Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zelmo

781 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden alkalommal kisebbfajta döbbenet ugyanazon jazz muzsikus rövid időn belül megjelenő két különböző hangulatú lemeze. McCoy Tynernek 1975-ben az Atlantis, illetve a Trident című albumai kerültek a boltokba. Az előbbi még egy 1974-es összeülés eredménye volt, melyet San Franciscoban tartottak…..
Szintén óriási meglepetést szállított még a nyáron a stoner rock tarka palettáján alkotó ausztrál Emu trió. A srácok hetvenes évekbeli power rockot nyomatnak fiatalos hévvel, iszonyat energiával. Ez az első lemezük, remélhetőleg nem az utolsó is egyben. Nehéz ügy, mert manapság ezt a bődületesen…..
Mindig nagy öröm olyan stoner rock bandáról írni, ahol már az első hangjegyektől érezhető az igényesség, a zenei tehetség, a műfaj iránti alázat és a közönség iránti elkötelezettség sajátos keveréke. Egy ilyen üde színfolt a Wellington központú, Új-Zélandról származó Sidewinder. A zenekar öt tagot…..
Sráckoromban ronggyá hallgattam egy kazettát: Living Death – Worlds Neuroses. Nekik és a Sodom zenekarnak köszönhetően indultam el tizenévesen a thrash metal irányába, ami ugyan hamarosan vakvágánynak bizonyult, arra mégis jó volt, hogy megismerjem a műfaj alapjait. Voltak ezek között szép számmal…..
Furcsa-furcsa, nagyon is különös albumot tett a közösbe a portugál Earth Drive zenekar, egy jóhangú énekesnő köré épült négytagú formáció. Az együttesnek ez immár a negyedik nagylemeze, így hát nem nevezhetők rutintalan kezdőknek, s valóban, a zene minőségére egy szavunk nem lehet. A fő kérdés, hogy…..
A kortárs rockszíntér egyik legszorgalmasabb alakja, a Kyuss legendás dobosa Brant Björk (sz.1973) idén is előállt egy albummal. Nála ez nem számít meglepetésnek, évről-évre szállít egy rakat nótát a stoner rock szerelmeseinek, csupán a formáció neve változik, volt már Brant Bjork and the Bros, B.B.…..
El lehetne morfondírozni azon, mennyire hiteles egy olyan Los Angeles-i punk rock brigád, ahol a tagok szemlátomást nem szűkölködnek a jóban, költészetük csak nagy jóindulattal címkézhető fel ”utcai” jelzővel, külön zenekari fazonszabász gondoskodik a kellően szakadt, ámde dögös megjelenésről, de…..
Captain Beefheart, azaz Don Glen Vliet 2010 óta nincs közöttünk, lemezei azonban, melyek ma is elérhetők, megőrizték összetéveszthetetlen ráspolyos hangját, bizarr humorát, excentrikus egyéniségének önkifejezési formáit, azaz a dalait. Összesen 13 stúdióalbumot készített 1967 és 1982 között, és mint…..
Nincs igazán jó sajtója Magyarországon a kortárs holland bandáknak, őszinte sajnálatomra. Vannak köztük egészen izgalmas thrash, death, és nem utolsó sorban stoner/doom bandák. Mint például a nemrégiben nagylemezzel jelentkező Mould. A Mould elvileg már csak azért is ide illik a Zenehallgatás…..
Mondhatom nagy meglepetés volt számomra a Meltem zenekar Mare Nostrum című bemutatkozó nagylemeze. A trió Barcelonában alakult 2022-ben, és egy olyasfajta világzenei doom rockot játszik, ami a jelenkor kínálatában bőven a rendhagyó esetek közé tartozik. Leginkább az olasz Aktuala lemezei jutottak…..
Hosszúra nyúlt szünet után folytatom a blogírást egy brutálisan kemény hardcore banda új lemezével. Az Extinction A.D. 2013-ban alakult az államokban, fennállása óta összesen négy nagylemezt készített. A To The Detested előtt még nem ismertem őket, amit őszintén sajnálok, mivel ez a kiadvány az…..
Harmadik nagylemezéhez érkezett a kaliforniai The Ghost Next Door. A 2014-ben alakult, jelenleg négy tagot számláló zenekar jellemzésére bőven válogathatunk a műfajok közül. Magukat alternatív metalnak címkézik honlapjukon, de éppúgy alkalmazzák rájuk a progresszív jelzőt, mint a dark, azaz beborult…..
