Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DSegyevy

19 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több hónapos növekvő feszültség után 2023. szeptember 19-én újra kiolvadt a Hegyi-karabahi konfliktus, alig 24 órás nyílt háború után pedig úgy tűnik, hogy ezúttal katonailag el is dőlt a régió sorsa, és Azerbajdzsánt egyértelmű győztesnek hirdethetjük ki, aki minden bizonnyal teljeskörűen…..
(A poszt angol nyelvű változata elérhető itt. Click to English version.) Hazánk talán legismertebb etnikai térképe, a Trianont megelőző béketárgyalások egyik legtöbbet emlegetett dokumentuma, a „vörös térkép” éppen ma száz éve, 1919. február 21-én jelent meg először nyomtatásban. Magyarország az…..
DSegyevy 2019.02.23 18:34:57
@John Brennan: Ami azt illeti, egyáltalán nem törvényszerű, hogy mindenki, aki nem válaszolt, magyar lenne. Persze nagyobb részt feltételezhető, hogy ezeket az egyéneket a "környezetük magyarnak tartaná" de a felmérés nem véletlenül önbevallásos. El lehet kezdeni matekozni, de szinte biztosan nem lehet belőle jól kijönni, így marad az, hogy azt viszik a térképre, amiről van adat, bármennyire is "fura" az adatsor.
DSegyevy 2022.05.04 10:39:06
@lezlidzsi84: ráadásul, bár Párizsi békének hívják, 1947-ben már a szovjetek döntöttek az országról...sokkal inkább egyedül, mint bárki Trianon idején.
DSegyevy 2022.05.04 19:19:28
@gigabursch: nehéz a 19. századi etnikai alapú nemzetkoncepciót visszavetíteni 17. századi kontextusba, pláne azt számon kérni egyrészt a kirtársakon, másrészt az interperetációkon, erre az ellentmondásra szerintem jól rámutatott a komment.
Az orosz-ukrán háborúról szóló blogposzt-sorozatunk második része némileg rendhagyó, hiszen nem a blogtól megszokott tudományos ismeretterjesztő bejegyzés, hanem a blog egyik szerzőjének, Segyevy Dánielnek a személyes benyomásokon alapuló útibeszámolója Nyugat-Ukrajnából. Ugyan a sajtóban több…..
DSegyevy 2022.04.23 16:30:41
@Buchhalter: köszi szépen!
DSegyevy 2022.04.23 16:31:49
@Sigismundus: Igen, talán még nem idén lesz ennek az ideje. Kijevben is nagyon sok látnivaló akad.
A mostani bejegyzés némileg rendhagyó módon egy többszerzős apa-fia bejegyzésként született meg, ugyanis az írás hajózási vonatkozásait, illetve visszaemlékezéseit Segyevy Zoltán írta, aki közlekedésmérnöki tanulmányai során fedélzeti tiszti ágazatra specializálódott, és több évig szolgált a MAHART…..
DSegyevy 2021.04.03 10:31:42
@apro_marosan_petergabor: Köszönjük az észrevételeket. Amit nem gondoltunk fősodorbeli adaléknak, vagy éppen egyéni nézőpontú visszaemlékezés, azt az ilyenkor szokásos módon keretes írásként vetettük közbe - éppen azért, hogy az olvasó számára ne törje meg a főszöveg ívét, ami eleve csak részben szól a mostani konkrét esetről - azt már sokan mások is körbejárták az elmúlt napokban. A többi hozzászólást is elnézve amúgy most éppen a mértékegységek tűnnek a leginkább érdekesnek.
DSegyevy 2021.04.03 10:38:36
@gigabursch: köszi az észrevételeket, a vízkiszorítást berakjuk még, erre van adat, csak véletlenül lehagytam. A mértékegységek és a különböző gömbi főkörök szétszálazásáról lehet, hogy tényleg írunk majd egy bejegyzést külön :)
(Az angol nyelvű változat itt, a román nyelvű változat pedig itt olvasható.)  Száz évvel ezelőtt a mai napon került sor a Gyulafehérvári Román Nagygyűlésre. Itt mondták ki a Gyulafehérvári határozatban Románia, valamint "Erdély, a Bánság és Magyarország összes románjainak" egyesülését. A román…..
DSegyevy 2018.12.02 20:59:09
@Comte de Gippaud: Igen, végül Teleki ezért is kísérletezte ki a vörös térképet, ami elég kicsi, hogy át lehessen tekinteni, de elvileg, számszakilag pontos (azért megvoltak a maga trükkjei annak is). hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Ethnographic_map_of_hungary_1910_by_teleki_carte_rouge.jpg
A két módszer ötvözésére is voltak kísérletek, bár pontok helyett jobbára inkább jeleket, vagy kisebb diagramokat alkalmazott. Ilyen a fenti listából pl. Mihailescu két térképe 1940-ből és 1941-ből, de magyar példa is akad.
