Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bird

0 bejegyzést írt és 332 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Kedves János,        Tudom, hogy elég szomorú dolog ülni a egy vidéki kúriában a Nemzeti Rágógumi Program első alelnökeként, amikor az emberedet Márki-Zay szecskává verte Beaverfieldmarketplace-en. Nézed a szarvasaidat, gnúidat, azt a pár orrszarvút, ami megmaradt, és arra gondolsz, hogy…..
Bird 2019.11.18 20:38:51
A vári Korona cukrászdában volt pénteken az 1943-ban, egy külföldi szerző által írt és nagyon vaskos Horthy című könyv bemutatója. A plakáton "Horthy Miklós tengernagy, népi hős és kormányzó" szerepelt. Ez ugyan az országjárás sokadik állomása volt, de itt nagy hangsúlyt kapott, hogy másnap volt Horthy Budapestre bevonulásának 100. évfordulója.

A kb. 80 fős és csaknem kizárólag idősekből álló közönség ájultan hallgatta a magyaros mentébe öltözött műsorvezetőt, a kiadót és a fordítót. Időnként Dévai Nagy Kamilla énekelt és gitározott. Ott volt két Horthy leszármazott is.

Egy óra a Tanácsköztársaság borzalmairól szólt, majd Horthy zsidómentéséről, az üldözöttek későbbi hálájáról.

Sok szó esett az előző napi Koszorús konferenciáról is.

A végén vették a könyvet – sokan hármasával –, majd sorban álltak és dedikáltatták a kiadóval és a fordítóval.

Nem volt mód hozzászólni, kérdezni, így csak négyszemközt kérdezhettem meg, amit a közönség előtt szándékoztam – bár talán ki is zavartak volna. A műsorvezető hölgytől megkérdeztem, hogy mit jelent a numerus clausus és mikor volt. A fogalmat jól tudta, de 1938-ra tippelte. (Ahogyan még jogvégzettek is így tudják, pedig az 1920 tudatosítása bizonyíthatná, hogy mindehhez Hitlernek még nem sok köze volt.)

A kiadó hölgy a dátumot is ismerte, de azt mondta, hogy azért volt jogos, mert tűrhetetlen volt egyes szakmákban (orvosoknál, ügyvédeknél) az aránytalanul magas, 90%-os részvétel.

Sajnos csak utána jutott eszembe a riposzt, azaz bizonyára elítéli a Rákosi-korszak szelektálását a régi uralkodó réteg gyermekeinek háttérbe szorítása érdekében. Márpedig a kettő módszer igencsak hasonló volt.

Ja, azzal szerettem volna hozzászólni, hogy e népi hős kormányzása alatt kapott lehetőséget három nagyszülőm, hat nagybátyám-nagynéném és sok unokatestvérem arra, hogy ingyen mehessen utolsó útjára...
       Lánczi András egy szellemes aforizmával magyarázta meg, miért kell nekiesni a CEU-nak és az MTA-nak.      A tudás hatalom - mondta Kierkegaard. Valójában nem ezt mondta, hanem azt, hogy - Jesper, adj még féldecit a vadabbikból!- de világért sem korlátoznám a rektor urat episztemológiai…..
Bird 2018.10.30 14:36:38
@murok:
Palkovics gépészmérnök és eddigi életében azt is művelte. Nyilván Lepsényi István – aki államtitkár és főnöke volt a Knorr-Bremse fékgyárban – vitte magával a kormányzatba.
hu.wikipedia.org/wiki/Palkovics_L%C3%A1szl%C3%B3
      Mint azt nyilván sokan olvasták, Barabási Albert-László, Lovász László és Jarik Nesetril megnyerték az egyik ERC Synergy Grant-et. Itt látható az összes nyertes, kizárólag ebben a pályázatban van reprezentálva Európa keleti része. Matematikai jellegű projekt még sohasem nyert Synergy-t.     …..
Bird 2018.10.27 19:21:19
@jaegtoer:
A CEU elleni első hírre a feleségem – akinek mindig beválik a jóslata – azt mondta, hogy minden az ingatlanok megszerzéséről szól. És nemcsak a Nádor utcai új épületről van szó, hanem sok másról is, például a körülötte lévő házakról.

Nem sokan tudják, hogy a Nádor–Zrínyi utca sarkán lévő kis műemlék ház mögött (kívülről nem láthatóan) egy óriási épület van, valamint az Október 6. utcában és a Kerepesi úton is, az egykori (1368 fős!) munkásszállóból átalakított hatalmas kollégium.

Hamarosan kiderül, hogy most is igaza lesz-e az asszonynak.
Bird 2018.10.28 09:42:01
@invalid user name:
Ha elvesztik a hallgatók és az oktatók jelentős részét, akkor felesleges lesz az ingatlanok némelyike.

