Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Richtscheid Imre

8 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hetekben kiélesedett a társadalmi vita a béremelések és a munkaerőhiány kérdéseiben. Ennek kapcsán éles kritikák érték a kormányzatot is amiatt, hogy a korábban ígért létszámleépítéseket nem lépte meg az állami szektorban. Prominens kritikusok véleménye szerint akár 100ezer munkahely is…..
Az 1950-es és 60-as években nem csak a kommunizmusban volt a szombat munkanap, hanem a Nyugat gazdasági fejlődéstől és növekedéstől pezsgő világában is. Sőt, számos területen – például bizonyos pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén – a heti 7 napos munka volt az elterjedt. Mindenki őrülten…..
Tanácsadási munkáink során sok vállalatvezetőnél tapasztaljuk, hogy nagyon komolyan átlátják cégük termelési és kereskedelmi részlegeinek tevékenységét, de az adminisztratív területek fehér foltnak, vagy pontosabban fekete doboznak számítanak a szemükben. Ez a jelenség csak részben magyarázható…..
Richtscheid Imre 2017.11.07 08:17:42
@Tamáspatrik: Igen, a benchmarking egy ilyen egyszerűsített formája valóban az egyik oyan eszköz, amit felhasználunk az elvárható optimális teljesítményszintek vagy normaidők megállapításához, bár a mi fókuszunk elsősorban a cégen belüli körülmények miatt kialakuló belső elvárási szintekre helyeződik. De természetesen az iparági tapasztalat miatt az adatok összevetése elkerülhetetlen a cégek között - ha máshogyan nem, legalább tudat alatt...
Az pedig a következő kérdés, hogy mit tegyen a vezetés a feltárt eredményekkel. Mi van, ha a hasonló feladatot ellátó dolgozók teljesítménye jelentős szórást mutat? Ilyenkor tényleg érdemes lekövetni a teljesítmények különbségét a bérezésben is. A fizetési kategóriák kialakítása egy jó módszer lehet, ha az átlépés szabályait kristálytisztán meg tudják határozni. Én személyesen nagyobb híve vagyok a rugalmas bérezésnek, vagy direkt premizálásnak, de a való életben ezt a cégek sokszor elkerülik a teljesítménymérés vélt vagy valós nehézségei miatt. Köszönöm a hozzászólásodat.
Richtscheid Imre 2017.11.07 08:29:21
@Khonsu: Természetesen osztom a magyar viszonyokról kifejezett helyzetértékelésedet. De látod azért nálad is jelentkezik a "bürokrácia útvesztői" típusú előítélet... Mondhatnám kötekedve, hogy addig bürokrácia, amíg nem érted a működését teljesen - aztán kedves kis hivatallá, vagy irodává szelídül...
Ténylegesen hiszem azt, hogy a gyártó soron is hasonló emberek dolgoznak, és az irodát is lehet jelentős mértékben gépesíteni, szoftveresíteni, és automatizálni. Csak egy átlagos irodában jóval több kisebb léptékű folyamat zajlik, mint a soron. És tényleg hosszadalmasabb feltérképezni a folyamatait, mint a gyártásét. Több az elágazás, általában több a feladatelem is, és gyakran nagyobb a szórása a hatékonyságnak.
Mindazonáltal érdemes belevágni, mert nagyon jelentős hatékonyság-javulást tud hozni, ha kitisztul a kép, és az ott dolgozók is örülni fognak, és általában felmegy a moráljuk. A pár lógós, meg lelép.
Richtscheid Imre 2017.11.07 09:22:47
@B55: Igen, szerencsére a Micike-világa már a múlté. Én nem is ezt értem irodai munka vagy adminisztráció alatt, hanem lényegében minden olyan tevékenységet, ami nem a gyártósoron zajlik, vagy nem annyira egyedi és kreatív, mint a kutatás-fejlesztés. Ez bizonyos cégek teljes tevékenysége: pl. egy nagy könyvelő cég, jogi iroda, ügyfélszolgálati irodák, stb. De még egy iparvállalatban is a vezetői titkárság, a pénzügy, a HR, és egyéb kiszolgáló csoportok, pl. fuvarszervezés, vámügyintézés, beszerzés, minőségbiztosítás egy része, irodában végzett és részben standardizálható folyamatokból álló tevékenységek. Ezeket fel lehet térképezni, folyamatokba lehet szervezni, és ki lehet alakítani bizonyos teljesítménymérő rendszereket a számukra. És ezzel a csúcsvezetők lehetőséget kapnak, hogy a cégük ezen részét is sokkal jobban átláthassák.
Ahogy az iparban, úgy az irodában is beszélnünk kell a hatékonyság kérdéséről. Sok vezető csak azért nem tesz komolyabb erőfeszítéseket az irodai munkavégzés hatékonyságának javítására, mert lényegében semmilyen objektív adattal, vagy viszonyítási ponttal sem rendelkezik ahhoz, hogy valós ítéletet…..
Manapság munkaadóként, vállalatvezetőként gyakran érezzük a nyomást, hogy a növekvő piaci keresletet követendő, újabb és újabb munkaerőt toborozzunk a cégünkbe, és arányosan bővítsük a létszámot, annak ellenére, hogy úgy tűnik, napról-napra nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Korábban, a pénzügyi…..
Amikor az államadóságról, pontosabban a költségvetési hiányról elmélkedünk, akkor az esetek többségében legtöbbünk kizárólag makrogazdasági tényezőket vesz figyelembe. És mivel ezek befolyásolása gyakran nehéz, összetett gazdaságpolitikai intézkedéseket igényel, és azok hatása is csak több év…..
A titkárnők, titkárok, asszisztensek, irodavezetők, és a különféle feladatokat ellátó irodai dolgozók a legtöbb vállalatvezető fejében csupán elkerülhetetlen járulékos költséghordozói a „tényleges termelést” végző egységeknek, ami alatt elsősorban a gyártást és az értékesítést szokták érteni. Ez a…..
Vezetőként az alapvető feladatunk, hogy munkatársakat vegyünk fel, és tanítsuk be őket bizonyos munkakörök ellátására. Valamint, hogy elérjük azt, hogy ténylegesen el is végezzék a munkakörük feladatait. Ha ennél kevesebbet érünk el, akkor komolyan kérdésessé válik vezetői mivoltunk lényege. Ezek…..