Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zelmo

736 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A négy tagot számláló Vilify zenekar 2020-ban alakult az ausztrál Newcastle városkában (300 ezres település Új-Dél-Wales államban) és már megalakulása évében elkészítette bemutatkozó EP-jét. Az ötszámos Clarity saját gondozásban jelent meg, ahogy a nemrégiben elkészült Fever Dream is. Dinamikus…..
Nem könnyű tisztán látni az amerikai Johnny Crash zenekar történetében. Egyes források szerint 1985-ben alakultak, másutt 1987 az alapítás éve, de akár így, akár úgy, annyi bizonyos, hogy évekig vártak bemutatkozó lemezükre, ami csak 1990-ben került a boltokba. Akkoriban nagyon ment a Guns ’N Roses,…..
A Bresciában élő Andrea Van Cleef nevével még nem találkoztam korábban, ez egészen biztos, hiszen megjegyeztem volna. Nem csak a furcsa művésznév miatt érdekes a muksó: alapjáraton igen termékeny. Gitáros/énekes/dalszerző és zenei producer egy személyben. Saját neve alatt megjelenő anyagain túl a…..
Maradjunk még egy kicsit Salt Lake Cityben, ahol legutóbb a Moon Wizard kapcsán jártunk, mert úgy tűnik itt nagyon érzik a stoner/doom muzsikát. Míg a Wizard inkább a doom világához áll közelebb, addig az Iota inkább stoner banda, de egyáltalán nem egy tipikus stoner trió. Inkább egy piszkosul…..
Let’s get stoned! Már csak azért is, mert szigorú ítészként jártam el a Scorched Oak esetében, úgy illik, hogy ezt valamivel ellensúlyozzam, és bemutassam milyen is a minőségi stoner/doom 2024-ben. Szerencsére nem kell személyesen produkálnom magam (ezt megúsztátok), mivel itt van nekünk a Moon…..
Maga a csoda! Legalábbis ez lehet róla az első benyomásunk. Nathan Tate Davis (1937-2018) Kansas Cityben született fúvós zenész csodálatosan zengő, bársonyos tónusú nyitószáma, a Makatuka (saját szerzemény) feltehetően minden zenehallgatót elvarázsol, aki egy kicsit is fogékony a jazz műfajára. Egy…..
Annak rendje és módja szerint elkészült a dortmundi Scorched Oak második nagylemeze is, mely a Perception címet kapta, pontosan úgy, ahogyan a beharangozó ígérte, de meg kell mondjam, nem durrant nagyot nálam az album. Semmiképpen nem nevezném rossznak, azonban az előző lemezhez képest semmi újat…..
Ha a legutóbb tárgyalt Circus Of Power – Magic & Madness album kapcsán megjegyeztem, érthetetlen, miképp nem futottak be ezzel a lemezzel, akkor nem tudom, mit mondjak a szimplán zseniális Mantissa zenekarról? Ők legalább olyan remekművet tettek le az asztalra a Mossy God formájában, és minden…..
Az úgynevezett motoros rock nagyjából a nyolcvanas évek végén gyűrűzött be Magyarországra, elsősorban a The Cult révén, akik Electric és Sonic Temple albumaikkal sokat tettek a műfaj népszerűsítéséért. Hogy hol a hiba ebben a mondatban? Igazából olyan műfaj, mint motoros rock, nem létezik, soha nem…..
Az Atlantában alakult Blackberry Smoke soha nem tartozott a southern rock jelentős, vagy kiemelkedő zenekarai közé, annyit azonban el kell ismernünk, rendre szállították a hagyományos country rockot az elmúlt 20 évben, és a műfaj melletti kitartásuk elismerésre méltó. Ami engem illet, az idén…..
Ez egy szelíden visszafogott kis hangulatzene, elsősorban azok számára, akik siratják, sőt eltemették a rockot. Akik szerint semmit nem tudnak a mai bandák, csak szánalmasan csipogni. A műanyag-termékek tengerében esély sincs olyan előadókat találni, akik megütik a mércét. Lassan már azt is el kell…..
Ugyan a Zenehallgatás.blog jelmondata úgy hangzik ”Nagylemezekről kis terjedelemben” most pontosan ennek a megfordítása következik. Egy mindössze négy felvételt tartalmazó minialbumról lesz szó, melynek összesen 25 perc az időtartama. Mégis kincset ér. Egy olyan szerzőpárost mutat be az új-zélandi…..
