Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kapernaumi

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben a bejegyzésben olyan gyakorta előforduló tévhitekkel számolunk le, melyek egyre szélesebb körben ütik fel fejüket még a magyar értelmiség köreiben is. Ezek a tévedések azért is rendkívül bosszantóak, mert sokszor hivatalos személyek szájából hangzanak el, akiknél azért minimális elvárás…..
Az európai vasúti közlekedésnek mai napig érdekes színfoltját jelentik az éjszakai vonatok. Mivel mi is már sok ilyennel utaztunk, és valószínűleg fogunk is, úgy gondoltuk, megosztjuk a tapasztalatainkat és a gondolatainkat a témában. Írásunk első részében a jelenlegi helyzetet mutatjuk be, a…..
Közhelyszámba mehet, hogy mennyi különleges és érdekes hely van szerte a Földön… blogunk lapjain azonban már nem egyszer bebizonyítottuk, hogy nem kell feltétlenül másik kontinensre átmennünk ahhoz, hogy valami olyasmivel találkozzunk akár a természetben, akár az épített környezetben – utóbbiba a…..
Aki a napokban keresi fel a magyar állami vasúttársaság személyszállítási részlegének honlapját, hogy ott Start Klub kártyájának megújításáról, vagy éppen első megvásárlásáról gondoskodhasson, az alábbi üzenettel találja szembe magát:  Tisztelt Utasaink! Az 50%-os kedvezményt biztosító START KLUB…..
A magyar katolikus egyház vezető testületének elnöke kemény szavakkal bírálta a kormányt. Mióta erre rámutattunk, sorra áradnak a reakciók...
kapernaumi 2017.08.29 17:17:53
@Gégény István:
Kétségtelen, hogy van beavatkozás a lombik esetében a teremtésbe, ez nem kérdés. Ebben egyetértünk.

Ugyanakkor nagyon örülök, hogy Ön tudja, mi Isten akarata. Jó Önnek. Én maradok a Szentírásánál, pl. a vámszedő imájánál a farizeussal szemben (Lukács esetében). Önnek is javaslom, este elalvás előtt átolvasni és elgondolkodni rajta. Jakab esetében szintén, aki a 3. fejezetben a nyelv bűneiről értekezik. Bűnösnek nevezni embertársainkat elég nagyarcúságra vall, már megbocsásson. Pont emiatt hagytam ott a katolikus egyházat 15 évvel ezelőtt. Látszik, jól döntöttem.
Viszlát.
kapernaumi 2017.08.30 08:29:39
@Gégény István: Kedves István! Ön valóban nevezte bűnösnek embertársainkat, legalábbis nem emlékszem rá. Viszont püspöke igen. Tulajdonképpen amire utalni akartam nem klasszikusan Önnek szólt, hanem áttételesen Veres püspöknek és a katolikus egyháznak. Talán nem fogalmaztam elég pontosan, elnézést érte. Nem akartam bántó lenni.
Csak pár megjegyzésem lenne.
1. Mi Isten akarata? Ön tudja? Vagy Veres András úr? Mert én nem tudom. Ha ironikus akarok lenni azt mondom, küldje már el a számát, hogy megkérdezzem tőle.
2. Bűnösnek nevezni embertársainkat, ráadásul sokszor a saját híveinket elég butuska dolog. Nem véletlenül mondta Kozma atya, hogy nem a legjobb szót használta a püspök, és finomította a kijelentést. Nem véletlenül.
3. Én mindig arra figyelek, hogy mit mond a Mester. Jézus pedig ezt mondja: "Ne ítéljeteki, hogy nem ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek." Mt: 7: 1-2.
A Bűnösségről pedig Pál apostol jut eszembe, aki azt írta: "Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül én vagyok az első". 1Tim 1:15. Tehát mindannyian bűnösök vagyunk, én pedig szívesen csatlakozom Pál apostolhoz. Ne feledje, Jézus mindig a bűnösökkel tartott, mert ugye nekik van szükségük orvosra, nem az egészségeseknek - mondta.
Aztán még eszembe jut a házasságtörő asszony János 8. fejezetéből. Jézus mit is mondott? "Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva ne vétkezz!" Látja? Jézusban volt szeretet, és 1. megbocsátott, 2. nem ítélkezett.
Javaslom ezeket figyelembe venni, mert tudja lehet, hogy egy-egy ilyen megszólalással többet ártanak, mint használnak.