Volt szerencsém egy Október 6. utcai társasházból látni a CEU épületeit, így a korábban általam említett kb. 10 emeletes aránylag új házat is. (Érdekes, hogy annak építésekor a CEU festette ki a társasház onnan látható gangjait, hogy ne legyen számukra zavaró a látvány.). Utcáról is látható az Október 6. u. 12-es, függönyfalas egykori irodaház is. A Kerepesi út 87. alatti kollégium szintén hatalmas épület:
https://www.google.hu/maps/place/Budapest,+Kerepesi+út+87,+1106/@47.5056599,19.1594541,3a,75y,1

Nem kell csoda, hogy mindezeket megirigyelték.
        A Züfecről már írt zsazsu. Mára ezt a darabot nagyjából mindenki látta Pesten, ugyan mi újat mondhatnék róla.       A K2 előadását könnyű túlrajongani, és én is ezt fogom tenni. Ezek a fiatalok csináltak valami baromi jót, ami után nem egészen úgy megy színházba az ember, mint annak…..
A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) propagandája már a kezdetektől fogva végletekben gondolkozott, ellenségekben és hősökben. A totális diktatúráknak annál is inkább szükségük volt ellenségekre, hogy így igazolják azt  a terrort, ami a rendszerük működtetéséhez szükséges volt. A…..
Bird 2016.05.31 19:56:29
Tisztelt Balogh-Ebner Úr!

Korábban írtam egy rövid írást, de sem az ÉS, sem a Népszabadság nem jelentette meg, pedig nagyon fontosnak tartom a benne felvetetteket.
--------
Heuréka

Megtaláltam a választ arra, hogy miért nem volt komolyabb ellenállás a Terror Háza, a Szabadság téri emlékmű és a Hóman-szobor kapcsán, illetve miért jutottak ezek az ügyek idáig.

Már korábban is kérdezgettem az ismerőseimet, hogy tudják-e, mit jelent a numerus clausus kifejezés és milyen évszámhoz köthető.

Ha valaki egyáltalán sejtette, hogy mit takar ez a két szó, az is a negyvenes évekre tette, jó esetben 1938-ra 1920 helyett.

Akkor világosodtam meg, amikor a minap egy fiatal, jogász végzettségű helyettes államtitkártól kérdeztem meg ugyanezt, aki úgy-ahogy lefordította a latin szavakat, de gőze nem volt az időpontról.

Tehát valószínűleg nem sanda rosszindulat az oka az állami szándéknak, hanem csupán a tájékozatlanság.

Érdekes lenne – kamerák előtt – ezt a kérdést feltenni a kormánytagoknak, például az összes államtitkárnak, a képviselőknek, valamint pedagógusoknak.
----------
Higgye el, hogy az egykori német tankönyvről szóló kitűnő posztja mellett azt is terjeszteni kellene, hogy itt már 1920-ban indult az állami antiszemitizmus, tehát nem a németekre kellene mindezt fogni és nem 1938-ban, pláne nem 1944. március 19-én kezdődött a tragédia, ahogyan azt a kormány által támogatottan (pl. a Terror Házában és a Szabadság téren) a tömeg felé kommunikálják.
És mindez egyetlen mondatban tanítható, terjeszthető lenne.

Javaslom, hogy ismeretségi körében Ön is kérdezze meg, hogy mit jelent a "numerus clausus" kifejezés és hogy mikor volt. Meg fog lepődni, hogy még diplomások, sőt jogászok sem fogják tudni.
Gondoltad volna, hogy ha régi nyílászárók vannak otthonod ablakain, akkor akár 15%- os hőveszteségre is számíthatsz? Vagyis hidegebb lesz az épületben, hiába fűtesz és fizeted a számlát. Azt a 15%-ot is kifizeted, szóval ne hagyd elveszni! Ha ablakokról beszélünk, akkor a tok és az üveg egyaránt…..
Bird 2016.05.16 06:35:10
Senki nem reagált arra a hozzászólásra, amiben a csere költségét ablakonként 14 ezer Ft-ban határozza meg valaki. Nos, az (mérettől függően) több mint egy nagyságrenddel több még műanyag ablaknál is.

Ablakcserét sokszor nemcsak fűtésmegtakarítás miatt végeznek, hanem mert télen és/vagy szélben kibírhatatlan az ablak közelében tartózkodni.

Az egyesített szárnyú, ún. Teschauer) ablakok (amelyeket ablakpucoláskor szét kell csavarozni) panel- és 40-50 éves házakban vannak. Azokat könnyen, gyorsan úgy lehet cserélni, hogy alig keletkezik kosz és órák alatt kész a művelet, nincs szükség utómunkákra.

