Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sutianap

0 bejegyzést írt és 95 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KatPol Blog Al Nakba I. 2013.12.31 15:10:00
Hatvanhat éve, Khisas egy csendes falu volt a Hula-völgyben, Nyugat-Galileában. Lakosait pár száz muszlim, és körülbelül száz keresztény adta. 1947. december 18-án éjjel egy Palmach különítmény tört rá a mit sem sejtő lakosokra Yigal Allon vezetésével, és válogatás nélkül…..
KatPol Blog [KNN] Szíriai keringő 2013.08.29 08:00:00
Miután az amerikaiak eltökélten hangoztatják, hogy az augusztus 21-én, al Ghouta ellen végrehajtott vegyi támadásért a szíriai hadsereg a felelős, a csapból is a hamarosan bekövetkező amerikai/NATO csapásról szóló híresztelések folynak. Mindenki elemez, a médiamunkások sorra…..
FlyEagles.hu Draftjáték ! 2013.04.15 22:24:44
Tíz nap van még a draft kezdetéig amit hagyományosan New Yorkban a Radio City Music Hallban rendeznek meg idén is április 25 és 27 között. Idén sincs más dolgunk mint helyesen megtippelni a csapat választásait a 2013-as drafton amit a folytatás jelre kattintva tudtok…..
Közeledik a draft, ami a vállalkozó szelleműeket egy játékra hívja. Ez nem lenne más, mint megtippelni, hogy az első körben melyik csapat melyik játékost választja ki. Ehhez nem kell mást tenned, mint az itt található listát bemásolni a hozzászólásba, majd a csapatnév mellé…..
Itt a következő draft játék is. Az elsőre "nem túl sok" tipp érkezett, szóval tessék megerőltetni magatokat!:) Most kicsivel könnyebb dolgotok lesz, hiszen csak a Giants választásokat kell megtippelnetek. A feladatotok a következő: Egymás után tippeljetek meg nyolc pozíciót. Ez…..
"Hangmen also dies, morning red, Morning red, shines us to soon be deadRetaliating from beyond" A cikk második része az 1982-es izraeli invázió utóhatásaival foglalkozik, azokkal az eseményekkel és folyamatokkal, melyek miatt Izrael eredeti terveit feladva végül egy déli megszállási…..
sutianap 2012.10.05 20:33:29
ehunne egykis Kerbala sztori, vagy Karbala, már megint nem tudom.
www.youtube.com/watch?v=EVi77V0Htn0&feature=related
ezitt meg Az, Ashura-felvonulás
www.youtube.com/watch?v=jBhUajJG5M4
egyszerű elmebetegség a feloszlatási kísérlet, a végsőkig fanatizált, bepörgött tömeg heccelésére jó.
KatPol Blog COIN bölcsei II. 2012.09.23 23:00:00
by CN & Rammjaeger83 A felkelők elleni tevékenység elméletének jeles megalapozói között - már korábban felvázolt történelmi okokból - több francia is akadt, így ma ismét közülük mutatunk be egyet. Roger Trinquier (1908-1986) kis hegyvidéki faluban született, eredetileg…..
sutianap 2012.09.27 10:23:48
@tudi: Egy dolog valamit lerombolni, smegin egy másik megtartani. Nos ezt nem sikerált, így vesztettek. Vereség, tehát szégyen.
sutianap 2012.09.28 13:51:32
@Kullancs1983: arra gondolok, hogy nagy népességű területeket tartósan legyarmatizálni, okkupálni. No ez nem megy, persze az indiatársaságok meg beszivárgás, partmentivárosok, egy kis mészárlás erre-arra az megy. Ám mikor elérkezne a tulajdonképpeni megtartás állapota, mindenki rájön, hogy akkora erőket emésztene fel, amiből nem éri meg gyarmatosítani. Így egyszerű rablássá silányodik az egész, tudom a rómaiak.. Tehát mekkora időközöket is ölel fel egy-egy gyarmatosítási kísérlet, Kenyában elérték a hatvan évet? Vagy Malajziában? Egy emberöltős műveletek, mire elértek mindenhova, már vonulhattak is ki, azt hogy ezt igen cizellált megfogalmazásban feladásnak, önkéntes kivonulásnak vagy minek nevezik, az irodalom, legalább egy rendes katona tudja, hogy az vereség.
sutianap 2012.09.28 16:08:45
@Kullancs1983: nono az, hogy Malacca van az csak töredékének töredéke ahhoz, hogy Malajzia legyen
KatPol Blog Libanon 1982 - I. rész 2012.08.28 07:00:00
"A múltban mi, libanoniak azt gondoltuk, hogy a mi erősségünk a gyengeségünk. (...) Azt gondoltuk, hogy mivel nem rendelkezünk katonai erővel, senki nem akar majd megtámadni minket, senki nem fog annyira félni tőlünk, hogy harcolni akarjon velünk. Ennek az lett az eredménye, hogy ma az…..
sutianap 2012.08.30 13:10:43
@Gondolkodni Próbáló Birca: no, no, no, no
sokkal korábbiak a keleti monofizita gyülekezetek, előbb voltak mint RK, vagy egyidőben rajtoltak. Katolikus, mint egyetemleges, belülről nézve minden az. Hatnyolcvanban kívül találták magukat, de ezernégyszáznegyvenötben megegyeztek velük. Így mint az antiochiai rítus részesei, hivatalosan is talpig római katolikusok. S innentől az Antiókiai Szent Kézigránát maga a megtestesült valóság szimbóluma :D .
sutianap 2012.08.30 15:14:08
@Gondolkodni Próbáló Birca:
- 680 konstantinápoly, zsinat, harmadik forduló - kiesnek a monofiziták - aztán egykis vérengzés - menekülés. Felfedezik Szent Marónt és finomra hangolnak.
- 869 konstantinápoly elődöntő - pátriárka székhely rangsoroló, negyedik hely = Anthiókia.
- 1054 kelet-nyugati egyházszakadás - megóvják az elődöntőt, ki az első, ki a második. De az ortodox terület nem terjed ki az arab területekre!
- 1439-45 bázel ferrara firenze- iii zsinat, tűzoltás, hogyan mentsük meg Bizáncot, aki jön mindenki RK, elfogadva a pápát, a filioqe-tant, a purgatóriumot, az oltáriszentség részeként az ostyát és a kovászos kenyeret - cserébe megtarthatja ki-ki a szertartásrendjét, azaz a RÍTUST! s a papok ugyan olyan rangban vannak, mint az RK lelkészek

