Regisztráció Blogot indítok
Adatok
novalusz

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Úgy kezdődött, hogy volt egy unalmas, jellegtelen előregyártott lépcsőnk. Az akkori kereteinkbe épphogy beleférő, olcsó, de azért célnak megfelelő London fantázianevű negyedfordulós lépcső. Aztán évekig csak nézegettem, mit lehetne kihozni belőle, mert hülye formájú, szűkös helyen van, és csak…..
  Egyesek szerint Indiana Jones, James Bond és Graham Greene volt egy személyben: Patrick Leigh Fermor egy igazi huszadik századi, művelt kalandor volt, és pár hete halt meg, 96 éves korában (érdemes elolvasni az Economist méltatását). Az angol utazó, katona, író és oktató…..
Legutóbbi posztunkban újabb bibliai sztorifeldolgozást ígértünk, és íme, már itt is van, ami az Ókori szerelmek tárgyalásánál kimaradt. Fogadjátok szeretettel ezt a réges-régi, de annál tanulságosabb történetet. Xerxészről mindenki hallott már, aki járt gimibe,…..
Vastagbőr A mackó elbukott 2011.07.20 15:31:00
Sajnos rossz hírt kell közölnöm: a mackó elbukott. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa új jelölést vezet be, a "gyermekbarát" kategóriát. "A kiskorúak megóvása a káros médiatartalmaktól eddig is fokozott jelentőséggel bírt, de ugyanilyen…..
  Akár európai alapelv is lehetne az, hogy az abortusz helyett az örökbefogadást részesítsék előnyben Carlo Casini, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának (néppárti) elnöke szerint  – írja a Magyar Kurír. Az ügy azzal kezdődött, hogy a magyar kormány…..
novalusz 2011.07.08 12:14:00
@abaka: Nem olvastam utána, de gondolom úgy működik az említett tabletta, hogy megakadályozza a megtermékenyítést. Eltelik egy kis idő a startpisztoly elsülése és a hímivarsejtek célbaérése között, ha a kettő között kifejti a hatását a cucc, akkor az más kategória, mintha a megtermékenyített petesejtet lökné ki.

Nagyon lazán kapcsolódik és talán kissé morbid is a párhuzam, ne kövezzetek meg :-), de a veszettség (ááá, mondom hogy senki nem kövez meg senkit) is hasonlóan működik: megharap a róka, aztán futás az orvoshoz, aki az időben beadott oltásokkal immúnissá tesz a veszettség ellen, még miellőtt az beindulna. Persze ha későn mész az orvoshoz, akkor buktad a dolgot. Pasteur volt az első, aki megmentett így egy embert (kisfiút), aki később aztán a portás lett az intézetében. :-)
novalusz 2011.07.08 12:21:58
@abaka: Ezt benéztem, igazad van.
  Liberális testvéreink előszeretettel mítosztalanítják a történelmet. Van azonban egy terület, ahol liberálisék inkább a mítoszgyártásban jeleskednek, ez pedig a kereszténység története. Az egyik ilyen mítosz az Európát máglyákkal bevilágító, kegyetlen, elnyomó és…..
  Az úgy történt, hogy ártatlanul besétáltam a filmszemlére, mindenféle tapasztalat nélkül, jóindulatúan, megilletődve, hogy megnézzem a nagy művészeket. Ugyanis a Biszku-filmünk (Bűn és büntetlenség) is versenyzett.  Vasárnap meghívtak egy beszélgetésre, ahol a…..
Mandiner blog Előre, vörösök! 2011.05.01 08:01:00
    Nem, ez a filmes poszt nem azért íródott, hogy eltereljük a figyelmet arról, hogy miközben etnikai alapú polgárháború van kibontakozóban a végeken, addig az egyik iszik, a másik meg focizik. Sőt, a cím sugalmazásával és szokásommal ellentétben még csak komcsizni…..
novalusz 2011.05.01 11:24:57
@Grift: tényleg, honnan veszi a bátorságot valaki, hogy egy posztra kritikát írjon, mikor az ehhez való eszközei egy hat éves gyereké. elképesztő.
Rákattintva egész képernyőn is...
novalusz 2011.04.21 12:27:19
2009. október 31-én az Index két újságírója, Szily Laci és Bede Marton elment az aktuális Charta-gyűlésre, majd szép cikkben tudósítottak is az ott hallott-látott eseményekről: "Hány halálos áldozatuk lesz a Fidesz-lágereknek?" Nem tudom, hogy…..
A dróton túl Maximum 2011.04.08 22:11:00
Azt írja a kiadó, hogy megjelent a könyv! Én még Isztambulban lötyögök, de siessen mindenki, és vegyen egy példányt, már csak anyagi okokból is, ahogy Woody Allen mondja. Kedvcsinálónak itt a borító.   Ja, és újfent felhívnám a figyelmet az internetes rendelés…..
Rendkívül fontos lenne, ha Magyarországnak sikerülne magát a roma integráció élharcosaként asszociáltatnia, és persze azzá is válnia. (Fotó: fidesz.hu) Tegnap az EU roma integrációs stratégiáját megvitató konferencia nyitóülésén Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jövő…..
Mindennek van következménye. Annak is, hogy Medinán lesz a NATO-lokátor. Fussuk át, hogy jutottunk idáig: - Első terv: Zengő. Az Orbán-kormány a 40/2002. (III. 21). Korm. rendeletben a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe utalta a beruházás ("beleértve a nemzetközi katonai…..
novalusz 2011.03.18 11:51:56
@lyken: Sokat kommententünk erről lentebb laspalmassal és mással is, nekem konkrétan ezzel a fordulattam volt bajom, nem a mecseki lokátor ötletével. Laspalmasnak az aránytalan és kompromisszumra képtelen civilek szimbóluma volt a bazsarózsa, én meg egy védett fajt látok benne, amin szerintem kár ostort csattintani. Pl. mert a mecseki lokátor és a bazsarószák esete nem kecske-káposzta szituáció.
novalusz 2011.03.19 16:49:03
@lyken: Azért nem kell a másik túlzásba sem esni. Ha megsérted a vadon törvényét, könnyen ott terem Zsolti a béka, aztán megnézheted magad: www.youtube.com/watch?v=FsY7A9Pe9wU&feature=related :-))
novalusz 2011.04.05 22:35:26
@borzimorzi: Hélló, ne láss bele a mondandómba marhaságokat, nem ér, az a legkönnyebb, illletve sértegetésnek minősül, amiért sarokba állítás jár! :-) Én csak azt mondom, hogy a "Paks megtámadása esetén ugyanis odaveszhetünk mind a tízmillióan. És ez nem túlzás!" mondatod szerintem nem felel meg a valóságnak, és az ismereteim szerint igenis túlzás, emellett érveltem. Egyébként májusban megyek Pécs környékére valahova bazsarózsát nézni, remélem elkapom a virágzást! Peace
  Matematikai modellel bizonyítaná be három amerikai tudós, hogy bizonyos országokban a vallásosság ki fog halni a társadalomból. Hit, társadalom és történelem matematikai levezetése? Mi van? Feltéve, hogy nem csúcsra járatott iróniaméterrel vagy a nemrég általunk is…..
novalusz 2011.04.01 09:45:49
@Archenemy: ez a gyenge/erős ateista terminus technicus nekem is új, kicsit szétnéztem ez ügyben.

