Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eviabroad

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem szokásom nyilvános évértékelést írni, de 2023 annyira sz*r volt, hogy úgy döntöttem, terápiás céllal röviden leírom egy rövidke, de velős fejezetét, hátha akkor kiszáll belőlem az a mérhetetlen düh és szomorúság, ami az utóbbi nagyjából 6 hónapban gyűlt össze.  Nehéz téma következik: a mi…..
Sok-sok éven át simán tudtam úgy élvezni egy filmet, hogy közben nem elemezgettem magamban. Hagytam, hogy tegye a dolgát és szórakoztasson. Nem tudom, hogy az utóbbi években mi változhatott; talán több kritikát olvastam, és jobban elkezdett érdekelni a filmkészítés háttére, ezzel együtt a minőséggel…..
Nagyjából két évvel ezelőtt a testvérem és én csokipapírokkal utazást nyertünk Amszterdamba, ami hatalmas meglepetés volt. Aztán jött a koronavírus, és a tavaly márciusra tervezett kiruccanás parkolópályára került. Hamarosan az egész világot megbénította a világjárvány, bizonytalanná vált a repülés,…..
A körülbelül hetvenezer lakosú, tengerparti Lamezia Termét nem tartják túl izgalmas városnak a helyiek. Tudom, hogy egy kedvcsináló cikket nem pont ezzel a mondattal kellene kezdeni, de azt gondoltam, érdekes leszögezni ezt a tényt, mielőtt felsorolom, szerintem miért érdemes mégis…..
Nemrég hallottam Mauro Morandi történetéről, aki Olaszország csoda szép szigetét őrzi, és azóta sem tudom kiverni a fejemből Budelli nevét.  A Földközi-tenger egyik legszebb szigetét rózsaszín strandja, a Spiaggia Rosa miatt érdemes felkeresni. Az efféle kuriózumokat persze nem lehet csak úgy…..
A kiábrándító februári covid történetem után újra van miről beszámolnom, ráaásul a mostani bejegyzésnek is a háziorvosom lesz a főszereplője.  A koronavírus elleni vakcina beadatásának gondolatától sokáig idegenkedtem, mint szerintem rajtam kívül még rengetegen. Végül meggyöztem magam, de bevallom,…..
Háziorvost váltani a koronavírus idején nem lehet, azaz nekem ezt mondták. Felmerül a kérdés, mi történik, ha minden elővigyázatosság ellenére mégis koronás leszel, de messze van a segítség, mert nem vagy helyi? A rövid válasz az, hogy magadra maradsz, és ezt sajnos a saját bőrömön kellett…..
Bár Tropea a calabriaiak szemében turistaparadicsom, a helyi idegenvezetők szerint közel sem értékelik annyira Olaszországban, mint amennyire megérdemelné.   Szerencsére változni látszik a helyzet: nemrég 4 új településsel gyarapodott a legszebb olasz városok (I Borghi più belli d’Italia) hivatalos…..
Az Elmentem világgá! című könyvet lapozgatva azon gondolkodom, mekkora szerepet játszhatott a szerencse abban, hogy a szerző, Földvári András bejárhatta a világot, ráadásul nem is akárhogyan. Csupán néhány fejezetet olvastam el eddig, de nem bírtam tovább várni azzal, hogy leírjam, mennyire tetszik…..
Október 25-én a tészta világnapját ünnepeljük, ennek örömére felkutattam, melyik olasz régióból származnak a legfinomabb fajták.  Nagyon hosszú cikket lehetne szentelni a tészták témájának, ezért muszáj leszűkítenem a kört: azokat mutatom be, amelyeket ottlétem alatt rendszeresen főztek a…..
Olaszországban rengeteg várkastély, illetve sok más történelmi és vallási emlék található, ezért arra gondoltam, utána olvasok az ottani kísértet históriáknak.  Eddig soha nem az alapján választottam úti célt, hogy hol találok szellemjárta, paranormális jelenségekről ismert helyeket. Aztán mit ad…..
Sajnos újra elkövettem azt a hibát, hogy a Magyar Postára bíztam egy képeslap kézbesítését.  Legutóbb tavaly decemberben, édesapám születésnapjára küldtem üdvözlőlapot, Olaszországból Magyarországra. Borítékban volt, de nem tettem bele semmit, tehát pénz és semmi más nem volt benne, csak egy…..
Többször nekem szegezték már a kérdést, hogy mi hiányzik a legjobban Olaszországból. Az ottani kedves ismerősökön kívül az ételeket szoktam mondani, és természetesen a tengerre néző erkélyt. Az itthoniról a kevésbé festői sarki söröző tárul elém.  A tenger mellé kötelező tartozék a világítótorony.…..