Magyar nevin: keleti katolikus, vagy unitus egyházak a katolikus egyház nem-latin rítusú részegyházai. Nem hiába RK-zok, meg rítusozok. Liturgia szerint - antiókiai rítus (jakobita) nyugati szír - rítus szerinti feloszásban pedig - maronita/szír kat./malankár.
sutianap 2012.08.30 20:10:38
ölnézést de idézek:
antiochiai szertartás: Jeruzsálemben és Antiochiában kialakult szentmise, zsolozsma és szentségkiszolgáltató formák. - Kezdetben e szertart-t követték az antiochiai patriarkátushoz tartozó melkita görögök is, akik megmaradtak a kalkedoni hitvallásban, de a 10. sz. u. fokozatosan átvették a →bizánci szertartást. Az ~t néhány lat. hatásra történt változástól eltekintve a →maroniták őrzik. Kezdetben szírül és gör-ül végezték, ma csak szírül, arab elemekkel keverve. A szír változat terjedt el Szíriában, Libanonban, Perzsiában, a nesztoriánus misszion-ok révén a malabár partokon és Távol-K-en. Az ~ néhány részét Indiában a →malankárok anyanyelvükön végzik. Az ~ból keletkezett: a →malankár szertartás, a →szír katolikus szertartás, az →indiai szír szertartás, a →maronita liturgia. Miseformái a →Szent Jakab apostol liturgiája és az →antiochiai szír liturgiák. P.I.

K-i Egyh. 1938:204. (Szmandray J.: A K-i egyh. miséinek tört. fejlődése) - Radó I:126. - AP 1980:1474.