Az agnosztizimus szó Darwin buldogjához, Thomas Henry Huxley-hoz köthető: "Huxley 1869-ben kezdte el használni az „agnosztikus” kifejezést, a véleménye valamikor korábban formálódott meg." (hu.wikipedia.org/wiki/Agnoszticizmus)

Az ateista szó történetéről a Wikipédia ezt írja: "A korai ógörög nyelvben az atheos (άθεος) melléknév (ami a theos, isten szóból jött létre az a- fosztóképzővel) istennélküliséget vagy istenekben való hit nélküliséget jelentett. A latin nyelvbe a szót Cicero római államférfi, szónok és filozófus (i. e. 106-43) vitte át. A kifejezés az i. e. 5. század körül újabb jelentést kapott: istentagadó, istentelen."

A gyenge-erős ateistáról az angol Wikipédia: "Philosophers such as Antony Flew,[40] and Michael Martin,[33] have contrasted positive (strong/hard) atheism with negative (weak/soft) atheism.".

Antony Garrard Newton Flew (11 February 1923 – 8 April 2010), Michael Martin (1932. február 3. – )

Az ateista és az agnosztikus szavak szerintem nagyon kézenfekvőek és defaultból azt jelentik, amit suggallnak: lecsekkoltam a Magyar Értelmező Kéziszótárt az ateistára, visszaigazolt. Huxley éppen azért használta az agnosztikus szót, hogy az ateista mint istentagadó mellet legyen egy frappáns kifejezés a nem hívő nem tagadóra, amivel szerintem kerek lett a kép. Talán picit más értelemben használják ezek a huszadik századi filozófusok a gyenge-erős ateista szót, vagy csak imádnak új szakkifejezéseket bevezetni, nem tudom.
novalusz 2011.04.01 12:04:39
@ecinereb: Nekem a Kitalált középkor a kedvencem: hu.wikipedia.org/wiki/Kital%C3%A1lt_k%C3%B6z%C3%A9pkor
novalusz 2011.04.01 12:53:28
@kesztió: Amiket írsz, az nem mond ellent annak, amit én írok, sőt, tovább színesítetted a palettát. Szóval hogy több minden benne lehet abban, hogy miért alakul ki egy vallás, vagy egy szekta. Nem ez az általános, ez a kivétel, de igen, vannak olyan szekták, ahol a főnök finoman szólva visszaél az ellenkező nemű hívők testével, és ingyen köröket fut le velük. Buddha, Jézus, Mohamed esetében ilyenről persze nem beszélhetünk. Ott inkább az általam említett tényezők játszhattak szerepet, én legalább is így képzelem el.