Mit is írtam legutóbb a Groundhogs lemeze kapcsán? Akár egy mai stoner-blues banda albuma is lehetne… Nos, ez így a Sacri Monti friss anyagának meghallgatása után már erősen megkérdőjelezhető. Olyan brutálisan erős blues alapú rockzenét szállítottak le a napokban, ami mellett a régi jó alapművek…..
Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de érdekes: Az Egyesült Államok északi részén, és Kanadában február 2.-án van a Groundhog Day, vagyis az Erdei Mormota Napja. Népi megfigyelések szerint, ha ezen a napon a mormota kinéz a vackából és meglátja az árnyékát, korán fog tavaszodni, ha nem, akkor…..
Nem értékelem nagyra Sierra Ferrell legújabb megjelenési formáit, és ezt nem a lemezmegjelenésekre, vagy a rendszeresen leszállított élőzenés videóira értem, hanem a művésznő külsejére. Bizarr öltözködése nagyjából a befogadhatóság határát súrolja. Ugyan a blog neve Zenehallgatás, és nem győzöm…..
Motoros Ringyók a Pokolból… Grrr!!! Vagy inkább szajhák? Végül is mi a különbség? Talán csak egy árnyalat, vagy még annyi sem. Az elnevezés Zs-kategóriás akciófilmek látványvilágát idézi, és ez részben fedte is a valóságot. Azért csak részben, mert a Zs-kategóriás alkotásokban is egészen csinos…..
Bizonyos távolságtartással közelítettem meg a New York-i Spotlights legutóbbi nagylemezét, mivel nem annyira stílusom ez a fajta entellektüel rockzene, de mire a Quintero-házaspár szerzeményeinek végére értem, be kellett látnom, azon ritka bandák egyike ők, akiket folyamatosan nyom a média, és mégis…..
Az ilyen anyagok miatt érdemes kutakodni a napi termelésben! Itt a Stone Soup döbbenetes bemutatkozása 2023-ból, amit idén már a második lemeze követett a Farnborough (Hampshire) környéki srácoknak. Tehát a leghelyesebb, ha mindkettőre lecsapunk azonnal, mert ez a zene durván ott mozog a spiccen.…..
Kell egy kis életvidám, végtelenül laza ska punk zene? Akkor szerencséd van, mert a Supervillains 2002-ben a semmiből előugorva idepottyantotta bolygónkra névjegyét. A ”Patkók és kézigránátok” a mai napig nem avult el, és valószínűleg soha nem is fog. (Mindkettő hasznos lehet szorult helyzetben –…..
A Dead Head nevű dán death/thrash formáció kiadványa ugyan csak minialbum, mégis itt a helye a Zenehallgatásban. Már csak azért is, mert pont ide illik a svéd Deadheads lemeze mellé. A kiadvány egy szűk 28 perces egészen kiváló kis anyag. Ugyan nem nagylemez, de legalább nagyot szól! Minden szépet…..
Legutóbb a Hanoi Rocks lemezkritikában említettem, hogy a finneknek a mai napig tartó leágazásai vannak Skandináviában, tulajdonképpen a skandirock műfaj korai előfutárainak tekinthetők. Ennek az ágnak legismertebb képviselői a kilencvenes években jelentkeztek, a Turbonegro, a Hellacopters, a…..
Nem tudom, egy mai zenehallgató számára mit mond, egyáltalán mond-e valamit a Hanoi Rocks neve? Vajon hányan tudnák azonosítani legalább az évtizedet, hogy konkrét albumokról ne is beszéljünk? Egy zenekar, mely elsősorban annak köszönhette hírnevét, hogy a Guns’N Roses tagjai előszeretettel…..
Az úgy volt, hogy amikor Nikodém Pista bácsi betolta az egyik műsorába ezt a zenét, akkor egyből láttam mi a jó. Meg hát ő is mondta. Ebből tudtam, hogy ez nem lesz piskóta, és nem is lett! Bevallom, soha életemben nem hallottam Dozer nevű bandáról, mondhatom a meglepetés erejével hatott rám maga a…..
Nézzük dióhéjban az amerikai Stoneground zenekar történetét. A népes létszámú csapat a kaliforniai Concord városban alakult 1970-ben, mégis nagy általánosságban San Francisco-i bandaként jegyzik őket, hiszen az öböl környékének közismert fellépői voltak – amolyan lokális hősök. Államok szerte nem…..
Alapvetően ritka a fiatal művészek által készített kortárs jazz megjelenés, hát még az olyan, ahol vibrafonos áll a zenekar élén. Ez a hangszer lassan már csak múzeumokban látható, s a hétköznapi járókelők többsége meg sem tudná mondani, hogy néz ki, miképpen működik egyáltalán. A vibrafon egy olyan…..