Regisztráció Blogot indítok
Adatok
István NagyRácz

24 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  13. 307. 4564. 228 024. 4564 nap alatt 13 szerzőtársammal együtt 307 blogbejegyzést írtunk neked, kedves Olvasó az Adatbányászat Blogon. Ezt 228 024 oldalletöltéssel háláltátok meg. Köszönjük ezúttal is. Egyszer azonban mindennek vége szakad... Az Adatbányászat Blog bezárja kapuit. Ahogy…..
Ha szeretnél olyan projekteken dolgozni, mint amikről a bejegyzéseinkben olvasol. Ha érdekel a data science vagy a data engineering világa. Ha olyan termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenél, amelyekben adatelemzési megoldások dolgoznak.  Írj nekünk a job@dmlab.hu címre, keressünk egy közös…..
István NagyRácz 2018.12.06 16:15:56
@Tsz: Írj egy emailt és beszéljünk, mindig van hely egy új csapattagnak :)
nagy.istvan@dmlab.hu
István NagyRácz 2019.10.01 06:41:22
@jamacsiga: A fenti kommentben ott az emailcímem, írj bátran és megbeszéljük, van-e kapcsolódási pont.
  Már hagyományosnak mondható módon idén is meghirdetjük a BME-s tárgyaink egy részét külsős hallgatók számára. Hiszünk benne, hogy sokaknak tud segíteni egy olyan program, amiben MSc informatikus hallgatókkal együtt kezdik el tanulni az adatelemzés alapjait. Az elmúlt években minden alkalommal…..
István NagyRácz 2019.02.01 16:20:37
@Le a spammerekkel: éppen emiatt nyitott a kurzus, hogy olyanok is be tudjanak csatlakozni, akik "kinőttek az egyetemista korból". Jelentkezz bátran, de minél előbb, ha érdekel, mert egyelőre a hallgatói létszám 28-on áll, míg a külsős jelentkezők száma napról napra nő :)
István NagyRácz 2019.02.01 20:09:11
@Kriszti1982: hetente két előadás van, mindkettőn külön anyagrészt veszünk, nem egymás alternatívái.
Immár negyedik alkalommal, idén is megrendezésre kerül a régió egyik legnagyobb data science és data engineering happeningje: a Crunch konferencia. A konferencia indulásakor azt írtuk, hogy Budapest ezzel a konferenciával vált nagykorúvá, hiszen egy olyan esemény kerül megrendezésre évről évre, ahol…..
Idén is meghirdetjük a BME-n tartott legfontosabb tárgyainkat külsősök számára is. Ez azt jelenti, hogy a műegyetemista hallgatókkal együtt szeptember elejétől 14 héten keresztül lehet a data science és a big data világába betekintést kapni. A kezdeményezés igen népszerű,…..
Idén is meghirdetjük a Műszaki Egyetemen tartott tárgyunk külsősök számára is. Ez azt jelenti, hogy az egyetemista hallgatókkal együtt február elejétől 14 héten keresztül lehet a data science és a big data világába betekintést kapni. A kezdeményezés igen népszerű, de a…..
Folytatva a hagyományokat: szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani a tavaszi félévben futó data science kurzusunkat a Műegyetemen, amelyben az érdeklődők betekintést nyerhetnek az adatelemzés világába elméleti és gyakorlati órák keretében. A tárgy órái hetente keddenként 10:15-től és minden második…..
Még sokan a szabadságukat töltik, vagy élvezik a nyarat, de a csapatunk elkezdett dolgozni az öszi BME-s kurzusok aktualizálásán. Ennek már hagyományos része, hogy a külsős hallgatók között is megnyitjuk a kurzusainkat. Az előző félévek tapasztalatai alapján minden kurzus esetén legalább annyi…..
Tavaly arról írtunk, hogy hazánk big data szempontból is nagykorúvá vált azzal, hogy a Prezi, a UStream és a RapidMiner csapata Budapesten szervezett egy mind előadóiban, mind szervezésében világszínvonalú adatos konferenciát. Idén is megrendezésre kerül a Crunch konferencia. A workshopok…..
A most szeptemberben a Műegyetemen oktatott tárgyainkat szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Ebben a félévben két választható tárgyunk indul két kurrens témában. Az "Adatbányászati technológiák" című tárgyunk különlegessége, hogy műhelymunkával egybekötve tanítjuk meg…..
István NagyRácz 2014.09.10 13:15:29
@europass8: Mindkét tárgyunk első órája éppen most tart, de ettől függetlenül lehetséges, hogy a többi órára bejössz.
István NagyRácz 2014.09.15 12:55:40
@europass8: nem tudom, melyik tárgy érdekelne. Adatbányászati technológiákból két előadás is lement, ott már elméleti bevezetés van. A Big Data-s tárgyunkon egy előadáson vagyunk túl ott is lassan belecsapunk a dolgok közepébe :)