A katolikus egyház mai helyzetébe szerintem ne menjünk bele, inkább szorítkozzunk a vallások és a vallásosság kialakulásának pszichológiai megközelítésére.
"A párt EP-frakcióvezetőjét a ... munkatársai keresték meg tavaly egy ajánlattal. Százezer eurót, első osztályra szóló repülőjegyeket és egy cég felügyelőbizottságában tagságot ajánlottak neki, ha benyújt egy nekik kedvező jogszabály-tervezetet. S. tagadja, hogy…..
Mandiner blog Férfinap 2011.03.09 15:31:00
  Tegnap, a nárcisz-szagú nemzetközi nőnapon, néhol olvasható volt egy hír, ami a férfiakról szól – baljós hangon. Így most hagyjuk Klara Zetkin találmányát, és vessünk egy pillantást azokra, akik a nárcisz másik oldalán állnak.  Egy friss Eurostat felmérés…..
novalusz 2011.03.09 17:05:46
Ami engem illet, próbálok tudatosan élni és tenni a jelenemért. Nem mindig megy, de igyekszem. Ami az országot illeti: elszomorítónak és zavarónak érzem az itthoni, napi szinten tapasztalható - mondjuk úgy - balkáni jelenségeket, erre sok ráhatásom nincs. Pl. Svájcban ahol én jártam, csak buszokat és motorosokat láttam a buszsávban, nem lépik túl a megengedett legnagyobb sebességet (na jó, emlékszem kettő darab kivételre, amikor is megelőztek egy vidéki országúton), nem megy a beelőzgetés, a zebránál a gyalogosnak van elsőbbsége, a pék zárás után kiteheti a megmaradt árut az üzlet elé és működik a becsületkassza, a virágos nem cipeli be estére a böhöm nagy vázákat mert ugye minek. Rend van. Konkrét sztori: a kalauz beszél angolul és elintézi, hogy a rossz vonatra szálló utast megvárja egy állomáson az egyébként csatlakozás nélküli (tehát alapból elérhetetlen) "jó" vonat. Még a peron számát is megmondja, ne kelljen keresgélnie az utasnak. Persze itthon is sok figyelmességgel, jóindulattal és kedvességgel lehet találkozni, angolul beszélő vasutassal már kevesebbel, és ott se tetszett minden (kocsmákban a cigifüsttől ott is meg lehetett fulladni, láttam szemetet az utcákon, most más nem jut eszembe) de mégis ordít a különbség. Nyilván nem a géneken múlik. Vajon hazajön a kint dolgozó ismerősöm, vagy túlságosan addiktív a rend? Nyilván sok tényezőn múlik a kérdés, és nem tudom a választ. Én mindenesetre maradok itthon.
A sajókazai Bódi Józseffel és feleségével Bódiné Rusznyák Annánával nem bír a magyar állam, pedig már mindent bevetettek. Évek óta húzódó történet, sok tanulsággal. Az állam pedig nem "szeretne" sokat, csak annyit, hogy a gyerekek járjanak rendesen iskolába. 1. Az…..
 „Az érdeknek az erény éppoly alkalmas eszköze, mint a bűn.”  (La Rochefoucauld)   Hosszabb emlékezetű olvasók talán még emlékeznek az ún. harci kutya törvényre, melyben a derék honanyák és honatyák meg kívánták oldani az állattani taxonómia…..
novalusz 2011.03.04 09:31:08
Elképesztően gyenge poszt. Le vagyok taglózva. Egyrészt kihagy ziccereket (pl. nem biztos hogy többe kerül a halott bagós, mivel nem kell neki nyugdíjat fizetni), másrészt amit ír az több sebből vérzik.

Nr1: "A legkurrensebb elmélet a sejtosztódás sztochasztikus hibáit tartja a fő oknak, miszerint folyamatosan keletkeznek hibás, kontrollálatlan szaporodású sejtek a szervezetünkben, ezeket azonban az immunrendszer elpusztítja mindaddig, amíg egyszer csak nem. Ezen elméletnek azonban sok minden ellentmond, mint például az, hogy a méhnyak-rák hátterében meg vírusokat sejtenek." Már miért mondana ellent? Ez nekem házi okoskodásnak tűnik, mivel tudtommal a vírus teljesen logikus módon egész egyszerűen próbálja megvédi a sejtet amiben él a sejthaláltól, a vírusnak úgyis mindegy hogy éppen rákos vagy nem rákos sejtben van. Elég rákeresni a neten, pl.: "Az E6-E7 onkogének által kódolt onkoproteinek a sejt tumorszuppresszor (p53,pRB) rendszerének felfüggesztését eredményezik, így a sejt az apoptozis helyett a korlátlan osztódás útjára lép."