A korábban tárgyalt Song Of Songs lemezhez képest éppen csak egy árnyalattal halványabb teljesítmény az 1975-ös Love Dance. Szintén figyelemre méltó, kiváló zene, de közel sem annyira szerteágazó, intellektuális kaland, mint néhány évvel korábbi elődje. Ha úgy tetszik sokkal jazzesebb jazz, ami a…..
Tipikus CTI kiadvány, mégsem tipikus CTI kiadvány. A szokásosnál árnyaltabb fúziós jazz a legendás Freddie Hubbard életműből, mely csak szólóalbumból több mint 60-at tartalmaz. A legjobb lemezeit ekkora már maga mögött hagyta a trombitás, itt lényegében saját ötleteit, frazírjait, jellegzetes…..
A holland származású Hans Dulfer (sz. 1940) neve leginkább onnan lehet ismerős, hogy Candy nevű lánya a kilencvenes években mellszélességgel emelkedett ki a női szaxofonos mezőnyből. Annál is inkább, mert nem volt ilyen mezőny. Azért a mellszélességben van valami, de ezt most hagyjuk. A hölgy…..
Woody Herman Shaw Jr. (1944-1988) Életének 44 éve alatt az Észak-Karolina államból származó trombitás összesen 35 szólóalbumot készített, közreműködőként csaknem ugyanennyit jegyzett. E számadatokból kiderül: nem vesztegette az idejét. Sajnos az utókor közel sem gondozza annyira emlékét, mint…..
Német fiatalok Duisburgból tökéletesen levették a Red Hot Chili Peppers stílusát. Nem tudom, mit mondjak erre… Tudnak zenélni a srácok, hoztak is idén egy kiváló hangzású funk rock lemezt, csak az nem világos kinek, minek? Talán azoknak, akiknek (hozzám hasonlóan) nem tetszik az újkori Chili, inkább…..
A csomagolás kissé félrevezető. Hagyománytisztelő blues nótákat sejtenénk mögötte, amelyekben a borítón látható személy énekes-gitáros dalszerzőként van jelen, ehhez képest egy kósza énekdallamot sem kapunk. Tulajdonképpen bluest sem. Csalódás ez? Csak addig, amíg el nem érünk a nyitó téma feléig.…..
Még el sem csillapodtak agyamban a párizsi Witchorious remek lemezének hullámai, és már megint itt egy kitűnő francia banda, ezúttal Bordeaux-ból! Nem sokkal korábban lelkendeztem a Blend Of Stones albumáról is, Besanconból, szóval az elmúlt időszakban ez már a harmadik egészen kiváló francia…..
Az Exhorder annak idején nem tartozott a thrash metal élcsapatai közé, nagyjából annyi esélyt kaptak, mint a többi más betonszaggató banda, akik szintén Ex-valaminek hívták magukat. Lásd: Exorcist, Exciter, Exumer, Extrema, és persze Exodus. A New Orleansben alakult formáció a kilencvenes években…..
Elsőre nem fogott meg a Párizsban zenélő Witchorious bemutatkozó lemeze. Nem volt szimpatikus sem a név, sem a borító, a jegelés fő oka pedig a doom metal műfajhoz való kissé rugalmatlan viszonyulásom volt. Nem ez a terület az, ahol nagyon kedvelném a modern ízeket, márpedig itt ilyesmiből bőven…..
Chico Hamilton (1921-2013) két lemezét már ajánlottam a zenehallgatók figyelmébe, most következzék egy olyan album, mely nem igazán a zenekarvezető ténykedése miatt kiemelkedő. A lemezanyag elsőszámú érdeme Larry Coryell (1943-2017) bemutatása a nagyközönség számára. A gitáros még csak 23 éves volt,…..
Vannak a kemény zene történelmében méltatlanul ismeretlen, többre hivatott csapatok és a mai napig kevés figyelmet kapott, óriási kiadványok. Ezek egyike a dán Konkhra (Conqueror) harmadik nagylemeze a Weed Out The Weak. Egy kissé mindegyik Konkhra kiadvány ide tartozik, de talán ezek között is a…..
Komoly mulasztást igyekszem pótolni a Dortmundból származó Scorched Oak bemutatkozó lemezének ajánlásával. A Withering Earth annak idején elkerülte a figyelmemet, sőt, nagyon úgy néz ki, hogy az összes magyar rockzenei platformét is, holott ezek száma nem kevés. Az anyag még nem évült el, inkább…..
Queercore címke alatt futó erőteljes punk rock trió Londonból. A három harcias hölgy 2019-ben adta ki bemutatkozó demóját, melyet néhány kislemez, valamint a kötelező jellegű klubturnék után a debütáló lemezanyag(ocska) követett február 16-án, azaz tegnap. Nem könnyen behatárolható, mégis könnyen…..