A Magyarországra utazó turisták gyakran megállapítják rólunk, hogy nagyon kevesen beszélünk angolul, vagy többségünknek nincs bátorsága megszólalni. Lehet, hogy ezért az a kép alakul ki rólunk a fejünben, hogy nem vagyunk túl segítőkészek, pedig nem gondolom, hogy ez lenne a helyzet.  Azért…..
Itthon nem al dente főzzük a tésztát, és nem csinálunk nagy ügyet abból, hogy ki és miként varázsolja a villájára az ételt. Olaszországban ezzel szemben félve láttam neki a spagettievésnek, mert ott a lazaságot nem mindig nézik jó szemmel, ha ételről van szó.  Újra meg újra képes vagyok meglepni…..
Egy időre külföldön élni - ez volt a vágyam sokáig. Nem úgy, abban a formában gondoltam, ahogyan végül megvalósult, de érdekes tapasztalatokból így is bőven akadt. Következzenek olaszországi életem legfurcsább élményei! E poszt megírásakor "ünneplem" hazautazásom második hétfordulóját. A távolság…..
Az Aeroporto Internazionale di Lamezia Terme "Sant' Eufemia" Calabria elsőszámű repülőtere. A városrészről nevezték el, amelyben felépült. Közel áll a szívemhez, mert délolasz ideiglenes otthonom erkélyéről ráláttam! Nem mai darab. 1976 júniusában nyitották meg, majd 1982-ben nagyobb, modernizáló…..
Az 1931-ben elkészült csodahajó Calabriába érkezett, és az ott élő magyaroknak hála értesültem róla, hogy azoknál a partoknál is kikötött, amelyek közelében először fagyiztam a szigorú lockdown feloldása után. Igazi szenzációként élték meg a calabriaiak az Amerigo Vespucci megjelenését, hiszen nem…..
Olaszországból, pontosabban Bari városából augusztus 5-én délután repültem haza, és soha így nem aggódtam még az előkészületek miatt. Az csak a jéghegy csúcsa volt, hogy a 3 hónap helyett 8-ra húzódott tartózkodásom alatt felhalmoztam sok mindent, aminek körülbelül a harmada fért a bőröndömbe; …..
Pár cikkel ezelőtt a must-have strandkellékekről írtam, és akkor merült fel először, hogy Lamezia környékén csupa kavicsos tengerpartot találni. Azokhoz szólok most, akik hozzám hasonlóan nincsenek ehhez szokva, és kisebb-nagyobb kövek helyett a forró homokon tapicskolnának. Szerencsés vagyok,…..
Jó hír, hogy Olaszországban is van Lidl, Penny, Aldi és Spar (általában Despar néven találkozhatsz vele), úgyhogy az otthon már megismert termékek egy részét itt is lesz lehetőséged megvásárolni a nyaralás alatt. Természetesen az olaszok által kedvelt termékeket is forgalmazzák, úgyhogy az…..
Az elmúlt hónapokat nehezen éltük meg az egészségügyi vészhelyzet és a bezártság miatt. Szerintem mindenkinek felborult mentális egyensúlya, még azé is, aki amúgy otthonülő típus. Mondjuk ilyen olaszról én még nem hallottam. A lockdown feloldása után eleinte félve, de újra emberek lepték el az…..
A gyönyörű calabriai partokról már írtam, azt viszont nem említettem talán, hogy a megszokott, forró homok helyett bizonyos városokban, így Lameziában és környékén is kisebb-nagyobb kavicsokon lehet a tengerbe gyalogolni. Nekem bevallom, nehezemre esik ezen a fakíroknak való "úton" járni, úgyhogy…..
Érdekes utazási hirdetésre lettünk figyelmesek a napokban. Az Olaszország déli részén élők, magyarok és olaszok egyaránt a fejüket fogják miatta. Az easyJet azt gondolta, na most aztán jól fellendíti Calabria turizmusát. Sajnos hiba csúszhatott a gépezetbe, mert a diszkont légitársaság olyan…..
Mióta a Netflix a világon mindenfelé megvetette a lábát, sorban érkeznek az ígéretes külföldi produkciók, Brazíliától Lengyelországig. A misztikus Curon c. olasz sorozat is közéjük tartozik.   Egyelőre egy évad készült belőle, és Olaszországban nagyon népszerű, úgyhogy szinte garantált a folytatás.…..