Nr2.: "A statisztikák szerint a tüdőrákban megbetegedő emberek nagy többsége erős dohányos, ugyanakkor az erős dohányosok csak kis része kap tüdőrákot. Ha ezt elfogadjuk, az következik belőle, hogy a dohányzáson kívül még jócskán vannak okok, melyek felderítetlenek." Elemi logika, egyáltalán nem következik belőle. Hasonlat: tegyük fel hogy van n db katonákra jellemző KIA halálok (akna, repesz, gránát stb.), ebből válasszunk 1 tetszőlegeset - a katonák csak kis része hal meg ebben, mert annyi ok van, mégsem következik belőle hogy más okok után kellene nézni.

Nr3.: "a veszélyességet a munkavállaló maga választotta, és nyilván ennek arányában kér fizetést is, másrészt lehet a személyzet is dohányos és akkor ugyebár teljesen mindegy." És akkor ugyebár teljesen mindegy? Mindegy hogy 1 szálat szív valaki naponta, vagy két dobozt? No comment.
novalusz 2011.03.04 09:40:41
  A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását kezdeményezik indítványukban fideszes országgyűlési képviselők. A módosítás értelmében júliustól tilos lehet a dohányzás minden közforgalmú intézmény (így a vendéglátóhelyek) és munkahely zárt…..
novalusz 2011.03.01 12:12:02
@sutyerák: "én,sokszor ha nem tudom jó,-avagy rossz-e valami,akkor eltúlozva elképzelem az irányt és rögtön választ kapok." ez csak akkor működik, ha a két véglet közül az egyik pozitív, a másik negatív, közötte pedig végig csökkenő az átmenet (képzelj el pl. egy lineáris függvényt). Viszont nem alkalmazható olyankor, amikor a két véglet szélsőséges, és az igazság valahol középütt található. Pl. kint -20 fok van, bent a szobában 15 fok, és bárki érvelhetne úgy, hogy maradjon is ennyi, hiszen egyrészt ki akar megfagyni (ez az egyik irány), másrészt ki akar meggyulladni/szaunázni (ez a másik irány). Másik példa lehet a sebességkorlátozás: egyik végletnél az ámokfutókat nem lehetne büntetni, a másiknál meg csak állna az autó. Mégis értelmes a vita, hogy mennyivel lehessen menni adott körülmények között, vagy hány fok legyen bent. A ciginél is ez van: teljes tiltás az egyik oldalon, korlátozás nélküliség a másikon (pl. vonaton is bárhol), de ettől még nem biztos hogy a mostani helyzet vagy akár a Fidesz által javasolt lenne az ideális. Persze értem mire gondolsz: van hogy tényleg egy folyamat része egy döntés, és van hogy tényleg az a kérdés, el akarunk-e indulni ebbe az irányba, de érdemes kicsit matekos szemmel gondolni erre.
novalusz 2011.03.01 13:22:06
@denever333333: Ezt nem tudom nekem írtad-e, én úgy látom a Silvanus (V.ker) egy étterem, illetve nem kapni sört. Bort nem tudom kapni-e decire. Az is írtad, hogy aki nem dohányzik, az kevesebbet fogyaszt. Én beszélgetni ülök be ilyen helyekre, borozót tudok is (ez alatt azt kell érteni, hogy 6 alkalomból csak egyszer éreztem cigi szagot), ott múltkor 2-3 órát voltam egy ismerőssel, tényleg nem 5-6 óra, de a minőségi bor drágább, rendeltünk sajttálat, hidd el nem kétezer forintot hagytam ott. Viszont a sörös taggal rendelkező társasággal bajban vagyunk. Egyébként én is a cikk írójával értek egyet, hogy ti. nem bánnám ha tényleg megoldanák rendesen a szeparálást (és itt ne bagósok orrára hagyatkozzatok, az érzéketlenebb), pl. akkor nem járnának ki csoportosan az utcára a dohányosok, akik meg a járókelőket zavarják, szóval nem állok ki a teljes kocsmai tiltás mellett, de ami most van, az nem fair. És az lenne jó, ha ezt a dohányosok átéreznék. Egy dohányos tök könnyen beül bárhova, megy max. két sarkot, nekem meg úgy kell vadásznom helyekre a neten, közel is legyen, szimpatikus is legyen - nem megy. Leülök egy cukrászdába nyáron egy kinti asztalnál, és rágyújt mellettem a fickó - persze simán érzem és irritál a bűz. Nézem hova ülhetnék át - sehova, nincs szabad asztal. Frankó. Szóval ami most van, az nem frankó.