maroniták: Szt Maron remetéről nevezett szír keresztények. - Az Orontész folyó torkolatának közelében élő szírek az 5. sz: monostort építettek az Áldott Maron remete sírja fölött. A szerz-ek a kat. hit iránti hűségükről és →monofizitizmus-ellenességükről voltak ismertek. Amikor a 8. sz. elején az antiochiai pátr. az arab fenyegetés miatt áttelepült Konstantinápolyba, a szerz-ek pátr-t választottak és fölszenteltették. Ekkor született meg a ~ közössége. - Az arabok elől Libanon erdős hegyeibe menekültek. Itt autonómiában éltek több századon át. Ellenségeik egy ideig azzal rágalmazták őket, hogy →monotheléták. 1216: a maronita pátr-t III. Ince p. (ur. 1198-1216) elismerte, s ezzel létrejött az egység Rómával (ha korábban valóban monotheléták lettek volna). A pátr. címzetes pp-ök segítségével kormányzott. A 17. sz: Cipruson és Aleppóban alapítottak ppségeket. - 1963: a Maronita Kat. Egyh. 9 ppségében a Sztszékkel egységben lévő maroniták száma 533 ezer. Libanon teljes lakossága 1,5 millió (50% muszlim). A nemzeti nyelv arab, a lit. nyelve arab és szír. - 1997: Libanon 4.160.000 lakosának 21 %-a maronita. **

Lacko 1961:28. - Oriente Cattolico 1962:146. - Liesel 1963:116.

nu, innen indultam ki, hogy legrövidebb út az egyenes - tehát valóban monofiziták voltak, mindig is, (ahogy a keleti eredeti egyház), aztán meg kellet velük egyezni az ortodoxok meg a muszlimok ellenében, dehát nem egyezhetnek meg eretnekekkel, ezért nem monofiziták. Stimm? Szóval többször többhelyen lettek kiátkozva, meg kiüldözve, eretnek bélyeggel - Árius, Nesztor sötöbbi, aztán addig ment a csesztetés míg egy bizonyos Mohamed nevű köszönte szépen megalkotta a saját monofizita egyházát... Teccik tudni?
by Rammjaeger83 & SchA A felkelők elleni tevékenység (COIN) több múltbéli példáját megvizsgáltuk már, és mivel a médiafigyelem középpontjába került szíriai belháború immár 17 hónapja zajlik, épp itt az ideje, hogy ezt a konfliktust is szemügyre vegyük hasonló…..
sutianap 2012.08.01 16:21:37
@Rammjaeger83: no próbáltam többször bejutni a 73as emlékmúzeumba, de sehogyse engedtek be. Igaz az az egy ellenséges tett, de azt őrzik a szívükben, mint a figyládát.
Az elhúzódó - és egyre kiélezettebb - szíriai polgárháború egyik szembetűnő külföldi következménye, hogy ráirányította a nemzetközi média érdeklődését a Damaszkusz és Moszkva közötti kapcsolatokra, amelyre valószínűleg az 1973-as arab-izraeli háború óta nem…..
Az elmúlt hetek afrikai eseményei fényt vetettek arra az érdekességre, hogy igen hasonló adottságokkal rendelkező országok is egészen eltérő történelmi utakat járhatnak be. A hajdanvolt szuverén, egységes Szudán kb. 55 éves fennállásának zömét öldöklő…..
sutianap 2012.04.21 09:33:45
@bz249: ha te nem vagy muszlim rád nem vonatkoznak a vallási előírások, tehát jó kereskedőként adnak neked sört, igyál. De ne legyél malacrészeg mert durcik lesznek. Ezt híjják vallási türelemnek.

kettő: az internetező arab suhancnak lehet teccenek a kiubuggyanó mindenek, és rá is startolna, csak az is az eszébe van, hogy nem szeretné az anyját, a testvérét és a lányát ilyen "ribiszerepben" látni.