Nem kellene több szeretet és megértés embertársaink felé?
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén tartott szentbeszédében elhangzott gondolatai a lombikbébiprogramról komoly vitákat váltott ki a hazai közéletben. Nemrég a 168 óra is feltette a kérdést Dr. Orosz Gábor…..
Újabb szakaszához érkezett a nős férfiak pappá szentelésének párbeszéde, miután a Beer Miklós püspök felvetésére reagáló ferences írására reagáló teológus cikkéhez a SZEMléleken keresztül szól hozzá Balázs atya. Az alábbi írást szerzetestársa juttatta el szerkesztőségünkhöz. A szöveget szerkesztés…..
"Jézus példázata szerint tehát csak az igazul meg, aki bűnösnek vallja magát, és irgalomért könyörög. Nem dicséretért, földi vagy mennyei elismerésekért, hanem kegyelemért imádkozik. Megigazulásunk hit által, kegyelemből történhet csak. Sola gratia!" Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetését közöljük,…..
kapernaumi 2017.08.29 09:40:45
Az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit kérdezte indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról a megújult Evangélikus Élet magazin. Öt frissen felszentelt lelkész, öt válasz.Szöveg: Kötőszó | Forrás: Evangélikus élet / Galambos…..
kapernaumi 2017.08.24 10:18:56
@hullajelölt88: Alávaló ostobaság. Ismerek pár lelkészt, az itt első helyen szereplő Gábor nálunk, a kecskeméti gyülekezetben töltötte 6. évét, nagyon rendes srác.
Sok sikert kívánok mindannyiuknak!
Ha a lányok, nők és asszonyok valóban átéreznék, hogy ők olyanok, mint a mezei liliomok (Mt 6,28), bizonyára nem állnának hosszasan a ruhásszekrény előtt, kevesebbszer hangozna fel a „nincs egy rongyom sem”, és a plázákban sem taposnák egymást leárazások idején. Ha a férfiak elhinnék, hogy nem a…..
kapernaumi 2017.08.23 13:00:23
@has: Régóta ismerem Maxot, egy másik, a már bezárt Népszabi blogoldaláról. Okos, olvasott, világlátott ember,nem szabad figyelmen kívül hagyni amit mond, még akkor sem, ha nem értünk vele egyet.
kapernaumi 2017.08.23 13:04:07
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Válasszunk királyokat, akik félfeudális rendszerekben tartják sakkban az alattvalókat? Mellesleg ott nem kapitalizmus működött? Már bocs...nézzünk már körül a francia forradalom előtti európai országokban. Olyan elnyomás talán azóta sem volt, mint azokban az időkben. Miről beszélsz, barátom?

Nem, nem, a klasszikus liberalizmus egy nemes eszme volt, azzal viszont magam is egyetértek, hogy már elcsúszott egy másik, rossz irányba. Az irány Jézus, csak az a jó irány. Az eszközök viszont kérdésesek.
kapernaumi 2017.08.23 13:09:36
@Hórukk: Korrekt! Jár a pont.
Az elmúlt hetekben azt követően, hogy a Német Szövetségi Parlament utat nyitott a melegek házassága előtt, egyházon belül ismét nagyobb teret kapott a melegekről szóló teológiai vita. Bennem pedig ismét azt, az engem régóta foglalkoztató problémát hangosította fel, hogy vajon egyáltalán releváns…..
A napokban megjelent egy írás a Szemlélek blog-on a világ jelenleg legtöbbet hallgatott számáról, a Despacitóról. A bejegyzés arra keresi a választ, hogy a szám miért örvend ekkora népszerűségnek és a videóklip nyomán a dal milyen témát, üzenetet hordozhat. Ez egy fontos cél lehet: vizsgálni azt,…..
