Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zelmo

748 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy örömmel hívom fel a magyarok figyelmét egy szerzői kiadásban megjelent amerikai lemezanyagra, melyet a Connelsville (Pennsylvania) városkában működő Lost Psychonaut adott ki egy hónapja. Ez a négyesben működő urak első hivatalos nagylemeze, mivel a 2020-as saját néven megjelent kiadványuk még…..
Az új Hail Spirit Noir lemez megjelenésének apropóján ajánlom első albumukat. Nem elírás, szándékos fanyalgás. A görög zsenik 2021-es Mannequins albuma olyan szinten kiverte nálam a biztosítékot, hogy az idén internetre került új zenéiknek nagyon nehezen sikerült adnom legalább egy esélyt a…..
Airto Moreira (sz.1941) brazil származású ütőhangszeres is Miles Davis kísérőcsapatában tett szert nemzetközi hírnévre, ezért több szólóalbumával is próbálkoztam, de nálam valahogy egyik sem működött igazán. A Miles oldalán készült felvételek színvonalához, vagy a Return To Forever lemezekhez a…..
Roberta Flack 1937 február 10-én született, tehát napjainkban 87 éves. Az Észak-Karolinában található Black Mountain a szülővárosa, egy mindössze 8000 fős település, mely természetesen büszke szülöttére, a gospel/soul egyik legismertebb előadójára, akit több alkalommal is Grammy-díjjal és más rangos…..
Amikor 1989-ben a Metal Hammer oldalain egy bizonyos Davy Vain arról beszélt, hogy bemutatkozó lemezükön minden nóta mögött egy nő áll, ez sokak érdeklődését felkeltette. Végre valaki, aki nem beszél mellé! „- Nekem ugyanis a szex a hobbim – vallotta a zenekarvezető – végül is kellemesebb téma, mint…..
Napjaink egyik legjobb okkult doom metal bandája a 2009-ben San Franciscoban alakult Castle. A zenekari felállás hivatalosan trió, de akik ismerik őket, jól tudják, hogy alapvetően ketten alkotják a magvát ennek a formációnak: Elizabeth Blackwell basszusgitáros/énekes és Mat Davis gitáros/énekes…..
A Dead Feathers 2010-ben alakult Chicagoban. A kezdeti zenélgetések csak 2016-ban értek el odáig, hogy első felvételeiket elkészíthették, ez volt a saját nevüket viselő EP, ezt követte 2019-ben a bemutatkozó album, az All Is Lost, majd 2023-ban érkezett a Full Circle. Két olyan nagylemez, amelyekre…..
Nézzük csak mivel próbálja magát eladni a Fuzzy Grass Toulouseból: „ A 70-es évek energiáját ültetjük át a XXI. századba. Led Zepp dobolás, Kyuss basszushangzás, Pink Floyd billentyűk, Hendrixes gitár, és retro ének.” Szinte tökéletes körülírása a zenekar második nagylemezének, mely 2023 októberében…..
Ahogy a név is sejteti ez egy félkomoly (ha úgy tetszik kissé elmeroggyant) társaság Spanyolországból. S bár Hispania adott már néhány egészen jónevű thrash metal bandát a világnak (Angelus Apatrida, Aggression, Crisix) , ők nem egészen tartoznak ebbe a vonalba. Inkább crossover HC, és méginkább…..
A jó öreg thrash metal nem fog kimenni a divatból, mert már rég kiment. Mégis akadnak olyanok, akik ezt nem veszik tudomásul, s élemedett fejjel thrasht hallgatnak, sőt! Thrash metalt játszanak! Bizony, ma, 2024-ben is előfordul az ilyesmi, hála a Mindenhatónak. Itt van például egy egészen kiváló…..
Hát akkor hallgassunk egy kis zenét! És ha már nyár, akkor könnyed kis jópofa lazaság: amerikai ska-punk Indianapolisból! Mégpedig a hét tagot számláló The Operators jóvoltából, akik második lemezüket készítették el éppen. Ebből a hét muzsikusból három fúvós, szóval kivágják a rezet szépen, azaz…..
Akárcsak a Moon Wizard… Egy mellőzött gyöngyszem a stoner rock színes palettájáról. Éppen nem tegnap jelent meg a holland Skallebieter albuma sem, (már idén februárban közzé tették az interneten), de mivel nem fogadta Magyarországon általános örömünnep, érdemes kicsit foglalkoznunk vele. Abszolút…..