A négyzethálós megoldásnak az a hátránya, hogy abból nem nagyon lehet olyat szerkeszteni, ami létszámarányos lenne, ha négyzetek egyforma méretűek. Ebből jobbára csak adott közig. egységen belüli arányok derülnek ki. Ilyet is próbáltak, lásd a feljebbi kommentbe belinkelt Cholnoky-féle térképet, vagy a listából az 1919-es Bánság-térképet, de volt egy egészen érdekes kísérlet is Balogh Páltól, 1902-ből: maps.hungaricana.hu/hu/HTITerkeptar/2569/
DSegyevy 2018.12.02 21:24:25
@joszip: Igen, objektív etnikai térkép nemigazán létezik. Az abszolút adatokkal dolgozó változatok adat-szinten lehetnek pontosak, de még ezen kívül is számos manipulációs lehetőség van (pl. a színhasználat, vagy a külterületi népesség ábrázolása, stb.). Ezen túlmenően akár magát a népszámlálás lebonyolítását is lehet vizsgálni, bár ez utóbbihoz a térképek irányából nem nagyon lehet hozzászólni, mert azok (jobbára) már a kész adatokból indulnak ki.
A területváltozásokat számtalan módon próbálták tudományosan is megindokolni pro és kontra is, ezek közül az etnikai összetétel csak az egyik érv volt (földrajzi, gazdasági, közlekedésügyi, geopolitikai, jönnek a kommunisták, stb. érvek mellett), bár látszólag éppen ekkor állt mögé egy nagyhatalom.
A területváltozások legfőbb alapja azonban minden tudományos(nak tűnő) érvelés mellet/ellenére az volt, hogy az egyik fél vesztes, a másik pedig győztes volt a világháborúban.
DSegyevy 2020.10.17 17:29:58
@Georg Szalma: Sajnos nem értem, hogy mit szeretne mondani. Leírná egyszerűbben? "Itt volt a trianoni centenárium, legalább azt elvártuk volna , hogy a 20 tagú "kutató csoport" le rakja elibünk ezeket a hamisítványokat,de erre nem volt kurázsi." Itt kire gondol? "Kolozsváron az író szájából hallhatták "az átadott 103 ezer kmn területen a románok létszáma 54"%volt " Tőlem?
Az Arcanum Adatbázis Kft. és a Lechner Tudásközpont Alaphálózati és Államhatárügyi Osztályának együttműködése eredményeként a mai napon elérhetővé vált az Arcanum által üzemeltetett Mapire oldalon a Trianoni békeszerződés nyomán előállott új magyar államhatár korabeli, részletes…..
DSegyevy 2020.06.08 20:19:55
@gigabursch: Volt bennem némi bizonytalanság, leírva nekem is furcsa, de végül két dolog döntött: egyrészt én leginkább angol nyelvű konferencia-anyagokban találkoztam a projekttel (mert amúgy a világ egyik legkomolyabb ilyen projektje a David Rumsey Hisorical Map Collection mellett), másrészt az Index egy kicsit előttünk tette ki, és ők is így írták magyar kontextusban. A második felvetés: lesz. :) Egyelőre ez került fel pár éve: mapire.eu/hu/map/magyarorszag_1910-etnikai/
A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója előtt alig egy hónappal újra a figyelem középpontjába került a magyar miniszterelnök földgömbje. Jelen ügy apropója, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan képpel kívánt sikeres történelem-érettségit a magyarországi érettségizőknek, amelyen a…..
Másfél éve konfliktus alakult ki a WWF és egyéb környezetvédők, valamint a kisvasútbarátok között a Csarna-völgyi kisvasút fejlesztése (visszaépítése) kapcsán. Az országon végigsöprő véleménycunami végül a beruházás előkészítésének leállítását eredményezte. Mindez azért is volt fura, mert a két…..
DSegyevy 2020.04.05 02:38:03
@Aureliano Buendía: Teljesen egyetértek, csak egy kis szőrszálhasogatás: Kemence Pest megyében van :) Ez persze a periferikus helyzeten nem változtat.