„Jó lenne, ha mindenki tenné a dolgát: a politikusok, a közgazdászok, a rendőrök, a titkosszolgák. És az egyházak. Ki-ki a magáét. Mi nem mondhatunk mást, mint amit Jézus tanított.” Fabiny Tamás evangélikus püspök írása. Néhány hete egy rémisztő videó került fel a világhálóra. Egy magyar sofőr…..
kapernaumi 2017.06.27 10:10:03
Püspök Úr, szép írás, mégsem értek vele egyet teljes egészében. Egyrészt mert vegyük észre, hogy a muzulmán bevándorlók ha erőteljes kisebbséget alkotnak, akkor egymás között tudnak házasodni, és olyan szubkultúrát alkotnak egy adott társadalomban, amely viszont nem tűri meg a másként gondolkodókat. Ekkor beszélhetünk arról, hogy társadalom a társadalomban. Nem fogok fröcsögni, távol áll tőle. Hívő evangélikus vagyok, és a gyerekemet is megkeresztelte a lelkész úr a gyülekezetben. Ez tehát nem érv ellenem vagy mondanivalóm ellen.

DE: időközben is megtérhet valaki. Jézus valóban az elesettek felé fordult, és bűnösökkel találkozott és evett együtt, de az a saját társadalmának a bűnös embere volt(!), akik lényegében ugyanabban a kultúrkörben mozogtak. Jelen esetben viszont egy egészen más, intoleráns vallás teljesen vagy nagyrészt képzetlen tagjai jönnek ide, és eszük ágában sincs beilleszkedni és úgy viselkedni, mint az európaiak. Nem azért mert gonoszak, hanem azért, mert náluk ez a fajta viselkedés nem megengedett. Pl. férfiak és nők kézenfogva sétálnak az utcán. Szerintem rémisztő látni nemcsak a kamionost, aki el akarja ütni a szerencsétleneket, mert azok, hanem az is, hogy nem vesszük tudomásul a robbantásokat, a folyamatos üldöztetéseket már a fiatalok között is. Amikor a keresztény gyerekeket (és zsidókat is) mocskolják a muszlim gyerekek az iskolában(vajon kitől tanulják?), amikor a mecsetekben olyan tanítások folynak, hogy foglaljuk el Európát, amikor a németek félnek a saját városukban, ezeket se söpörjük a szőnyeg alá, mert ezek létező problémák. A protestáns liberális teológiának sokat köszönhet a világ, de most ez a pusztulásba vezet. Meg kell védeni a kereszténységet, mert a gyerekeink már olyan európai országokba fognak menni tanulni, ahol több muzulmán gyermek születik, mint nem muzulmán. És akkor valóban fejkendős emberek lesznek az utcákon mindenhol. Londonban láttam az egyik elővárosban évekkel ezelőtt, hogy úgy nézett ki, mint Pakisztán egyik városa: csak csadoros nőket meg hosszú ruhás arabokat lehetett látni!
Én keresztyény kultúrkörben akarok élni. Most kell cselekednünk, különben az amúgy is halódó európai keresztyénségnek annyi. (pride-ok, drogok, deviancia, iszlám hívők és mecsetek, ez a valóság). Hagyjuk a polkorrektséget, felejtsük el. Nézzük meg a problémákat, mondjuk ki őket, különben nem tudjuk megoldani sem!
A katolikus egyházban nincsenek papok, a szerzetesrendekben nincsenek novíciusok, haldokolnak. A protestánsoknál még vannak hívők, de egyre öregebbek és betegebbek. A gyerekek és unokák jórészt külföldön vannak, elfogynak a hívők. És akkor megtörténik az, ami nyugaton a szekularizáció miatt bekövetkezett: bezárják a templomokat. És megjelent egy új jelenség is: mecsetekké alakítják őket. Ez kell nekünk, Püspök Úr?
kapernaumi 2017.06.29 08:07:35
@Mi Minden teológia: Kisebb részük menekült, nagyobb részük migráns: azért jött és jön Európába, hogy jobb életfeltételeket teremtsen magának. Ez valamilyen szinten érhető is. DE: ha elmegyek egy másik országba, akkor annak törvényeit, szokásait és rendelkezéseit el kell fogadnom. A muzulmán migránsok pedig ezt nem teszik, ezt döntőnek érzem. Arról nem is beszélve, hogy miért nem hasonló nyelvi-kulturális országokba mennek, mint Katar, Szaud-Arábia vagy Jordánia, akik egyébként nem is kívánják őket befogadni? Nem, ők a jóléti állam áldásai miatt jönnek.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyháztól távol állók, de sokszor még a lazább kötelékkel kapcsolódók sem tudják, mi az, hogy evangélikus. Több zavaró és zavarba ejtő fogalom kering a köztudatban, és ez rendre kétségbeesett magyarázkodásra készteti az egyháztagokat. Ez a bejegyzés azért…..