A négy tagot számláló Vilify zenekar 2020-ban alakult az ausztrál Newcastle városkában (300 ezres település Új-Dél-Wales államban) és már megalakulása évében elkészítette bemutatkozó EP-jét. Az ötszámos Clarity saját gondozásban jelent meg, ahogy a nemrégiben elkészült Fever Dream is. Dinamikus…..
Nem könnyű tisztán látni az amerikai Johnny Crash zenekar történetében. Egyes források szerint 1985-ben alakultak, másutt 1987 az alapítás éve, de akár így, akár úgy, annyi bizonyos, hogy évekig vártak bemutatkozó lemezükre, ami csak 1990-ben került a boltokba. Akkoriban nagyon ment a Guns ’N Roses,…..
A Bresciában élő Andrea Van Cleef nevével még nem találkoztam korábban, ez egészen biztos, hiszen megjegyeztem volna. Nem csak a furcsa művésznév miatt érdekes a muksó: alapjáraton igen termékeny. Gitáros/énekes/dalszerző és zenei producer egy személyben. Saját neve alatt megjelenő anyagain túl a…..
Maradjunk még egy kicsit Salt Lake Cityben, ahol legutóbb a Moon Wizard kapcsán jártunk, mert úgy tűnik itt nagyon érzik a stoner/doom muzsikát. Míg a Wizard inkább a doom világához áll közelebb, addig az Iota inkább stoner banda, de egyáltalán nem egy tipikus stoner trió. Inkább egy piszkosul…..
Let’s get stoned! Már csak azért is, mert szigorú ítészként jártam el a Scorched Oak esetében, úgy illik, hogy ezt valamivel ellensúlyozzam, és bemutassam milyen is a minőségi stoner/doom 2024-ben. Szerencsére nem kell személyesen produkálnom magam (ezt megúsztátok), mivel itt van nekünk a Moon…..
Maga a csoda! Legalábbis ez lehet róla az első benyomásunk. Nathan Tate Davis (1937-2018) Kansas Cityben született fúvós zenész csodálatosan zengő, bársonyos tónusú nyitószáma, a Makatuka (saját szerzemény) feltehetően minden zenehallgatót elvarázsol, aki egy kicsit is fogékony a jazz műfajára. Egy…..
Annak rendje és módja szerint elkészült a dortmundi Scorched Oak második nagylemeze is, mely a Perception címet kapta, pontosan úgy, ahogyan a beharangozó ígérte, de meg kell mondjam, nem durrant nagyot nálam az album. Semmiképpen nem nevezném rossznak, azonban az előző lemezhez képest semmi újat…..
Ha a legutóbb tárgyalt Circus Of Power – Magic & Madness album kapcsán megjegyeztem, érthetetlen, miképp nem futottak be ezzel a lemezzel, akkor nem tudom, mit mondjak a szimplán zseniális Mantissa zenekarról? Ők legalább olyan remekművet tettek le az asztalra a Mossy God formájában, és minden…..
Az úgynevezett motoros rock nagyjából a nyolcvanas évek végén gyűrűzött be Magyarországra, elsősorban a The Cult révén, akik Electric és Sonic Temple albumaikkal sokat tettek a műfaj népszerűsítéséért. Hogy hol a hiba ebben a mondatban? Igazából olyan műfaj, mint motoros rock, nem létezik, soha nem…..
Az Atlantában alakult Blackberry Smoke soha nem tartozott a southern rock jelentős, vagy kiemelkedő zenekarai közé, annyit azonban el kell ismernünk, rendre szállították a hagyományos country rockot az elmúlt 20 évben, és a műfaj melletti kitartásuk elismerésre méltó. Ami engem illet, az idén…..
Ez egy szelíden visszafogott kis hangulatzene, elsősorban azok számára, akik siratják, sőt eltemették a rockot. Akik szerint semmit nem tudnak a mai bandák, csak szánalmasan csipogni. A műanyag-termékek tengerében esély sincs olyan előadókat találni, akik megütik a mércét. Lassan már azt is el kell…..
Ugyan a Zenehallgatás.blog jelmondata úgy hangzik ”Nagylemezekről kis terjedelemben” most pontosan ennek a megfordítása következik. Egy mindössze négy felvételt tartalmazó minialbumról lesz szó, melynek összesen 25 perc az időtartama. Mégis kincset ér. Egy olyan szerzőpárost mutat be az új-zélandi…..
A korábban tárgyalt Song Of Songs lemezhez képest éppen csak egy árnyalattal halványabb teljesítmény az 1975-ös Love Dance. Szintén figyelemre méltó, kiváló zene, de közel sem annyira szerteágazó, intellektuális kaland, mint néhány évvel korábbi elődje. Ha úgy tetszik sokkal jazzesebb jazz, ami a…..