DSegyevy 2020.04.05 02:51:11
@Szarazinda: A Börzsönybe jellemzően a fővárosból jönnek túrázni, akik a legtöbbször egynapos turisták, viszont a Magas-Börzsönyt átszelni egy nap alatt, főleg gyerekkel nehéz, ezen segít a kisvasút. Az elmosott infrastruktúra ma is ott van, nem látom be, hogy ez az állapot miért jobb, mintha rendbe raknák. persze, ahogy a bejegyzésben is szerepel, körültekintően...
Tavaly év végén nagy figyelmet kapott egy, a Fidesz Lendvay utcai székházában látható nagyméretű térkép, és még hetekkel később is meglehetős érdeklődésre tartott számot a sajtó részéről. A térkép egy, az Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára 2019. december 16-án feltett, a Fidesz…..
DSegyevy 2020.01.29 15:07:34
@Gery87: Köszi. Szerintem lesz még ilyen ügy az idén, felfokozott a centenáriumi hangulat. És az ilyenek sokszor a teljes információhiányból, vagy tévedésekből nőnek ki, így teljességgel megjósolhatatlan, hogy mikor melyik ábrázolásból lesz ügy. Mi annyit tehetünk, hogy ha sok ilyen téves alapszituációt, vagy interpretációt látunk, akkor megpróbáljuk kibogozni.
DSegyevy 2020.01.29 15:07:56
@fejedlm: Köszönjük!
DSegyevy 2020.01.29 15:08:15
@uni-cum-laude: Köszi!
Traducere de: Sebők Tímea  (Versiunea engleză a textului se găsește aici, iar versiunea maghiară aici.) Cu 101 de ani în urmă, în 1 decembrie a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Aici a fost proclamată, în Declarația de la Alba Iulia, „unirea acelor români și a tuturor teritoriilor…..
DSegyevy 2019.12.17 21:37:37
@Harrison Bergeron: A bejegyzés először magyarul, aztán angolul jelent meg. Nem az ország hivatalos nyelve, hanem a bejegyzés témája miatt lett románra is lefordítva.
DSegyevy 2019.12.17 21:48:04
@Harrison Bergeron: Ráadásul, mivel ez egy internetes felület, az írás elérhetősége sem korlátozódik Magyarországra.
Pangea Orbán Viktor földgömbje 2019.11.20 16:05:57
Nemrégiben jelent meg az Indexen egy poszt az Orbán Viktor miniszterelnök várbéli rezidenciájában található földgömbről, amiből azonban nem derül ki, hogy milyen glóbuszról van szó. Idő közben Kolozsi Ádám tollából egy másik cikk is született az Indexen a földgömbről, amelyben a Pangea szerkesztői…..
DSegyevy 2019.11.23 20:21:46
@morph on deer: Szerintem a kérdés árnyaltabb, és viszonylag széles skálán mozoghat egy ilyen szituáció interpretálása (lásd Hitler, Roosevelt, vagy Tahtcher földgömbjét), ahogy azt a bejegyzésben is megpróbáltam bemutatni. Önmagában ez a kontextus szerintem nem értelmezhető revíziós törekvésként, sokkal inkább imázsépítésről, a konzervatív vezető képének építéséről lehet szó. Tágabb összefüggéseiben azt már érdemesebb lehet vizsgálni, hogy pl. a várbéli kormányzati törekvésekhez ez hogyan illeszkedik.
A konkrét földgömb egy rekonstrukció, tehát nem az eredetit állították ki. Önmagában ezzel így én nem látok különösebb problémát, de ettől még van egy rakás messzire vezető lehetséges elemzési szempont. Az viszont már nagyobb baj lenne például (szerintem), ha az egyetlen eredetit vitték volna át oda: annak ott van a legjobb helye, ahol mindenki hozzáfér, tehát pont ott, ahol most is van: az OSZK-ban.
DSegyevy 2019.11.24 14:20:36
@Void Bunkoid: Na de az Elveszett ereklyék fosztogatóinak főcímdala alatt is egy antik hatású földgömb pörög veszettül, ez a megkerülhetetlen filmművészeti előfordulás sajnos kimaradt a posztból :)
DSegyevy 2019.12.02 15:54:10
@lezlidzsi84: Én nem válaszoltam rá, mert én sem értettem Hungarian Geographic felvetéseit.
Az 1. pontot illetően teljes mértékben egyetértek Gery87 álláspontjával, nincs mit hozzátenni, bár én elfogadom azt is (csak kötelező ne legyen), ha valaki ezt másképp látja, mert ez eléggé átpolitizált a kérdés.
A 2. pontot tényleg nem értem, még arra nézve sincs támpontom, hogy ez irónia akart-e lenni.