A régi házak kapcsolt gerébtokos ablakainak javításáról hallottam már (az erről könyvet író építészmérnök hölgy szerint hárman tudják ezt az országban, akiknek a kapacitását viszont a műemlék középületek le is kötik...), tehát erre nem lehet számítani és költsége is több, mint egy új ablaké.

Az ilyen ablakok cseréjét sikerül úgy is megoldani, hogy az új ablak üvegszélessége ne legyen kisebb egy milliméterrel sem a réginél. Úgy tapasztaltam, hogy erre a gyártók nem figyelnek, de ha egy megrendelő ezt szigorúan kiköti, akkor meg tudják oldani úgy, hogy a fal dupla kávája középső lépcsőjénél annyira besüllyesztik a tokot, hogy abból kívül alig látszik valamennyi.

Soha senki nem beszél arról, hogy egy régi (60-120 éves) ház ablakcseréjénél óriási a kosz és az utómunka. Ezt az összetett feladatot a gyártók nem vállalják (legalábbis azok, akiket ismerek), mondván, hogy a csere általában teljes lakásfelújításkor történik, amikor ott amúgy is van kőműves, asztalos (gipszkartonos) és festő, ugyanis mindegyikre szükség van. A befejezőmunkák jelentős költséget jelentenek. Időben is sokáig tart, amíg a lakás teljesen használható lesz, tehát lakott lakásban nagyon meggondolandó az ablakcsere.
Bird 2016.05.16 12:20:31
@élhetetlen:
Örülhetsz, hogy találtál asztalost erre a nem könnyű feladatra. Persze lehet az ablakszárny és a tok alsó része olyan elkorhadt állapotban, hogy szinte lehetetlen azt javítani.

Nagy üvegfelületnél a régi szárny nem bír el dupla üveget. Sokszor a tok és a fal között jön be a hideg, amit nem könnyű úgy javítani, hogy nem nyúlnak a tokhoz.

Ablakcserénél a régi tok megtartását nem tartom jónak, az kívülről is nagyon zavaróan vaskosan hat. Ott mindenképpen kisebb lesz az üveg, ami elfogadhatatlan.
A Mátyás-templom pénztárosai se nagyon akarták elhinni, hogy a hetek óta a várost borító köd közepette bárki is fel akarna mászni a toronyba, pedig voltunk páran. A többiek külföldiek voltak, motivációjuk valószínűleg annyi volt, hogy épp ekkor jártak itt, és a mászás…..
 Többszáz kötetes könyvtáramat , hely hiányában csökkenteni szeretném. Ennek érdekében kiválogattam mintegy 120 darab könyvet, klasszikus és mai szépirodalomtól kezdve, a népszerű.krimikig. Néhány iskolásnak való lexikon is belekerült, valamint A medicina krónikája cimű…..
Bird 2015.10.13 19:04:19
@élhetetlen:
Hasonlót találtam ki pár éve, amiről egy napilap is részletesen beszámolt.

Több kávéházban rábeszéltem a tulajdonost, hogy szerezzen be polcokat, majd odavittem 10-15 banános doboznyi könyvet és máris beindult – "Kávé elvitelre" mintájára – a "Könyv elvitelre" szolgáltatás.

Ennek keretében a vendégek ingyen hazavihetnek egy kötetet. Tehát nem kell visszavinniük és nem is kell hozniuk helyette másikat. Nem sorvad el a készlet, mert a vendégek is sok kötetet visznek be ajándékként.

Ezzel – egyelőre – nincs semmilyen adminisztratív munka, bár az adóhivatal még az ajándékot is szívesen megadóztatná...
       Amikor (f)elszabadulnak. ..
Bird 2015.10.06 20:32:15
@ghost recon:
Egy indexes tudományos fórumon hozzászólók ellen büntetőfeljelentést tett egy titokzatosan működő falszárító gyártója rágalmazás miatt. A rendőrség csak egy személy IP-címét adta ki.

Az elsőfokú ítélet elküldte a feljelentőt a csudába azzal, hogy a komment csak véleménynyilvánítás volt és nem rágalmazás.

