártoknak kell tanusítani. El kell fogadniuk, hogy ezen a választáson nem zsíros-kényelmes képviselői székeikért szállnak harcba, hogy nem övék a főszerep, a cél a bebetonozott 2/3-ad visszacsinálása, és a pártkatonáknak ezúttal csak statiszta szerep, sőt, kamikáze szerep jut.

Az eddigi elképzelésekkel szemben, én azt mondom, hogy nem a pártlistás voksokra-mandátumokra, hanem az egyéni jelöltekre leadott voksokra kell ráhajtani...."

(forrás:
reszvetem.blog.hu/2012/06/05/szavazz_a_tetenyi_evakra_ket_valasztasi_torveny_mo_on )
  A Szalay-kör előválasztási javaslata   2015 őszén ismét napirendre került a demokratikus ellenzéki előválasztás kérdése. A Szalay-kör politikai és jogi szempontból megvizsgálta az előválasztások eddigi nemzetközi elméletét és gyakorlatát, tanulmányozta a hazai, erre…..
tibapó 2015.11.29 00:24:57
Az édes burgonyát gyógyító ételnek is nevezhetjük, mert cukorbetegek is fogyaszthatják[i]. Magyarországon még nem termesztik, de ki tudja, mit hoz a jövő mezőgazdasága. Az üzletekben már lehet vásárolni, kb. kétszer annyiba kerül, mint az általunk ismert krumplik. Kívülről…..
tibapó 2015.11.19 20:14:57
 Juszt László a műsorában Tóth Zoltánnal, Vásárhelyi Máriával és Wittinghoff Tamással beszélget a bevándorlás problémáiról, az ujjlenyomatot is tartalmazó új személyazonosító igazolványról, amellyel rabosítanak 8 millió magyar állampolgárt. Ha van 50 perce, akkor…..
tibapó 2015.11.08 17:17:19
@Dr. Tóth Zoltán:
Nem beszélve arról, számtalan krimifilmben láthattuk, hogyan élnek vissza a bűnelkövetők az ujjlenyomatos és irisz-azonosító rendszerekkel: egész egyszerűen az illetékesek ujját/szemgolyóját kivágják az emberből. Brrrr!!!!
  Módosítani kellene a népszavazási törvényt?   Az ATV Start c. műsorában Tóth Zoltán azt javasolta, hogy új népszavazási törvényt kellene alkotni, mert a jelenlegi népszavazási törvény alapján csak akkor lehet országos népszavazást tartani, ha azt a Fidesz…..
tibapó 2015.11.08 10:39:27
Egy esetleges új népszavazási törvény megalkotása esetére van egy javaslatom, ami az eredeti népszavazási törvényből kisikkasztott népi kezdeményezésről szól.
Minden nemes szándék ellenére, már az eredeti törvényben is aggályos volt a népi kezdeményezés szabályozása.
Az eredeti nemes szándék ugye az volt, az lett volna, hogy amennyiben a kezdeményezőknek nem sikerülne összegyűjteni (akár országos, akár települési szinten) a népszavazáshoz szükséges aláírást, akkor is maradt egy halvány lehetőségük a kérdés napirenden tartására, mégpedig a népi kezdeményezés révén. Aminek ugye az volt a lényege, hogy a népszavazáshoz szükséges aláírások felével sikerüljön "kierőszakolni" egy, a kérdést tárgyaló testületi ülést. Ami ugyan nem kötelezi a kompetens grémiumot (települési képviselőket, vagy az országgyűlést) a kérdés elfogadására, de kellő sajtónyilvánosság és ellenzéki argumentáció mellett nyomást gyakorolhat a döntéshozókra.

De sajnos ezt a népi kezdeményezést a népszavazással egy időben elég macerás volt menedzselni. Kétféle aláírásgyűjtési ívet kellett aláíratni, minden egyes értetlenkedőnek elmagyarázni a különbséget, és sajnos sokszor az aláírásgyűjtők sem voltak tisztában a különbséggel.

Így legtöbbször hiába kellet csak feleannyi aláírás hozzá, mint a népszavazáshoz, a sok hiba, félreértés miatt még annyi sem gyűlt össze. Ezt aláírásgyűjtőként személyesen szomorúan tapasztaltam.

Pedig a nép kezdeményezésnek egy valódi demokráciában, kellő nyilvánosság mellett van létjogosultsága.

Szóval én javaslom a népi kezdeményezés intézményét újra beletenni az új törvénybe, az eredeti szándékkal, de az eredményesebb kivitelezés érdekében a törvényebe beleépíteni egy automatizmust. Mégpedig azt, hogy ne kelljen a népi kezdeményezésre külön aláírásgyűjtő ívet alkalmazni, ne is kelljen róla külön agitálni, egyszerűen legyen benne a törvényben egy olyan plusz félmondat, hogy:

"Amennyiben a népszavazás elrendeléséhez szükséges aláírások nem gyűlnek össze, de 50 % + 1 aláírás igen, akkor a hatályos testület (országgyűlés/települési közgyűlés) köteles a kérdésben nyilvános testületi vitát lefolytatni, azt testületi (nem zárt) ülésen napirendre tűzni."
A Klubrádió Mandátum c. műsorában az 1989. évi népszavazásról beszéltem. Az adás után volt egy hallgató, aki kétségbe vonta szakmai hozzáértésemet a népszavazás tényeit illetően. A konkrét kifogást az jelentette, hogy az első kérdés, az nem a köztársasági elnök…..
A hét embere a Civil Rádióban (98 FM). Hétfőn Tóth Mónika készített interjút Tóth Zoltánnal (16 perc): Népszavazások Magyarországon (1989, 1990, 1997, 2008). Nehezedtek-e a népszavazás megtartásának a feltételei 2015-re? Milyen irányba halad a közvetlen demokrácia az…..
A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden vegyes szisztémában övé lenne az abszolút többség. Olyan demokratikus…..
Örülünk, Vincent? Lúgosítás* 2013.05.01 03:35:00
E cikk eredeti változatát a Környezetvédelem.co.hu internetes lapnak írtam, még tavaly. Ottani írásaimat a jobb oldalsávban, a "P/c szerint a világ" rovatba kattintva olvashatjátok; a két utolsó azonban nem jelent meg (ez egyúttal azt jelenti, hogy a jövő héten hozom a…..
Régóta készülök egy többrészes tanulmány megírására a részvételi demokrácia elemeiről. Egyesületünkkel EU-s támogatást is megpályáztunk „Európa a polgárokért – aktív civil társadalmat Európában” megnevezésű programban, „Előadássorozat a részvételi…..