A 3. pontot tekintve pedig a jelen bejegyzés kapcsán viszonylag egyszerű megcáfolni a felvetést: mivel én is segítettem az anyaggyűjtésben, tudtam róla, hogy az Indexen lesz valamilyen cikk. Ha kattintásszámra mentem volna, akkor logikusabb lett volna az Index előtt kirakni a bejegyzést, hogy arra is hivatkozzanak. De csak utána élesítettem, mert ez egy szakmai közönségnek szóló, ismeretterjesztő anyagnak volt szánva. Végül nagyjából a reakciók is ezt tükrözik vissza: ez az egyik legkisebb olvasottságú posztom amióta ide írok, viszont erre kaptam magánúton a legtöbb szakmai visszajelzést.
Pangea Kurdok etnikai térképeken 2019.11.09 04:01:49
Jelen bejegyzés apropóját a néhány hete indított, a Szíria észak-keleti részén található kurd ellenőrzés alatt lévő területeket (Rojava) célzó katonai offenzíva kapcsán igyekszik körbejárni a kurd kérdés hátterét, különös tekintettel az etnikai viszonyokra. A bejegyzésben egyrészt összegyűjtöttünk…..
DSegyevy 2019.11.10 20:36:53
@DSegyevy: többek között
DSegyevy 2019.11.10 21:21:44
@math0: Én nem akarok szavakat tiltani, de a következő posztomban lehet, hogy tőled is fogok idézni :)
DSegyevy 2019.11.11 01:12:06
@mtultras: Én valahol egy másfél milliós adatot olvastam, de ez elsőre elég hihetetlennek tűnik. Érdemes lenne mellé tenni a korabeli török adatot is, hogy melyik csoport szaporodási rátája volt magasabb. Feltehetőleg a kurdoké, de ha esetleg az eltérés nem jelentős, akkor kisebb a magyarázóerő is. Utánanézek.
Pangea Magyar zászló arany nappal 2017.09.20 21:54:33
A kurd nemzet ismét ott áll az államiság kapujában. Hogy belép-e rajta szeptember 25-én, egy hétfői napon még nem tudni. Egy hét van hátra a függetlenségi népszavazásig, de az egyetlen biztos dolog vele kapcsolatban a bizonytalanság. Végül fejest ugrik-e a kurd autonóm tartomány az ismeretlenbe? Kik…..
DSegyevy 2019.11.07 20:24:34
@Tranquillius: Talált, süllyedt.
Pangea Saint-Germain 100 2019.09.10 19:00:00
Éppen száz éve a mai napon írták alá a saint-germaini békeszerződést, amely a Párizs környéki békék sorába illeszkedve zárta le az első világháborút az antant-hatalmak és Ausztria között. Az első világháború utolsó napjaiban a különböző nemzetiségek egymás után deklarálták elszakadásukat a háborúból…..
DSegyevy 2019.09.14 19:58:28
@lezlidzsi84: Láttam a román vaterán egy jó korabeli térkép-sorozatot a Maros-Magyar Autonóm Tartományról, ha sikerül megszerezni, akkor annak örvén írok a MAT-ról is egy bejegyzést :) De ez a link is jó: www.youtube.com/watch?v=g-YNLWeNHlA
Jovan  Cvijić (1865-1927) az egyik legismertebb szerb geográfus volt, ő volt az egységes délszláv állam és a szerb területi törekvések egyik legfőbb képviselője. Cvijić számos etnikai térképet szerkesztett, illetve számos etnikai jellegű elemzést, tanulmányt publikált az első világháborút megelőző…..
DSegyevy 2019.08.17 00:07:21
@pitcairn2: A nagyhatalmi háttérre reflektáltam a bejegyzésben.
DSegyevy 2019.08.28 23:40:06
@PollmannFerenc: Az észrevétel jogos, köszönöm. Inkább úgy írnám, hogy mindketten elég jól jártak területi szempontból.
(frissítve 2019. június 12-én) Nemrégiben jelent meg egy írás a legutóbbi európai parlamenti választás magyarországi eredményei kapcsán a választási térképekről, Bátorfy Attila tollából (aki a napokban egyébként egy nagyon érdekes térképet is készített a trianoni menekültekről, a Trianon 100 MTA…..
DSegyevy 2019.06.10 21:56:29
@gigabursch: Az eredményeken a térképek módszertana nem változtat, csak ugyanazt az eredményt lehet kedvezőbben és kevésbé kedvezően is ábrázolni.
DSegyevy 2019.06.11 22:02:34
@pitcairn2: Köszi az észrevételt, erre én is épp ma délután gondoltam, lehet, hogy kiegészítem majd. A felületszínezéses "madátumszétosztó" térképeknél ábrázolástechnikailag mondjuk nem sok szerepe van, viszont a demográfiai vonatkozáshoz ez fontos adalék.