Három: attól hogy az utcán nem verik telibe a képed mellel-hassal-seggel - az nem zárja ki hogy otthon négy fal között ne vernénekk telibe valami ultrasexivel.
Edward Luttwak bölcsességeit már többször idéztük, mivel aki bármiféle megfontolásból egy kicsit komolyabban foglalkozott már a biztonságpolitika témájával, az legalább a rövid publikációiba belebotlott. Annyit érdemes tudni az aradi zsidó családból származó íróról, hogy…..
sutianap 2012.03.13 13:20:11
@GépBalta: az ún. kora középkorra - "eltűnik" róma, lesz egy luk és a következő hullámot csak későbbre kell pakolni. Tehát praktikusan a romanizált városok tovább éltek, a hatalmi gócok átrendeződése folyamán sorvadtak el vagy ha széthordták akkor lehet hirtelen az eltűnés. (Ahogy mondjuk Konstani Napolis-t is szétberhelték, ami mozdítható volt az vitték.) Harmadikként ugye meg van az átmenet a római és középkori város közt.
Mátyássy Áron az egyik legtehetségesebb fiatal filmrendezőnk. Elsőfilmesként megnyerte a 40. Filmszemle fődíját, az Utolsó Idők c. alkotásával, de ő jegyzi az Átok című sorozatot is. Közéleti megszólalásai eleddig nem voltak, a Geréb Ágnes ügy kapcsán mégis úgy érezte,…..
Az amerikai katonai témájú popkultúra tárgyalása után ideje, hogy kicsit kiszélesítsük a képzeletbeli palettát. Nem ritka ugyanis, hogy különféle alkalomból más nemzetek nótáiból fakadnak dalra katonai együttesek, illetve különféle nemzetek katonai dalait hallhatjuk valamilyen más nemzet fiainak és…..
Idén január 5-én jelent meg a Védelmi Stratégiai Iránymutatás, mely az utolsó évét taposó Obama-adminisztráció elképzeléseit tartalmazza az amerikai fegyveres erők jövőjéről. Ez még nem tekinthető egy gyökeresen új stratégiának vagy katonai doktrínának, csupán az alapot…..
by 5.g & CN & Rammjaeger83 & SchA Néhány évvel ezelőtt War Nerd felhívta a figyelmet a hidegháborút követő első, sok tekintetben szánalmas évtized egyik ritkán emlegetett sajátosságára: a korszak fegyveres konfliktusainak stratégiai, történelmi jelentősége…..
A békés karácsonyi ünneplést Atrox keresztesekről szóló vendégsorozatának 3. részével kívánjuk teljessé és meghitté tenni. Következzen hát a II. keresztes hadjárat...
sutianap 2011.12.29 11:03:29
@rognork:
Boisce, Béla, Dubica, Esztergom, Gecske, Glogonca, Gora, Keresztény, Nekcse, Okriszentlőrinc, Szentmárton, Vrána, Zablata, Zengg

+Léka - Burgerland
+Maigret-Island - erre céloz az alábbi
www.intratext.com/IXT/HUN0085/_PD.HTM
Paraszthajszál néven kommentelő olvasónk hívta fel a figyelmet egy érdekes cikkre, ami a minap jelent meg a Volksfreiheit Népszabadság online hasábjain. A téma az iráni nukleáris veszély (hja, mi más?), a tartalom pedig a szokásosnál is méretesebb klisé/bullshit-halmaz. Ez…..
Atrox keresztes háborúkról szóló vendégsorozatának második részében elesik Jeruzsálem és megalakulnak az első lovagrendek...
sutianap 2011.12.09 23:58:09
@Monarch: ilyent nem tudok cáfolni sem alátámasztani. Eco középkorral foglakozott behatóan, egyháztörténettel, irodalommal, esztétikával. A lényeg nem a fejlettség vagy nem fejlettség, hanem az hogy igen szisztematikus hamisitás, megsemmisités folyt a középkor ezen szakaszában az irásbeliség és dokumentumgyártás egyedüli európai letéteményesi közt. Mindezekből kifolyólag, a témábavágva is erőssen megfigyelendő a templomosoknak tett adományok, vagy állitólagos adománylevelek, hozzátéve az adómentességet illetve ezen dokumentumok esetleges ipariméretű manipulálása. A fejlettségre visszatérve ugyan mennyire is voltak fejlettebbek akár a német vagy itáliai fejedelemségek a torzsalkodásban? Nos amit Eco-tól el tudok képzelni az az, hogy abban az értelemben hisz a sötétközépkorban, hogy jobban látja a fekete kezet amely manipulálta az egész újlatin irásbeliséget, smelynek egyetlen célja a pápai és egyházi főhatalom bizonyitása, megszilárditása, igazolása..........
KatPol Blog [KNN] Bevégeztetett? 2011.10.22 06:00:00
A Vezető Testvér haláláról szóló hírek már bejárták a világot, (önjelölt) biztonságpolitikai szakértők annak rendje és módja szerint az elkövetkező hetekben bizonyára terjedelmes cikkeket szentelnek majd életművének, és egyszer természetesen a szajha történetírás is…..
by Rammjaeger83 & SchA Egykori interjúalanyunk, Thomas Barnett elmélete szerint az erőforrásokkal és tengerparttal nem rendelkező kis országoknak nem lenne szabad léteznie, a gyarmatosítás és hidegháború idején mesterségesen létrehozott "kamu államok" (fake states) napjai pedig…..
sutianap 2011.10.14 09:07:46
@folti_:
Diamond: Háborúk, járványok, technikák
a bantu agrokultúra határa nem ér le a partig, az állítás, miszerint, - ha elért volna a partig, igen nehéz lett volna bármiféle bázist kiépíteni, egy hódításai teljében lévő álligfelfegyverzett népcsoporttal szemben. Erre hozza még példának a maori esetet (bár ott az egység hiányzott). Tehát az adott technikai fölény kiaknázásához ezekben az esetekben bizony szükségeltet némi "szerencse" is. Minthogy szintén agrokultúrális okai vannak, hogy nem tudtak északabbra terjeszkedni a kedves búrok. Lásd az említett Rhodéziát, más a gyarmati főhatalom és megint más egy valódi telepes kultúra.
sutianap 2011.10.14 12:09:50
@bz249: el tudjuk különíteni a telepesítés és az imperial gyarmatosítás fogalmakat? Mert bármily nagy kiterjedésű is volt az utóbbi, viszont oly rövid életű. Tehát klasszikusan telepesíteni csak Fogföldön sikerált, ahol a hazaihoz hasonló éghajlaton műveltté tették a földeket és onnan egy lépést se, fordítva meg ahol nem élt már meg a yam, ott egy fia bantu se lakott.
sutianap 2011.10.14 17:22:36
@bz249: abszolúte jól láttya, azért volt ott annyi fehér, mert nem laktak ott a bantuk.
két hódítás zajlott egyszerre, a hollanderek Westcape felől keletre és északra igyekeztek, főleg, hogy a seggükbe lihegett a birodalom, a zuluk meg keletről nyugatra igyekeztek. TVaal gyorsított adásban 17,Shaka be-30,40,búrok be-77zulu vissza + brittek be - 80búr banda nyer - 85gyémánt - 99angol banda nyer. Rettenetes államiság, cirka 100 év múlva senki se fog rá emlékezni. Zulu nyert a légvégén, s az nevet, aki utoljára..........
Szeptember 23-án Mahmud Abbasz odalép a mikrofonhoz az ENSZ new york-i székházában, és egy nagyívű beszéd után hivatalosan is kéri Palesztina felvételét teljes jogú tagként az ENSZ-be. Ez lényegében egyenértékű a független palesztin állam kikiáltásával, azonban csak…..
sutianap 2011.09.28 18:33:24
@SchA: így van,
Traditional Palestinian Male Headwear
"Prior to 1930s village men wore several layers of headwear. First a white cotton skull cap (taqiyeh), then white or grey felt cap (libbadeh or kubb`ah) then soft, rounded tarbush maghribi with a tassel.