A fellebbezésre a másodfok új eljárást döntött. Az elsőfok ismét kimondta ugyanazt, majd az újabb fellebbezésre jogerős lett az elutasítás.
Egy lelkes vasútbarát, Kocsis Attila mert nagyot, igazán nagyot álmodni és 2012 augusztusában elkezdte megtervezni Budapest új látványosságát, a 300 m²-es Miniversum terepasztalt. A cél az volt, hogy egy olyan…..
Előzmény: (Rév)Komárom, és az ő naponta kétszer látogatható erődje A komáromi erődrendszer a ma a szlovák oldalon levő Öreg- és Újvárból, a Vág torkolata körüli sáncokból és bástyákból, és három komolyabb erődítésből állt a mai magyar oldalon: a tulajdonképpeni…..
UTOLSÓ VACSORA - Nem csak a szoptatós anyákkal, de a rászorulókkal is köcsögösködött mostanában a McDonald's. Szívmelengető történet Nagy-Britanniából.     Egy 19 éves lány segíteni akart egy éhező hajléktalannak Manchester belvárosában, de a gyorsétterem…..
"Idén száz éves a Radnóti gimnázium épülete." Ez az állítás már két éve is igaz volt, és még nagyon sokáig igaz is lesz. A zuglói épület már sok mindent megért. Falai között volt zsidó gimnázium, hadikórház, tábori posta, munkaszolgálatos központ, egyszerre több…..
A Thököly út felé járva mindig ezt a kék és rózsaszín házat csodálom meg. Van más hasonló nagyságú és állapotú ház is, de nekem mindig ezen állapodik meg a tekintetem. A pozsonyi kék templom jut mindig róla eszembe. Gondoltam, utánanézek, hogy hátha van közös alkotó, vagy…..
     A japán vécé egy csoda. Több gombot találni rajta, mint egy repülőgép pilótafülkében. Természetesen egytől-egyig nélkülözhetetlen a sok mütyür meg jelölés. Mert az ember lánya nyilván használni fogja a nyilvános vécé bide funkcióját, rögtön miután ráült a…..
         " Az eddigieket összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az ily módon bevezetett taxonómia az indikátor-relációból származtatott Galois-hálóra vonatkozik, más szóval, hogy egy szünkategorematikus rendszertaxonómiát, röviden Galois-taxonómiát definiáltunk (részlet…..
Bird 2014.07.06 08:30:24
Bátorkodom felhívni az itt írogatok figyelmét, hogy egy csoda falszárító készülékről szóló fórum (Index – Fórum – Filosz – Tudomány – Gravomágneses falszárító: működhet?
(
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9106611&la=130197036)
bejegyzése miatt a készülék gyártója-forgalmazója magánvádas bűncselekménnyel vádolta a fórumozókat.

A rendőrség kikutatta az IP-cím alapján az egyik tettest és évekig tartó eljárás folyt, míg végül a többedik eljárás végén kimondta a másodfokú bíróság, hogy a feljelentett csak a véleményét írta le.

A pincefödémről lelógatott és energiabetáplálást nem igénylő falszárító a föld sugárzását felfogó készülék, ami adóként adja tovább a max. 8 méterre lévő vizes falnak az üzenetet, hogy száradjon ki... És mindezt egy millió Ft-ért.

A fizikában ismeretlen "gravomágnesség" tudományos háttereként egy pécsi docens írása szolgál, aki elismeri, hogy az egésznek nincs tudományos alapja, de működik, bár két évtized alatt egyetlen objektív mérés nem történt.

A BME fizikusai kérték az MTA-t, hogy nézzenek a körmére a kandidátusnak, de a kérést elutasították.
A pécsi egyetem vezetői viszont megkérték a tanszékvezetőt, hogy a falszárítós publikációinál ne használja az egyetem nevét és ottani titulusát.

Amúgy e márkanév alatt sok országban forgalmazzák ezt a készüléket és mindenhol a magyar Parlament fotója van a címlapon mint referenciahely.

E fórumon olvasható a gyártó-forgalmazó által bemásolt levelezés, amiben a cseh fogyasztóvédelem megkérdezi a magyart, hogy mit tudnak a parlamenti működésről? A magyar hatóság megnyugtatta a cseh kollégákat, hogy bizony, bizony, ezt tök jól működik.

A fogyasztóvédelem különben sok-sok éve azzal zárta le egy bejelentő aktáját, hogy nincs mit vizsgálnia, mert a sopronhorpácsi plébános szerint is tökéletes a készülék...

A budapesti Szkeptikus Konferencián többször kitárgyalták az esetet, bemutatván a készülék tartalmát: néhány réztekercset.

(Hallani olyan pletykákat, hogy a filléres eszköz hasznának jelentős részét minden országból egy világszerte hírhedt egyháznak utalják...)
Fotók: Urbanista - olvasói "A Széchenyi fürdő épületét pár éve újították fel. Azóta újra potyogni kezdett róla a vakolat. Ezt az itt látható módon kezdték »helyre hozni«. Azért egy játszótéri homokozóban komolyabb munkákkal találkozhatunk...." Írta a képeket…..