Külsős jegyzet hivatalosan nincs, hallgatók által készített jegyzetek félév közben megosztásra kerülnek majd.
István NagyRácz 2015.06.01 12:38:28
@Jabec: igen, a következő félévben az alábbi tárgyainkra lehet bejárni külsősként.
Alkalmazott adatelemzés, portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VITMAV14/
'Big Data' elemzési eszközök nyílt forráskódú platformokon, portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VITMAV15/

Érdemes egyeztetni az oktatókkal, ha valaki szeretne jönni. Amiatt, hogy olyan termeket tudjunk foglaltatni, ahol a külsősökkel együtt is elférünk. Az első tárgy kapcsán írjatok nekem, míg a második tárgy kapcsán Prekopcsák Zolinak.
Mihez kezdhet az ember, ha szeretne elhelyezkedni bármilyen adattal kapcsolatos területen? A külföldi álláskereső portálok csak úgy hemzsegnek az ilyen jellegű álláshirdetésektől. Csak, hogy egy példát említsünk: a monster.com álláshirdetéseket tartalmazó portálon a data…..
Erre a kérdésre kell majd válaszolnom hamarosan olyan hallgatóknak, akik az új Adat- és Médiainformatika mellékspecializációnk (más néven szakirányunk) után érdeklődnek. A jól összeállított tárgytematikán túl arról is beszélni szeretnék neki, hogy miért is érdemes ezt a…..
István NagyRácz 2014.11.10 08:15:17
@Tomi Mester: Köszi szépen a közreműködést. Az eredményeket mindenképpen megosztjuk valamilyen formában azokkal, akik kitöltik a kérdőívet.
A hazai blogszféra egyfajta lenyomata annak, hogy mennyi lelkes és szenvedélyes szakember van a magyar szakmai életben. Most egy új oldal indult R-projekt.hu néven, ami a Hírek fül alatt nemcsak blogtartalmat, hanem segédanyagokat, eseményeket szeretne aggregálni az adott témában. Az…..
István NagyRácz 2014.09.05 13:51:14
@europass8: amennyiben a tárgyunkra írtad a kommentet úgy sajnos nincsenek jó híreim: ebben a félévben nem indul mégsem ez a tárgy, mert nem érte el az előzetes kötelező létszámot a jelentkezett hallgatók száma
Időről időre felmerül az igény, hogy miért nem írunk több olyan bejegyzést, ahol egy adott eszközzel kapcsolatos gyakorlati tanácsokat írunk le, egy-egy érdekesebb probléma megoldásának menetét, vagy egy-egy, a szoftver logikai felépítéséből adódó buktatóra adott…..
A felhasználók múltbéli böngészései és viselkedése alapján sok webes szereplő szeretné személyre szabottá tenni oldalát, hogy az ügyfelei minél inkább úgy érezzék, hogy a gondolataikat is ki tudja találni az adott rendszer. Az orosz keresőóriás, a Yandex is azon igyekszik,…..
Régóta fenn volt a todo-im között egy bejegyzés, hogy "Kompetencia - Tableau Public", vagyis, hogy ismerkedjem meg a Tableau adatvizualizációs eszközzel, nézzem meg mire képes a public verzió, mit is takar a Tableau szerint az adatelemzés vizuális formája.  Remek apropót adott ehhez…..
Csapatunk a hazai BI világ közösségi eseményeit rendező BI Consultinggal célul tűzte ki, hogy egy nagyobb merítésű, BI központú oktatási keretet hoz létre, aminek keretében kiscsoportos céges oktatások keretében vezetjük be a hallgatóságot a BI különböző…..
Csapatunk újra jeleskedett egy nemzetközi adatbányászati versenyen: a Nagy Gábor kollégánk (aki mellesleg tartósan benne van a világ legjobb 100 adatbányászati versenyzője között a Kaggle-ön) vezette csapat nyerte meg a Neurotech és a Pernambuco-i Egyetem által…..
István NagyRácz 2013.09.19 16:09:34
@Tyson925: Nem tudom, mennyire ismered a Google Refine nevű eszközét. Jelenleg azt hiszem már OpenRefine néven (is) fut. Ezt elsősorban arra hozták létre, hogy nyilvános API-n elérhető adatokkal tudj dolgozni. A GeoNamesnek van ilyen API-ja, ezzel tehát le lehetett tölteni a valós földrajzi leírókat, aztán a Refine Clustering (github.com/OpenRefine/OpenRefine/wiki/Clustering) funkciójával lehetett elsőkörben összevonni ezeket az elírásokat. Persze sok manuális munka is volt a dologban.