Pangea Carte Rouge 100 2019.05.29 23:30:00
(The Hungarian version of this blog post is available at the following link. Additionally, an extended Hungarian version of this post can be accessed at the Hungarian Academy of Sciences, Centre for Social Sciences, Institute for Minority Studies journal: 'Regio'.) Perhaps the most renowned ethnic…..
(The Hungarian version of this blog post is available at the following link, while the Romanian translation can be accessed here.)  100 years ago, on the 1st of December in 1918, a National Assembly was held by and for the Romanians of Transylvania and Hungary in Gyulafehérvár/Alba Iulia. A…..
DSegyevy 2019.05.13 00:38:28
@Numi, na mi? Numida!: Bárki, aki nem tud magyarul (aki tud, az is, de ő magyarul is olvashatja), de főleg térkép-történettel foglalkozó szakmai érdeklődők.
Ha Téry Ödönön múlt volna, akkor a Tátra legmagasabb csúcsán is megaludhatnánk, és talán még csapolt sört is ihatnánk! Ennek hiányában viszont remek választás feltúrázni a gyerekekkel a tényleg megvalósult álomhoz, a Téry-menedékházhoz,  és közben sort keríthetünk a Gerlachfalvi-ház részletes…..
Kutatásaim során már régebb óta foglalkozom nagyméretarányú, többlapos etnikai térkép-sorozatokkal. Nemrégiben sikerült rábukkanni egy 1919-es kiadású, román tervezésű kétszázezres méretarányú etnikai térkép-sorozatra, amelyet tudomásom szerint a magyar nyelvű földrajzi szakirodalom korábban még nem…..
DSegyevy 2018.06.14 20:33:11
@kopasz barmok mindenhol: Az első kérdésre a választ nem tudom. A második felvetésre reagálva nem gondolom, hogy hogy az ünneplés/trauma mentén szerveződő párhuzamos nemzetépítési narratívák segítenek.
Az első világháború befejeződésének századik évfordulója és a trianoni békeszerződés közelgő centenáriuma kapcsán elhatároztuk, hogy indítunk egy tematikus sorozatot, amelyben olyan, elsősorban etnikai jellegű térképeket mutatunk be, amelyek így, vagy úgy a Kárpát-medence (némi kitekintéssel a…..
DSegyevy 2018.03.22 01:11:17
@Albu: Mindkét térképről lesz bejegyzés előbb-utóbb. Ábrázolás-technikailag nem, csak az ábrázolt adatok tekintetében függnek össze.
DSegyevy 2018.03.22 01:13:08
@rdos: Erről a térképről is lesz majd bejegyzés a feljebb linkelt Krallert-térképpel együtt.
DSegyevy 2018.04.02 12:28:18
@rdos: Igen, ahhoz a térképhez is van egy kis közöm, lehet, hogy lesz majd róla egy poszt is :) 2014-ben voltam egy németországi szakmai gyakorlaton, ahol erről a térképről írtam egy összefoglalót, de kiderült, hogy az eredeti térképet, bár a szakirodalomban sokan hivatkozták, nem írta le tételesen senki. Mikor hazajöttem, elkezdtem keresni, és kb. két hónap után előkerült az első példány, végül a 23-ból 7 lett meg. Ez volt később a diplomamunkám is, majd megjelent könyvként is (Térképművek Trianon árnyékában - Magyarország néprajzi térképe (1918) ). Igaz, ez közben már elfogyott, de remélhetőleg lesz majd 2. kiadás, már dolgozok rajta.
Később az indexen is írtak róla: index.hu/tudomany/2017/05/01/interneten_is_bongeszheto_a_hires_trianoni_voros_terkep/ Ezt a mapire-s közzétételt közösen csináltuk egy kolozsvári kollégával: én összegyűjtöttem, elkértem, beszkenneltem a lapokat, a térképész kolléga pedig megcsinálta a georeferálást, erről bővebben a Földabrosz blogon lehet olvasni: blog.oszk.hu/foldabrosz/az-1910-es-magyarorszag-reszletes-demografiai-terkepmuvei-bongeszhetok-vilaghalon
  A Magas-Tátra különböző hegycsúcsaira tervezett meteorológiai obszervatórium több évtizeden át húzódó tervezete már a kortársak szerint is a tudománytörténet egyik „tengeri kígyója” volt. A Magas-Tátrába 1882 óta többen is szerettek volna meteorológiai obszervatóriumot építeni. A Magyar Földrajzi…..