Urban men and Ottoman officials wore tarbush istambuli - tall and stiff.

The tarbush was wrapped with a plain white cloth then the laffeh (turban) on top. The turban colour signified such things as the wearer was a descendent of the Prophet Muhammad (green), a Samaritan (red), or a Jew (black). But the most common colours were yellow, brown and orange. Older men tended to wear white.

From 1930s village men adopted the Bedouin keffiyeh as a symbol of nationalism. Initially these were white but later black and white or red and white checks became common. After 1967 Arafats's black and white keffiyeh adopted widely.

Bedouins do not wear turbans but rather hattah or keffiyeh. Sometimes with a taqiyeh.

Boys only wore taqiyeh - or in some villages more elaborate caps."

az nacionalizmus által adoptált beduin tökfödő 1930-tól. Tecc érteni? Kik is voltak ott, akiknek muszály volt egy kis agit-propot kifelteni? Mondjuk 1922-től kezdően? S miért is a beduin-styleban utaztak?
sutianap 2011.09.28 18:51:22
sutianap 2011.09.28 20:37:45
@FairyFeller:
ne vegyük folyton a tizenkilencedikszázadi etnikailag "tiszta" "nemzetállamokat" - ahol propaganda, szépszó, királyi rendelet megmiegymás etnikaizált. Próbáld az államiság szó szoros szövetség felfogását követni akár törzsekről, akár városokról vagy ezek keverékéről van szó. Jelen példában pedig egy államvallás a kohéziós erő, mely alaphangon kijelenti, hogy a vallás nyelve az arab, tehát bármit is kezdesz legelőször is tudnod kell arabul beszélni, hitvallani, írni. Így aztán emellett nem szükségeltetik semmiféle más etnikai nyomást kifejteni. Másrészt a közel-keleten ősidők óta mászkálnak a sémi népek, azaz nem olyan meredekek rokonsági fokok, mint ahogy mi vagyunk a finnekkel :)