Tervezünk egy bejegyzést a Google Refine-ról, mert ilyenekre nagyon jól használható eszköz.
István NagyRácz 2013.09.19 17:44:08
@Tyson925: A Geonames oldalán találod a használható API-kat: www.geonames.org/export/ws-overview.html. Itt van egy jó leírás arról, hogyan tudod ezt használni: github.com/OpenRefine/OpenRefine/wiki/Extending-Data.
A következő félévben különösen erős hangsúlyt kap a BME-n való oktatásunk: két új tárggyal bővül a kínálatunk, ami így lényegében egy data science oktatási csomagnak is tekinthető. Mielőtt bemutatom mit lehet a tárgyak keretei között megtanulni előrebocsájtom, hogy a…..
István NagyRácz 2013.09.03 11:22:34
@BeluGa: Igen, ezt jól látod. A választható tárgyak két idősávban lehetnek k-cs, vagy sz-p. Az ütköztetés oka, hogy van egy harmadik tárgyunk is, az Adatbányászati technológiák, ahol grafikus adatelemzési eszközöket oktatunk. Mivel az Alkalmazott adatelemzés és az Adatbányászati technológiák előadói között nagyobb az átfedés, mint az Alkalmazott adatelemzés és a 'Big Data' elemzési eszközök nyílt forráskódú platformokon tárgyak között, így inkább ez utóbbi kettőt ütköztettük.

A 'Big Data' elemzési módszerek tárgy időpontjára ráhatásunk nincsen, mivel azt egy másik tanszék tartja.
Csapatunk egyik lelkes és nagyon tehetséges fiatal tagja nyerte meg az évente megrendezésre kerülő, kifejezetten hallgatóknak szóló Data Mining Cup 2013 adatbányászati versenyt. A verseny kiírása során megörültünk az üzleti problémának és a valós adathalmaznak, hiszen a…..
A Clemetine Consulting az IBM adatbányászati szoftvere legújabb verziójának megjelenése alkalmából bemutatót rendezett, ahol a frissen megjelent szoftver újdonságairól hallhattunk. Természetesen a Clementine-ról van szó, ahogy ez a név sokak fejében már így marad. A bemutatón…..
Az utóbbi években egyre több hazai (BI Start konferencia, IQSymposium - Dan Sommer) és külföldi konferencián hallhattunk arról, hogy a BI területek fejlődésének egyik hajtóereje a mobil eszközök használata az üzleti intelligencia területén. Az ilyen jellegű előadásokat - nem…..
Ígéretünkhöz és jó szokásunkhoz híven megpróbálunk minden érdekes mémet és gondolatmorzsát elkapni az előadásokból azoknak is, akik nem tudnak jelen lenni a konferencián. A konferencia tweetfolyamát egész nap az alábbi oldalon követhetitek nyomon: // Ha kérdésetek…..
Már csak két nap és újra IQSymposium. Több aspektusból is foglalkoztunk már a konferenciával: volt szó az IQSYS környékén lezajló változásokról és a konferenciák árazásával kapcsolatban is szóba került az esemény. Az eseményre való készülődés jegyében elsőként…..